Societate

A început agitaţia părinţilor care trebuie să-şi înscrie copiii în clasa pregătitoare

mart. 07, 2018 Maria Ionescu

Începând cu data de 1 martie, a demarat pregătirea înscrierii în învăţământul primar a copiilor. Mai întâi au fost afişate circumscripţiile şcolare şi planul de şcolarizare propus, respectiv numărul de clase pregătitoare la fiecare unitate de învăţământ. Apoi se face evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor, iar mai apoi se comunică în scris părintelui rezultatul acesteia. În intervalul 8-26 martie, părinţii vor completa cererile de înscriere apoi va începe procesarea de către comisia naţională de înscriere a cererilor tip depuse.

Este un proces extrem de întortocheat însă pe care părinţii sunt nevoiţi să-l urmeze şi care se va încheia de-abia pe data de 4 mai. Dar prima fază se va încheia pe 26 martie şi va fi urmată de o a doua etapă, programată între 12 şi 18 aprilie. Aceasta va fi rezervată copiilor care nu au fost înscrişi iniţial, iar cererile vor fi completate din nou, în funcţie de locurile disponibile.

Centre de evaluare în judeţul Consatanţa

Conform Calendarului înscrierii în învățământul primar în anul școlar 2018-2019 evaluarea preșcolarilor se va realiza în perioada 1 – 23 martie 2018 în 38 de centre din judeţ. (13 dintre acestea sunt în municipiul Constanţa, iar 25 în judeţ). Copiii, însoțiți obligatoriu de părinți/tutori legali, se pot prezenta la oricare dintre centrele stabilite. Pentru centrul de evaluare CJRAE Constanța, părinții pot face programare pentru realizarea evaluării copiilor la numărul de telefon 0341.451.783, în intervalul orar 10.00-18.00.

În vederea realizării evaluării copiilor, părinții/tutorii legali vor prezenta la evaluare următoarele acte:  – adeverință de la medicul de familie/pediatru prin care se atestă că preșcolarul este ,,clinic sănătos”/,,apt pentru școală” (va fi prezentată comisiei de evaluare) sau certificat de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap (acolo unde este cazul); – certificatul de naștere al copilului în original/copie; – actul de identitate al părintelui/tutorelui legal. Evaluarea copilului se va realiza în prezența părintelui/tutorelui legal care îl însoțește. Rezultatul evaluării psihosomatice va fi comunicat în scris în aceeași zi părintelui/tutorelui legal care a solicitat evaluarea. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat.

Sunt locuri şi la învăţământ privat

În judeţul Constanţa au fost aprobate 271 de clase pentru 6.775 de copii. De asemenea, există şi o şcoală privată,  Liceul teoretic educaţional Center Constanţa,

Comments

comments

Maria Ionescu

About The Author

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!