Conecteaza-te cu noi
stelian ion

Societate

85 de ani de învățământ de artilerie și rachete antiaeriene

Published

on

armata

Școala de Instruire pentru Apărare Antiaeriană “General de brigadă Ion Bungescu” a împlinit 85 de ani de existență. Aniversarea a fost celebrată printr-o ceremonie la care au fost prezenți directorul Statului Major al Apărării, generalul locotenent Corneliu Postu, ofițeri superiori din cadrul tuturor categoriilor de forțe ale Armatei României, Ministerului Afacerilor Interne, militari francezi din cadrul Detașamentului MAMBA, cadre militare active, în rezervă și în retragere, doi dintre nepoții generalului de brigadă Ion Bungescu și personal civil.

Activitatea a cuprins oficierea serviciului religios, citirea ordinului de aniversare a 85 de ani de la înființarea Școlii, decorarea Drapelului de Luptă cu Emblema de  Onoare a Statului Major al Apărării, respectiv cu Emblema de Onoare a Comandamentului Forțelor Întrunite.

Din partea unității, colonelul Viorel-Eugen Bitan, a înmânat placheta aniversară a Școlii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană directorului S.M.Ap., generalul-locotenent Corneliu Postu și șefului de stat major al Comandamentului Forțelor Întrunite, contra-amiral de flotilă, ing. Marinică Mustățea. De asemenea, comandantul Școlii a primit Emblema de Onoare a Comandamentului Forțelor Întrunite

În cadrul ceremoniei, maiorul Alexandru Untea, maistrul militar principal Răzvan Grecica, caporalul clasa a II-a Iulian Ungureanu și doamna Cecilia Nechifor au fost distinși de către reprezentantul S.M.F.A, colonelul Bogdan Istrate, cu Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene pentru rezultate meritorii în activitate.

Advertisement
palaz

La final, a fost dezvelită placa comemorativă dedicată generalului de brigadă Ion Bungescu.

***

Istoria Școlii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană începe în anul 1938, an în care, pe atunci maiorul Ion Bungescu, obține aprobarea înființării Centrului de Instrucție pentru Apărarea Contra Aeronavelor. Înființarea acestei școli a marcat începutul unei noi etape în dezvoltarea artileriei antiaeriene, multe dintre activitățile de învățământ desfășurate în centru, având influențe majore asupra evoluției armei.

În primii 6 ani, Centrul și-a desfășurat activitatea în București în mai multe locuri, ultima locație din această garnizoană fiind situată în cartierul Ghencea pe Calea 13 Septembrie. În perioada 1942-1944 efectivele Centrului de Instrucție au participat nemijlocit cu parte din subunități la apărarea antiaeriană a Capitalei în cadrul comandamentului special constituit de Brigada 3 Artilerie Aantiaeriană, lăsând jertfe pe câmpurile de desfășurare a acțiunilor militare.

Perioada de război a presupus și schimbarea denumirii unității în Centrul de Instrucție al Artileriei Antiaeriene. După sfârșitul ultimei conflagrații mondiale,  instituția a trecut prin mai multe transformări, reorganizări, redislocări și mutări în diferite garnizoane chiar și desființarea lui la un moment dat, însă spiritul de armă creeat de Ion Bungescu și dorința de perfecționare a artileriștilor antiaerieni a continuat sub diferite forme de instruire.

Advertisement
palaz

La data de 15 iunie 1949 în urma separării de Școala de Ofițeri de Artilerie Antiaeriană de la Brașov, Centrul de Instrucție al Artileriei Antiaeriene a devenit unitate independentă, începând din acel moment să-și reconfigureze singură planurile de instruire în armă.

Până în anul 1950, instruirea practică a artileriștilor antiaerieni prin trageri de luptă se executa în Poligonul de Trageri și Bombardament de la Mamaia, însă nevoia de a avea un poligon propriu al armei devenise tot mai stringentă datorită numărului mare de structuri de artilerie antiaeriană care creștea de la an la an.

”Astfel, la 1 aprilie 1950 în organigrama Centrului de Instrucție al Artileriei Antiaeriene este introdus Poligonul de trageri antiaeriene dislocat, până la luarea unei decizii finale, la Capu Midia, județul Constanța, poligon care în deceniile sale de existență a instruit nu numai militari artileriști și rachetiști antiaerieni din țară, ci și din străinătate, devenind de-a lungul timpului un reper obligatoriu în cariera militarilor din armă, un loc în care s-au interferat existențe, experiențe și în care fiecare dintre aceia care l-au cunoscut a lăsat sau adăugat o parte din sufletul și mintea sa.”,  a spus comandantul Școlii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană, colonelul Viorel-Eugen Bitan.

Odată cu introducerea în înzestrare a rachetelor antiaeriene, în anul 1960, și înființarea primelor unități, Centrul de Instrucție a devenit unitatea-școală pentru rachetiștii antiaerieni, în timp ce artileriștii antiaerieni și-au continuat pregătirea în Școala de Ofițeri din Brașov și în Centrul de Instrucție al Artileriei Antiaeriene din Bacău.

La data de 1 august 1991 unitatea își schimbă denumirea în Centrul de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor de Artilerie și Rachete Antiaeriene. După anul 1997, învățământul de formare continuă în arma artilerie și rachete antiaeriene din cadrul ambelor categorii de forțe armate – SMFA și SMFT – s-a desfășurat într-o nouă structură – Școala de Aplicație pentru Artilerie și Rachete Antiaeriene, înfințată pe structura vechiului centru de instrucție, până în anul 2002 când și aceasta a fost desființată iar învățământul pe linie de armă s-a organizat în instituții corespunzătoare fiecărei categorii de forțe ale armatei, la Boboc pentru specialiștii din Forțele Aeriene și la Sibiu pentru specialiștii din Forțele Terestre, alături de celelate genuri de armă ale Armatei României.

Advertisement
palaz

armata

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions