Connect with us

Societate

49 de familii din Mangalia locuiesc în… curtea Spitalului și rămân fără curent electric. Primarul: “Unii sunt agenți economici, investitori!”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Nenorocirea de la Institutul “Matei Balș” i-a făcut pe reprezentanții autorităților să reflecteze în detaliu situația unităților medicale din întreaga țară. La Mangalia, o situație incredibilă ridică semne de intrebare. 49 de familii locuiesc în… curtea spitalului municipal și se alimentează cu energie electrică tot de la clădirea unității medicale. Săptămâna aceasta vor fi deconectați de la curentul electric, un mesaj în acest sens circulă de două zile pe conturile de socializare.

Vi-l redăm integral:

“Suntem 49 de familii cu case în curtea spitalului Mangalia care începând de vineri orele 10, nu vom mai avea curent în plină iarnă. De mai multi ani, primăria ar fi trebuit să asigure rețeaua de energie electrică în acest cartier, dar nu s-a făcut nimic. Spitalul ne-a ajutat conectandu-ne la rețeaua sa. Somați fiind ianuarie să ne conectăm in altă parte am depus toți cereri la Enel. Acesta, in urma legii din 19 dec 2020 este obligat să ne găsească o soluție. Implementarea oricărei soluții durează cel puțin 3 luni, mai ales că în acest moment sunt tensiuni între Enel și primărie legate de finanțarea investiției pt extinderea rețelei. Ne dorim ca primăria să intervină și să oprească procedura până la conectarea efectivă în altă parte. Sunt familii disperate cu copii, bătrâni care nu au unde merge. Dacă ne puteți sprijini, vă mulțumim.”

Astăzi, oamenii au venit în fața Primăriei să ceară ajutor…

Explicațiile primarului

Contactat telefonic pentru un punct de vedere, Cristian Radu, primarul municipiului Mangalia, a declarat pentru “Ordinea.ro” că unii dintre cei care locuiesc în curtea spitalului, care și-au ridicat acolo locuințe sunt… agenți economici, investitori din sudul litoralului, cu adevarate proprietăți. Tot edilul ne explică faptul că de 8 ani a tot făcut apel către aceștia să își facă separat contracte cu furnizorul de energie electrică, dar în zadar.

“Tema aceasta nu este deloc una nouă și necunoscută de noi și nici de locuitorii din Mangalia. De 8 ani tot încerc să le explic oamenilor să intre în legalitate, să își facă propriile contracte cu furnizorul de energie. În zadar… Cred că vă imaginați și dvs. că subiectul a fost adus în actualitate după tragedia produsă de incendiul de la Matei Balș. Eu refuz să mă gândesc ce nenorocire ar putea să se întâmple și aici. Dincolo de acest pericol, altceva vreau să vă spun și să trag un semnal de alarmă. Aici locuiesc nu doar oameni simpli, obișnuiți, cu salarii și servicii decente, dar și agenți economici, investitori din zonă, hotelieri. Ceea ce transmit eu este că acest aspect NU mai poate fi tolerat, ei sunt conectați la rețeaua spitalului și asta este cea mai mare nenorocire și spun asta de ani de zile. Primăria nu poate lua nicio măsură în acest sens, dar discuții au fost purtate înclusiv în urmă cu câteva luni”, a declarat Cristian Radu pentru “Ordinea.ro”.

Curtea Spitalului din Mangalia a fost lotizată pe vremea fostului primar Zanfir Iorguș. Tot atunci au fost organizate licitații publice, prin care terenurile au fost cumpărate de diverse persoane fizice și juridice.

Comments

comments

Societate

Primăria Cogealac, sancționată de comisarii Gărzii de Mediu. Vezi ce amendă a primit

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Cogealac a fost sancționată din nou de comisarii Gărzii Naționale de Mediu.

La sfârșitul lunii aprilie, a fost efectuat un control pe raza UAT Cogealac. Măsurile stabilite de comisarii constănțeni nu au fost rezolvate. La acea dată, s-a aplicat sancțiune contravențională cu amendă în valoare de 15.000 lei și s-au dispus mai multe măsuri cu referire la desființarea depozitelor neorganizate de deșeuri din comună și salubrizare a localităților componente.

La începutul lunii iunie, comisarii Gărzii de Mediu au efectuat verificări și au constatat că măsurile stabilite la controlul anterior nu au fost realizate.

”Primăria comunei Cogealac a primit o amendă de 70.000 lei, pentru nerealizarea măsurilor stabilite la controlul anterior. Totodată, Serviciul Local de Salubrizare al comunei a fost sancționat cu amendă de 50.000 lei pentru nerespectarea condițiilor din autorizația de mediu. Deșeurile menajere colectate de pe raza comunei au fost depozitate pe platforma de sortare a deșeurilor reciclabile, acestea nu au fost transportate la un depozit ecologic de deșeuri.”, au precizat reprezentanții Gărzii de Mediu.

Foto: Garda de Mediu Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

(VIDEO) Elevii constănțeni protestează în fața Prefecturii. Vezi pentru ce

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Elevilor din Mureș (AEMs) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) solicită de urgență membrilor Guvernului să nu voteze proiectul de OUG care reglementează decontul navetei.

Marți, 15 iunie, Ministerul Educației a publicat agenda ședinței de Guvern din 16 iunie, menționând în cadrul ei și proiectul de OUG care reglementează trecerea navetei în procedură de decont. Solicităm ferm reprezentanților Guvernului să lupte împotriva adoptării ordonanței, având în vedere efectele negative ale acesteia.

La momentul actual, Legea nr. 226/2020 prevede gratuitatea la transportul județean. Astfel, elevii se duc și primesc abonamentul gratuit de la operatorii de transport, pe baza carnetului de elev. În ciuda faptului că a trecut peste un an de la promulgarea Legii nr. 226/2020, aceasta nu a fost încă pusă în aplicare, nefiind prevăzut, încă de la elaborarea bugetului de stat, nici măcar 1 leu  pentru transportul elevilor. Ministerul Educației încearcă să se dezică de responsabilitatea sa, creând impresia în spațiul public că problema se va rezolva.

Mai mult, proiectul de Ordonanță de Urgență prevede anumite tarife maximale de decontare a navetei. În contextul în care prețul real al navetei diferă față de prețul prevăzut în lege, elevilor le va fi fie decontată naveta parțial, fie nu le va fi decontată deloc, fapt care s-a întâmplat în trecut din cauza HG 863/2016.

Menționăm că asociațiile de elevi au transmis o adresă prin care solicită Ministerului Educației și Cercetării să organizeze o dezbatere publică pe conținutul proiectului de ordonanță de urgență. Precizăm faptul că organizarea unei dezbateri este obligatorii în acest caz, așa cum prevede articolul 7, alin.(9) din Legea nr.52/2003. În ciuda faptului că dezbaterea nu a avut loc, astăzi va fi votat proiectul de OUG, încălcându-se legea.

”În acest sens, asociațiile de elevi vor protesta astăzi în fața Guvernului, respectiv în fața Prefecturilor din județele lor. De asemenea, încurajăm toți elevii din țară să poarte astăzi o banderolă albă, în semn de grevă japoneză.”, au precizat reprezentanții AEC Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Spitalul Municipal Mangalia și-a reluat activitatea curentă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

 Spitalul Municipal Mangalia și-a reluat activitatea dinaintea pandemiei, începând cu 1 iunie, a.c, în unitatea medicală fiind tratate cazurile non-COVID în toate secțiile din cadrul spitalului. Conform normelor sanitare în vigoare, în instituția spitalicească sunt pregătite 18 paturi pentru potențialii pacienți infectați cu COVID-19, care vor fi tratați în Pavilionul C al spitalului, separat de ceilalți bolnavi.

În spital sunt reguli clare de prevenție și tratare a pacienților.

”În continuare, testăm pacienții înainte de a fi direcționați către secțiile de specialitate, cazarea se face în funcție de gradul de imunizare al pacienților (vaccinați, trecuți prin boală sau nevaccinați) pentru a izola mai ușor eventualele cazuri de infecție cu COVID-19”, a precizat managerul unității medicale, Alina Dan.

Reprezentantul spitalului a mai explicat că se menține carantina, chiar dacă în unitatea sanitară nu mai sunt cazuri confirmate COVID.  În continuare nu pot intra în instituție vizitatori.

”Aparținătorii pot să ceară detalii despre starea de sănătate a celor dragi, de la cadrele medicale care îi tratează, prin alte mijloace de comunicare. Toate pachetele pentru pacienți se pot lăsa în spațiul amenajat din exteriorul spitalului, ulterior acestea ajungând la bolnavi”, a spis managerul unității sanitare.

În prezent, la spitalul Mangalia nu mai sunt cazuri de internări COVID-19, incidența îmbolnăvirilor ajungând în municipiul de la malul mării la 0,05%.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: