Connect with us

Societate

A murit Gigi Todor, organizator al Târgului ”Carte la nisip” de la Mangalia

Maria Ionescu

Publicat

la

În cursul zilei de ieri, s-a stins din viață un mare om de cultură din municipiul Mangalia, Gheorghe Todor.
Anunțul a fost făcut de doi dintre prietenii săi, respectiv Ionel Dumitrescu din Mangalia și Ioana Nicolae, membru al Uniunii Scriitorilor din România.
”Azi a murit prietenul meu, și al cărților, Gigi Todor! Drum lin spre lumină! Ultimele lui gânduri au fost despre carte și despre Tîrgul de carte. Așa încât nu avem dreptul să lăsăm să moară “Carte la nisip”. Și nu va muri! O promitem lui și tuturor iubitorilor de frumusețe!”, a scris profesorul Ionel Dumitrescu.
La rândul său, Ioana Nicolaie a postat următoarele rânduri:
”De azi, Gigi Todor care a făcut peste două decenii un târg de carte la Mangalia nu mai este. A trecut el peste multe, dar cu pandemia nu te pui. Iată ce scriam acum ceva timp despre Carte la nisip: ”În 2002, când am ajuns prima dată la târgul Carte la nisip, plaja era centrul cărților. La câțiva pași de cearșafurile turiștilor se găseau ultimele noutăți literare, expuse sub niște umbrele mari, de trestie. După-amiezile și serile aveau loc lecturile, discuțiile cu autorii invitați sau lansările neconvenționale. Gigi Todor, cel căruia i se datora întreaga desfășurare culturală, era peste tot, moderând discuțiile, pregătind instalația de sunet, desenând cu acuratețe fiecare volută livrescă a cel puțin douăzeci de zile de vară.
Un artist ”sculptase” din nisip un volum uriaș pe care îl completai, trecând pe lângă el cu tălpile aproape goale, cu câteva grăuncioare de scoici sau de rocă, aproape invizibile, zdrobite de mereu alte valuri, alte timpuri. Acea formă aflată în limbul dintre două furtuni putea fi viața. Cu paginile ei ilizibile, pe care nu le poți răsfoi după bunul plac, cu umerii arși de soare sau cu luna sticlind neverosimil peste port. Dar, aveam să-mi dau seama mai târziu, acea modelare atât de fragilă a nimicului era mai curând literatura. În adâncime așteptau cărțile încă nescrise, dar și acelea amuțite cu vremea. Pe singura pagina care se vedea se derula doar prezentul. Și acest prezent căpăta culori neașteptate la Carte de nisip.
I-am întâlnit, în timp, la Mangalia pe mulți autori notorii de la Gabriel Liiceanu, Ioana Pârvulescu, Marin Mincu la Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu sau Tania Radu. Am cunoscut, de asemenea, niște redutabili consumatori culturali: profesorul Ion Dumitrescu și Reli, soția sa. Și, cel mai important, am înțeles că devotamentul față de cultură nu are nicio legătură cu lamentările, ci doar cu mutarea munților din loc. Altfel nu se poate explica sfertul de veac pe care îl împlinește un târg de carte organizat de un singur om, Gigi Todor, și nu de o instituție. Cum scriitorii sunt cei care construiesc imaginea unui loc, orașul Mangalia îi datorează enorm poetului și organizatorului cultural Gigi Todor.”
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Foto: Facebook Ioana Nicolaie

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă
Apasă pentru a comenta

Trebuie să te autentifici pentru a scrie un comentariu Login

Lasă un răspuns

Societate

A început campania de vaccinare anti-COVID în centrele DGASPC Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi a început campania de vaccinare anti-COVID în cadrul serviciilor sociale cu cazare aparținând Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.

În data de 07.01.2021 a fost efectuată catagrafierea personalului și beneficiarilor din serviciile de tip rezidențial publice și private de pe raza județului Constanța.

”Menționăm faptul că, personalul și beneficiarii din centrele rezidențiale și medico-sociale fac parte din categoria prioritară de persoane ce urmează a fi vaccinate în etapa a doua a campaniei naționale de vaccinare împotriva SARS-Cov-2, care a început în data de 15.01.2021.”, a precizat Carmen Răducu, director general al DGASPC Constanța.

Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța a efectuat programări cu privire la efectuarea vaccinării personalului și beneficiarilor din cadrul serviciilor sociale cu cazare pentru adulţi şi copii, aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.

Astăzi a avut loc vaccinarea unui număr de 263 de persoane dintre care 30 sunt angajaţi şi 233 beneficiari, protejaţi în următoarele servicii sociale cu cazare pentru adulţi cu dizabilităţi, respectiv: Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Armonia, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Sfântul Andrei, Centrul de Abilitare şi Reabilitare Sfântul Luca, Locuinţa Maxim Protejată Casa Aurelia şi Locuinţa Maxim Protejată Negru Vodă, toate serviciile menţionate, având sediul în oraşul Negru Vodă.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Cuțite confiscate în Portul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punere în circulație de mărfuri contrafăcute, în urma descoperirii, împreună cu lucrătorii vamali, într-un container sosit din China, a unor bunuri în valoare de 92.500 lei.

În data de 22.12.2020, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au participat la controlul amănunțit efectuat de către lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal Constanța Sud la un container sosit din China, care avea ca destinatar o societate comercială din Bucureşti.

În urma controlului, au fost descoperite 120 de pachete cuțite susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală al unei mărci cunoscute, care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Astfel, în data de 14.01.2021, poliţiştii de frontieră s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate.

Bunurile, dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, ar fi avut valoarea totală de aproximativ 92.500 lei.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Mâine, Ziua Culturii Naționale la Teatrul de Stat Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Mâine, de Ziua Culturii Naționale, la ora 19:00, Teatrul de Stat Constanța va difuza online, pe pagina de Facebook, un proiect video-teatral, intitulat „Peninsula misterioasă”, dedicat memoriei regretatei Doina Păuleanu, marcantă personalitate a Constanței, critic și istoric de artă și director al Muzeului de Artă din Constanța. Proiectul este realizat de Teatrul de Stat Constanța în colaborare cu Primăria Constanța și cu sprijinul Radio Sky și Dobrogea TV. Actorii care participă la acest proiect sunt Florina Stănculeț, Mirela Pană, Dan Cojocaru și Andrei Cantaragiu.

Prin vocile lor, vom aduce în fața publicului constănțean câteva fragmente din ultima carte a Doinei Păuleanu, dedicată orașului pe care l-a iubit. Cu acribie și cu tenacitate, fermecată fiind de istoria și de patrimoniul cultural al Constanței, ea a cercetat trecutul și ne-a pus la dispoziție mijlocul de acces la informații necunoscute sau ignorate, care nu fac decât să ne sporească atașamentul față de orașul în care trăim.

De asemenea, mâine vom lansa evenimentul „CULtură vs. COOLtură”, un concurs de dezbateri ce se va desfășura în perioada 15 – 24 ianuarie 2020, de la Ziua Culturii Naționale până la Ziua Unirii Principatelor, organizat de Teatrul de Stat Constanța, Constanța – Capitala Tineretului din România 2021-2022 și Federația Organizațiilor Nonguvernamentale de Tineret din Constanța, în parteneriat cu Primăria Constanța. Opt echipe de liceeni din Constanța vor dezbate, în sistemul competitiv uzual de debate, teme legate de patrimoniul cultural românesc. Finala va fi transmisă în livestream.

La ora 20:00, vom difuza pe pagina de Facebook a TSC spectacolul „Niște năroji”, o dramatizare de Iulian Enache după volumul lui Marin Sorescu, „La Lilieci”.

Tot pentru a marca ziua nașterii celui mai mare și emblematic poet român, care, din 2010, a devenit Ziua Culturii Naționale, fațada Teatrului de Stat Constanța va fi luminată festiv în seara de 15 Ianuarie, acțiune prin care TSC se alătură proiectului „Flacăra Culturii” derulat, cu această ocazie, de Ministerul Culturii.

Comunicat de presă al Teatrului de Stat Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: