Conecteaza-te cu noi

Societate

25 iunie, Ziua Internațională a Navigatorului

Published

on

Anual, la 25 iunie se sărbătorește Ziua Internațională a Navigatorului. În 2021 se împlinesc 11 ani de la instituirea acesteia și are deviza #FairFuture4Seafarers –  Viitor echitabil pentru navigatori.

În urma pandemiei COVID-19, navigatorii au fost supuși unor condiții de muncă dificile, înconjurați de incertitudini și dificultăți în ceea ce privește debarcarea, accesul la facilitățile medicale de pe țărm, re-aprovizionarea, schimbarea echipajului și repatrierea.

Cu această ocazie, în anul 2021, se vor continua demersurile pentru un sprijin guvernamental mai mare pentru navigatorii din spatele pandemiei COVID-19, subliniind totodată necesitatea ca toți navigatorii să primească aceleași standarde de îngrijire, standarde de siguranță și bunăstare la locul de muncă atât acum, cât și în viitor.

Organizația Maritimă Internațională – IMO încurajează guvernele din întreaga lume să fie alături de personalul navigant în contextul crizei pandemice și să se asigure că sunt puse în aplicare programe de vaccinare pentru a sprijini navigatorii.

Advertisement

”CERONAV dorește să mulțumească întregului personal navigant pentru sacrificiul și dăruirea cu care își desfășoară activitatea!

La mulți ani navigatori români, oriunde v-ați afla și multă sănătate!”, transmite dr. ing. Ovidiu Cupșa, Director General CERONAV, Ambasador Maritim IMO.

Și liderii Sindicatului Liber al Navigatorilor au precizat că IMO a desemnat anul 2021 ca şi un an de acțiune pentru navigatorii care se confruntă cu dificultăți fără precedent din cauza pandemiei COVID-19 în ciuda faptului că au un rol vital ca lucrători cheie pentru lanțurile de aprovizionare globale.

Tema maritimă mondială pentru 2021, „navigatorii la baza viitorului transportului maritim” urmărește să crească vizibilitatea navigatorilor atrăgând atenția asupra rolului neprețuit pe care îl joacă acum și pe care îl vor juca în continuare în viitor.

Navigatorii au ieşit în evidență pe tot parcursul anului 2020 şi 2021 ca fiind lucrătorii esențiali care au ținut vitalitatea economiei mondiale în condițiile de blocaj pe navele lor datorită imposibilității efectuării schimburilor de echipaje. Alți navigatori au avut de suferit din punct de vedere material pentru că nu şi-au putut relua angajarea, fiind practic ostatici în casele lor datorită restricțiilor impuse de țările lumii.

Advertisement

Criza schimburilor de echipaje începută de anul trecut încă nu s-a terminat dar s-a transformat într-una umanitară iar guvernele lumii trebuie să intervină negreşit pentru că se amenință siguranța transportului maritim şi economia mondială.

Lumea trebuie să conştientizeze că navigatorii au nevoie de nave sigure, condiții de muncă şi viață, bunăstare şi pregătire profesională conforme cu standardele şi reglementările internaționale pentru a putea face față provocărilor tehnologice, pentru o mai sigură şi sustenabilă activitate a transportului maritim.

”Acum, când scriem aceste rânduri, sute de mii de navigatori sunt blocați la bordul navelor, deşi situația este puțin îmbunătățită față de anul trecut când peste jumătate de milion de navigatori erau în situația depăşirii cu mai mult decât dublu perioada de angajare. Amintim şi de condițiile foarte dure de a nu putea părăsi nava pe tot timpul angajării din cauza restricțiilor impuse de Guvernele lumii pe întreg mapamondul. ”, precizează Adrian Mihălcioiu, lider SLN.

Noi toți trebuie să facem tot posibilul să sprijinim navigatorii în problemele lor cu acțiune imediată.

România s-a situat în trendul statelor europene dinte cele mai deschise privind circulația navigatorilor, desemnarea ca lucrători esențiali şi asigurarea vaccinării în etapa a doua de vaccinare. Acum țara noastră s-a aliniat puținelor țări care vaccinează orice navigator indiferent de naționalitate, aşa cum s-a şi recomandat de forurile internaționale ONU, IMO, ILO, ICS, ISF şi ITF. România mai are însă şi lucruri de făcut în sprijinul navigatorilor; prelungirea valabilității Carnetelor de Marinar, poate şi o mai mare flexibilizare a lucrului cu navigatorii, a perfecționării şi pregătirii profesionale, a implementării normelor MLC 2006 în legislația națională, sau aplicarea mai flexibilă a standardelor STCW. Ȋn plus o mai bună cunoaştere a problemelor şi nevoilor  mediului maritim internațional ar duce cu siguranță la un climat mai favorabil navigatorilor români, climat cerut de instituțiile internaționale.

Advertisement

”Astăzi, organizațiile navigatorilor din România, Sindicatul Liber al NAvigatorilor, ITF Romania, Serviciile pentru Bunastarea Navigatorilor  spun cu glas tare:

Navigatorii în primul rând.„Navigatorii sunt baza viitorului transportului maritim”. La mulți ani navigatori!”, au transmis liderii SLN.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions