Connect with us

Politica

137 de parlamentari de la PSD, PNL și UDMR vor să dea liber la achiziții publice de lucrări fără licitație până la 5 milioane de lei

Published

on

Deputatul PSD Laura Vicol, împreună cu alți 136 de parlamentari de la PSD, PNL și UDMR au depus un proiect de lege care amendează actuala legislație pentru achiziții publice și ridică semnificativ pragurile pentru achizițiile fără licitație. În fapt, parlamentarii majorității guvernamentale vor să mărească pragul în achizițiile publice directe, fără a fi nevoie să organizeze licitații. Ei motivează majorarea acestui plafon prin faptul că e nevoie de achiziții simplificate pentru a atrage mai rapid fondurile din PNRR, potrivit expunerii de motive.

Proiectul de lege aduce următoarea schimbare majoră la Articolul 7 din Legea 98 / 2016 privind achizițiile publice, care prevede pragurile pentru achiziții directe fără licitație:

– achiziția directă de bunuri și servicii se poate face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 500.000 de lei (față de 135.060 lei în actuala lege),

– achiziția directă de lucrări se poate face dacă valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de este mai mică de 5.000.000 de lei (față de 450.200 lei în actuala lege)

Proiectul mai prevede că autoritățile contractante sunt obligate să ”consulte” minimum trei operatori pentru achizițiile directe de peste 130.000 de lei la bunuri și 500.000 de lei la lucrări. Dacă în urma consultării autoritatea respectivă (primărie, minister etc.) primește doar o ofertă valabilă, achiziția poate fi realizată. O altă prevedere cu impact semnificativ este scoaterea Curții de Conturi din procesul de constatare a contravențiilor și aplicarea de sancțiuni.

Sursa: fanatik.ro

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta