Connect with us

Actual

17 martie ora 00:00, intră în vigoare legea antifumat!

Avatar

Publicat

la

Guvernul a publicat pe site-ul oficial ghidul privind implementarea Legii nr. 15/2016 pentru prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun. Iată câteva lucruri demne de reţinut:

Locuri unde este interzis fumatul:
• spaţiile publice închise (orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces);
• spaţiile închise din toate locurile de muncă;
• toate mijloacele de transport în comun (unde nu se va mai putea folosi nici ţigareta electronică), autogări, gări, aeroporturi, peroane şi refugii închise, taxiuri, maşina de serviciu, ambulanţă, inclusiv în cabina şoferului, vatmanului, mecanicului de tren etc;
• toate spaţiile din unităţile de învăţământ, medico-sanitare şi de protecţie a copilului, inclusiv în curtea unităţilor;
• locurile de joacă pentru copii, indiferent dacă sunt amplasate în interior sau exterior;
• spaţiile comune din clădirile de locuinţe: holuri, lift etc.
În cazul în care într-o zonă a unui spaţiu pentru locuit se desfăşoară activitate economică, atunci respectiva zonă devine loc de muncă iar fumatul este interzis.

Locuri unde se mai poate fuma:
• spaţiile publice în aer liber sau spaţiile deschise de la locul de muncă (curte, balcoane deschise, terase deschise, chioşcuri deschise etc.);
• peroane, refugii, staţii ale mijloacelor de transport în comun dacă sunt deschise sau au acoperiş şi doar un perete;
• parcuri, în afara locurilor de joacă pentru copii;
• locuinţă, inclusiv orice spaţiu închis în care nu se desfăşoară activitate economică (nu este loc de muncă);
• alte spaţii unde se desfăşoară evenimente personale precum corturile, terasele, pavilioanele, dar care nu sunt loc de muncă (nu se desfășoară activitate economică).

Un angajat poate fi sancţionat pentru că fumează într-un spaţiu închis de la locul de muncă de către:
• angajator
• reprezentant al Poliţiei Locale sau MAI atunci când acesta constată, în cadrul unei acţiuni de control, că angajatul fumează într-o zonă în care fumatul este interzis.

O persoană juridică poate fi sancţionată:
• de către un reprezentant al Poliţiei Locale sau MAI atunci când acesta constată, în cadrul unei acţiuni de control, că angajaţii sau/ şi cetăţenii fumează într-un spaţiu în care fumatul este interzis;
• de către inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă.

Legea prevede sancţiuni pentru::
• persoanele fizice care fumează în spaţiile în care fumatul este interzis: amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei;
• persoanele juridice care administrează spaţiile în care fumatul este interzis: amendă contravenţională de 5000 lei (prima abatere), amendă contravenţională de 10.000 lei şi suspendarea activităţii până la remedierea situaţiei (a doua abatere), amendă contravenţională de 15.000 şi închiderea unităţii la următoarea abatere.

Sancţiunile vor fi aplicate:
• de către reprezentanţii Poliţiei Locale sau ai Ministerului Afacerilor Interne (Poliţia Română, Jandarmeria, IGSU, Poliţia de Frontieră), atunci când angajaţii sau/şi cetăţenii fumează într-un spaţiu în care fumatul este interzis;
• de către inspectorii de muncă din cadrul inspectoratelor teritoriale de muncă în cazul în care aceştia constată că sunt încălcate prevederile art. 39 alin. (9) lit. e) din Legea securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi/sau dacă în regulamentul intern nu sunt cuprinse prevederi referitoare la răspunderea disciplinară a salariaţilor pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 15/2016.

Comments

comments

Actual

Tulcea: Din cauza ceții, o cisternă a intrat într-un microbuz. Un pasager a fost rănit

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, în județul Tulcea a avut loc un eveniment rutier soldat cu rănirea unei persoane. Accidentul s-a produs, cel mai probabil, din cauza ceții dense care este în Dobrogea.

Potrivit IPJ Tulcea, în timp ce conducea o autocisternă pe DN22-E87 ( Babadag- Baia), în afara localității Baia, un șofer în vârstă de 42 de ani nu a păstrat distanța corespunzătoare față de un microbuz de transport persoane, care oprise în fața sa, cu care a intrat în coliziune.

În urma accidentului a rezultat rănirea unui pasager din microbuz.
Ambii conducători posedau permis de conducere și nu se aflau sub influența băuturilor alcoolice.
Cercetările continuă.

Precizăm că în această dimineață, la ora 8.00  fost emis un cod galben de ceață valabil în județele Constanța și Tulcea. Potrivit avertizărilor meteorologilor, până la ora 12.00 va fi ceaţă care determină vizibilitate scăzută, local sub 200 m şi izolat sub 50 m.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ostrov: Bărbat condamnat la închisoare în Rusia, arestat pentru trecere frauduloasă a frontierei

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

 Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au depistat la frontiera cu Bulgaria o femeie, cetăţean rus, care transporta cu un autoturism un conaţional căutat de autoritățile din Rusia.

Pe numele cetățeanului rus, căutat de autorități, instanța a admis, în cursul zilei de azi, propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În data de 16.10.2019, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Ostrov au desfășurat o acțiune în apropierea frontierei de stat în urma căreia au identificat și oprit în trafic, pe comunicația Ostrov Esechioi, un autoturism înmatriculat în Federația Rusă, condus de o femeie, cetăţean rus, S.O. în vârstă de 52 de ani. Alături de aceasta se mai afla un bărbat ce nu vorbea limba română şi care nu îşi justifica scopul călătoriei.

Persoanele în cauză au fost duse la sediul Sectorului Poliției de Frontieră Ostrov pentru continuarea cercetărilor, unde s-a stabilit că pasagerul este tot cetățean rus, S.E.  în vârstă de 52 de ani, iar pe numele său este emis, de către autoritățile din Federaţia Rusă, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

De asemenea, în urma cercetărilor, poliţiştii de frontieră au stabilit că bărbatul a trecut graniţa din Bulgaria în România, pe jos, pe la “frontiera verde”, iar ulterior a fost preluat de S.O., care efectuase formalitățile de control în baza documentelor personale, valabile.

În cauză, poliţiştii de frontieră, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trecere frauduloasă a frontierei de stat pentru cetățeanul rus S.E. și trafic de migranți pentru conducătoarea autoturismului.

Totodată, pe numele cetățeanului rus, căutat de autorități, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Constanța a admis, în cursul zilei de azi, propunerea procurorului de caz de arestare preventivă pentru 30 de zile, iar pe numele femeii s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar, la finalizare urmând a fi luate măsurile legale ce se impun.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Amendă de 10.000 de lei pentru secția de Psihiatrie de la Palazu Mare

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În intervalul 26 august – 10 septembrie a.c., la solicitarea ministrului Sănătății, Sorina Pintea, la nivel național a avut loc un control tematic la spitalele de psihiatrie și la secțiile de specialitate.

Evident, în județul Constanța, acest control  efectuat de către inspectorii sanitari s-a desfășurat la secția exterioară de Psihiatrie de la Palazu Mare, iar amenzile date pentru neregulile depistate au fost foarte mari.

Potrivit dr. Loti Popescu, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică din Constanța, este vorba despre o sancțiune contravențională  în valoare de 10.000 de lei, acordată pentru neconformități în ceea ce privește curățenia, precum și acțiunile de dezinfecție și sterilizarea aparaturii.

Dacă vrea să scape cu plata a jumătate din amenda aplicată, Spitalul Județean Constanța o poate plăti în decurs de 15 zile de la primirea ei.

Am luat legătura cu managerul Spitalului Județean Constanța, dr. Cătălin Grasa, care ne-a spus că nu crede că a fost emisă o amendă atât de mare, dar că nu știe cu exactitate care este valoarea.

Motiv pentru care ne-a direcționat către purtătorul de cuvânt al spitalului, Crina Kibedi, care ne-a confirmat că sancțiunea aplicată a fost de 10.000 de lei…

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: