Connect with us

Societate

Accidente de muncă cu nemiluita! Un om a suferit arsuri pe 30% din suprafața corpului!

Maria Ionescu

Publicat

la data de

 

Periodic, Inspectoratul Teritorial de Muncă postează o sinteză a evenimentelor de muncă care au fost înregistrate. Unele devin sursa câte unei știri, altele – mai ușoare din punct de vedere al stării de sănătate a persoanei ce a fost victima unui accident – sunt trecute cu vederea.  Iată că azi am descoperit evenimente de muncă din intervalul 13 – 15 iunie, pe care vi le vom prezenta pe scurt. Primul dintre ele a avut loc la Șantierul Naval Daewoo Mangalia. Inspectorii ITM  au fost anunțați că, la data de 13 iunie, ora 15.30, în magazia de uleiuri a șantierului a avut loc un eveniment ce s-a soldat cu pierderea temporară a capacității de muncă a unui angajat. Radu Adrian, de 36 de ani, inginer, a fost victima unui accident.  I-a alunecat din mână un rulment, care i-a căzut peste laba piciorului drept. Omul a fost transportat la Spitalul Municipal Mangalia pentru acordarea de îngrijiri medicale. A doua zi, un angajat al companiei RDS&RSC a pățit-o. În jurul prânzului, Devletcea Nurhan, de 67 de ani, se afla la punctul de lucru din  cadrul centrului comercial CORA. Fără să-și dea seama, omul s-a lovit la cap cu un oblon metalic, motiv pentru care a suferit o plagă tăiată. În cel mai scurt timp a fost transportat la Spitalul Județean Constanța pentru primirea de îngrijiri medicale. În data de 14 iunie, la ora 9.30, un alt accident de muncă s-a produs la Administrația Porturtilor Maritime. Mincă Ionuț, 33 de ani, este angajat ca electrician. În timpul efectuării lucrărilor de revizie și reparații la Stația Port 4 Constanța Sud, lucrătorul a deschis ușa unei celule de rezervă de la secția de bare, aflată sub tensiune. S-a produs un arc electric ce a condus la electrocutarea  angajatului, care a suferit arsuri de gradul 2 spre 3 pe 30% din suprafața corpului. Rapid, bărbatul a fost transportat la Spitalul Județean Constanța, unde a fost internat pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate. Și-n cursul zilei de ieri au fost două evenimente de muncă. Primul s-a înregistrat la ora 10.00, la societatea ARITMA SA, punctul de lucru Market Constanța Tic-Tac. Baiburi Figan, 57 de ani, manipulat mărfuri, aproviziona cu marfă  rafturile magazinului. Fără să-și dea seama, femeia s-a dezechilibrat și a căzut de pe scara cu care își făcea treaba. A suferit un traumatism cranian. După amiaza, pe la ora 18.30, un șofer al firmei Global EstSpedition a fost victima unui accident. Dumitru Vasile, 34 de ani, angajat ca șofer, încerca să monteze o roată la remorcă. Cu intenția de a fixa cricul, omul s-a așezat sub remorca. Într-o clipă, acesta s-a deplasat, iar remorca a căzut peste el. Rapid, a fost transportat la Spitalul Județean Constanța pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate. ITM efectuează cercetări și va analiza dosarele ce vor fi întocmite de către societățile care s-au confruntat cu accidente de muncă.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Tătarii sărbătoresc mâine Nawrez-ul

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

21 martie este o zi cu totul și cu totul specială pentru comunitatea tătară din România – Nawrez-ul – sărbătoare asemănătoare Paștelui creștin, eveniment ce marchează debutul primăverii și a anului nou. Cu acest prilej, femeile fac curățenie în casă și pregătesc cele mai bune bucate, vopsesc ouă în trei culori (roșu, galben și verde), bărbații merg la geamie, iar copiii colindă, primind drept răsplată dulciuri și bani.

Și în acest an, tătarii din România vor sărbători Nawrez-ul la sediile filialelor UDTTMR din țară. La sediul din București va fi prezent, alături de personalități ale lumii culturale, politice și academice, și avocatul Varol Amet, vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie, omul care a contribuit în mod decisiv la aducerea în actualitate a acestei sărbători cultural-religioase.

Trebuie amintit faptul că Varol Amet, în calitate de deputat al legislaturii 2012-2016, a inițiat proiectul Legii 333, adoptată pe 25 noiembrie 2015, prin care ziua de 21 martie devine zi oficială de sărbătoare pentru minoritatea tătară din România.

Inițiatorul legii a declarat cu acest prilej că este extrem de bucuros că a reușit să reînvie această tradiție veche, apreciind că sărbătorile religioase, obiceiurile, tradițiile sunt elementele cele mai importante ale păstrării identității culturale, transmițând în încheiere tuturor un Nawrez fericit!

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

S-ar putea legaliza canabisul și în România. Doar în interes medical!

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat, miercuri, că se analizează o măsură prin care s-ar legaliza utilizarea canabisului în România, în scop medicinal, în condiţiile în care aceasta este o practică la nivel european.

Potrivit News.ro, legat de această măsură, ministrul a vorbit despre cazurile de pacienţi cu cancer şi a spus că există deja, la Ministerul Sănătăţii, o comisie care analizează o astfel de procedură.

”Se ia în calcul legalizarea pentru utilizarea în acest sens. (…) Există un argument medical care justifică această procedură”, a spus ministrul.

Teodorovici a amintit că aceasta este o practică la nivel european.

”Este deja o practică europeană (…) Dacă în Vestul Europei sunt multe exemple şi sunt legalizate anumite practici, noi de ce să nu analizăm?”, a spus ministrul.

Teodorovici a fost întrebat şi în legătură cu aspectul economic al unei astfel de măsuri.

”În România, din păcate, argumentele de ordin economic pălesc în faţa altora simple şi uşor de ajuns la populaţie”, a mai spus el.

În luna februarie, europarlamentarii au adoptat, la Strasbourg, o rezoluţie privind utilizarea canabisului în scopuri medicale la nivelul Uniunii Europene (UE).

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Diseară este echinocţiul de primăvară. Vezi ce se întâmplă la ora 23.58

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Miercuri, 20 martie, ora 23.58, este momentul echinocţiului de primăvară, care marchează începutul primăverii astronomice, potrivit Observatorului Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, citat de Mediafax.

Odată cu echinoctiul de primavară în emisfera de nord începe primavara din punct de vedere astronomic și durează aproximativ 92 de zile.

Echinocţiul are loc de două ori pe an, de Primăvară şi de Toamnă, fiind dată care marchează momentul când ziua este egală cu noaptea.

Mişcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mişcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor şi nopţilor la diferite epoci ale anului, având în vedere poziţia aproximativ fixă în spaţiu a axei de rotaţie a Terrei, precum şi înclinarea sa faţă de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptică (ce marchează, de fapt, planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27′ .

La momentul echinocţiului de primăvără, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopţilor, indiferent de latitudine. La latitudinile ţării noastre, pentru care se poate considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă şi valoarea medie a înălţimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est şi apune în punctul cardinal vest.

Începând de la aceasta dată, durata zilei faţă de cea a nopţii va fi în continuă creştere, până la data de 21 iunie, când va avea loc solstiţiul de vară.

Descrierea de mai sus este valabilă doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte şase luni.

Când trecem la ora de vară

Ultima duminică a lunii martie aduce cu sine schimbarea de la ora de iarnă la cea de vară. Mai exact pe 31 martie, românii îşi vor da ceasurile înainte pentru a trece la ora de vară.. În fiecare an, în ultima duminică a lunii martie, românii îşi dau ceasul cu o oră înainte, deoarece România trece la ora de vară. Mai exact, în noaptea ce desparte 30 martie de 31 martie 2019, toate ceasurile din România vor fi date cu o oră înainte. Otra 3 va deveni ora 4, iar ziua de 31 martie va avea doar 23 în loc de 24 de ore din această cauză. Ceasurile se vor da înainte în acelaşi moment în toate ţările Uniunii Europene.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: