Connect with us

Actual

Accidente grave de muncă în județul Constanța. Urmează o campanie de verificare în domeniul construcțiilor

Publicat

la

Inspecția Muncii, prin ITM Constanța, va desfășura o campanie de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă în domeniul construcțiilor.

În prezența unei delegații a Inspecției Muncii, condusă de inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, în cadrul unei întâlniri cu angajatorii din domeniul construcțiilor din județul Constanța, s-a anunțat desfășurarea, în perioada 6 iunie – 2 iulie a.c.,a Campaniei de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă în domeniul construcțiilor, cod CAEN 41, 42, 43.

Numărul mare de șantiere temporare și mobile și dinamica activităților din domeniul construcțiilor din județul Constanța, în special din zona litoralului și, mai ales, în Năvodari, a determinat conducerea Inspecția Muncii să dispună desfășurarea activităților de control sub coordonarea inspectorilor de muncă din cadrul Direcției Control Securitate și Sănătate în Muncă.

”Din analiza datelor statistice din anii precedenți, se constată că decizia conducerii Inspecției Muncii de a delega inspectori de muncă din cadrul DCSSM pentru coordonarea acțiunilor de control la nivel local a fost benefică, constatându-se o creștere a gradului de exigență manifestată, aspect reflectat atât în numărul de controale efectuate la angajatori, cât și în numărul neconformităților grave constatate (392% în 2021 față de anul 2020, respectiv 425% fața de 2019).”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al ITM Constanța.

Având în vedere numărul de accidente de muncă înregistrat în acest domeniu de activitate în anul 2021, precum și gravitatea acestora, Inspecția Muncii consideră că se impune continuarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în șantierele temporare și mobile, pentru creșterea gradului de securitate.

Cele mai frecvente deficienţe care au dus la producerea accidentelor mortale în anul 2021 au fost următoarele:

  • Echipamentele de muncă utilizate, fără sisteme de protecţie colectivă, fără balustradele solide (“suficient de înalte şi având cel puţin o bordură, o mână curentă şi protecţie intermediară), fără platforme sau plase de prindere, suficient de solide pentru a împiedica/opri căderile de la înălţime.“) – 17,74%
  • Lucrătorii nu u utilizat echipamentele individuale de protecţie corespunzătoare (centuri de siguranţă sau alte mijloace de ancorare, căşti, bocanci) – 9,68%.
  • În multe cazuri, platformele de lucru, pasarelele şi scările schelelor erau dimensionate și construite astfel încât prezentau riscuri de accidentare în timpul utilizării – 6,45%.
  • “Planul propriu de securitate şi sănătate al șantierului “nu era completat şi adaptat în funcţie de evoluţia lucrărilor – 3,23%.
  • Angajatorii nu au asigurat condiţii pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în special sub formă de informaţii şi instrucţiuni de lucru, specifice locului de muncă şi postului său (“la angajare/ la schimbarea locului de muncă sau la transfer/la introducerea unui nou echipament de muncă sau a unor modificări ale echipamentului existent/la introducerea oricărei noi tehnologii sau proceduri de lucru / la executarea unor lucrări speciale“) – 3,23%.
  • Angajatorul nu a elaborat instrucţiuni proprii pentru completarea şi/sau aplicarea reglementarilor de securitate şi sănătate în muncă, ținând seama de particularitățile activităților și a locurilor de muncă aflate în responsabilitatea lor – 6,45%.
  • Angajatorul nu a prevăzut mijloacele de protecţie colectivă împotriva surpării terenului – sprijiniri de maluri, pe întreaga înălţime a malului în zona de acţiune a lucrătorilor, conform proiectelor – 9,68%.
  • Nu se respecta distanţa suficientă faţă de excavaţii a grămezilor de pământ, materialelor şi vehiculelor în mişcare, conform precizărilor din proiect – 6,45%.
  • Lucrătorii nu au respectat instrucțiunile proprii elaborate de angajator – 14.52%.
  • Lipsa de supraveghere a lucrătorilor atunci când aceștia desfășurau activități la înălțime precum și permiterea consumului de alcool în șantier – 14,52%.

Acțiunile de control la angajatori din domeniul construcțiilor vor viza identificarea și combaterea muncii nedeclarate și verificarea modului de respectare a dispozițiilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă și vor urmări, cu preponderență, verificări ale următoarelor aspecte: locurile de muncă aflate la înălțime, schele, excavații, modul de instruire a lucrătorilor, existența instrucțiunilor proprii, însușirea și respectarea acestora de către lucrători, măsurile de prevenire a consumului de alcool în șantiere, instrumentele de supraveghere obligatorii la locurile de muncă.

Acțiunea se va desfășura timp de 4 săptămâni, inclusiv în zilele de la sfârșitul săptămânii, în principal în trei zone reprezentative: zona de nord (Corbu, Năvodari, Constanța –Nord), zona centrală (Constanța sud – Eforie Sud) și zona de sud (Olimp – Limanu, Vama Veche).

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Infracțiuni constatate în weekend de polițiștii din județul Constanța

Publicat

la data de

Scris de

Mai multe infracțiuni au fost constatate în weekend-ul trecut de polițiștii din județul Constanța.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, la data de 1 iulie a.c., în jurul orei 12.00, polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au identificat un bărbat, de 34 de ani, care a condus un autoturism pe bulevardul Mamaia din municipiul Constanța, în timp ce se afla sub influența substanțelor psihoactive.

În urma testării cu aparatul drug-test a rezultat o valoare pozitivă pentru canabis, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii substanțelor din sânge.

La data de 1 iulie a.c., în jurul orei 00.00, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au identificat o femeie, de 65 de ani, care a condus un autoturism pe DJ 308 în localitatea Ciocârlia de Sus, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,74 mg/l alcool pur în aerul expirat, aceasta fiind condusă la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

 La data de 2 iulie a.c., în jurul orei 18.30, polițiști din cadrul Postului de Poliție comunal Mihail Kogălniceanu au identificat un bărbat, de 19 ani, care a condus un autoturism pe strada Nicolae Bălcescu din localitatea Mihail Kogălniceanu, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

La data de 3 iulie a.c., în jurul orei 7.00, polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au identificat un bărbat, de 51 de ani, care a condus un autoturism pe bulevardul Aurel Vlaicu, din municipiul Constanța, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,91 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

Bărbatul în cauză a fost implicat într-un eveniment rutier soldat cu pagube materiale.

 La data de 3 iulie a.c., în jurul orei 3.00, polițiști din cadrul Secției 5 Poliție au identificat un bărbat, de 45 de ani, care a condus un autoturism pe bulevardul Aurel Vlaicu din municipiul Constanța, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 0,98 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

 La data de 3 iulie a.c., în jurul orei 12.00, polițiști din cadrul Secției 4 Poliție Rurală Medgidia au identificat un bărbat, de 24 de ani, care a condus un motociclu pe strada Albinelor din localitatea Cobadin, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

La data de 3 iulie a.c., în jurul orei 2.00, polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au identificat un bărbat, de 32 de ani, care a condus un autoturism pe bulevardul Mamaia din municipiul Constanța, fără a poseda permis de conducere pentru nici o categorie de vehicule.

 La data de 4 iulie a.c., în jurul orei 3.00, polițiști din cadrul Poliției stațiunii Eforie au identificat un bărbat, de 40 de ani, care a condus un autoturism pe bulevardul Republicii în stațiunea Eforie Nord, în timp ce se afla sub influența băuturilor alcoolice. În urma testării cu aparatul etilotest a rezultat o valoare de 1,09 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge.

În toate cauzele au fost întocmite dosare de cercetare penală.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

ISU Dobrogea are un nou punct pentru intervenție și stingerea incendiilor

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, anunță că, astăzi, împreună cu Administratorul Public al Județului, Gabriel Monea, a participat la deschiderea Punctului temporar de lucru pentru stingerea incendiilor și intervenție, din localitatea Ciocârlia.

“Cele 11 puncte temporare de prevenire și stingere a incendiilor, deschise de ISU Dobrogea, pe raza județului Constanța, în acest sezon estival, sunt deosebit de importante și vitale pentru asigurarea siguranței bunurilor cetățenilor. Mulțumesc conducerii ISU pentru implicarea și profesionalismul de care dau dovadă și îi asigur de toată susținerea mea”, a declarat Mihai Lupu.

La eveniment a participat și deputatul Bogdan Huțucă, liderul deputaților constănțeni, care a salutat inaugurarea unui punct de lucru al ISU.

„ISU Dobrogea își extinde activitatea, cu încă un nou punct de lucru, în județul Constanța. Am participat astăzi, alături de mai mulți colegi, precum și de președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, la inaugurarea noului punct de lucru al  Inspectoratului pentru Situații de Urgență din localitatea Ciocârlia. În județul nostru mai sunt 11 astfel de puncte, iar această substație va deservi toate comunele limitrofe localității Ciocârlia. Prin aceste puncte de lucru, ISU Dobrogea îți mărește efectivul de acțiune, fiind o modalitate de acțiune rapidă, care are o capacitate de intervenție 24 de ore din 24, pentru stingerea incendiilor, descarcerare, prim ajutor și altele. Activitatea celor angajați în această instituție, pregătiți pentru intervenții în orice moment, înseamnă liniște și siguranță pentru noi toți! Felicitări celor de la ISU Dobrogea, mereu la datorie, în căutarea de soluții pentru a fi aproape de cetățeni atunci când aceștia au nevoie!“, a declarat Bogdan Huțucă.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Intervenție a polițiștilor în zona Arhiepiscopiei Tomisului. Vezi ce s-a întâmplat

Publicat

la data de

Scris de

Au fost scene cu impact emoțional puternic azi, în apropierea Arhiepiscopiei Tomisului. Un călugăr care a avut o cădere psihică a ajuns la spital.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, astăzi, în jurul orei 16.00, polițiști din cadrul Secției 3 au fost sesizați, prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul că ar fi avut un conflict spontan cu o femeie.

Deplasați la fața locului, polițiștii l-au identificat pe bărbatul în cauză, care ar fi avut un conflict cu o femeie referitor la faptul că aceasta ar fi condus un autoturism prea aproape de bordura pe care se afla bărbatul.

Din momentul în care a fost legitimat, bărbatul a manifestat un comportament recalcitrant și agresiv verbal, moment pentru care a fost imobilizat, acesta acceptând ulterior să coopereze cu forțele de ordine.

Bărbatul a fost transportat la Secția de Neuropsihiatrie a Spitalului Județean Constanța.

Acesta a fost sancționat cu amendă în valoare de 800 de lei, la Legea 61/1991, pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și adresarea de injurii.

Update: Potrivit dr. Claudia Tatarici, medic în cadrul Serviciului de Ambulanță Constanța, ”pacientul călugăr a fost internat în secția de psihiatrie.”

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: