Conecteaza-te cu noi

Actual

Accidente grave de muncă în județul Constanța. Urmează o campanie de verificare în domeniul construcțiilor

Published

on

Inspecția Muncii, prin ITM Constanța, va desfășura o campanie de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă în domeniul construcțiilor.

În prezența unei delegații a Inspecției Muncii, condusă de inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, în cadrul unei întâlniri cu angajatorii din domeniul construcțiilor din județul Constanța, s-a anunțat desfășurarea, în perioada 6 iunie – 2 iulie a.c.,a Campaniei de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă în domeniul construcțiilor, cod CAEN 41, 42, 43.

Numărul mare de șantiere temporare și mobile și dinamica activităților din domeniul construcțiilor din județul Constanța, în special din zona litoralului și, mai ales, în Năvodari, a determinat conducerea Inspecția Muncii să dispună desfășurarea activităților de control sub coordonarea inspectorilor de muncă din cadrul Direcției Control Securitate și Sănătate în Muncă.

”Din analiza datelor statistice din anii precedenți, se constată că decizia conducerii Inspecției Muncii de a delega inspectori de muncă din cadrul DCSSM pentru coordonarea acțiunilor de control la nivel local a fost benefică, constatându-se o creștere a gradului de exigență manifestată, aspect reflectat atât în numărul de controale efectuate la angajatori, cât și în numărul neconformităților grave constatate (392% în 2021 față de anul 2020, respectiv 425% fața de 2019).”, au precizat reprezentanții Biroului de presă al ITM Constanța.

Advertisement

Având în vedere numărul de accidente de muncă înregistrat în acest domeniu de activitate în anul 2021, precum și gravitatea acestora, Inspecția Muncii consideră că se impune continuarea acțiunilor de verificare și monitorizare a modului în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și asupra modului în care angajatorii realizează măsurile de securitate și sănătate dispuse de inspectorii de muncă, în șantierele temporare și mobile, pentru creșterea gradului de securitate.

Cele mai frecvente deficienţe care au dus la producerea accidentelor mortale în anul 2021 au fost următoarele:

  • Echipamentele de muncă utilizate, fără sisteme de protecţie colectivă, fără balustradele solide (“suficient de înalte şi având cel puţin o bordură, o mână curentă şi protecţie intermediară), fără platforme sau plase de prindere, suficient de solide pentru a împiedica/opri căderile de la înălţime.“) – 17,74%
  • Lucrătorii nu u utilizat echipamentele individuale de protecţie corespunzătoare (centuri de siguranţă sau alte mijloace de ancorare, căşti, bocanci) – 9,68%.
  • În multe cazuri, platformele de lucru, pasarelele şi scările schelelor erau dimensionate și construite astfel încât prezentau riscuri de accidentare în timpul utilizării – 6,45%.
  • “Planul propriu de securitate şi sănătate al șantierului “nu era completat şi adaptat în funcţie de evoluţia lucrărilor – 3,23%.
  • Angajatorii nu au asigurat condiţii pentru ca fiecare lucrător să primească o instruire suficientă şi adecvată în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în special sub formă de informaţii şi instrucţiuni de lucru, specifice locului de muncă şi postului său (“la angajare/ la schimbarea locului de muncă sau la transfer/la introducerea unui nou echipament de muncă sau a unor modificări ale echipamentului existent/la introducerea oricărei noi tehnologii sau proceduri de lucru / la executarea unor lucrări speciale“) – 3,23%.
  • Angajatorul nu a elaborat instrucţiuni proprii pentru completarea şi/sau aplicarea reglementarilor de securitate şi sănătate în muncă, ținând seama de particularitățile activităților și a locurilor de muncă aflate în responsabilitatea lor – 6,45%.
  • Angajatorul nu a prevăzut mijloacele de protecţie colectivă împotriva surpării terenului – sprijiniri de maluri, pe întreaga înălţime a malului în zona de acţiune a lucrătorilor, conform proiectelor – 9,68%.
  • Nu se respecta distanţa suficientă faţă de excavaţii a grămezilor de pământ, materialelor şi vehiculelor în mişcare, conform precizărilor din proiect – 6,45%.
  • Lucrătorii nu au respectat instrucțiunile proprii elaborate de angajator – 14.52%.
  • Lipsa de supraveghere a lucrătorilor atunci când aceștia desfășurau activități la înălțime precum și permiterea consumului de alcool în șantier – 14,52%.

Acțiunile de control la angajatori din domeniul construcțiilor vor viza identificarea și combaterea muncii nedeclarate și verificarea modului de respectare a dispozițiilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă și vor urmări, cu preponderență, verificări ale următoarelor aspecte: locurile de muncă aflate la înălțime, schele, excavații, modul de instruire a lucrătorilor, existența instrucțiunilor proprii, însușirea și respectarea acestora de către lucrători, măsurile de prevenire a consumului de alcool în șantiere, instrumentele de supraveghere obligatorii la locurile de muncă.

Acțiunea se va desfășura timp de 4 săptămâni, inclusiv în zilele de la sfârșitul săptămânii, în principal în trei zone reprezentative: zona de nord (Corbu, Năvodari, Constanța –Nord), zona centrală (Constanța sud – Eforie Sud) și zona de sud (Olimp – Limanu, Vama Veche).

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions