Connect with us

Politica

12 candidați pentru fotoliul de primar al Constanței. Însă nici o femeie!

Maria Ionescu

Publicat

la

Ieri a fost ultima zi în care candidații la funcția de primar sau la cea de consilier local ori județean și-au putut depune dosarele cu semnături. Printre persoanele care intenționau să candideze dar au renunțat se numără independentul Mihai Petre. Acesta a anunțat în cursul zilei de ieri că nu a reușit să strângă numărul necesar de semnături pentru a-și putea depune candidatura. În lipsa sa, rămân totuși multe persoane care se visează primar al Constanței. Nici de această dată nu se află nici o femeie în această cursă. Poate vor avea mai mult curaj în alegerile de peste patru ani! Eu sunt optimistă!

Cine sunt candidații

După cum era și firesc, cei mai mulți dintre ei reprezintă marile (și mai micile) partide politice. Având în vedere faptul că este, la ora actuală, primar al municipiului Constanța, primul la care ne vom referi în acest material este Decebal Făgădău. El și-a depus candidatura pentru fotoliul de primar din partea PSD în cursul zilei de ieri. Să nu uităm însă că are deja o mare recunoaștere în rândul constănțenilor, grație trecutului său. Nu este foarte cunoscut de pe vremea când se ocupa de Muzeul de Științe al Naturii, dar de când a ajuns vicepirmar, adică din anul 2009, activitatea sa a fost vizibilă. După  retragerea lui Radu Mazăre a fost desemnat primar interimar. La ora actuală este președinte al organizației municipale PSD Constanța. În opinia apropiaților săi, are șanse foarte mari a de a ocupa fotoliul de primar.

Vergil Chiţac reprezintă alegerea PNL

Candidatul PNL a fost, timp de șase ani, rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa. Anul acesta a decis să se pensioneze pentru a se putea dedica vieții politice. Tocmai din cauza carierei sale profesionale este foarte cunoscut în rândul unei anumite părți a constănțenilor, care probabil vor pune ștampila în dreptul numelui său.

Chiru, candidat din partea ALDE

Christian Gigi Chiru este la ora actuală senator. El a fost ajuns în această poziție oficială prin redistribuire, din partea PDL. După ce a decis să se retragă din această formațiune politică, a migrat rapid spre ALDE, care l-a desemnat candidat pentru primăria Constanța. Rămâne de văzut câți constănțeni îi vor da votul.

Claudiu Palaz, de la Prefectură la Primărie

Claudiu Palaz este un alt candidat pentru fotoliul de primar al Constanţei. El reprezintă Partidul Mișcarea Populară, condus de fostul președinte al României, Traian Băsescu. Palaz a fost consilier juridic în cadrul Primăriei Constanţa, secretar general al Prefecturii, subprefect al judeţului Constanţa, din 2006 până în 2009, şi prefect, din 2009 până în 2012. Probabil se bazează foarte mult pe membrii PMP Constanța, dar și pe nehotărâții care sunt mulțumiți de prestația lui Băsescu.

Secretarul UGIR, speră să convingă electoratul

Claudiu Octavian Ceti este candidatul Partidului Puterii Umaniste la Primăria Constanţa. El este secretar executiv al Uniunii Generale a Industriaşilor din România, preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Europeni din Dobrogea, secretar general al Asociaţiei Farul Ospitalier Constanţa. Rămâne de văzut câți constănțeni au habar de aceste asociații pe care le reprezintă Ceti și câți îl vor vota.

Un candidat de modă veche, cu experiență în administrația locală

 Candidatul PRM Constanța este Nicolae Grosu. El a absolvit ASE București, iar apoi a lucrat în cadrul ANR.  De profesie economist, Nicolae Grosu are o vastă experienţă în administraţia publică locală, după ce a ocupat postul de primar al municipiului Mangalia vreme de opt ani, înainte 1989.

Dumitru Bădrăgan, un avocat care pledează foarte bine

Dumitru Bădrăgan este candidat din partea Partidului România Unită. Din punct de vedere profesional, el este un avocat priceput. A fost consultant juridic al mai multor companii și chiar profesor de Drept Comercial. Din anul 2007 este avocat la Baroul de Avocați București, dar pledează în întreaga țară. Din punct de vedere politic, în anul 2012 a candidat la o funcție de consilier județean din partea Partidului Ecologist Român. Acum este optimist și speră să atragă cât mai mulți alegători de partea lui.

Partidul Național Democrat este reprezentat de Omer Sunay

Sunay Omer este candidatul Partidului Național Democrat, condus de la București de Daniel Fenechiu. Este un candidat fără experiență, după cum singur a declarat. Este căsătorit și are un copil, iar soția sa este medic. Într-o conferință de presă pe care a susținut-o cu ceva vreme în urmă, el a spus că nu-și mai dorește pentru constănțeni un sistem centralizat de încălzire, că aceștia trebuie să aibă centrale proprii, că vrea o RAJA a municipalității, iar constănțenii să nu mai plătească facturi enorme la întreținere.

PNȚCD vine în fața alegătorilor cu un artist plastic

Candidatul PNŢCD la primăria Constanţa este artistul plastic Gheorghe Caruţiu. Licenţiat al Institutului Naţional de Arte „Nicolae Grigorescu” din capitală, secţia Pictură, Caruţiu este doctor în Ştiinţe umaniste al Universităţii din Bucureşti dar predă ca lector universitar doctor la specializarea Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative a Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius”. În perioada 1999-2000 a fost inspector școlar general la ISJ Constanța.

Și iată candidații independenți

 Pentru o campanie electorală ai nevoie de foarte mult curaj și de susținerea celor din jur pentru a-ți depune dosarul de candidat independent. Pe listele depuse la Biroul Electoral Municipal regăsim numele a trei dintre candidații independenți.

Cu regret trebuie să mărturisesc faptul că nu am găsit nici un fel de referințe legate de candidatul independent Claudiu Andrei Tatu. Dar cum și-a depus candidatura, este clar că are mulți cunoscuți în municipiul Constanța, dacă a reușit să adune numărul de semnături necesare participării la scrutinul electoral.

 Ionuț Budi vrea să se implice în problemele Constanței

Unul dintre candidaţii independenţi la fotoliul de primar al Constanţei este Ion Budi. El nu a făcut politică până la ora actuală, dar s-a decis să se implice.  A studiat Managementul la ASE București și este manager la Luv Lounge Mamaia.

A reușit desființarea taxa de liniște, iar acum candidează

Un alt candidat independent este George Andrei Popescu. Preşedinte al Asociaţiei Constanţa Ia Atitudine (ACIA), este fost candidat la parlamentarele în 2012, din partea PP-DD. Este cel care reușit să anuleze în instanță taxa de liniște impusă de primăria Constanța. Ceea ce nu-i puțin lucru. Rămâne de văzut ce părere vor avea constănțenii cu drept de vot despre această candidatură.

Comments

comments

Politica

Agigea. Gabriel Ciobanu (USR-PLUS): „O comunitate puternică se dezvoltă prin cultură“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Viața unei comunități locale nu înseamnă doar lucrări de investiții în infrastructură, ci și o viață culturală activă, care este extrem de importantă pentru comunitate. De asta sunt convinși cei de la Alianța USR-PLUS din Agigea, care au inclus printre priorități dezvoltarea unui mecanism consultativ, pentru a putea dezvolta un parteneriat public-privat în domeniul culturii.

„Considerăm că pentru a forma o comunitate puternică trebuie să facem din domeniul culturii o prioritate a acțiunilor noastre. Comuna Agigea are nevoie de evenimente culturale recreative, alături de educație, pentru a-și dezvolta spiritul cetățenesc și pentru a se bucura de libertatea individuală dar și colectivă. Democrația se dezvoltă cu cetățeni activi, stăpâni pe toate mijloacele unei exprimări libere, nemijlocite, capabili să înțeleagă lumea în care trăim și implicați direct în schimbarea ei în bine. Așadar, ne dorim dezvoltarea unui mecanism consultativ pentru a putea dezvolta un parteneriat public-privat în domeniul culturii, în vederea realizării următoarelor obiective:

Folosirea sălii Casei de Cultura din Agigea pentru evenimente culturale dedicate tuturor vârstelor.

Organizarea de evenimente cu specific pescăresc.

Organizarea de diverse târguri tematice pe parcursul întregului an precum „Târgul recoltei”, „Târgul de Crăciun”, „Festivalul Verii”.

Organizarea unui eveniment de tip “Ziua Comunei”.

Dacă și tu îți dorești o viață socială activă, aproape de casa ta, pe 27 septembrie votează Alianța USR-PLUS pe toate cele 4 buletine de vot!“, notează cei de USR.

Candidatul USR-PLUS la președinția Consiliului Județean Constanța, Remus Negoi, a declarat, la rândul său, că investiția în cultură este la fel de importantă ca cea în infrastructură și de aceea trebuie să fie o prioritate pentru întregul județ.

  • Comandat de Uniunea Salvați România – Filiala Constanța
  • Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro
  • Codul Mandatarului Financiar: 21200251

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ciolacu, ieșire nervoasă la adresa PNL: “Am înţeles, sunteţi proşti. Mă, dar ce aveţi cu copiii noştri?”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ieșire nervoasă a liderului PSD Marcel Ciolacu la adresa liderilor PNL. Social democratul critică Guvernul Orban și cataloghează drept “o abordare total cretină” modul în care executivul s-a raportat la aplicarea legii adoptate de PSD care prevedea majorarea cu 40 la sută a punctului de pensie şi susţine că decizia Executivului de a nu dubla alocaţiile, de a nu aloca măşti pentru elevi este “o vendetă” la adresa copiilor.

“Am înţeles, sunteţi proşti. Mă, dar ce aveţi cu copiii noştri?”, a afirmat Marcel Ciolacu, conform News.ro.

Întrebat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută în Valea Jiului, dacă mai există respect pentru lege în România câtă vreme Legea pensiilor nu a fost aplicată aşa cum a fost votată, Marcel Ciolacu a anunţat că la rectificarea bugetară PSD va vota pentru alocarea de fonduri în vederea aplicării acestei legi.

“Din punctul meu de vedere, este o abordare total cretină, aş spune. Mai mult decât atâta, creează un precedent foarte periculos. Orice guvern de acum încolo a fost încurajat de a nu respecta legea. Noi, marţi sau miercuri, o să facem un plen reunit şi o să facem corecţiile necesare în legea de rectificare, astfel încât legea să fie respectată. Nu ştiu ce o să mai inventeze, presupun că o s-o atace din nou la CCR, o să revină în Parlament, o vom vota din nou”, a declarat Marcel Ciolacu conform aceleiași surse.

Liderul PSD a criticat şi atitudinea Guvernului faţă de copii, spunând că “mai nou, vedem această vendetă cu copiii”.

“Mai nou, vedem această vendetă cu copiii, care eu, să mă ierte Dumnezeu, nu am crezut că vreun guvern vreodată va avea această abordare vizavi de copii. Nu le-ai dublat alocaţia cu banii pe care îi aveai deja în cont, îi avea domnul Orban în contul personal al primului ministru, două miliarde, ai cumpărat primari. Nu a dublat alocaţia, nu a dat măşti. Nu a dat tablete, mai nou modifică şi legea cu tichete, ca astăzi toţi preşedinţii de Consilii Judeţene să spună că nu mai există bani pentru transportul copiilor la şcoală. Mă oameni, dacă sunteţi atât.. am înţeles sunteţi proşti, mă, dar ce aveţi cu copiii noştri?”, a mai spus Ciolacu.

Acesta a criticat faptul că Guvernul a împrumutat peste 9 miliarde de lei în şapte luni.

“Spectaculosul Cîţu nu iese să spună ce s-a întâmplat cu aceşti bani, că ei nu se regăsesc în economie. Toate ţările post din lagărul comunist, cum e Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, au făcut inserţii pe perioada de pandemie în economia reală de până la 17-18 la sută din PIB: România a făcut de 3 la sută. Deci nu se găsesc banii nici acolo”, a adăugat Ciolacu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

(VIDEO) Planul candidatului Felix Stroe pentru dezvoltarea turismului și a infrastructurii

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul PSD la președinția Consiliului Județean Constanța, Felix Stroe, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Ordinea.ro în care a vorbit despre planurile sale pentru județ, dar și despre modul în care poate fi dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene. Pariul că va aduce 2 miliarde de euro de la UE nu este o promisiune electorală, ci o garanție, notează social-democratul. Și asta, spune el, datorită experienței sale la conducerea SC RAJA SA, unde a adus peste un miliard de euro. Cu pricepere, cu „know-how“ (a ști cum), cu oameni inimoși, cu știință de carte și cu disciplină, Stroe spune că cele două miliarde de euro vor fi aduse la Constanța și vor închide definitiv problema sănătății și a educației în județ. De asemenea, notează Felix Stroe, va da o importanță deosebită turismului și infrastructurii.

„Când am spus că voi aduce cele două miliarde de euro, m-am bazat pe faptul că am mai făcut acest lucru. Am adus bani europeni în județul Constanța. Poate nu știe toată lumea, dar operatorul regional de apă SC RAJA SA Constanța a atras în ultimii 10 ani, în cele două exerciții financiare post-aderare, în aria sa de operare, în 8 județe, peste 1,1 miliarde de euro, din care, a se reține, peste 740 de milioane de euro în județul Constanța. Dacă astăzi avem acces la un serviciu civilizat de apă, canalizare și epurare, care este temelia vieții, în mare parte se datorează acestor 740 de milioane de euro pe care RAJA, cu pricepere, cu „know-how“ (a ști cum), cu oameni inimoși, cu știință de carte, cu hărnicie, cu străduință, cu perseverență și disciplină, i-a atras în județul Constanța.“, a afirmat social-democratul.

Stroe spune că lumea nu știe cât de dificil este să accesezi fonduri europene, în condițiile în care trebuie să prezinți un proiect care să fie declarat eligibil și care înseamnă metri cubi de documente, verificate și reverficate.

„Eu mi-am făcut temele foarte bine și vreau să conduc județul Constanța pentru că îl cunosc. Vreau să fac ceea ce am mai făcut. Prioritățile județului sunt cinci: sănătate, educație, agricultură, turism și infrastructură. Dintr-o dată, suma de 2 miliarde este insuficientă“, a spus Stroe.

Candidatul PSD la șefia CJ Constanța a afirmat că una din resursele județului care nu este exploatată la maximum de potențial este turismul, care nu trebuie redus doar la cel de litoral.

„Județul Constanța are mai multe feluri de turism, cel cultural ori cel religios. Putem să facem un turism vinicol, mai ales că avem podgorii renumite. Putem să facem drumul vinului, dar și drumul cetăților istorice. Uniunea Europeană ne dă câți bani vrem noi pentru turism, numai să ne ducem cu proiecte serioase. Turismul nu înseamnă numai să reabilitezi Cetatea Histria, spre exemplu, ci să faci și accesul către ea, pe un drum modern cu mai multe benzi, și să îl informezi pe cetățean cum să ajungi la cetate. Toate cetățile trebuie puse în valoare printr-un acces modern și foarte bine semnalizat, iar cetățeanul ajuns acolo să aibă toate condițiile de vizitare.“, a afirmat Stroe.

Liderul PSD a spus că în proiectul său cu care a venit în fața cetățenilor se regăsește și rezolvarea definitivă a legăturii dintre nordul și sudul județului.

„Vorbim de legătura dintre Mihai Viteazu și Vama Veche, cu tot ceea ce este pe traseu, și care presupune construirea unui drum cu patru benzi în lungime de 118,5 km, din care doar 65 vor fi noi, restul vor fi integrați. Vom face descărcări în toate localitățile, care vor fi ocolite de acest drum. Acest proiect poate fi făcut cu bani europeni. Județul Constanța este ca un automobil, care să aibă un motor puternic, iar motorul sunt banii. Aceștia sunt la Bruxelles, oamenii ăia sunt serioși, ni i-au pus la dispoziție, dar trebuie să avem proiecte și să îi aducem. Eu am adus bani europeni. Îmi cer scuze pentru lipsa de modestie, dar cred că sunt unul din primii specialiști ai țării în ceea ce privește marile investiții și unul dintre primii specialiști ai țării privind absorbția de fonduri europene. Știu cum să fac și voi mai face acest lucru pentru că l-am făcut. Asta este o garanție. Avem acești bani europeni, hai să îi punem la treabă, iar mașina merge din plin.“, a punctat Stroe.

Candidatul PSD la președinția CJC a abordat și problema gropilor de gunoi, care sunt în ograda Ministerului Mediului, iar autoritatea județeană trebuie să pună presiune ca această instituție să își facă datoria. El a spus că, dacă va fi președinte al CJ Constanța, biroul său va fi județul, trei zile pe săptămână, iar în alte trei zile îi va lua pe parlamentarii constănțeni, cei ai PSD, și vor fi la ministere pentru rezolvarea problemelor oamenilor. Felix Stroe a criticat și lipsa de acțiune a actualilor guvernanți în ceea ce privește pregătirea anului școlar și achiziția de tablete pentru elevi. Întrebat cum vede județul Constanța la finalul celor patru ani de mandat, dacă va ieși președinte, Stroe a spus că îi asigură pe cetățeni că vom avea un județ cu foarte multe probleme de fond rezolvate integral.

„Vom avea rezolvată definitiv problema sănătății în județul Constanța, pentru toate categoriile de cetățeni, vom avea rezolvată definitiv problema tuturor celor 470 de unități de învățământ din județ. La fel de importantă este școala din Dobromir ca și Liceul Mircea cel Bătrân din Constanța. Peste tot învață copiii noștri, care nu trebuie să aibă culoare politică, într-o școală care trebuie încălzită, în care să nu plouă, în care grupurile sanitare să fie în interior“, a spus Stroe.

El a mai spus că a făcut pariu cu el însuși în fața cetățenilor și și-a asumat faptul că va atrage de la Uniunea Europeană 2 miliarde de euro.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: