Conecteaza-te cu noi

Societate

Alcoolicii din Constanța pot reveni la o viață normală! ”Ce era să pierd a devenit mai important decât băutura!

Published

on

La sfârșitul săptămânii trecute am participat la o întâlnire oarecum diferită de restul conferințelor de presă la care ajungem deseori. Pe strada George Enescu nr.12 există de ceva vreme Centrul ”Victorem” pentru tratarea dependențelor, unde se întâlnesc persoanele dependente de alcool, droguri, jocuri de noroc etc. Mai fusesem la astfel de conferințe, însă ne-a surprins numărul mare de participanți. Erau atât dependenți, cât și psihologi, observatori, psihoterapeuți, studenți dar și jurnaliști. Cu toții s-au întâlnit deoarece Alcoolicii Anonimi (AA) din Constanţa au sărbătorit 4 ani de la înfiinţare. Scopul principal al acestei întâlniri a fost acela de  a  transmite importanța existenței acestui grup și a modalitații de a  atrage persoanele care au mari probleme cu dependența însă fie nu știu unde pot apela pentru a scăpa de ea, fie nu au puterea de a căuta soluții, fie nu recunosc faptul că sunt dependenți. Iar asta, în pofida faptului că orașul Constanța este foarte mare și există multă lume cu astfel de probleme. Cu toate acestea, a fost printre ultimele mari orașe din țară în care s-a constituit un astfel de grup. Încă de la începutul conferinței s-au adus la cunoștința participanților detalii despre Alcoolicii Anonimi, instituție care a fost fondată la nivel internațional încă din anul 1939. Vorbitorii au precizat că AA este dedicată tuturor acelora care își doresc să se oprească din  băut. Tot ei au ținut să specifice faptul că în acest grup nu există taxe sau comisioane pentru membrii AA și că asociația nu este aliată cu nici o sectă, nu are vreo influență politică și nu dorește să se implice în nici o controversă. Scopul principal este să rămână treji și să ajute și alți alcoolici. La nivel mondial există peste 500.000 de grupuri, care angrenează peste 2 milioane de persoane. Iar dacă vă imaginați că este vorba doar despre bărbați, veți fi extrem de surprinși să știți că raportul dintre persoanele de sex masculin și cele de sex feminin este de 60/40! Câțiva dintre alcoolicii prezenți la conferința de presă au vorbit modul în care a debutat boala lor și ce anume au făcut pentru a scăpa de ea.

Cătălin: Probabil aș fi ajuns homeless în mai puțin de un an dacă nu mă lăsam de băut

Cătălin, unul dintre membri AA Constanța a povestit cum a debutat alcoolismul lui și a ținut să precizeze că acesta este o boală progresivă. ”Probabil aș fi ajuns homeless în mai puțin de un an dacă nu mă lăsam de băut. Faptul că m-am lăsat de băut m-a ajutat să-mi creez un nou mod de viață, frumos și onest.” Daniel, un alt alcoolic anonim a vrut ca lumea să înțeleagă că alcoolismul este o boală, iar singurul tratament existent este abstinența. ”Pe ușa noastră au intrat mulți și unii dintre ei nu au mai venit a doua sau a treia oară. Descrieți acest fenomen și explicați că și-n medicină se cunoaște că este o boală. Nu vreau să critic pe nimeni, dar percepția multor oameni este cu totul alta. Populația vede cu alți ochi alcoolicii. Și aș vrea să beneficieze cât mai multă lume de această metodă”, a precizat el. A venit rândul lui Dan să se adreseze celor prezenți. El s-a arătat surprins de numărul mare de participanți la întâlnire și a declarat: ”Eu m-am lăsat de băut în anul 2008. În Constanța nu exista nimic, ne era nici un centru unde să pot apela. Ce era să pierd a devenit mai important decât băutura. Nu credeam că sunt alcoolic, tocmai de aici e și parșivenia acestei boli. Tipul meu de băut a fost constant, zilnic. Nu am fost însă niciodată atât de beat încât să zac în șanț. Însă parșivenia acestei boli este tocmai aceea că ai un văl pe față până descoperi că ești alcoolic. Prima oară am vrut să mă internez la Palazu Mare, însă o persoană mi-a zis că acolo trebuie să merg cu picioarele legate. Am mers apoi acasă și am căutat soluții pe Internet. Am descoperit AA la București, la spitalul Obregia. Așa că am început să merg săptămânal spre Capitală. Și nu mi-am plâns de milă niciodată”! Cornel a continuat și a spus că nu trebuie să uităm că ne aflăm în Europa, unde aproape toate țările recunosc că este vorba despre o boală, însă România nu recunoaște acest lucru.

Numai un alcoolic poate înțelege un alcoolic

Advertisement

Fane, un alt alcoolic anonim, a specificat faptul că cel mai simplu mod de a te lăsa de băut este să intri în abstinență. ”Numai un alcoolic poate înțelege cu alcoolic. Pentru asta există grupul de suport și este un lucru minunat că există. Un alt dependent, Cătălin, a povestit că a fost pentru mai bine de o lună de zile la cel mai mare centru de tratare din Europa. Iar acolo (undeva în Marea Britanie), costul de 4.700 de lire sterline pe săptămână necesar dezaloolizării este decontat inegral de stat. ”Terapeuții de acolo erau cu toții dependenți. În fiecare săptămână, mergeau la grupul lor de suport, uneori la 100 sau la 200 de km. (…) Am ajuns pe vârful gardului și dacă mai făceam un pas, cădeam.”.  Victor a fost sărbătorit cu această ocazie. El a împlinit doi ani de când nu mai bea și a a ținut să aducă la cunoștința celor prezenți ce au însemnat pentru el: ”În urmă cu 4 ani mi-am dat seama că beau prea mult și fără rost. Am încercat, dar nu am putut de unul singur să mă opresc. Am realizat însă că dintr-un băutor ocazional am devenit de neoprit. Am apelat la psihologi și mi-au spus că pot merge la spital pentru dezalcoolizare. Am fost de trei ori, de două ori în condiții de lagăr. După cea de-a treia internare am ajuns la grupul AA, de la spitalul Obregia. Iar acum sunt aici și sărbătoresc doi ani de când nu am mai băut.”, a spus Victor.

Cum se face recuperarea?

Centrul Victorem folosește Metoda Minnesota și consideră dependența o boală tratabilă în tratamentul căreia este bine să participe întreaga familie. Cei dragi pot ajuta la recuperarea unui alcoolic. De cele mai multe ori implicarea lor este determinantă. Metoda Minnesota, numită și metoda „Celor 12 Pași” este folosită cu succes de peste 80 de ani de Alcoolicii Anonimi. Milioane de oameni s-au recuperat folosind această abordare. Centrul Victorem oferă: evaluare, informare, îndrumare, dar și consiliere grup – Terapie de grup, consiliere individuală – psihoterapie individuală, consiliere familială, dar și facilitarea integrării în grupurile de egali – AA, Al-anon, etc.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions