Conecteaza-te cu noi

Justitie

16 Martie: fugarul din Madagascar așteaptă o soluție în dosarul tunului de la Cazino Mamaia

Published

on

Tribunalul Constanța a finalizat azi judecata în dosarul penal nr. 2310/118/2015, amânând pronunțarea pentru data de 16 martie 2018. Actorii principali în această afacere judiciară de mare răsunet sunt fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, fugit între timp în Madagascar, și contabila sa, Sorina Gina Hortolomei-Moscu. În linii mari, Mazăre a fost acuzat că a păgubit Primăria cu sume de ordinul milioanelor de euro, vânzând mai multe terenuri din buricul stațiunii Mamaia unor firme controlate de Moscu.

Piesa centrală a afacerii judiciare o reprezintă vânzarea subevaluată a unui teren de 11.890 de metri pătrați, din zona Cazinoului din Mamaia, către Mehmetoglu SRL, societate administrată de Sorina Moscu. Așa cum a arătat procurorul DNA Andrei Bodean, cel care a instrumentat acest caz spectaculos, societatea Ginei Moscu a cumpărat complexul Cazino Sud, format din restaurantul Delta, cofetăria Cazino și minihotelul Cazino Sud de la o altă persoană juridică. Imobilele ocupau un teren de 2.690 mp, care se afla în domeniul privat al Municipiului Constanța. La un moment dat, societatea a formulat o cerere de cumpărare a terenului de la Primăria Constanța. Primăria a găsit oportună cererea, însă a plusat și a vândut societății un teren de cinci ori mai mare decât cel ocupat strict de construcții (11.890 mp). Se întâmpla pe 28 februarie 2007. Societatea Ginei Moscu a beneficiat de un preț de 200 de euro/mp și de plata în rate, în condițiile în care terenul situat în cea mai bună zonă din Stațiunea Mamaia valora 520 euro/mp.

Câteva luni mai târziu, mai exact pe 31 mai 2007, Mehmetoglu SRL a mai cumpărat un teren de 502,81 de metri pătrați tot în zona Cazino, de la RAEDPP-ul condus de actualul parlamentar Radu Babuș. La mijloc a fost un simulacru de licitație la care a partuicipat doar Sorina Moscu, prin două firme pe care le controla, Mehmetoglu SRL – implicată și în prima tranzacție – respectiv Bulevard SA. Licitația a fost câștigată de Mehmetoglu, care a plătit pentru terenul de la Cazino 126.250 de euro. Valoarea pe metru pătrat a fost de 251,08 euro, cu mult sub valoarea reală. Ulterior, terenul și clădirile de pe el au fost vândute către Bulevard, care le-a transmis mai departe către Millenium Global Development SA. Toate cele trei firme erau administrate de Sorina Moscu, fapt pentru care DNA a formulat acuzația de spălare de bani. DNA spune că municipalitatea a fost păgubită prin cele două tranzacții cu 2.971.420 de euro.

În dosar sunt expuse și fapte referitoare la subevaluarea cruntă a terenului de sub fostul Palat Regal din Constanța – Club Castel, care a fost vândut cu 23,56 euro/mp. De asemenea, Mazăre a fost acuzat că a refuzat să pună în aplicare o sentință civilă referitoare la predarea a două terenuri către proprietarul lor. Cele două suprafețe erau folosite de prietenul său Niculae Nejloveanu. Primăria a trebuit să plătească despăgubiri civile în acest caz de 141.696,14 lei.

Advertisement

La momentul începerii urmăririi penale, în anul 2005, actualul inculpat din Madagascar declara presei:

M-au chemat pentru terenul de sub Cazinoul din Mamaia. L-am vandut si acum este al proprietarului. Si asa ne da in judecata proprietarul, ca dupa ce a dat bani pe el in 2007, in 2011 au pus Cazinoul pe lista de monumente si nu-l mai lasa sa construiasca. A dat un milion si ceva de euro pe jumatate din teren. Pe cealalta jumatate a mai dat unul un milion de euro. Acum sa dam si banii inapoi, ma cerceteaza și procurorii și tot așa. (…) Ma cerceteaza din 2005, nimic nou”.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions