Connect with us

Actual

A început școala: agitație pentru cei mici, baruri neîncăpătoare pentru cei mari

Maria Ionescu

Publicat

la

Astăzi a fost o zi foarte importantă atât pentru cei mici, cât și pentru părinții lor, dar și pentru cadrele didactice și pentru oficialii județului. Nu știu dacă au existat prea mulți primari care să nu-și fi rezervat câteva ore pentru a participa la deschiderea anului școlar. În fond, este o zi extrem de importantă pentru atât de multă lume. Și apoi, bucuria copiilor noștri este cea mai importantă! Încă de la primele ore ale dimineții străzile au fost pline de oameni agitați. Unii se grăbeau pentru a cumpăra flori, alții se înghesuiau spre școli pentru festivitatea de deschidere. Care nu a durat foarte mult dar a fost extrem de importantă pentru foarte multă lume. În fond, numai în clasele pregătitoare și în cele cuprinse între I-VIII avem peste 34.000 de elevi!

Oficialii au ignorat problemele de serviciu

prima-zi-de-scoala3Ziua de luni este mereu extrem de importantă și nu neapărat deoarece vine după două zile libere, însă și din acest motiv. Cu toate că aveau foarte multă treabă, așa cum au mereu, oficialii din județ nu au putut să nu participe la deschiderea noului an școlar. Și-au amânat cu câteva ore problemele de serviciu și și-au dedicat timpul unor festivități. Care au durat peste tot foarte puțin, dar … era necesară prezența lor. Măcar a lor și a celor mici. Președintele Consiliului Județean Constanța, Horia Țuțuianu a avut o dimineață foarte plină. Încă de la ora 8.00 el a fost prezent la școala din  localitatea Culmea, apoi a plecat la Poiana, la Mihail Kogălniceanu dar și la Siminoc. A ales școli din zone mai puțin favorizate, școli pentru care CJC a investit mulți bani în achiziționarea de rechizite școlare. Reamintesc faptul că zeci de mii de elevi au primit ghiozdane, caiete A5, acuarele, penare complet echipate și creioane colorate. Acestea au fost destinate celor aproximativ 34.000 de preşcolari şi şcolari din clasele 0 –VIII înmatriculaţi în şcolile de stat din mediul rural precum și în orașele cu un nivel scăzut de trai, respectiv: Băneasa, Negru Vodă, Hârşova, Murfatlar, Medgidia (Remus Opreanu şi Valea Dacilor), Ovidiu (Culmea şi Poiana). În cadrul festivității de deschidere, Horia Țuțuianu a declarat în fața copiilor prezenți, dar și în fața primarului orașului Ovidiu, George Scupra, “A sunat clopoțelul! Mult succes școlarilor în noul an de studiu. Mă bucur că astăzi am reușit să fiu alături de elevii și profesorii din două școli din județ, mai exact în satele Poiana și Culmea. De asemenea, sunt încântat că rechizitele distribuite de Consiliul Județean au adus zâmbete celor mici în prima lor zi de școală!”

Florăriile, extrem de căutate

floriCum era și firesc, astăzi florăriile au fost luate cu asalt de către părinți. Deși în marile piețe prețul florilor nu a fost diferit față de alte zile, au existat și florării care s-au adaptat nevoilor părinților și au majorat prețurile. Bine, acest lucru a fost mai mult întâlnit în preajma unităților școlare. Ce-i drept, nu am văzut să se stea la cozi, ca-n alți ani, dar a fost destul de multă lume. Astăzi parcă nu mai conta că prețul unui buchet de trandafiri era de 30-40 de lei. Părinții au scos bani din portmoneu fără ezitare.

Baruri pline

Dacă pentru cei mici și pentru părinții lor, pentru cadrele didactice și pentru oficiali această zi a fost extrem de importantă, pentru cei din clasele superioare a fost o ocazie minunată de a se întâlni cu prietenii, de a ocupa barurile și terasele, de a face schimb de impresii. După ora 10.00, barurile și terasele din oraș au fost pline de elevi. Ce-i drept, au fost doar elevi de liceu, care s-au limitat la a bea o cafea sau un suc, dar un semn de întrebare există: ce semnifică pentru ei prima zi de școală? Ce semnifică pentru cadrele didactice prima zi de școală? Și nu, nu ne referim la educatori și la învățători, care se ocupă de copii din clasele pregătitoare și gimnaziale, ci la profesorii care nu țin și ore de dirigenție. Or fi fost la școală?

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

(FOTO) Șantierul Naval Damen Mangalia a lansat la apă cinci nave

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Damen a lansat la apă cinci nave, aflate în lucru pe Șantierul Naval Damen Mangalia: cea mai modernă și tehnologizată navă off-shore pentru căutarea și recuperarea de diamante din lume, doua feriboturi RoRo hibride GNL și două nave fluviale tip cisternă, parțial echipate (Inland tankers). Lucrările la aceste nave au început în cursul anului trecut și vor continua în cursul anului viitor.

Șantierul Naval Damen Mangalia este cel mai mare șantier din Europa. Odată cu preluarea managementului șantierului, Damen s-a angajat într-un parteneriat strategic pe termen lung cu Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. Șantierul Naval Damen Mangalia beneficiază de capacitatea comercială la nivel mondial și expertiza în domeniul construcțiilor și reparațiilor navale al Grupului Damen pentru a dezvolta continuu portofoliul de comenzi primite de șantier, pentru atragerea de forță de muncă și pentru a face toate investițiile necesare.

“Parteneriatul dintre Damen și România își arată primele rezultate. În contextul actualei pandemii, Șantierul Naval Damen Mangalia dovedește astfel că poate produce, în condiții dificile o gamă largă de nave medii și mari, foarte avansate din punct de vedere tehnologic. România redevine astfel un lider în Europa, în construcția navală”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

“Suntem foarte entuziasmați să construim aceste nave la Șantierul Naval Damen Mangalia. Șantierul dovedeste calitate și are forța de muncă și infrastructura necesare pentru a construi nave de o complexitate înaltă. Suntem mândri că am reușit să facem un adevărat tur de forță în lansarea concomitentă la apă a cinci nave dovedind potențialul imens al parteneriatului dintre Damen și România”, a declarat Mark Vermeulen, Managing Director MSV Unit, Damen Group.

Cele cinci nave lansate săptămâna trecută la Mangalia deservesc arii diversificate pentru mai mulți clienți:

  • navă pentru căutarea și recuperarea de diamante de la mare adâncime – lungă de 177 de metri, comandată de către DeBeers Marine Namibia, va fi cea mai modernă și tehnologizată navă off-shore de acest tip din lume; Noua navă de tip offshore va beneficia de un sistem dinamic de poziționare – DP2, care se bazează pe un sistem cu șapte propulsoare – alimentate de șase generatoare de câte 3230 eKW fiecare. Valoarea contractului de aproximativ 42 de milioane de euro.
  • doua feriboturi/nave inovatoare hibride de tip RoRo -construite pentru Seaspan Ferries Corporation, ca parte a programului de înlocuire a flotei companiei. Navele vor fi clasificate de Bureau Veritas și vor intra în exploatare în 2021. Feriboturile vor fi dotate cu baterii de 2 megawați, dar vor permite inclusiv stocarea a peste 200 de metri cubi de GPL Fiecare dintre cele două nave inovatoare are o lungime de 149 de metri lungime și au fost proiectate de așa natură încât să permită încărcarea și transportul – pe culoare – cu o lungime totală de 1034 metri.
  • doua nave fluviale tip cisterna (Inland tankers), cu următoarele caracteristici: lungime totală de 85 metri, adâncime la puntea principală de 4,5 metri și o greutate Casco de 454 tone. Acestea sunt primele două din totalul de patru nave care vor fi construite pentru Gebr. De Jonge Shipbuilding Services B.V., în conformitate cu normele și reglementările Societaății de clasificare Lloyd’s Register. Navele sunt programate pentru livrare din Constanța, în luna decembrie a acestui an și vor fi predate clientului final în Olanda.

Această lansare este o etapă importantă în procesul de construcție a navelor și reprezintă un moment cheie, ce marchează finalizarea lucrărilor de sudură corp, presupunând, de asemenea, un progres semnificativ al lucrărilor de vopsitorie corp exterior și nu numai. De asemenea, după această fază, se vor instala echipamente specifice fiecărei nave, sistemele de tubulatură și se vor finaliza lucrările electrice și tâmplărie.

Damen a câștigat oferta de construire a acestor nave datorită reputației excelente, angajamentului față de calitate și infrastructurii dovedite de Șantierul Naval Damen Mangalia. Șantierul a lucrat îndeaproape cu clienții săi pentru a se asigura că noile nave îndeplinesc standardele stricte de siguranță, de performanță și de funcționare necesare pentru a oferi servicii optime.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

OFICIAL! Orașul Cernavodă și alte două comune din județul Constanța intră în carantină

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

OFICIAL! Orașul Cernavodă și alte două comune din județul Constanța intră în carantină

Rând pe rând, localitățile din județul Constanța intra in carantina. Din cauza numărului mare de infectări cu noul coronavirus, autoritățile decid carantinarea localităților. Vineri, instituțiile abilitate au decis carantinarea orașului Cernavoda și a comunelor Cumpăna și Târgușor.

Măsura intra in vigoare din 28 Noiembrie, de la ora 20.00.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Cadrele medicale de la Spitalul Județean asigură permanența în minivacanța de 1 Decembrie

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Activitatea medicală în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” nu va fi afectată de sărbătorirea zilelor de 30 noiembrie și 1 Decembrie, urmând să se desfășoare normal.

Astfel, ca și până acum, în cadrul Unității Primiri Urgențe, pacienții vor fi preluați non stop, investigați și, după caz, spitalizați.

”Vă reamintim că preluarea pacienților în UPU se face conform reglementărilor în vigoare. Astfel, se efectuează triajul epidemiologic pentru toți pacienții care se prezintă la Unitatea Primiri Urgențe, indiferent de mijloacele cu care sunt aduși (SAJ, SMURD sau mijloace proprii).”, precizează Crina Kibedi, purtător de cuvânt al unității spitalicești.

Zona de triaj epidemiologic este situată în afara UPU, în modulele special amenajate în imediata apropiere a Unității Primiri Urgențe iar cadrele medicale sunt pregătite pentru preluarea unui flux crescut de pacienți, în condiții de maximă siguranță.

Totodată, este important de precizat că timpul petrecut în UPU pentru pacienții suspecți de infecția cu noul coronavirus poate fi prelungit, având în vedere că în afară de investigațiile uzuale, se recoltează testul covid și, automat, timpul se prelungește până la sosirea rezultatului, în funcție de care se decide mai departe spitalul sau secția în care pacientul urmează să fie internat, dacă situația o impune.

Singurele modificări pentru zilele care urmează, sunt pentru cabinetele din cadrul Ambulatoriului de Specialitate. Conform prevederilor art. 139, alin (1) din Legea nr. 53/2003 privind Codul Muncii, cu modificările şi completările ulterioare, Ambulatoriul de Specialitate  va fi închis pe 30 noiembrie și 1 Decembrie.

”Conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța vă asigură că, în permanență, se iau toate măsurile pentru asigurarea unui act medical continuu și de calitate și se depun toate eforturile pentru a fi protejați atât pacienții cât și personalul angajat.

În același timp, pentru siguranța Dumneavoastră și a celor din jur, vă recomandăm să aveți răbdare și să respectați cu strictețe recomandările autorităților. Evitați aglomerațiile, spălați-vă des pe mâini și nu ieșiți din casă decât dacă situația o impune.”, precizează Crina Kibedi.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: