Connect with us

Politica

12 candidați pentru fotoliul de primar al Constanței. Însă nici o femeie!

Maria Ionescu

Publicat

la

Ieri a fost ultima zi în care candidații la funcția de primar sau la cea de consilier local ori județean și-au putut depune dosarele cu semnături. Printre persoanele care intenționau să candideze dar au renunțat se numără independentul Mihai Petre. Acesta a anunțat în cursul zilei de ieri că nu a reușit să strângă numărul necesar de semnături pentru a-și putea depune candidatura. În lipsa sa, rămân totuși multe persoane care se visează primar al Constanței. Nici de această dată nu se află nici o femeie în această cursă. Poate vor avea mai mult curaj în alegerile de peste patru ani! Eu sunt optimistă!

Cine sunt candidații

După cum era și firesc, cei mai mulți dintre ei reprezintă marile (și mai micile) partide politice. Având în vedere faptul că este, la ora actuală, primar al municipiului Constanța, primul la care ne vom referi în acest material este Decebal Făgădău. El și-a depus candidatura pentru fotoliul de primar din partea PSD în cursul zilei de ieri. Să nu uităm însă că are deja o mare recunoaștere în rândul constănțenilor, grație trecutului său. Nu este foarte cunoscut de pe vremea când se ocupa de Muzeul de Științe al Naturii, dar de când a ajuns vicepirmar, adică din anul 2009, activitatea sa a fost vizibilă. După  retragerea lui Radu Mazăre a fost desemnat primar interimar. La ora actuală este președinte al organizației municipale PSD Constanța. În opinia apropiaților săi, are șanse foarte mari a de a ocupa fotoliul de primar.

Vergil Chiţac reprezintă alegerea PNL

Candidatul PNL a fost, timp de șase ani, rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa. Anul acesta a decis să se pensioneze pentru a se putea dedica vieții politice. Tocmai din cauza carierei sale profesionale este foarte cunoscut în rândul unei anumite părți a constănțenilor, care probabil vor pune ștampila în dreptul numelui său.

Chiru, candidat din partea ALDE

Christian Gigi Chiru este la ora actuală senator. El a fost ajuns în această poziție oficială prin redistribuire, din partea PDL. După ce a decis să se retragă din această formațiune politică, a migrat rapid spre ALDE, care l-a desemnat candidat pentru primăria Constanța. Rămâne de văzut câți constănțeni îi vor da votul.

Claudiu Palaz, de la Prefectură la Primărie

Claudiu Palaz este un alt candidat pentru fotoliul de primar al Constanţei. El reprezintă Partidul Mișcarea Populară, condus de fostul președinte al României, Traian Băsescu. Palaz a fost consilier juridic în cadrul Primăriei Constanţa, secretar general al Prefecturii, subprefect al judeţului Constanţa, din 2006 până în 2009, şi prefect, din 2009 până în 2012. Probabil se bazează foarte mult pe membrii PMP Constanța, dar și pe nehotărâții care sunt mulțumiți de prestația lui Băsescu.

Secretarul UGIR, speră să convingă electoratul

Claudiu Octavian Ceti este candidatul Partidului Puterii Umaniste la Primăria Constanţa. El este secretar executiv al Uniunii Generale a Industriaşilor din România, preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Europeni din Dobrogea, secretar general al Asociaţiei Farul Ospitalier Constanţa. Rămâne de văzut câți constănțeni au habar de aceste asociații pe care le reprezintă Ceti și câți îl vor vota.

Un candidat de modă veche, cu experiență în administrația locală

 Candidatul PRM Constanța este Nicolae Grosu. El a absolvit ASE București, iar apoi a lucrat în cadrul ANR.  De profesie economist, Nicolae Grosu are o vastă experienţă în administraţia publică locală, după ce a ocupat postul de primar al municipiului Mangalia vreme de opt ani, înainte 1989.

Dumitru Bădrăgan, un avocat care pledează foarte bine

Dumitru Bădrăgan este candidat din partea Partidului România Unită. Din punct de vedere profesional, el este un avocat priceput. A fost consultant juridic al mai multor companii și chiar profesor de Drept Comercial. Din anul 2007 este avocat la Baroul de Avocați București, dar pledează în întreaga țară. Din punct de vedere politic, în anul 2012 a candidat la o funcție de consilier județean din partea Partidului Ecologist Român. Acum este optimist și speră să atragă cât mai mulți alegători de partea lui.

Partidul Național Democrat este reprezentat de Omer Sunay

Sunay Omer este candidatul Partidului Național Democrat, condus de la București de Daniel Fenechiu. Este un candidat fără experiență, după cum singur a declarat. Este căsătorit și are un copil, iar soția sa este medic. Într-o conferință de presă pe care a susținut-o cu ceva vreme în urmă, el a spus că nu-și mai dorește pentru constănțeni un sistem centralizat de încălzire, că aceștia trebuie să aibă centrale proprii, că vrea o RAJA a municipalității, iar constănțenii să nu mai plătească facturi enorme la întreținere.

PNȚCD vine în fața alegătorilor cu un artist plastic

Candidatul PNŢCD la primăria Constanţa este artistul plastic Gheorghe Caruţiu. Licenţiat al Institutului Naţional de Arte „Nicolae Grigorescu” din capitală, secţia Pictură, Caruţiu este doctor în Ştiinţe umaniste al Universităţii din Bucureşti dar predă ca lector universitar doctor la specializarea Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative a Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius”. În perioada 1999-2000 a fost inspector școlar general la ISJ Constanța.

Și iată candidații independenți

 Pentru o campanie electorală ai nevoie de foarte mult curaj și de susținerea celor din jur pentru a-ți depune dosarul de candidat independent. Pe listele depuse la Biroul Electoral Municipal regăsim numele a trei dintre candidații independenți.

Cu regret trebuie să mărturisesc faptul că nu am găsit nici un fel de referințe legate de candidatul independent Claudiu Andrei Tatu. Dar cum și-a depus candidatura, este clar că are mulți cunoscuți în municipiul Constanța, dacă a reușit să adune numărul de semnături necesare participării la scrutinul electoral.

 Ionuț Budi vrea să se implice în problemele Constanței

Unul dintre candidaţii independenţi la fotoliul de primar al Constanţei este Ion Budi. El nu a făcut politică până la ora actuală, dar s-a decis să se implice.  A studiat Managementul la ASE București și este manager la Luv Lounge Mamaia.

A reușit desființarea taxa de liniște, iar acum candidează

Un alt candidat independent este George Andrei Popescu. Preşedinte al Asociaţiei Constanţa Ia Atitudine (ACIA), este fost candidat la parlamentarele în 2012, din partea PP-DD. Este cel care reușit să anuleze în instanță taxa de liniște impusă de primăria Constanța. Ceea ce nu-i puțin lucru. Rămâne de văzut ce părere vor avea constănțenii cu drept de vot despre această candidatură.

Comments

comments

Politica

PSD contraatacă pe tema pensiilor speciale. Ciolacu propune o monedă de schimb: Banii să meargă la dublarea alocațiilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Principalele partide se întrec în renunțarea la pensii speciale. După ce parlamentarii USR și-au dat demisiile pentru a nu primi pensii speciale, cei de la PSD vin și contraatacă. Liderul grupului PSD din Camera Deputaților, Alfred Simonis, i-a făcut populiști pe cei de la USR pentru că demisiile lor ar urma să intre în vigoare începând cu data de 18 decembrie, adică cu două zile înainte de expirarea mandatelor. Mai mult de cât atât, Simons a afirmat că ar fi mai bine ca Guvernul Orban să vină astăzi cu o Ordonanță de Urgență prin care pensiile speciale să fie eliminate. Pe de altă parte, președintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat că va convoca de îndată birourile permanente reunite ale celor două Camere ale Parlamentului penru eliminarea pensiilor speciale, cu condiţia ca banii să fie utilizaţi pentru dublarea alocaţiilor. Liderul PSD adaugă că asta înseamnă ca PNL şi USR să nu mai chiulească şi să deblocheze activitatea Senatului.

„Voi convoca de îndată Birourile Permanente Reunite pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, cu condiţia ca aceşti bani să fie folosiţi pentru DUBLAREA ALOCAŢIILOR! Asta înseamnă ca PNL şi USR să nu mai chiulească şi să deblocheze urgent activitatea Senatului. Până atunci, tot ce fac se numeşte minciună şi populism ieftin!”, a scris Marce Ciolacu marţi pe Facebook.

Nici liberalii nu se lasă mai prejos. Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunțat că a solicitat dezbaterea în regim de urgență a inițiativei legislative care prevede abrogarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Liberalii exclud scenariul care prevede tăierea salariilor bugetarilor

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, reacționează după ce economistului-şef al Băncii Naţionale a României, Valentin Lazea, a declarat că un scenariu pentru economii la buget poate fi tăierea salariilor bugetarilor.

„Eu nu cred în declaraţia, aşa, nevinovată a domnului Lazea. Din ce ştiu eu, domnul Lazea este un discipol al lui Florin Georgescu (prim viceguvernator al BNR n.r). Să te trezeşti în mijlocul campaniei electorale să spui, chiar dacă şi-a asumat-o dânsul aşa, pe persoană fizică, nu punctul de vedere al Băncii Naţionale, că vrei să tai salariile mie mi se pare că este un sprijin personal al domnului Lazea pentru o posibilă discuţie, pentru o temă care după mine este o temă falsă. Infirm categoric acest scenariu, infirm categoric scenariul creşterii taxelor. Am spus foarte clar în programul de guvernare: taxele nu vor creşte, nu vom tăia salariile bugetarilor”, a explicat Virgil Popescu, luni seara, la Realitatea Plus.

El a subliniat că, potrivit datelor statistice, venitul mediu salarial a crescut cu 7,5% faţă de cel din septembrie 2019 şi a reiterat că se poate vorbi despre o îngheţare a salariilor demnitarilor, care oricum sunt prea mari.

“Dar să vorbim despre îngheţarea salariilor bugetarilor, a oamenilor este exclus…sau tăierea”, a spus ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri.

Economistul şef al BNR, Valentin Lazea, a declarat joi că se pot imagina soluţii pentru bugetari – pentru că nu este deloc normal ca salariul mediu în sectorul bugetar să fie mai mare decât în mediul privat. El a venit cu un exemplu de soluție, respectiv săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului acestora.

Sursa: agerpres.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

USR-iștii au făcut coadă în Parlament pentru a-și da demisiile. Au renunțat la pensiile speciale

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Parlamentarii USR au făcut coadă azi la Parlament pentru a-și depune demisiile din funcții, pentru a nu beneficia de pensiile speciale. Printre cei care și-au depus demisia se numără și deputatul de Constanța al USR Stelian Ion, care a declarat că deputații și senatorii nu au nevoie de pensii speciale și nu de aceea sunt ei în Parlament.

„Suntem în Parlament pentru a reprezenta oamenii, nu pentru beneficii“, a declarat Stelian Ion.

Deși demisia va intra în vigoare în 18 decembrie, așa cum a anunțat Cosette Chichirău, astăzi, la Parlament, prin gestul lor, parlamentarii USR vor pierde dreptul de a mai primi pensia specială aferentă tuturor parlamentarilor. Parlamentarii trebuie să execute un mandat integral pentru a se califica pe viață la pensia specială, iar senatorii și deputații USR vor avea un mandat fără câteva zile.

„Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat parlamentar”, conform Statutului deputaţilor şi senatorilor, art. 48 indice 1 alin 4.

Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: