Connect with us

Politica

12 candidați pentru fotoliul de primar al Constanței. Însă nici o femeie!

Maria Ionescu

Publicat

la

Ieri a fost ultima zi în care candidații la funcția de primar sau la cea de consilier local ori județean și-au putut depune dosarele cu semnături. Printre persoanele care intenționau să candideze dar au renunțat se numără independentul Mihai Petre. Acesta a anunțat în cursul zilei de ieri că nu a reușit să strângă numărul necesar de semnături pentru a-și putea depune candidatura. În lipsa sa, rămân totuși multe persoane care se visează primar al Constanței. Nici de această dată nu se află nici o femeie în această cursă. Poate vor avea mai mult curaj în alegerile de peste patru ani! Eu sunt optimistă!

Cine sunt candidații

După cum era și firesc, cei mai mulți dintre ei reprezintă marile (și mai micile) partide politice. Având în vedere faptul că este, la ora actuală, primar al municipiului Constanța, primul la care ne vom referi în acest material este Decebal Făgădău. El și-a depus candidatura pentru fotoliul de primar din partea PSD în cursul zilei de ieri. Să nu uităm însă că are deja o mare recunoaștere în rândul constănțenilor, grație trecutului său. Nu este foarte cunoscut de pe vremea când se ocupa de Muzeul de Științe al Naturii, dar de când a ajuns vicepirmar, adică din anul 2009, activitatea sa a fost vizibilă. După  retragerea lui Radu Mazăre a fost desemnat primar interimar. La ora actuală este președinte al organizației municipale PSD Constanța. În opinia apropiaților săi, are șanse foarte mari a de a ocupa fotoliul de primar.

Vergil Chiţac reprezintă alegerea PNL

Candidatul PNL a fost, timp de șase ani, rector al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” din Constanţa. Anul acesta a decis să se pensioneze pentru a se putea dedica vieții politice. Tocmai din cauza carierei sale profesionale este foarte cunoscut în rândul unei anumite părți a constănțenilor, care probabil vor pune ștampila în dreptul numelui său.

Chiru, candidat din partea ALDE

Christian Gigi Chiru este la ora actuală senator. El a fost ajuns în această poziție oficială prin redistribuire, din partea PDL. După ce a decis să se retragă din această formațiune politică, a migrat rapid spre ALDE, care l-a desemnat candidat pentru primăria Constanța. Rămâne de văzut câți constănțeni îi vor da votul.

Claudiu Palaz, de la Prefectură la Primărie

Claudiu Palaz este un alt candidat pentru fotoliul de primar al Constanţei. El reprezintă Partidul Mișcarea Populară, condus de fostul președinte al României, Traian Băsescu. Palaz a fost consilier juridic în cadrul Primăriei Constanţa, secretar general al Prefecturii, subprefect al judeţului Constanţa, din 2006 până în 2009, şi prefect, din 2009 până în 2012. Probabil se bazează foarte mult pe membrii PMP Constanța, dar și pe nehotărâții care sunt mulțumiți de prestația lui Băsescu.

Secretarul UGIR, speră să convingă electoratul

Claudiu Octavian Ceti este candidatul Partidului Puterii Umaniste la Primăria Constanţa. El este secretar executiv al Uniunii Generale a Industriaşilor din România, preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Europeni din Dobrogea, secretar general al Asociaţiei Farul Ospitalier Constanţa. Rămâne de văzut câți constănțeni au habar de aceste asociații pe care le reprezintă Ceti și câți îl vor vota.

Un candidat de modă veche, cu experiență în administrația locală

 Candidatul PRM Constanța este Nicolae Grosu. El a absolvit ASE București, iar apoi a lucrat în cadrul ANR.  De profesie economist, Nicolae Grosu are o vastă experienţă în administraţia publică locală, după ce a ocupat postul de primar al municipiului Mangalia vreme de opt ani, înainte 1989.

Dumitru Bădrăgan, un avocat care pledează foarte bine

Dumitru Bădrăgan este candidat din partea Partidului România Unită. Din punct de vedere profesional, el este un avocat priceput. A fost consultant juridic al mai multor companii și chiar profesor de Drept Comercial. Din anul 2007 este avocat la Baroul de Avocați București, dar pledează în întreaga țară. Din punct de vedere politic, în anul 2012 a candidat la o funcție de consilier județean din partea Partidului Ecologist Român. Acum este optimist și speră să atragă cât mai mulți alegători de partea lui.

Partidul Național Democrat este reprezentat de Omer Sunay

Sunay Omer este candidatul Partidului Național Democrat, condus de la București de Daniel Fenechiu. Este un candidat fără experiență, după cum singur a declarat. Este căsătorit și are un copil, iar soția sa este medic. Într-o conferință de presă pe care a susținut-o cu ceva vreme în urmă, el a spus că nu-și mai dorește pentru constănțeni un sistem centralizat de încălzire, că aceștia trebuie să aibă centrale proprii, că vrea o RAJA a municipalității, iar constănțenii să nu mai plătească facturi enorme la întreținere.

PNȚCD vine în fața alegătorilor cu un artist plastic

Candidatul PNŢCD la primăria Constanţa este artistul plastic Gheorghe Caruţiu. Licenţiat al Institutului Naţional de Arte „Nicolae Grigorescu” din capitală, secţia Pictură, Caruţiu este doctor în Ştiinţe umaniste al Universităţii din Bucureşti dar predă ca lector universitar doctor la specializarea Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative a Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii „Ovidius”. În perioada 1999-2000 a fost inspector școlar general la ISJ Constanța.

Și iată candidații independenți

 Pentru o campanie electorală ai nevoie de foarte mult curaj și de susținerea celor din jur pentru a-ți depune dosarul de candidat independent. Pe listele depuse la Biroul Electoral Municipal regăsim numele a trei dintre candidații independenți.

Cu regret trebuie să mărturisesc faptul că nu am găsit nici un fel de referințe legate de candidatul independent Claudiu Andrei Tatu. Dar cum și-a depus candidatura, este clar că are mulți cunoscuți în municipiul Constanța, dacă a reușit să adune numărul de semnături necesare participării la scrutinul electoral.

 Ionuț Budi vrea să se implice în problemele Constanței

Unul dintre candidaţii independenţi la fotoliul de primar al Constanţei este Ion Budi. El nu a făcut politică până la ora actuală, dar s-a decis să se implice.  A studiat Managementul la ASE București și este manager la Luv Lounge Mamaia.

A reușit desființarea taxa de liniște, iar acum candidează

Un alt candidat independent este George Andrei Popescu. Preşedinte al Asociaţiei Constanţa Ia Atitudine (ACIA), este fost candidat la parlamentarele în 2012, din partea PP-DD. Este cel care reușit să anuleze în instanță taxa de liniște impusă de primăria Constanța. Ceea ce nu-i puțin lucru. Rămâne de văzut ce părere vor avea constănțenii cu drept de vot despre această candidatură.

Comments

comments

Politica

Dosarul 10 August, băgat sub preș. Nimeni nu protestează

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Tribunalul București a respins cererea DIICTOT de redeschidere a Dosarului 10 August. Decizia este definitivă. Șefii Jandarmeriei care au coordonat intervenția din Piața Victoriei scapă definitiv de răspundere penală. Inițial, procurorul Doru Stoica, pensionat între timp, a dispus clasarea dosarului, însă fostul procuror șef DIICOT, Georgiana Hossu, a infirmat ordonanța de clasare cerând redeschiderea dosarului. Redeschiderea solicitată de DIICOT îi viza pe colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române, şi comisarul-şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI.

DIICOT ceruse să fie cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Deși adunările publice sunt interzise în România, s-a încercat o mobilizare pe Facebook pentru a organiza un protest, astrăzi, împotriva deciziei magistraților de a nu deschie dosarul 10 August. În ciuda apelurilor, extrem de puține persoane au fost prezente în fața Tribunalului București, unde s-a scandat ”România, stat polițienesc”, ”Rușine, justiția română. Ne vedem la CEDO!”

La Constanța, eșecul protestului a fost și mai mare, pentru că în fața Prefecturii nu a fost decât o SINGURĂ persoană.

Reprezentanţii Tribunalului Bucureşti au precizat, în urma reacţiilor faţă de decizia de respingere a cererii DIICOT de redeschidere a urmăririi penale în Dosarul 10 august, că hotărârea judecătorească este adoptată pe baza dispoziţiilor legale incidente cauzei şi pe baza probatoriului administrat, “nu pe bază de emoţii şi sentimente”.

Ce spune premierul Cîțu

Premierul Florin Cîțu a declarat într-un interviu exclusiv pentru G4Media.ro că i-a cerut ministrului Justiției, Stelian Ion, să găsească rapid soluții pentru continuarea dosarului 10 August, după ce Tribunalul București a respins definitiv cererea de redeschidere. ”Să vedem, mai sunt căi”, a spus Cîțu, adăugând că este ”dezamăgit” de soluția închiderii dosarului și că va face publice rapid soluții pentru eventuala continuare.

”Eu aseară am avut o discuție cu ministrul Justiției. Astăzi avem ședință de guvern, să vedem cam cu ce soluții vine. Cum vom avea soluții, voi ieși cu ele public, dar trebuie cât mai rapid”, a declarat premierul Cîțu pentru G4Media.ro.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Declarație politică în Senatul României pe tema defrișării din Pădurea Comorova

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Informația prezentată de Info Sud Est potrivit cărei două hectare și jumătate din Pădurea Comorova vor fi tăiate pentru a face loc unui complex imobiliar a ajuns astăzi în Parlament. Senatorul USR-PLUS de Constanța, Remus Negoi, a susținut în plen o declarație politică legată de tăierile ilegale de copaci din Pădurea Comorova.

„Nu lăsăm Pădurea defrișatorilor

Îmi voi face un obicei de a prezenta teme fierbinți ale județului Constanța, care însă au un impact național. Pădurea Comorova din stațiunea Neptun Olimp a fost înființată în vremea Regelui Carol I în perioada 1890 – 1900 având la momentul înființării o suprafață împădurită de 800 de hectare. În 1998 a început dezastrul. Guvernul emitea o hotărâre prin care aproba crearea unui parc municipal pe o suprafața Pădurii Comorova. În 2004, fostul primar al municipiului Mangalia (Zanfir Iorguș, n.r.) prin care intravilanul Mangaliei se extindea și peste Comorova, punând baza unor defrișări în urma cărora investitorii să poată construi. Acest lucru a atras atenția Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic și Vânătoare, care a cerut Agenției pentru Protecția Mediului Constanța să nu emită acord de mediu pentru construcții în Pădurea Comorova, însă fără niciun rezultat.

În acest moment, răul s-a produs. Există un cartier deja construit în aria Pădurii Comorova, dar ține de noi toți, în general, de autoritățile de mediu în special să oprim masacrarea unei păduri seculare, încărcată de istorie. Sub nicio formă, nu trebuie să permitem defrișarea pregătită acum pentru 2,5 hectare din Pădurea Comorova, care vor fi tăiate pentru un complex imobiliar. În luna mai 2020, Primăria Mangalia a eliberat proprietarilor două certificate de urbanism pentru a construi pe o bucată din pădure, unde apar un hotel de 10 etaje, un restaurant, parcări și alei. Permanent trebuie să luăm atitudine împotriva unor șiruri de ilegalități, permise sau acoperite de autoritățile locale, regionale sau naționale. Presa locală constănțeană a semnalat în repetate rânduri aceste ilegalități, însă nu s-a întâmplat nimic. Trag un puternic semnal de alarmă la adresa autorităților îndrituite, Primăria Mangalia, Agenția de Protecție a Mediului Constanța, Garda de Mediu, să ia toate măsurile pentru a împiedica aceste defrișări. De asemenea, propun investitorilor cărora le plac defrișările să reia cursurile claselor gimnaziale acolo unde se predă rolul pădurilor. Pădurea nu este teren de construcție.“, a declarat Negoi de la tribuna Senatului.

Amintim că Ordinea.ro a relatat de-a lungul timpului că Pădurea Comorova a fost ciopârțită bucată cu bucată, dar pare că nimeni nu are ochi să vadă și nici urechi să audă, ce să mai spunem despre ceva măsuri, de cineva care să fie tras la răspundere.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Cum împarte Guvernul Cîțu banii de la UE veniți prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este în elaborare, fiind la nivel de draft, a declarat, miercuri, prim-ministrul Florin Cîţu, care a precizat că, în actuala formă, pentru Educaţie sunt alocate fonduri reprezentând 9% din bugetul PNRR, iar pentru Sănătate aproape 3 miliarde de euro, conform News.ro.

“Avem un stadiu al PNRR, este un draft. M-am uitat pe el ieri, am văzut alocările de bugete, vom discuta şi cu domnul preşedinte. Vă pot spune că pentru Educaţie sunt alocaţi 9% din bugetul PNRR, pentru Sănătate aproape 3 miliarde de euro, ne mai uităm şi la celelalte. Şi distribuţia de gaze este introdusă. Este o discuţie de alocare de bugete şi, după aceea, vom discuta şi despre proiecte”, a afirmat Cîţu.

Premierul a fost prezent miercuri la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a avut loc imunizarea anti-COVID pentru românul cu numărul un milion.

După-amiază, şeful Executivului va participa la o şedinţă de lucru pe tema PNRR convocată de preşedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: