Connect with us

Societate

Alcoolicii din Constanța pot reveni la o viață normală! ”Ce era să pierd a devenit mai important decât băutura!

Maria Ionescu

Publicat

la

La sfârșitul săptămânii trecute am participat la o întâlnire oarecum diferită de restul conferințelor de presă la care ajungem deseori. Pe strada George Enescu nr.12 există de ceva vreme Centrul ”Victorem” pentru tratarea dependențelor, unde se întâlnesc persoanele dependente de alcool, droguri, jocuri de noroc etc. Mai fusesem la astfel de conferințe, însă ne-a surprins numărul mare de participanți. Erau atât dependenți, cât și psihologi, observatori, psihoterapeuți, studenți dar și jurnaliști. Cu toții s-au întâlnit deoarece Alcoolicii Anonimi (AA) din Constanţa au sărbătorit 4 ani de la înfiinţare. Scopul principal al acestei întâlniri a fost acela de  a  transmite importanța existenței acestui grup și a modalitații de a  atrage persoanele care au mari probleme cu dependența însă fie nu știu unde pot apela pentru a scăpa de ea, fie nu au puterea de a căuta soluții, fie nu recunosc faptul că sunt dependenți. Iar asta, în pofida faptului că orașul Constanța este foarte mare și există multă lume cu astfel de probleme. Cu toate acestea, a fost printre ultimele mari orașe din țară în care s-a constituit un astfel de grup. Încă de la începutul conferinței s-au adus la cunoștința participanților detalii despre Alcoolicii Anonimi, instituție care a fost fondată la nivel internațional încă din anul 1939. Vorbitorii au precizat că AA este dedicată tuturor acelora care își doresc să se oprească din  băut. Tot ei au ținut să specifice faptul că în acest grup nu există taxe sau comisioane pentru membrii AA și că asociația nu este aliată cu nici o sectă, nu are vreo influență politică și nu dorește să se implice în nici o controversă. Scopul principal este să rămână treji și să ajute și alți alcoolici. La nivel mondial există peste 500.000 de grupuri, care angrenează peste 2 milioane de persoane. Iar dacă vă imaginați că este vorba doar despre bărbați, veți fi extrem de surprinși să știți că raportul dintre persoanele de sex masculin și cele de sex feminin este de 60/40! Câțiva dintre alcoolicii prezenți la conferința de presă au vorbit modul în care a debutat boala lor și ce anume au făcut pentru a scăpa de ea.

Cătălin: Probabil aș fi ajuns homeless în mai puțin de un an dacă nu mă lăsam de băut

Cătălin, unul dintre membri AA Constanța a povestit cum a debutat alcoolismul lui și a ținut să precizeze că acesta este o boală progresivă. ”Probabil aș fi ajuns homeless în mai puțin de un an dacă nu mă lăsam de băut. Faptul că m-am lăsat de băut m-a ajutat să-mi creez un nou mod de viață, frumos și onest.” Daniel, un alt alcoolic anonim a vrut ca lumea să înțeleagă că alcoolismul este o boală, iar singurul tratament existent este abstinența. ”Pe ușa noastră au intrat mulți și unii dintre ei nu au mai venit a doua sau a treia oară. Descrieți acest fenomen și explicați că și-n medicină se cunoaște că este o boală. Nu vreau să critic pe nimeni, dar percepția multor oameni este cu totul alta. Populația vede cu alți ochi alcoolicii. Și aș vrea să beneficieze cât mai multă lume de această metodă”, a precizat el. A venit rândul lui Dan să se adreseze celor prezenți. El s-a arătat surprins de numărul mare de participanți la întâlnire și a declarat: ”Eu m-am lăsat de băut în anul 2008. În Constanța nu exista nimic, ne era nici un centru unde să pot apela. Ce era să pierd a devenit mai important decât băutura. Nu credeam că sunt alcoolic, tocmai de aici e și parșivenia acestei boli. Tipul meu de băut a fost constant, zilnic. Nu am fost însă niciodată atât de beat încât să zac în șanț. Însă parșivenia acestei boli este tocmai aceea că ai un văl pe față până descoperi că ești alcoolic. Prima oară am vrut să mă internez la Palazu Mare, însă o persoană mi-a zis că acolo trebuie să merg cu picioarele legate. Am mers apoi acasă și am căutat soluții pe Internet. Am descoperit AA la București, la spitalul Obregia. Așa că am început să merg săptămânal spre Capitală. Și nu mi-am plâns de milă niciodată”! Cornel a continuat și a spus că nu trebuie să uităm că ne aflăm în Europa, unde aproape toate țările recunosc că este vorba despre o boală, însă România nu recunoaște acest lucru.

Numai un alcoolic poate înțelege un alcoolic

Fane, un alt alcoolic anonim, a specificat faptul că cel mai simplu mod de a te lăsa de băut este să intri în abstinență. ”Numai un alcoolic poate înțelege cu alcoolic. Pentru asta există grupul de suport și este un lucru minunat că există. Un alt dependent, Cătălin, a povestit că a fost pentru mai bine de o lună de zile la cel mai mare centru de tratare din Europa. Iar acolo (undeva în Marea Britanie), costul de 4.700 de lire sterline pe săptămână necesar dezaloolizării este decontat inegral de stat. ”Terapeuții de acolo erau cu toții dependenți. În fiecare săptămână, mergeau la grupul lor de suport, uneori la 100 sau la 200 de km. (…) Am ajuns pe vârful gardului și dacă mai făceam un pas, cădeam.”.  Victor a fost sărbătorit cu această ocazie. El a împlinit doi ani de când nu mai bea și a a ținut să aducă la cunoștința celor prezenți ce au însemnat pentru el: ”În urmă cu 4 ani mi-am dat seama că beau prea mult și fără rost. Am încercat, dar nu am putut de unul singur să mă opresc. Am realizat însă că dintr-un băutor ocazional am devenit de neoprit. Am apelat la psihologi și mi-au spus că pot merge la spital pentru dezalcoolizare. Am fost de trei ori, de două ori în condiții de lagăr. După cea de-a treia internare am ajuns la grupul AA, de la spitalul Obregia. Iar acum sunt aici și sărbătoresc doi ani de când nu am mai băut.”, a spus Victor.

Cum se face recuperarea?

Centrul Victorem folosește Metoda Minnesota și consideră dependența o boală tratabilă în tratamentul căreia este bine să participe întreaga familie. Cei dragi pot ajuta la recuperarea unui alcoolic. De cele mai multe ori implicarea lor este determinantă. Metoda Minnesota, numită și metoda „Celor 12 Pași” este folosită cu succes de peste 80 de ani de Alcoolicii Anonimi. Milioane de oameni s-au recuperat folosind această abordare. Centrul Victorem oferă: evaluare, informare, îndrumare, dar și consiliere grup – Terapie de grup, consiliere individuală – psihoterapie individuală, consiliere familială, dar și facilitarea integrării în grupurile de egali – AA, Al-anon, etc.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

A început campania de vaccinare anti-COVID în centrele DGASPC Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi a început campania de vaccinare anti-COVID în cadrul serviciilor sociale cu cazare aparținând Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.

În data de 07.01.2021 a fost efectuată catagrafierea personalului și beneficiarilor din serviciile de tip rezidențial publice și private de pe raza județului Constanța.

”Menționăm faptul că, personalul și beneficiarii din centrele rezidențiale și medico-sociale fac parte din categoria prioritară de persoane ce urmează a fi vaccinate în etapa a doua a campaniei naționale de vaccinare împotriva SARS-Cov-2, care a început în data de 15.01.2021.”, a precizat Carmen Răducu, director general al DGASPC Constanța.

Direcția de Sănătate Publică a Județului Constanța a efectuat programări cu privire la efectuarea vaccinării personalului și beneficiarilor din cadrul serviciilor sociale cu cazare pentru adulţi şi copii, aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.

Astăzi a avut loc vaccinarea unui număr de 263 de persoane dintre care 30 sunt angajaţi şi 233 beneficiari, protejaţi în următoarele servicii sociale cu cazare pentru adulţi cu dizabilităţi, respectiv: Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Armonia, Centrul de Îngrijire şi Asistenţă Sfântul Andrei, Centrul de Abilitare şi Reabilitare Sfântul Luca, Locuinţa Maxim Protejată Casa Aurelia şi Locuinţa Maxim Protejată Negru Vodă, toate serviciile menţionate, având sediul în oraşul Negru Vodă.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Cuțite confiscate în Portul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de punere în circulație de mărfuri contrafăcute, în urma descoperirii, împreună cu lucrătorii vamali, într-un container sosit din China, a unor bunuri în valoare de 92.500 lei.

În data de 22.12.2020, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au participat la controlul amănunțit efectuat de către lucrătorii vamali din cadrul Biroului Vamal Constanța Sud la un container sosit din China, care avea ca destinatar o societate comercială din Bucureşti.

În urma controlului, au fost descoperite 120 de pachete cuțite susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală al unei mărci cunoscute, care au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor.

Astfel, în data de 14.01.2021, poliţiştii de frontieră s-au sesizat din oficiu sub aspectul săvârșirii infracţiunii de punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate.

Bunurile, dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, ar fi avut valoarea totală de aproximativ 92.500 lei.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Mâine, Ziua Culturii Naționale la Teatrul de Stat Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Mâine, de Ziua Culturii Naționale, la ora 19:00, Teatrul de Stat Constanța va difuza online, pe pagina de Facebook, un proiect video-teatral, intitulat „Peninsula misterioasă”, dedicat memoriei regretatei Doina Păuleanu, marcantă personalitate a Constanței, critic și istoric de artă și director al Muzeului de Artă din Constanța. Proiectul este realizat de Teatrul de Stat Constanța în colaborare cu Primăria Constanța și cu sprijinul Radio Sky și Dobrogea TV. Actorii care participă la acest proiect sunt Florina Stănculeț, Mirela Pană, Dan Cojocaru și Andrei Cantaragiu.

Prin vocile lor, vom aduce în fața publicului constănțean câteva fragmente din ultima carte a Doinei Păuleanu, dedicată orașului pe care l-a iubit. Cu acribie și cu tenacitate, fermecată fiind de istoria și de patrimoniul cultural al Constanței, ea a cercetat trecutul și ne-a pus la dispoziție mijlocul de acces la informații necunoscute sau ignorate, care nu fac decât să ne sporească atașamentul față de orașul în care trăim.

De asemenea, mâine vom lansa evenimentul „CULtură vs. COOLtură”, un concurs de dezbateri ce se va desfășura în perioada 15 – 24 ianuarie 2020, de la Ziua Culturii Naționale până la Ziua Unirii Principatelor, organizat de Teatrul de Stat Constanța, Constanța – Capitala Tineretului din România 2021-2022 și Federația Organizațiilor Nonguvernamentale de Tineret din Constanța, în parteneriat cu Primăria Constanța. Opt echipe de liceeni din Constanța vor dezbate, în sistemul competitiv uzual de debate, teme legate de patrimoniul cultural românesc. Finala va fi transmisă în livestream.

La ora 20:00, vom difuza pe pagina de Facebook a TSC spectacolul „Niște năroji”, o dramatizare de Iulian Enache după volumul lui Marin Sorescu, „La Lilieci”.

Tot pentru a marca ziua nașterii celui mai mare și emblematic poet român, care, din 2010, a devenit Ziua Culturii Naționale, fațada Teatrului de Stat Constanța va fi luminată festiv în seara de 15 Ianuarie, acțiune prin care TSC se alătură proiectului „Flacăra Culturii” derulat, cu această ocazie, de Ministerul Culturii.

Comunicat de presă al Teatrului de Stat Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: