Connect with us

Societate

49 de familii din Mangalia locuiesc în… curtea Spitalului și rămân fără curent electric. Primarul: “Unii sunt agenți economici, investitori!”

Publicat

la

Nenorocirea de la Institutul “Matei Balș” i-a făcut pe reprezentanții autorităților să reflecteze în detaliu situația unităților medicale din întreaga țară. La Mangalia, o situație incredibilă ridică semne de intrebare. 49 de familii locuiesc în… curtea spitalului municipal și se alimentează cu energie electrică tot de la clădirea unității medicale. Săptămâna aceasta vor fi deconectați de la curentul electric, un mesaj în acest sens circulă de două zile pe conturile de socializare.

Vi-l redăm integral:

“Suntem 49 de familii cu case în curtea spitalului Mangalia care începând de vineri orele 10, nu vom mai avea curent în plină iarnă. De mai multi ani, primăria ar fi trebuit să asigure rețeaua de energie electrică în acest cartier, dar nu s-a făcut nimic. Spitalul ne-a ajutat conectandu-ne la rețeaua sa. Somați fiind ianuarie să ne conectăm in altă parte am depus toți cereri la Enel. Acesta, in urma legii din 19 dec 2020 este obligat să ne găsească o soluție. Implementarea oricărei soluții durează cel puțin 3 luni, mai ales că în acest moment sunt tensiuni între Enel și primărie legate de finanțarea investiției pt extinderea rețelei. Ne dorim ca primăria să intervină și să oprească procedura până la conectarea efectivă în altă parte. Sunt familii disperate cu copii, bătrâni care nu au unde merge. Dacă ne puteți sprijini, vă mulțumim.”

Astăzi, oamenii au venit în fața Primăriei să ceară ajutor…

Explicațiile primarului

Contactat telefonic pentru un punct de vedere, Cristian Radu, primarul municipiului Mangalia, a declarat pentru “Ordinea.ro” că unii dintre cei care locuiesc în curtea spitalului, care și-au ridicat acolo locuințe sunt… agenți economici, investitori din sudul litoralului, cu adevarate proprietăți. Tot edilul ne explică faptul că de 8 ani a tot făcut apel către aceștia să își facă separat contracte cu furnizorul de energie electrică, dar în zadar.

“Tema aceasta nu este deloc una nouă și necunoscută de noi și nici de locuitorii din Mangalia. De 8 ani tot încerc să le explic oamenilor să intre în legalitate, să își facă propriile contracte cu furnizorul de energie. În zadar… Cred că vă imaginați și dvs. că subiectul a fost adus în actualitate după tragedia produsă de incendiul de la Matei Balș. Eu refuz să mă gândesc ce nenorocire ar putea să se întâmple și aici. Dincolo de acest pericol, altceva vreau să vă spun și să trag un semnal de alarmă. Aici locuiesc nu doar oameni simpli, obișnuiți, cu salarii și servicii decente, dar și agenți economici, investitori din zonă, hotelieri. Ceea ce transmit eu este că acest aspect NU mai poate fi tolerat, ei sunt conectați la rețeaua spitalului și asta este cea mai mare nenorocire și spun asta de ani de zile. Primăria nu poate lua nicio măsură în acest sens, dar discuții au fost purtate înclusiv în urmă cu câteva luni”, a declarat Cristian Radu pentru “Ordinea.ro”.

Curtea Spitalului din Mangalia a fost lotizată pe vremea fostului primar Zanfir Iorguș. Tot atunci au fost organizate licitații publice, prin care terenurile au fost cumpărate de diverse persoane fizice și juridice.

Comments

comments

Societate

Primul semestru se extinde până pe 14 ianuarie 2022. Ministrul Educației: “Tezele pe semestrul I, cu prezenţă fizică”

Publicat

la data de

Scris de

Semestrul I se va întinde până pe 14 ianuarie, a anunţat ministrul Educaţiei, marţi seară, la Digi24. Sorin Cîmpeanu a spus că în ianuarie orele se vor face cu prezenţă fizică pentru că „vom încheia acest al patrulea val”. Oficialul a mai spus: „ca ministru al educaţiei nu voi mai propune un plus de vacanţă suplimentară pe motiv că nu mai poate fi recuperată

Cele două săptămâni de vacanţă suplimentară vor fi recuperate în ianuarie. Astfel, primul semestru al anului şcolar va avea în continuare 14 săptămâni, aşa cum era stabilit.

„Sunt sigur că nu voi mai propune ca ministru al Educaţiei un plus de vacanţă suplimentară pentru simplul motiv că ea nu mai poate fi recuperată. Calendarul este fix şi atunci pe 8 noiembrie şcoala va începe.”, a declarat Ministrul Educaţiei conform adevarul.ro.

Cîmpeanu a spus că varianta iniţială pentru revenirea la şcoală pe 8 noiembrie este în format fizic, dar că, dacă nu se va putea, rămâne doar varianta şcoală online.   

Ministrul Educaţiei a anunţat că în cele două săptămâni de prelungire a Semestrului I, în perioada 3-14 ianuarie 2022, se vor da tezele. Întrebat dacă programa de examene va fi simplificată, ministrul a spus că acest lucru se va întâmpla doar dacă va fi mai multă predare online.

„Singurul motiv pentru care am putea peria programa de examene ar fi acela al unei durate mai mari de şcoală online. Dacă vom fi obligaţi să predăm online, înţelegând pierderile, s-ar putea să avem nevoie încă o dată, şi de data acesta, să periem programele de examen în sensul simplificării. Vă dau o veste care poate îi supără pe unii – în aceste două săptămâni din ianuarie, anul acesta se vor da teze cu prezenţă fizică, pentru că teza este ultimul bastion în calea de a decide relevanţa notelor”, a precizat Sorin Cîmpeanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Serviciul de Ambulanță Constanța angajează Șef birou. Ce condiții trebuie îndeplinite

Publicat

la data de

Scris de

Serviciul de Ambulanţă Judeţean Constanţa organizează concurs de recrutare pentru ocuparea pe perioadă nedeterminată, a funcției contractuale de conducere, vacante, de șef birou – grad II, pentru Biroul R.U.N.O.S. – Stația Centrală Constanța.

Condiţiile specifice necesare în vederea participării la concurs şi a ocupării funcției contractuale sunt:

  • diplomă de licență în domeniul științelor economice;
  • certificat absolvire curs managementul resurselor umane;
  • certificat absolvire curs de specializare expert legislația muncii, cu durata de minimum 120 ore;
  • 2 ani vechime în specialitatea postului (resurse umane);
  • minimum 2ani lucrați în sistemul sanitar, cu dovada experienței în specialitatea resurse umane;
  • concurs/examen pentru ocuparea postului.

Concursul se va organiza conform calendarului următor:

  • 09 noiembrie 2021, ora 15:30 – data limită pentru depunerea dosarelor;
  • 17 noiembrie 2021, ora 10:00 – proba scrisă;
  • 22 noiembrie 2021, ora 10:00 – proba interviu.

Detalii privind condiţiile specifice şi bibliografia de concurs sunt disponibile accesând pagina oficială www.ambulance-ct.ro. Relaţii suplimentare se pot obține la sediul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa, Str. Bravilor Nr. 1, telefon 0241/624.711, interior 138.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

”Noble Blueprint 21”, un exercițiu NATO care se va desfășura în România

Publicat

la data de

Scris de

Comandamentul Forțelor Aliate Întrunite al NATO de la Napoli, Italia (Allied Joint Force Command – JFC Naples) organizează, în perioada 26-28 octombrie 2021, Exercițiul „Noble Blueprint 21”, în România, ca parte a programului de exerciții și antrenamente întrunite, destinate consolidării măsurilor de apărare colectivă a membrilor NATO.

Obiectivul principal al Exercițiului „Noble Blueprint 21” este de a oferi autorităților politice și militare ale NATO suportul necesar pentru proiectarea, organizarea și desfășurarea unor operații de răspuns la posibile crize regionale, în conformitate cu Articolul 5 al Tratatului Alianței Nord-Atlantice, sub conducerea Comandamentul Forțelor Aliate Întrunite al NATO.

„Noble Blueprint 21” contribuie la consolidarea bazei informative a comandanților structurilor operaționale și tactice ale NATO, pentru sincronizarea procedurilor operaționale și a capacităților de reacție.

La activitățile planificate în România, în perioada 26-28 octombrie, participă conducătorii unor structuri militare centrale ale NATO, precum și conducători ai unor structuri militare din România și Bulgaria. Exercițiul „Noble Blueprint 21”, condus de comandantul Comandamentului Forțelor Aliate Întrunite al NATO de la Napoli, amiralul Robert P. Burke (SUA), se va încheia la Constanța, pentru a sublinia importanța asigurării securității și stabilității în regiunea Mării Negre, prin consolidarea posturii de apărare colectivă a statelor NATO, pe flancul estic.

”Într-un mediu de securitate dinamic și volatil, cooperarea nord-atlantică este tot mai necesară și mai justificată. NATO este o organizație puternică datorită coeziunii membrilor săi și garantează securitatea fiecărui stat al Alianței. Odată cu intrarea României și Bulgariei în Alianța Nord-Atlantică, NATO şi-a consolidat prezenţa pe flancul estic, iar inițiativele luate în cadrul aliat consolidează capacitatea de reacţie rapidă a NATO, în sprijinul funcţiilor de apărare, de descurajare şi pentru intervenţii militare rapide în situaţii de criză în regiunea Mării Negre.”, precizează reprezentanții Biroului de presă al Statului Major al Forțelor Navale.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: