Actual

A murit regizorul Lucian Pintilie

mai 16, 2018 Maria Ionescu

Regizorul Lucian Pintilie s-a stins din viață, în această seară, la vârsta de 84 de ani. El era internat în stare foarte gravă, de acum câteva zile, la Spitalul Elias din Capitală. Încă din momentul internării a fost dus la secția de Terapie Intensivă. El s-a născut în Basarabia.

A fost absolventul Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. A montat o serie de spectacole la Teatrul Bulandra din Bucureşti, printre care se pot enumera câteva spectacole antologice precum “Copiii soarelui” (1961), “Proştii sub clar de lună” (1962), “Cezar şi Cleopatra” (1963), “Biedermann şi incendiatorii” (1964), “Inima mea e pe înălţimi” (1964), “D’ale carnavalului” (1966), “Livada cu vişini” (1967), “Revizorul” (1972) – spectacol interzis de cenzură după cea de-a treia reprezentaţie. După scandalul interzicerii piesei “Revizorul”, Lucian Pintilie a primit un paşaport şi a fost lăsat să plece din ţară. Acesta a plecat la Paris în 1973. În 1973, a realizat la Televiziunea iugoslavă filmul “Salonul nr. 6”, după nuvela omonimă a lui Cehov.

După 1990 se repartiază și face o serie de filme în România. În 1992 a realizat ”Balanța”, un film cu o distribuție de excepție: Răzvan Vasilescu, Maia Morgenstern, Victor Rebenciug, Florin Călinescu, Marcel Iureș, Dan Condurache, Emil Hossu.

În anul 1998 a obținut premiul juriului la Festivalul de Film de la Veneția pentru coproducția franco-română ”Terminus Paradis”. Singurul premiu pe care l-a acceptat în România a fost Premiul Gopo pentru întreaga carieră, care i-a fost acordat în anul 2007.

 

 

 

Comments

comments

Maria Ionescu

About The Author

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!