Connect with us

Politica

A început bătălia pe ministere. Barna: „Să fie foarte clar, USR-PLUS nu ajută PNL să guverneze!“

Tatian Iorga

Publicat

la

PNL, USR-PLUS și UDMR au discuțiile în forță pentru formarea noului Guvern. Potrivit surselor Digi24, între cele trei formațiuni au loc negocieri intense privind împărțirea portofoliilor. Pe de o parte, PNL nu vrea să renunțe în ruptul capului la următoarele ministere: Justiție, Dezvoltare, Economie, Transporturi și Fonduri Europene. Pe de altă parte, USR ar dori să conducă ministerele: Finanțelor, Dezvoltare, Justiție, Transporturi și Interne. În fine, UDMR ar vrea Mediul, Cultură și Sănătatea. Interesant este că niciunul din cele trei partide nu și-au dorit să preia Ministerul Educației, un portofoliu extrem de dificil în actualele condiții de pandemie.

Tot surse au spus că generalul Nicolae Ciucă ar urma să fie propus de Iohannis pentru funcția de premier. În aceste condiții, liderul USR-PLUS, Dan Barna, a declarat că, dacă PNL propunere premierul, atunci este normal ca USR-PLUS să preia șefia Camerei deputaților. Numai că, este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple, pentru că Ioahnnis i-ar fi promis lui Orban funcția de președinte al Camerei dacă renunță la funcția de premier.

Cei de la USR-PLUS sunt extrem de deciși să nu cedeze în fața celor de la PNL, cărora le transmit că vor un parteneriat.

„USR-PLUS nu acceptă ca PNL să preia ministerele de forță, iar noi să luăm ce nu le convine lor. Să fie forte clar: USR-PLUS NU AJUTĂ PNL SĂ GUVERNEZE!“, a spus Barna într-o intervenție la digi24.

Totodată, liderul USR-PLUS a afirmat că formațiunea sa va merge la consultările de la Cotroceni cu propunerea ca Dacian Cioloș să fie premierul României.

Pe de altă parte, USR PLUS nu dorește să renunțe la proiectele lor:

  • ”O Românie fără hoție” și ”Fără penali în funcții publice.”
  • Reforma Curții Constituționale.
  • Eliminarea imunității parlamentare care nu se referă la voturile și opiniile politice.
  • Eliminarea pensiilor speciale.
  • Limitarea delegării legislative, astfel încât să nu mai fie adoptate ordonanțe de urgență pentru absolut orice situație.
  • O diferențiere clară între Senat și Camera Deputaților, pentru ca Parlamentul să funcționeze mai bine: deputații să fie aleși la nivel național pe o listă comună, iar senatorii să fie reprezentanții județului.

Comments

comments

Politica

Mihai Vîlcu este nominalizarea pentru subprefect din partea USR-PLUS Constanța

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În urma negocierilor dintre PNL și USR-PLUS, la Constanța, Alianța va avea un post de subprefect. După ce liderii Organizației de la Constanța ai USR-PLUS au anunțat că au 3 nume pentru acest post: Dumitru Paris, Anca Mănăilă și Mihai Vîlcu, Biroul Național al partidului a decis ca viitorul subprefect al Constanței din partea USR-PLUS va fi Mihai Vîlcu, consilier local la Ghindărești. Acesta a candidat în toamna anului trecut la funcția de primar al comunei. Cel mai probabil, Mihai Vîlcu o va înlocui în funcția de subprefect pe Aura Bozdoacă, care a fost susținută de PMP.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Guvernarea PNL: Datoria statului a crescut cu 124 de MILIARDE de lei în doar un an

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Datoria guvernamentală a ajuns la finele lui 2020 la 498,3 miliarde lei şi la o pondere de 47,7% din PIB, faţă de 35,3% din PIB cât reprezenta în 2019, arată datele publicate de Ministerul de Finanţe.

În 2019, datoria administraţiei publice se ridica la 373 miliarde lei, conform Mediafax.

Cea mai mare parte a datoriei aparţine adminsitraţiei publice centrale, în sumă de 482 miliarde lei, restul fiind în contul administraţiei locale.

Din suma totală datorată la finele anului trecut, 480 miliarde lei au scadenţa pe termen mediu şi lung.

Din punct de vedere al instrumentelor, cea mai mare parte, respectiv 417 miliarde lei sunt titluri de stat vândute de Finanţe, iar 69 miliarde lei împrumuturi şi 11,4 miliarde lei numerar şi depozite.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Conferință internațională pentru legalizarea canabisului în scop medical

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ieri, 23 februarie a avut loc prima conferință internațională din România pe tema utilizării canabisului medicinal. Cu toată deschiderea și tot suportul pentru acest demers am primit răspunsuri și explicații despre importanța canabisului medicinal și din partea altor invitați din domeniul legislativ, economic sau farmaceutic.

Proiectul de lege pentru legalizarea canabisului medicinal care se află pe ordinea de zi în Camera Deputaților este o inițiativă extrem de importantă care vine în sprijinul multor pacienți, suferinzi de multiple afecțiuni ce au dreptul la un tratament cu reale și dovedite beneficii.

“Conferința a creat contextul științific și profesional pentru ca toți factorii decidenți din Parlament, indiferent de culoarea politică să afle din experiența altor state din lume și să trateze cu seriozitate și responsabilitate acest proiect legislativ. Legalizarea canabisului în scop medical ar reprezenta o adevărată victorie pentru pacienții români care au tot atâtea drepturi ca cei din alte țări”, transmite Crestina Ileana Dumitrache, deputat PSD și inițiator al acestui proiect legislativ.

Conferința  s-a desfășurat online pe platforma Zoom și a fost transmisă live pe facebook și youtube. A fost un maraton de prezentări susținute de unii dintre cei mai prestigioși medici și cercetători din România și din lume.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: