Conecteaza-te cu noi

Actual

Ministrul Fifor vrea creșe și grădinițe pentru copiii militarilor români

Published

on

În cursul zilei de azi, ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a propus premierului Viorica Dăncilă ca MApN să dezvolte un program la nivel național prin care să fie înființate creșe și grădinițe pentru copiii personalului militar și civil al Armatei României.

Iată ce spune despre acest proiect ministrul Fifor: ”Propunerea a fost primită cu mare interes și urmează să prezentăm, într-un timp foarte scurt, o concepție a programului.

Într-o primă etapă, creșele și grădinițele vor fi înființate în garnizoanele principale din țară, urmând să extindem programul în cât mai multe localități în care există unități militare.

Înființarea acestor unități de învățământ preșcolar se va face în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, cu respectarea tuturor standardelor și procedurilor cerute de lege.

Advertisement

Guvernul României și-a asumat, prin Programul de Guvernare 2018-2020, în domeniul educației, un ambițios obiectiv de dezvoltare a sistemului de educație timpurie, prin înființarea a 2.500 de creșe, grădiniţe și unități after-school, iar programul propus de MApN va completa aceste eforturi, adresându-se familiilor personalului ministerului nostru.

În cea mai mare parte, cei aproape 80.000 de militari și civili care își servesc țara în rândurile Armatei României sunt tineri care au nevoie pentru copiii lor de soluții cât mai bine adaptate nevoilor și programului de lucru deloc obișnuit.

Vorbim de oameni admirabili, care își îndeplinesc cu loialitate și eficiență misiunile, indiferent cât de complexe și de îndelungate ar fi acestea. Vorbim de misiuni în teatrele de operații, de programe de instruire în țară și în afara teritoriului național, de sarcini curente de mare complexitate îndeplinite în unitățile de bază, ceea ce face ca perioadele în care personalul armatei este nevoit să plece de acasă să depășească uneori chiar și peste șase luni într-un an calendaristic.

În aceste condiții, în care greul revine familiei rămase acasă, suntem datori să găsim cele mai bune soluții pentru creșterea calității vieții lor.

Sistemul de învățământ militar cuprinde deja cinci colegii naționale militare (dintre care unul, cel de la Constanța, reînființat în 2018, după 20 de ani), trei școli de formare a maiștrilor militari și subofițerilor, șase universități militare, diverse instituții de formare și pregătire post-universitară, dar numai două unități de învățământ preșcolar.
Este mult prea puțin și este nevoie să rezolvăm această problemă. Și asta cât mai rapid.

Advertisement

Am spus-o în repetate rânduri, de la preluarea mandatului de ministru al apărării naționale: alocarea a două procente din PIB pentru Apărare înseamnă nu doar consolidarea capacității de apărare a țării, prin investiții în tehnică de luptă modernă, ci și uriașe oportunități în domeniul creșterii calității vieții personalului Armatei României, atât cel activ, cât și în rezervă sau retragere.

Suntem în plin proces de extindere și modernizare a vastei rețele medicale militare, în toate cele 11 spitale militare, șase centre medicale de diagnostic și tratament și cele două centre de recuperare medicală fiind în derulare sau în planificare investiții majore.

Învățământul militar aproape și-a dublat, în medie, numărul de studenți și cursanți și cunoaște, de asemenea, o perioadă fastă în ceea ce privește investițiile pentru dezvoltare și modernizare.

Ideea programului „Creșe și grădinițe pentru copiii militarilor români” s-a conturat în urma discuțiilor purtate în repetate rânduri cu tinerii noștri militari și care merită o soluție corectă și cât mai rapidă.”

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions