Conecteaza-te cu noi

Politica

A fost stabilit programul Comisiei UNESCO. Senatorul Negoi: „Promovarea iei românești, unul dintre principalele obiective“

Published

on

Senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, a declarat că, odată cu debutul sesiunii parlamentare, la 1 februarie, a condus, în calitate de vicepreşedinte, şedinţa Comisiei UNESCO în cadrul căreia a fost aprobat programul pentru acest an.

Parlamentarul constănțean spune că anul acesta este unul important pentru România şi patrimoniul nostru naţional înscris la UNESCO, marcat de două evenimente majore. Primul este dezbaterea la Comitetul Patrimoniului Mondial din iunie 2022, a oportunității introducerii în Lista Patrimoniului Mondial a memorialelor asociate conflictelor recente, categorie în care se înscrie și Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor”, realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu. Cel de-al doilea eveniment este analizarea Dosarului ”Arta țeserii cămășii cu altiță – Ia”, dosar comun cu Republica Moldova, la Comitetului Interguvernamental pentru Patrimoniul Cultural Intangibil UNESCO, din decembrie 2022, în vederea înscrierii acestuia în Lista Patrimoniului Mondial al Umanității. Pentru ca decizia din decembrie să fie una favorabilă României, este nevoie de un lobby susținut, într-un cadru permis de UNESCO, coordonat la nivelul instituțiilor statului român, astfel încât rezultatul să fie unul eficient, a punctat Negoi.

„În acest sens, vor avea loc discuții în vederea încheierii unui protocol comun cu Ministerul Afacerilor Externe, Delegația României la UNESCO, Ministerul Educației, Ministerul Culturii,  CNR UNESCO şi ICR, în vederea stabilirii unei strategii și realizării unor acțiuni comune. De asemenea, o delegație a comisiei se va întâlni cu Ambasadorul Republicii Moldova pentru a pune la punct un calendar comun. În același timp, sunt programate întâlniri cu organizațiile neguvernamentale al cărui principal obiectiv este realizarea și promovarea iei românești. Printre evenimentele care vor mai avea loc în vederea promovării iei româneşti se numără organizarea la Palatul Parlamentului, în parteneriat cu Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti”, a unei expoziții de ie, paradă a portului popular şi a unui spectacol la Palatul Parlamentului, la care să fie invitat Corpul Diplomatic, expoziţia ”Reginele României și ia”, organizată împreună cu Casa Regală a României şi un eveniment de promovare a iei, organizat la Paris, împreună cu Delegația Permanentă a României la UNESCO, la Ambasada României, la care să fie invitați ambasadori, în special din țările decidente în Comitetul Interguvernamental pentru Patrimoniul Cultural Intangibil UNESCO. Se mai are în vedere promovarea iei la diferitele evenimente organizate de Institutul Cultural şi realizarea, în parteneriat cu TVR, a unei serii de mini-filme documentare, despre cămașa cu altiță din diferite zone ale țării.“, a declarat Remus Negoi.

Printre temele comisiei pe anul acesta se numără şi Monumental ”Calea Eroilor”, realizat de Constantin Brâncuși la Târgu Jiu. Cu ocazia Zilei Brâncuşi, se va organiza o masă rotundă cu tema soluții alternative pentru acceptarea Ansamblului de la Târgu Jiu în Patrimoniul Mondial UNESCO, urmată de un spectacol susținut de Ansamblul ”Doina Gorjului”. De asemenea, în luna martie, la Târgu Jiu, este programată o dezbatere privind necesitatea recunoașterii operei lui Constantin Brâncuși ca parte a Listei Patrimoniului Mondial. Oportunități și responsabilități. Se mai are în vedere realizarea unui film documentar cu imagini de la Târgu Jiu și muzica realizată de un compozitor ieșean pentru acest monument, în parteneriat cu Trinitas TV. Filmul ar putea fi prezentat în cadrul unei întâlniri cu ambasadorii.

Advertisement

O altă preocupare o reprezintă Dosarul Geoparcul ”Ținutul Buzăului”, care se află într-o fază avansată. Va fi organizată o masă rotundă, pe această temă, la Palatul Parlamentului, iar în aria viitorului geoparc se va desfăşura un eveniment pentru identificarea eventualelor modificări legislative și a aspectelor economice semnalate de comunități.

Şi peisajul cultural minier ”Roșia Montană” este în atenţia Comisiei UNESCO anul acesta. Se va urmări îndeplinirea condițiilor impuse de UNESCO și respectarea calendarului, se va organiza o masă rotundă cu specialiști și reprezentanți ai ministerelor privind căile de scoatere a peisajului cultural de pe Lista Patrimoniului Mondial aflat în pericol, iar staff-ul tehnic va continua să participe la întâlnirile tehnice privind realizarea PUZ și PUG la Roșia Montană.

Tot pentru anul acesta Comisa pentru relaţia cu UNESCO are în plan şi câteva modificări legislative şi, în acest sens, vor avea loc o dezbatere cu specialiști în domeniu referitoare la necesitatea modificării Legii 26/2008, privind patrimoniul imaterial, dezbateri privind Codul Patrimoniului şi inițierea unor modificări a Legii 26/2008 privind protejarea patrimoniului cultural imaterial, a Legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, a Legii 564/2001 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 47/2000 privind stabilirea unor măsuri de protecţie a monumentelor istorice care fac parte din Lista Patrimoniului Mondial. În plus, se vor face demersuri pentru alocarea unui procent anual fix din Programul Național de Restaurare către monumente UNESCO care au nevoie de intervenții rapide.

În ceea ce priveşte Lista Indicativă a României se vor organiza o masă rotundă pe tema LIMES-ul dunărean, provocări și perspective, vizite în Ținutului monahal ”Vânători Neamț” , la Constanţa la Peșterile de la Murfatlar şi la Horezu la Culele din Oltenia.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions