Connect with us

Societate

Accidente de muncă cu nemiluita! Un om a suferit arsuri pe 30% din suprafața corpului!

Maria Ionescu

Publicat

la data de

 

Periodic, Inspectoratul Teritorial de Muncă postează o sinteză a evenimentelor de muncă care au fost înregistrate. Unele devin sursa câte unei știri, altele – mai ușoare din punct de vedere al stării de sănătate a persoanei ce a fost victima unui accident – sunt trecute cu vederea.  Iată că azi am descoperit evenimente de muncă din intervalul 13 – 15 iunie, pe care vi le vom prezenta pe scurt. Primul dintre ele a avut loc la Șantierul Naval Daewoo Mangalia. Inspectorii ITM  au fost anunțați că, la data de 13 iunie, ora 15.30, în magazia de uleiuri a șantierului a avut loc un eveniment ce s-a soldat cu pierderea temporară a capacității de muncă a unui angajat. Radu Adrian, de 36 de ani, inginer, a fost victima unui accident.  I-a alunecat din mână un rulment, care i-a căzut peste laba piciorului drept. Omul a fost transportat la Spitalul Municipal Mangalia pentru acordarea de îngrijiri medicale. A doua zi, un angajat al companiei RDS&RSC a pățit-o. În jurul prânzului, Devletcea Nurhan, de 67 de ani, se afla la punctul de lucru din  cadrul centrului comercial CORA. Fără să-și dea seama, omul s-a lovit la cap cu un oblon metalic, motiv pentru care a suferit o plagă tăiată. În cel mai scurt timp a fost transportat la Spitalul Județean Constanța pentru primirea de îngrijiri medicale. În data de 14 iunie, la ora 9.30, un alt accident de muncă s-a produs la Administrația Porturtilor Maritime. Mincă Ionuț, 33 de ani, este angajat ca electrician. În timpul efectuării lucrărilor de revizie și reparații la Stația Port 4 Constanța Sud, lucrătorul a deschis ușa unei celule de rezervă de la secția de bare, aflată sub tensiune. S-a produs un arc electric ce a condus la electrocutarea  angajatului, care a suferit arsuri de gradul 2 spre 3 pe 30% din suprafața corpului. Rapid, bărbatul a fost transportat la Spitalul Județean Constanța, unde a fost internat pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate. Și-n cursul zilei de ieri au fost două evenimente de muncă. Primul s-a înregistrat la ora 10.00, la societatea ARITMA SA, punctul de lucru Market Constanța Tic-Tac. Baiburi Figan, 57 de ani, manipulat mărfuri, aproviziona cu marfă  rafturile magazinului. Fără să-și dea seama, femeia s-a dezechilibrat și a căzut de pe scara cu care își făcea treaba. A suferit un traumatism cranian. După amiaza, pe la ora 18.30, un șofer al firmei Global EstSpedition a fost victima unui accident. Dumitru Vasile, 34 de ani, angajat ca șofer, încerca să monteze o roată la remorcă. Cu intenția de a fixa cricul, omul s-a așezat sub remorca. Într-o clipă, acesta s-a deplasat, iar remorca a căzut peste el. Rapid, a fost transportat la Spitalul Județean Constanța pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate. ITM efectuează cercetări și va analiza dosarele ce vor fi întocmite de către societățile care s-au confruntat cu accidente de muncă.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

CMSN returnează Consiliului Județean o parte din subvenția primită. Încasări record la Delfinariu

Adrian Cârlescu

Publicat

la data de

Scris de

Consiliul Județean Constanța a adoptat, la ultima sa ședință, o rectificare a bugetului de venituri și cheltuieli pentru instituția subordonată – Complexul Muzeal de Științe ale Naturii. Inițiativa este una rarisimă, având în vedere că rectificarea este pe minus, iar nu pe plus așa cum se întâmplă de regulă. Cu alte cuvinte, CMSN nu a cerut bani suplimentari pentru acoperirea cheltuielilor de funcționare și a investițiilor, ci a returnat Consiliului o parte din fondurile primite anterior. Situația a devenit posibilă ca urmare a încasărilor foarte bune realizate de la începutul acestui an, ceea ce arată, fără dubiu, că directorul instituției, dr. Adrian Bîlbă, și-a făcut treaba ca la carte.  În cazul CMSN vorbim de o întâlnire potrivită între o conducere a Consiliului Județean motivată să atragă fonduri europene și un specialist care și-a pus la bătaie întreaga experiență și imagine publică pentru a atrage vizitatorii.

 

Anul acesta, CMSN a adus reprezentații permanente cu lei de mare, a făcut amenajări peisagistice – în speță un parc nou, a asigurat diverse și foarte necesare dotări și a introdus sisteme informatice care permit, pe de o parte, vânzarea de bilete on-line, precum și accesul mult mai facil cu scannere de coduri de bare.

O situație comparativă pe ultimii trei, luând în calcul doar lunile ianuarie – septembrie, arată progresul permanent, atât în privința numărului de vizitatori, cât și în privința încasărilor. Iată evoluția numărului de vizitatori, centralizată pentru secțiile Acvariu și Delfinariu, pe lunile ianuarie-septembrie din ultimii trei ani:

2016: 347.235 de vizitatori;

2017: 429.562 de vizitatori;

2018: 518.187 de vizitatori.

Evident că și încasările au evoluat proporțional. În 2016 s-au realizat încasări de 5.513.684 de lei. În 2017, încasările au ajuns la 7.083.589 de lei, iar anul acesta s-au majorat la 8.379.377 de lei. Precizăm că situația comparativă a încasărilor se referă și ea doar la lunile ianuarie-septembrie ale celor trei ani.

După cum sugeram anterior, managementul actual de la CMSN a condus la rectificarea bugetului pe minus. Trebuie să spunem că bugetul inițial al CMSN prevedea subvenții din partea Consiliului Județean în valoare de 1.980.406 lei. De altfel, această sumă a fost vărsată integral de Consiliul Județean, încă din primele două trimestre ale anului. În primul trimestru, subvenția de la Consiliul Județean a fost de 905.000 de lei, iar în al doilea de 1.075.406 lei. Deja în trimestrul al III-a, atunci când s-au înregistrat și cele mai mari încasări din vânzarea biletelor de acces, CMSN nu a mai accesat subvenții de la Consiliul Județean. Ba, mai mult, în trimestrul al IV-lea, instituția condusă de dr. Adrian Bîlbă returnează Consiliului Județean 40.000 de lei din subvenția primită. În varianta rectificată a bugetului, CMSN realizează venituri proprii în valoare de 8.654.962 de lei, dar și venituri din sponsorizare de încă 20.000 de lei.

Pe lângă subvenția cadru la care ne-am referit mai sus, Consiliul Județean Constanța va mai asigura o subvenție de 92.000 de lei pentru implementarea unui proiect cu finanțare europeană, programat să înceapă în trimestrul actual, spre sfârșitul anului. Proiectul constă în modernizarea Planetariului și se realizează prin atragerea de fonduri europene NERAMBURSABILE în valoare de 1,1 milioane de euro.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Concurs dedicat tinerilor pianiști din întreaga lume, la Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Asociația Nihil Sine Arte împreună cu Colegiul Național de Arte Regina Maria Constanța organizează anul acesta un concurs: Constanța International Competition – Festival for Young Pianists  (prima ediție), dedicat tinerilor pianiști din întreaga lume.

Competiția se va desfășura în perioada 9-11 noiembrie 2018, în Constanța, la Colegiul Național de Arte Regina Maria, sala Sergiu Celibidache. Deschiderea va avea loc joi, 8 noiembrie, dupa ora 18:00. Juriul este alcătuit din profesori universitari și pianiști din România și Germania: Csiky Boldizsar (președinte, Cluj), Verona Maier (București), Daniel Goiți (Cluj), Alessandra Sepe (Italia/Germania), Alina Deleanu (Constanța).

Acest proiect își dorește să aducă o contribuție la viața culturală a Constanței și în același timp să crească vizibilitatea și prestigiul Colegiului Național de Arte Regina Maria la nivel național și internațional, având ca scop încurajarea și susținerea tinerelor talente pianistice.

Profesorul Dorina Ivanciu, membru al Comitetului de organizare și profesor de specialitate al Colegiul Național de Arte Regina Maria a precizat: ”În speranța că acest concurs unic în județul și orașul Constanța va crește și va deveni în câțiva ani un nume important pe scena competițiilor muzicale din România, iar pe viitor în plan european și internațional, vă invităm să ne fiți alături la prima ediție. Orașul nostru are nevoie și de astfel de evenimente și suntem convinși că, existând public doritor și iubitor de muzică bună,  vom reuși să susținem arta pianistică la Constanța.”

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Simona Halep, desemnată de WTA cea mai bună jucătoare a anului 2018

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Liderul WTA, Simona Halep, a fost desemnată de către WTA cea mai bună jucătoare a anului 2018. Este pentru prima dată când jucătoarea de tenis din România câştigă acest trofeu.

Simona a primit distincția astăzi, într-o ceremonie desfășurată la Singapore. În aceeași gală au fost stabilite și grupele pentru Turneul Campioanelor, de unde Halep lipsește din cauza unei accidentări.

Simona Halep le-a devansat pe Angelique Kerber, Petra Kvitova, Naomi Osaka şi Caroline Wozniacki.

Românca a reuşit să câştige în acest an primul său turneu de Mare Şlem din carieră, la Roland Garros, şi a ajuns şi în finala de la Australian Open. A câştigat de asemenea turneele de la Montreal şi Shenzen.

Trofeul pentru echipa anului a fost câştigat de Barbora Krejcikova (Cehia) / Katerina Siniakova (Cehia), iar cel pentru debutanta anului 2018 a fost luat de Aryna Sabalenka.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: