Conecteaza-te cu noi

Exclusiv

Vremuri grele pentru frăția Hașotti – Matei

Published

on

Puiu Hașotti și Nicolae Matei au probleme. Primul tocmai și-a dat demisia din PNL, într-un moment fără însemnătate politică. Dintr-un senin care nu anunța nimic, acesta s-a supărat subit pe partidul său, pe motiv că n-ar mai semăna cu acela în care s-a înscris, în anul 1990. Al doilea, tocmai se află pe punctul de a fi trimis în judecată într-un nou dosar penal, sub acuzația unui tun imobiliar de 3,5 milioane de euro. Deși cele două întâmplări par independente, mai multe aspecte, pe care le vom analiza mai jos, arată că ele fac parte din aceeași poveste.

Cei doi sunt uniți de multe interese comune. Cel mai important dintre ele este dușmănia pe care deopotrivă i-o poartă omului de afaceri Grigore Comănescu. În anul 2008, fratele fostului senator, avocatul Ionel Hașotti, a obținut pentru niște cliente de peste 70 de ani, retrocedarea unui teren care se suprapune, în parte, peste cariera Sibioara, cumpărată anterior de o societate a lui Grigore Comănescu, în baza unui credit bancar de 4 milioane de euro. Legea interzicea retrocedarea carierelor, însă fratele senatorului a susținut în fața instanței de judecată că ”nu există dovadă că există o exploatare de carieră” pe terenul revendicat. În realitate, dovezi existau cu prisosință, deoarece cariera Sibioara se află în exploatare neîntreruptă din anul 1965. În schimb, dovezile nu existau la dosarul de judecată. Și nu existau, deoarece avocații Primăriei Lumina, pârâtă în proces, nu s-au îngrijit să le depună. Ca o coincidență de zile mari, Primăria Lumina a fost reprezentată de doi avocați care aveau sediul profesional pe strada AS Pușkin 19 A Constanța, acolo unde funcționa și Fundația Brătianu, fondată chiar de Puiu Hașotti.

Jefuit de bunul său într-un proces aranjat, în care nici nu a fost citat ca să se apere, Grigore Comănescu s-a judecat ani de zile pentru drepturile sale. Mai mult, a depus plângeri penale și a denunțat pe toate căile nedreptatea. În 2012, în timpul acestor demersuri, firma sa, Somaco Construct SRL, s-a pomenit cu o taxă fiscală de două milioane de euro din partea Primăriei Năvodari. Primărie condusă de Nicolae Matei, prieten și colaborator apropiat al fostului senator Puiu Hașotti. Matei a pretins că o lucrare de apărare hidrotehnică realizată de Somaco Construct în zona Mamaia Nord – Năvodari, pe malul lacului Siutghiol, ar fi, de fapt, un depozit provizoriu de materiale de construcții. În primă instanță, societatea lui Grigore Comănescu a reușit să anuleze această taxă falsă, aberantă și fără precedent în lume, sub aspectul cuantumului uriaș. Însă, în mod paradoxal, Matei și ai lui au reușit să răstoarne situația, în recurs, la Înalta Curte de Casație și Justiție. La capătul acestor războaie juridice, firma omului de afaceri a fost băgată în executare silită și pentru carieră, și pentru taxa uriașă. Ambele situații sunt gestionate într-un dosar comun de executorul judecătoresc Deacu Vasile,  care – ce să vezi – este asociat într-o fundație culturală cu Puiu Hașotti.

Alte elemente extrem de elocvente vin să întărească uniunea de interese dintre Hașotti și Matei. În anul 2012, la prima arestare preventivă a lui Matei, Puiu Hașotti, care era atunci ministru, a participat la un miting antijustiție, cerând eliberarea prietenului său. Apoi, în 2014, Nicolae Matei a fost arestat preventiv pentru a doua oară, ulterior fiind trimis în judecată alături de una din judecătoarele implicate în retrocedarea ilegală a carierei de la Sibioara. În rechizitoriul prin care cei doi au fost dați pe mâna instanței, procurorul de caz a menționat, într-un context particular, numele avocatului Tudor Hașotti, fiul lui Ionel și nepotul lui Puiu. Acesta ar fi anunțat un cumpărător de drepturi litigioase că tocmai se câștigase un proces de retrocedare la completul controversatei judecătoare.

Advertisement

În sfârșit, ajungem la situația prezentă, când DNA se pregătește să îl trimită în judecată pe Nicolae Matei, într-un nou dosar care vizează un tun imobiliar de 6,2 hectare în Tabăra Năvodari. După cum am relatat în mai multe articole publicate în Ordinea.Ro, procurorii anticorupție au cerut UAT Năvodari să se constituie parte civilă în acest nou proces penal. Consilierii locali din Năvodari au ales să voteze, în mod secret, cu bilețele, un proiect prin care au aprobat efectuarea unei expertize extrajudiciare, plătite din bani publici, ca să amâne răspunsul și astfel să-l ajute pe Matei să mai respire în așteptarea prescrierii răspunderii penale. Consilierii PNL Năvodari, la fel ca cei de la PMP și PRU, au ales să boicoteze votul secret, arătând votul. În acest fel, aceștia au arătat că nu îl susțin pe fostul primar Nicolae Matei și că nu sunt de acord cu gestul aleșilor de la PSD și ALDE de a face scut în jurul coruptului.

Deși cetățenii de bună-credință s-au regăsit în această atitudine corectă a PNL-ului, la distanță de două zile Puiu Hașotti, marele veteran liberal de la Constanța, a anunțat că nu se mai regăsește în partid, că acesta nu mai seamănă cu acela în care s-a înscris în 1990. Desigur că nu mai seamănă. PNL-ul actual nu face scut în jurul lui Matei și nu organizează mitinguri antijustiție ca să ceară libertate pentru fostul primar.

Trebuie să mai spunem că, tot în această perioadă și tot în legătură cu gașca Hașotti-Matei, a avut loc o emisiune la Realitatea TV, moderată de Rareș Bogdan. Acesta este contextul în care Puiu Hașotti a rămas fără umbelă politică, iar Nicolae Matei va fi trimis în judecată pentru fapte de corupție. Vremuri grele!

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions