Connect with us

Actual

A început școala: agitație pentru cei mici, baruri neîncăpătoare pentru cei mari

Maria Ionescu

Publicat

la

Astăzi a fost o zi foarte importantă atât pentru cei mici, cât și pentru părinții lor, dar și pentru cadrele didactice și pentru oficialii județului. Nu știu dacă au existat prea mulți primari care să nu-și fi rezervat câteva ore pentru a participa la deschiderea anului școlar. În fond, este o zi extrem de importantă pentru atât de multă lume. Și apoi, bucuria copiilor noștri este cea mai importantă! Încă de la primele ore ale dimineții străzile au fost pline de oameni agitați. Unii se grăbeau pentru a cumpăra flori, alții se înghesuiau spre școli pentru festivitatea de deschidere. Care nu a durat foarte mult dar a fost extrem de importantă pentru foarte multă lume. În fond, numai în clasele pregătitoare și în cele cuprinse între I-VIII avem peste 34.000 de elevi!

Oficialii au ignorat problemele de serviciu

prima-zi-de-scoala3Ziua de luni este mereu extrem de importantă și nu neapărat deoarece vine după două zile libere, însă și din acest motiv. Cu toate că aveau foarte multă treabă, așa cum au mereu, oficialii din județ nu au putut să nu participe la deschiderea noului an școlar. Și-au amânat cu câteva ore problemele de serviciu și și-au dedicat timpul unor festivități. Care au durat peste tot foarte puțin, dar … era necesară prezența lor. Măcar a lor și a celor mici. Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu a avut o dimineață foarte plină. Încă de la ora 8.00 el a fost prezent la școala din  localitatea Culmea, apoi a plecat la Poiana, la Mihail Kogălniceanu dar și la Siminoc. A ales școli din zone mai puțin favorizate, școli pentru care CJC a investit mulți bani în achiziționarea de rechizite școlare. Reamintesc faptul că zeci de mii de elevi au primit ghiozdane, caiete A5, acuarele, penare complet echipate și creioane colorate. Acestea au fost destinate celor aproximativ 34.000 de preşcolari şi şcolari din clasele 0 –VIII înmatriculaţi în şcolile de stat din mediul rural precum și în orașele cu un nivel scăzut de trai, respectiv: Băneasa, Negru Vodă, Hârşova, Murfatlar, Medgidia (Remus Opreanu şi Valea Dacilor), Ovidiu (Culmea şi Poiana). În cadrul festivității de deschidere, Horia Țuțuianu a declarat în fața copiilor prezenți, dar și în fața primarului orașului Ovidiu, George Scupra, “A sunat clopoțelul! Mult succes școlarilor în noul an de studiu. Mă bucur că astăzi am reușit să fiu alături de elevii și profesorii din două școli din județ, mai exact în satele Poiana și Culmea. De asemenea, sunt încântat că rechizitele distribuite de Consiliul Județean au adus zâmbete celor mici în prima lor zi de școală!”

Florăriile, extrem de căutate

floriCum era și firesc, astăzi florăriile au fost luate cu asalt de către părinți. Deși în marile piețe prețul florilor nu a fost diferit față de alte zile, au existat și florării care s-au adaptat nevoilor părinților și au majorat prețurile. Bine, acest lucru a fost mai mult întâlnit în preajma unităților școlare. Ce-i drept, nu am văzut să se stea la cozi, ca-n alți ani, dar a fost destul de multă lume. Astăzi parcă nu mai conta că prețul unui buchet de trandafiri era de 30-40 de lei. Părinții au scos bani din portmoneu fără ezitare.

Baruri pline

Dacă pentru cei mici și pentru părinții lor, pentru cadrele didactice și pentru oficiali această zi a fost extrem de importantă, pentru cei din clasele superioare a fost o ocazie minunată de a se întâlni cu prietenii, de a ocupa barurile și terasele, de a face schimb de impresii. După ora 10.00, barurile și terasele din oraș au fost pline de elevi. Ce-i drept, au fost doar elevi de liceu, care s-au limitat la a bea o cafea sau un suc, dar un semn de întrebare există: ce semnifică pentru ei prima zi de școală? Ce semnifică pentru cadrele didactice prima zi de școală? Și nu, nu ne referim la educatori și la învățători, care se ocupă de copii din clasele pregătitoare și gimnaziale, ci la profesorii care nu țin și ore de dirigenție. Or fi fost la școală?

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Constanța. Se redeschide „zona de climbing“ din complexul de sporturi extreme Gravity Park

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Vești bune pentru amatorii de escaladă! Începând din această săptămână, în complexul de sporturi extreme Gravity Park este permis accesul în zona de climbing, anunță conducerea Regiei Autonome “Exploatarea Domeniului Public și Privat” Constanța.

„Pentru a se putea cățăra, sportivii trebuie să stăpânească cel puțin tehnicile de bază. Instructorii complexului de agrement le vor verifica abilitățile, precum și cunoștințele despre sistemele de asigurare și autoblocare care se folosesc la panoul de alpinism sportiv, iar abia după aceea le vor permite accesul. Echipamentul folosit în zona de climbing este fie cel din dotarea complexului de agrement, fie echipamentul personal al sportivului, însă numai în urma verificărilor făcute de către un angajat al parcului. Echipamentul necesar pentru cățărare constă în coardă de alpinism, sistem de asigurare cu autoblocare, ham sportiv și espadrile (încălțămintea specială pentru cățărare nu este pusă la dispoziție de către RAEDPP Constanța). Accesul în incinta Gravity Park se face gratuit, pe bază de programare în prealabil, printr-un mesaj privat pe pagina de Facebook a RAEDPP Constanța (https://www.facebook.com/raedppCT). Programările se fac cu o zi în avans, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00 – 12:00. Amintim faptul că, în contextul actual, accesul NU se va mai face pe bază de legitimație. Astfel, pentru a putea desfășura sporturi extreme în interiorul parcului de distracții, sportivii trebuie să prezinte un act de identitate valabil. Minorii vor fi însoțiți de către părinte/tutore legal. Durata standard de acces în complexul de sporturi extreme este de trei ore/serie, astfel:

– 09:00 – 12:00  SERIA 1;

– 12:00 – 15:00   ÎNCHIS PENTRU IGIENIZARE;

– 15:00 – 18:00  SERIA 2.

Gravity Park, administrat de RAEDPP Constanța, este cel mai mare complex de sporturi extreme din România, fiind situat pe malul sudic al Lacului Tăbăcărie (intrarea se face dinspre strada Soveja, vizavi de Palatul Copiilor).“, se arată într-un comunicat al Regiei.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un minor din Hârșova, prins de polițiști fără permis la volan. Era și băut

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul nopții, polițiștii din Hârșova au oprit un autoturism care circula prin localitate și au stabilit că acesta este condus de către un tânăr care nu deține permis de conducere.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, la data de 21 septembrie a.c., în jurul orei 00.10, polițiștii au identificat un minor, de 16 ani, care a condus un autoturism pe raza orașului Hârșova, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cu ocazia cercetărilor, polițiștii au stabilit faptul că minorul ar fi sustras cheile autoturismului din locuința sa, fără știrea părinților, iar apoi s-ar fi urcat la volan și ar fi condus pe raza orașului Hârșova.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Foto: bistritaexpres.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Update: Accident rutier MORTAL în localitatea Mihai Viteazu din județul Constanța (VIDEO)

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, în localitatea Mihai Viteazu, județul Constanța, a avut loc un dramatic accident între două autoturisme,  în urma căruia două persoane și-au pierdut viața.

La fața locului s-au deplasat de urgență două echipaje Saj B2, un echipaj Smurd B și un echipaj Smurd C.

Potrivit reprezentanților Serviciului de Ambulanță Constanța, cele 2 victime conștiente au traumatism toraco-abdominal și au fost transportate la spital.

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, pe DN 22 Constanța – Babadag, în zona localității Mihai Viteazu, județul Constanța, două autoturisme au fost implicate într-o coliziune, rezultând două persoane decedate și alte două rănite. Traficul se desfășoară alternativ, prin dirijare.

Știre  în curs de actualizare.

Update: Potrivit SAJ Constanța, o femeie și un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani și-au pierdut viața pe loc. Cele două victime care au fost transportate la spital au politraumatisme minore. Este vorba despre o tânără de 24 de ani și un tânăr în vârstă de 26 de ani.

Update2: Iată cum s-a produs acest accident, potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța.

Oficial: Astăzi, în jurul orei 12.55, un bărbat de 56 de ani a condus un autoturism pe DN22, dinspre Constanța către Tulcea și, ajungând în zona km 242+850, a pierdut controlul autoturismului, a pătruns pe sensul opus de mers, unde a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat de 26 de ani, care circula dinspre Tulcea către Constanța.

În urma accidentului a rezultat decesul conducătorului auto și a pasagerului dreapta față (femeie, de 53 de ani) din primul autoturism și vătămarea corporală ușoară a conducătorului auto și pasagerei dreapta față, în vârstă de 25 de ani, din al doilea autoturism.

În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: