Conecteaza-te cu noi

Actual

Activitatea la nivelul tuturor instanțelor și parchetelor din țară, SUSPENDATĂ astăzi

Published

on

instanta greva

Astăzi, 14 decembrie, se va suspenda activitatea la nivelul tuturor instanțelor și parchetelor din țară, inclusiv ședințele de judecată, timp de 4 ore, în intervalul orar 10.00-14.00.

Sindicatul Național al Grefei Judiciare DICASTERIAL, afiliat la Blocul Național Sindical a emis un comunicat de presă prin care atrage atenția că revendicările de ordin salarial ale categoriei profesionale pe care o reprezintă nu au fost rezolvate și nu se întrevăd premisele soluționării lor în perioada următoare.

Comunicat de presă

Puterea executivă subminează puterea judecătorească! E timpul ca acest Guvern să plece. Demisia!

Joi, 14 decembrie 2023, se va suspenda activitatea la nivelul tuturor instanțelor și parchetelor din țară, inclusiv ședințele de judecată, timp de 4 ore, în intervalul orar 10.00-14.00. Solicităm coaliției de guvernare respectarea hotărârilor judecătorești definitive prin care instanțele de judecată române au constatat existența unor inechități ca urmare a aplicării sau neaplicării unitare a vechilor legi succesive de salarizare, în ceea ce privește personalul din sistemul judiciar. Emiterea unui act normativ prin care Statul Român se legitimează să nu respecte obligațiile stabilite prin hotărâri pronunțate de Puterea judecătorească, are un caracter arbitrar, lasă fără conținut forța executorie a hotărârilor judecătorești și este un atac direct la independența justiției, în ansamblul său.

Prin proiectul de ordonanță de urgență pus pe ordinea de zi a ședinței Guvernului din data de 14 decembrie 2023, plata sumelor reprezentând drepturi de natură salarială pentru personalul din sistemul justiției stabilite prin hotărâri judecătorești definitive și acte administrative emise anterior intrării în vigoare a prevederilor OUG nr. 99/2023, neplătite până la data de 31.12.2023, se realizează prin emiterea unor titluri de plată conform prevederilor din prezenta ordonanță, titluri de plata care se vor răscumpăra de către Ministerul Finanțelor, eșalonat pe o perioadă de 7 ani, în tranșe anuale egale, titluri care nu sunt purtătoare de dobânzi și pe durata eșalonării fiind interzisă executarea silită. Or, aceste drepturi au fost deja eșalonate pe o perioadă de 5 ani, începând cu anul 2018, iar o nouă eșalonare pe o durată și mai îndelungată de timp face ca obligația de plată și de asigurare a fondurilor necesare plății să depindă exclusiv de voința guvernului, care în ultima perioadă a preluat prerogativele puterii legislative și care ”legiferează” după bunul plac, dacă, și mai ales când, își execută obligațiile față de proprii cetățeni.

Reamintim că prin hotărârea din data de 30.03.2023, România a fost condamnată la CEDO în cauza State şi alții contra României, pentru că a refuzat să execute sau a executat întârziat hotărârile judecătorești. Mai mult decât atât, în ultimii ani, înainte de adoptarea bugetului de stat, Guvernul s-a prevalat de crize și restricții bugetare ca să justifice emiterea actelor normative prin care au fost eșalonate drepturile salariale recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive. În prezent, potrivit declarațiilor publice ale prim-ministrului, România se bucură de creștere economică și chiar de cel mai mare PIB înregistrat vreodată, astfel încât nu se justifică emiterea unei ordonanțe de urgență prin care drepturile salariale recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive să fie executate prin emiterea de titluri de plată. Prin introducerea în proiectul de ordonanță de urgență a unor măsuri fiscal-bugetare exclusiv cu privire la salariații din sistemul judiciar, Guvernul României instituie un tratament discriminatoriu în interiorul sistemului bugetar, întrucât numai drepturile salariale ale acestora sunt transformate în titluri de plată. Totodată, este încălcat principiul egalității statutului cu cetățenilor în fața legii, în situația în care, în calitate de debitor, puterea executivă, stabilește arbitrar și prorogă modul de executare a obligațiilor stabilite prin hotărâri judecătorești definitive.

Exemplul dat de Guvern propriilor cetățeni, prin alegerea, după bunul plac, a hotărârilor judecătorești pe care le va executa și de a stabili modul și perioada de punere în executare este un act specific dictaturilor și poate constitui un precedent periculos pentru statul de drept și pentru drepturile și libertățile cetățenilor, întrucât prin nerespectarea hotărârilor judecătorești, Justiția din România nu mai este respectată ca o putere în stat. Inechitățile salariale din sistemul judiciar se regăsesc și la alte categorii socioprofesionale, pentru care puterea executivă și legislativă au găsit mjloace legale și fondurile necesare pentru rezolvarea și achitarea acestora, în timp ce, pentru sistemul judiciar au fost tratate cu superficialitate și nu s-a dorit rezolvarea lor cu adevărat. Mai mult, modul de rezolvare a inechităților salariale din justiție prin hotărâri judecătorești definitive pronunțate în aplicarea legii, a fost folosit tendențios pentru instigarea opiniei publice și a societății civile împotriva sistemului judiciar, acuzat fiind că își face singur dreptate.

Nu în ultimul rând, trebuie precizat că atât organizația noastră sindicală, cât și instituțiile reprezentative ale sistemului judiciar au înaintat numeroase propuneri de rezolvare a acestor inechități salariale, însă au rămas fără ecou din partea factorului decident politic. Având în vedere că, începând cu data de 11 decembrie 2023, organizația noastră sindicală a declanșat forme de protest pe perioadă nedeterminată, solicităm public Guvernului României să nu adopte un act normativ vizibil neconstituțional care să înrăutățească situația salariaților din sistemul judiciar și să asigure fondurile necesare pentru plata integrală a salariilor și a drepturilor salariale restante, recunoscute prin hotărâri judecătorești definitive și acte administrative. În caz contrar, gradul de tensiune și nemulțumire al personalului va conduce în perioada următoare, la blocarea totală a activității în instanțe și parchete.

Foto: Imagine de la protestul din data de 8 decembrie

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions