Conecteaza-te cu noi

Societate

Adrian Bîlbă, director general al CMSN Constanța, despre gâsca cu gât roșu

Published

on

Gâsca cu gât roşu cuibăreşte în Siberia, unde îşi construieşte cuibul pe sol aproape de cele ale bufniţelor de zăpadă sau şoim călător, păsări agresive care le protejează astfel cuiburile de atacul vulpilor polare.

Din octombrie pleacă spre sud și ajunge și la noi. Zboară liniștită fiind ocrotită pe plan internaţional prin Convenţia pentru Conservarea Vieţii Sălbatice şi a habitatelor Europene (Berna -1979, semnată de România în 1993). Migrează pe traseul Kazakhstan, Ucraina și iernează în șesul României și Bulgariei mai ales de când cultivăm porumb în zonele umede. Firește că nu este singura rută de migrare, în principiu ele aleg sudul unde să găsească și liniște, hrană și apă.

”Această migrație pe litoralul românesc, prezentă la iernare a determinat autoritățile europene și pe cele autohtone să interzică construcții litorale, inclusiv șosele de coastă – cum a fost cazul celei din Constanța. Dealtfel nici în restul Europei nu se mai permit astfel de investiții, dar acolo au fost deja făcute în mare parte din anii anteriori.”, a precizat directorul general al Complexului Muzeal de științe ale Naturii, Adrian Bîlbă. 

Un program european de protecție a acestor păsări, împreună cu altele – în special prădători – permite SOR – Societății Ornitologice Române, să le monitorizeze, iar autorităților române să ia măsuri de protecție, respectiv subvenții pentru cei care își cultivă porumbul fără pesticide și lasă ceva și pentru gâște după recoltare.

Este bine că protecția păsărilor migratoare unește eforturile mai multor țări și creează premizele unei educații de mediu, de a înțelege responsabilitatea pe care o avem. Din păcate unii nu înțeleg această responsabilitate și le braconează noaptea când sunt la odihnă, așa cum a fost cazul unui brăilean – din fericire prins cu ajutorul unui dispozitiv de urmărire montat pe unul dintre picioarele păsării.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions