Connect with us

Societate

Aeroportul “Mihail Kogălniceanu” ar putea primi un ajutor de investiţii în valoare de 58,5 milioane lei

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Ministerul Transporturilor ar urma să aprobe acordarea unui ajutor de investiţii de 58,5 milioane lei, exceptat de la obligaţia notificării, societăţii naţionale „Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu” din Constanţa, pentru anii 2018-2020. Informațiile sunt parte dintr-un proiect de Ordin al ministrului transporturilor, publicat în dezbatere pe site-ul ministerului.

Bugetul total estimat al măsurii de ajutor de stat este de 58,5 milioane lei, defalcat astfel: 14,7 milioane lei în acest an, 21,86 milioane lei anul viitor şi alte 21,98 milioane lei în 2020.

“Valoarea ajutorului pentru investiţii nu va depăşi deficitul de finanţare a costurilor de investiţii”, se arată în proiectul de act normativ conform news.ro.

Pentru a beneficia de măsura de ajutor de stat, Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu trebuie să îndeplinească cumulativ mai multe condiţii. Astfel, traficul mediu anual de pasageri trebuie să fie mai mic de 200.000 de pasageri pe parcursul a două exerciţii financiare anterioare anului în care ajutorul de stat este acordat sau, în cazul în care depăşeşte 200.000 de pasageri, aeroportul să asigure cel puţin 25% din cheltuielile cu investiţiile.

De asemenea, conform aceleiași surse, traficul mediu anual de mărfuri trebuie să fie sub 200.000 de tone în cursul ultimelor două exerciţii financiare dinaintea celui în care sunt acordate efectiv ajutoarele. În plus, aeroportul din Constanţa trebuie să îşi fi îndeplinit obligaţiile de plată a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor de asigurări sociale către bugetele componente ale bugetului general consolidat şi către bugetul local.

Sumele necesare pentru acoperirea costurilor de investiţii ale aeroportului se alocă anual de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor.

Documentul poate fi studiat aici :

Comments

comments

Societate

Invitație la Delfinariu. Doctorul Bîlbă: “Veniți să vedeți cum se dresează aceste frumoase animale”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii propune un nou concent de antrenamente pentru delfini. Astfel, directorul CMSN Constanța, doctorul Adrian Bîlbă, îi invită pe toți constănțenii curiori de modul în care specialiștii îi antrenează pe delfini, de luni până vineri, să participe la orele de antrenament. De asemenea, specialiștii de la Delfinariul din Constanța vor răspunde la toate întrebările celor interesați de modul de viață al delfinilor.

“Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța vă prezintă un concept nou de antrenamente cu publicul, antrenamente care înseamnă o parte a programului educațional. În acest mod, transferăm informații despre modalitatea prin care se comunică cu aceste animale. În ceea ce privește acest nou concept pe care vi-l prezentăm și la care dorim să participați, de luni până vineri. Veniți să vedeți, să învățați cum comunicăm cu delfinii și vă stăm la dispoziție cu întrebări”, transmite doctorul Bîlbă.

Despre cum comunică antrenorii cu frumoasele animale, despre ce tehnică folosesc antrenorii, aflați din video .

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

CJC, control la Teatrul de Stat Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu a dispus demararea unui amplu control asupra activității Teatrului de Stat Constanța, începând de maine, 20.11.2018. Decizia conducerii CJC de a verifica situația acestei instituții subordonate a venit pe fondul apariției în spațiul public a unei scrisori deschise prin care o parte din actorii angajați ai Teatrului acuzau managementul de anumite nereguli.

Astăzi am stat de vorbă atât cu semnatarii documentului publicat, cât și cu conducerea Teatrului. De asemenea, am avut o întâlnire cu toti angajații, astfel încât să am o viziune cât mai clară asupra  situației existente. Nu mă voi pronunța imediat, dar am dispus un control amplu. Voi aștepta raportul direcțiilor de specialitate din cadrul Consiliului. Ulterior, pe baza datelor, voi lua o decizie. Fac însă apel la toți angajații acestei instituții de cultură să nu se lase afectați de neînțelegerile interne. Îi rog să treacă peste animozitățile create și să colaboreze din punct de vedere profesional, să se    concentreze pe actul artistic, astfel încât activitatea Teatrului de Stat sănu fie perturbată”, a declarat Marius Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța.

La această verificare internă vor participa Serviciul de Control al Consiliului Județean, Direcția Generală Economico-Financiară, Direcția de Turism și Coordonarea Instituțiilor de Cultură Subordonate, Direcția Generală de Administrație Publică și Juridică, Serviciul Resurse Umane precum și un consilier al predintelui.

Controlul se va desfășura într-un interval de maximum 30 de zile.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Acțiune de igienizare în zona Valea Portului din muncipiul Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța împreună cu firma de salubrizare a întreprins astăzi a amplă acțiune de igienizare pe Valea Portului, tronsonul cuprins între strada Traian și Poarta 1.

Deși strada a fost recent asfaltată și modernizată, în scurt timp a fost acoperită de gunoaie. Au fost strânse mormane de deșeuri și s-au curățat canalele pluviale. În paralel, echipele Serviciului Gestionare Spaţii Verzi împreună cu persoanele asistate social au cosit iarba și au greblat întreaga zonă.

Facem un apel către toți constanțenii să nu mai arunce resturile menajere pe stradă. Cei care vor fi prinși aruncând gunoaie pe domeniul public riscă amenzi cuprinse între 400 și 800 de lei.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: