Conecteaza-te cu noi

Politica

2021, anul CONCEDIERILOR la stat. Se cere evaluarea ajutoarelor sociale și restructurări printre bugetari

Published

on

Temerile se adeveresc. Guvernul Cîțu se pregătește să taie în carne vie: concedieri masive și mai puține ajutoare sociale. Pe de o parte, ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunță că vor primi în continuare ajutoare sociale doar persoanele care sunt cu adevărat vulnerabile. Ministrul Muncii a scris pe o rețea socială că vor fi controale și reevaluări ale dosarelor pentru ajutoarele socială, astfel încât să poată să fie identificați românii care iau bani de la stat, deși pot să muncească în continuare.

„Suntem în etapa de pregătire a campaniei naționale de evaluare a ajutoarelor sociale, care va demara în curând în toată țara cu echipe mixte ale Agențiilor județene pentru plăți și inspecție socială, Inspectoratelor teritoriale de muncă și Agențiilor județene pentru ocuparea forței de muncă. Împreună cu reprezentanții Asociațiilor Orașelor, Municipiilor și Comunelor din România, am discutat astăzi despre obiectivele acestei campanii și despre modul de lucru. Vom identifica, în primul rând, beneficiarii de ajutoare sociale care se află în situații cu adevărat vulnerabile, fiind inapți de muncă, persoane cu vârstă de pensionare sau care au în întreținere copii mici. Pentru această categorie de beneficiari, vom identifica măsuri integrate de sprijin pentru a reduce gradul de vulnerabilitate. În al doilea rând, vom găsi soluții pentru creșterea gradului de ocupare în rândul beneficiarilor de ajutor social care pot munci. Ca un exemplu, în acest moment, 30% din totalul locurilor de muncă neocupate sunt adresate muncitorilor necalificați. Piața muncii ar putea absorbi o parte din persoanele apte de muncă din cele aproximativ 170 000 care primesc venit minim garantat, în România. Apreciez foarte mult deschiderea și interesul pe care le-au arătat autoritățile locale față de demersul Ministerului Muncii, care este calibrat în acord cu politicile europene în domeniu: sprijin integrat și mai bine țintit pentru categoriile vulnerabile, precum și sprijinirea reinserției în cazul persoanele apte de muncă. Campania națională de evaluare va fi eficientă doar în măsura în care va exista o colaborare strânsă cu reprezentanții primăriilor pentru a pune la dispoziție instituțiilor implicate informațiile despre beneficiari și pentru a facilita relația acestora cu potențialii angajatori din comunitate.“, a scris Turcan pe Facebook.

Pe de altă parte, Executivul Cîțu pregătește concedieri în companiile de stat, conform Antena 3. Ministrul Finanțelor Publice, Alexandru Nazare, are deja în vedere restructurări în companiile mari care au pierderi uriașe. Pe listă se află Metrorex, CFR și TAROM, ale căror conduceri au salarii substanțiale, în ciuda dificultăților financiare. Acestora li se cere, printre altele, să întocmească liste cu angajaţii care vor fi disponibilzaţi, pentru reducerea cheltuielilor. Vor fi afectaţi angajaţii de la CFR, METROREX, CNAIR, RAR, angajaţii aeroporturilor din Constanţa, Timişoara sau Bucureşti, angajaţii Regiilor Autonome Administraţia Fluvială a Dunării de Jos şi Administraţia Canalului Navigabil Bega, angajaţii din porturi, Radionav, TAROM şi ROMATSA. Documentul a fost trimis companiilor respective luni 19 ianuarie.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions