Connect with us

Societate

Alcoolicii din Constanța pot reveni la o viață normală! ”Ce era să pierd a devenit mai important decât băutura!

Maria Ionescu

Publicat

la

La sfârșitul săptămânii trecute am participat la o întâlnire oarecum diferită de restul conferințelor de presă la care ajungem deseori. Pe strada George Enescu nr.12 există de ceva vreme Centrul ”Victorem” pentru tratarea dependențelor, unde se întâlnesc persoanele dependente de alcool, droguri, jocuri de noroc etc. Mai fusesem la astfel de conferințe, însă ne-a surprins numărul mare de participanți. Erau atât dependenți, cât și psihologi, observatori, psihoterapeuți, studenți dar și jurnaliști. Cu toții s-au întâlnit deoarece Alcoolicii Anonimi (AA) din Constanţa au sărbătorit 4 ani de la înfiinţare. Scopul principal al acestei întâlniri a fost acela de  a  transmite importanța existenței acestui grup și a modalitații de a  atrage persoanele care au mari probleme cu dependența însă fie nu știu unde pot apela pentru a scăpa de ea, fie nu au puterea de a căuta soluții, fie nu recunosc faptul că sunt dependenți. Iar asta, în pofida faptului că orașul Constanța este foarte mare și există multă lume cu astfel de probleme. Cu toate acestea, a fost printre ultimele mari orașe din țară în care s-a constituit un astfel de grup. Încă de la începutul conferinței s-au adus la cunoștința participanților detalii despre Alcoolicii Anonimi, instituție care a fost fondată la nivel internațional încă din anul 1939. Vorbitorii au precizat că AA este dedicată tuturor acelora care își doresc să se oprească din  băut. Tot ei au ținut să specifice faptul că în acest grup nu există taxe sau comisioane pentru membrii AA și că asociația nu este aliată cu nici o sectă, nu are vreo influență politică și nu dorește să se implice în nici o controversă. Scopul principal este să rămână treji și să ajute și alți alcoolici. La nivel mondial există peste 500.000 de grupuri, care angrenează peste 2 milioane de persoane. Iar dacă vă imaginați că este vorba doar despre bărbați, veți fi extrem de surprinși să știți că raportul dintre persoanele de sex masculin și cele de sex feminin este de 60/40! Câțiva dintre alcoolicii prezenți la conferința de presă au vorbit modul în care a debutat boala lor și ce anume au făcut pentru a scăpa de ea.

Cătălin: Probabil aș fi ajuns homeless în mai puțin de un an dacă nu mă lăsam de băut

Cătălin, unul dintre membri AA Constanța a povestit cum a debutat alcoolismul lui și a ținut să precizeze că acesta este o boală progresivă. ”Probabil aș fi ajuns homeless în mai puțin de un an dacă nu mă lăsam de băut. Faptul că m-am lăsat de băut m-a ajutat să-mi creez un nou mod de viață, frumos și onest.” Daniel, un alt alcoolic anonim a vrut ca lumea să înțeleagă că alcoolismul este o boală, iar singurul tratament existent este abstinența. ”Pe ușa noastră au intrat mulți și unii dintre ei nu au mai venit a doua sau a treia oară. Descrieți acest fenomen și explicați că și-n medicină se cunoaște că este o boală. Nu vreau să critic pe nimeni, dar percepția multor oameni este cu totul alta. Populația vede cu alți ochi alcoolicii. Și aș vrea să beneficieze cât mai multă lume de această metodă”, a precizat el. A venit rândul lui Dan să se adreseze celor prezenți. El s-a arătat surprins de numărul mare de participanți la întâlnire și a declarat: ”Eu m-am lăsat de băut în anul 2008. În Constanța nu exista nimic, ne era nici un centru unde să pot apela. Ce era să pierd a devenit mai important decât băutura. Nu credeam că sunt alcoolic, tocmai de aici e și parșivenia acestei boli. Tipul meu de băut a fost constant, zilnic. Nu am fost însă niciodată atât de beat încât să zac în șanț. Însă parșivenia acestei boli este tocmai aceea că ai un văl pe față până descoperi că ești alcoolic. Prima oară am vrut să mă internez la Palazu Mare, însă o persoană mi-a zis că acolo trebuie să merg cu picioarele legate. Am mers apoi acasă și am căutat soluții pe Internet. Am descoperit AA la București, la spitalul Obregia. Așa că am început să merg săptămânal spre Capitală. Și nu mi-am plâns de milă niciodată”! Cornel a continuat și a spus că nu trebuie să uităm că ne aflăm în Europa, unde aproape toate țările recunosc că este vorba despre o boală, însă România nu recunoaște acest lucru.

Numai un alcoolic poate înțelege un alcoolic

Fane, un alt alcoolic anonim, a specificat faptul că cel mai simplu mod de a te lăsa de băut este să intri în abstinență. ”Numai un alcoolic poate înțelege cu alcoolic. Pentru asta există grupul de suport și este un lucru minunat că există. Un alt dependent, Cătălin, a povestit că a fost pentru mai bine de o lună de zile la cel mai mare centru de tratare din Europa. Iar acolo (undeva în Marea Britanie), costul de 4.700 de lire sterline pe săptămână necesar dezaloolizării este decontat inegral de stat. ”Terapeuții de acolo erau cu toții dependenți. În fiecare săptămână, mergeau la grupul lor de suport, uneori la 100 sau la 200 de km. (…) Am ajuns pe vârful gardului și dacă mai făceam un pas, cădeam.”.  Victor a fost sărbătorit cu această ocazie. El a împlinit doi ani de când nu mai bea și a a ținut să aducă la cunoștința celor prezenți ce au însemnat pentru el: ”În urmă cu 4 ani mi-am dat seama că beau prea mult și fără rost. Am încercat, dar nu am putut de unul singur să mă opresc. Am realizat însă că dintr-un băutor ocazional am devenit de neoprit. Am apelat la psihologi și mi-au spus că pot merge la spital pentru dezalcoolizare. Am fost de trei ori, de două ori în condiții de lagăr. După cea de-a treia internare am ajuns la grupul AA, de la spitalul Obregia. Iar acum sunt aici și sărbătoresc doi ani de când nu am mai băut.”, a spus Victor.

Cum se face recuperarea?

Centrul Victorem folosește Metoda Minnesota și consideră dependența o boală tratabilă în tratamentul căreia este bine să participe întreaga familie. Cei dragi pot ajuta la recuperarea unui alcoolic. De cele mai multe ori implicarea lor este determinantă. Metoda Minnesota, numită și metoda „Celor 12 Pași” este folosită cu succes de peste 80 de ani de Alcoolicii Anonimi. Milioane de oameni s-au recuperat folosind această abordare. Centrul Victorem oferă: evaluare, informare, îndrumare, dar și consiliere grup – Terapie de grup, consiliere individuală – psihoterapie individuală, consiliere familială, dar și facilitarea integrării în grupurile de egali – AA, Al-anon, etc.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

Pe ce străzi din municiul Constanța se distribuie astăzi și mâine pubele galbene

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța distribuie pubelele galbene pentru colectarea selectivă a deșeurilor către constănțenii care locuiesc la case astfel:

Astăzi, joi, 24.09.2020: aleea Gheorghe Hanes, strada Amzacea, strada Bravilor, strada Gladiolei, strada I.L. Caragiale, strada Justiției, strada Luptători, strada Ostrov, strada slt. Chiosea Sandu, strada Vulturului.

Vineri, 23.09.2020: strada Agricultori, strada Apusului, strada Ardealului, strada Bărăgan, strada București, strada Cibinului, strada Egalității, strada Industriei, intrarea Gheorghe Rusovici, intrarea Labirint, strada labirint, strada Ion Corvin, strada Oborului, strada slt. Titus Budac, stradela Basarabi, strada Theodor Burada.

Amintim faptul că în situația în care într-o zi nu sunt acoperite toate străzile planificate inițial, distribuirea continuă în ziua următoare. Rând pe rând, toate cele 30 de mii de recipiente galbene pentru deșeurile din hârtie, plastic și metal vor fi distribuite în toate cartierele orașului nostru.

Anunțăm constănțenii că, în cazul în care nu sunt găsiți acasă pentru preluarea pubelelor, pot veni să le ridice, în baza actului de proprietate și a cărții de identitate, de la sediul Polaris M Holding, str. Spiru Haret, nr. 2A, Constanța, de luni până vineri, în intervalul orar 08:00 – 14:00. Pentru mai multe informații, contănțenii pot apela Dispeceratul Polaris la 0241.548600.

Persoanele care locuiesc în zona de case vor primi împreună cu pubela galbenă și un pliant informativ (ghid pentru colectarea selectivă a deșeurilor) în care se regăsesc informații despre tipurile de deșeuri care trebuie depozitate în pubela galbenă și cum se depozitează corect aceste deșeuri. De asemenea, pe pliant este menționată și ziua de colectare a pubelei galbene.

Distribuirea gratuită a celor 30 de mii de pubele completează astfel cele aproximativ 900 de containere galbene destinate deșeurilor reciclabile amplasate de administrația locală la cele 400 de platforme de pe raza municipiului.

Colectarea selectivă începe de acasă! Deșeurile reciclabile sunt adunate zilnic de angajații societății de salubrizare, iar încărcarea se face în autospeciale destinate materialelor refolosibile care ajung apoi la centrele de colectare unde se transformă în saci menajeri, folii, celuloză, hârtie și alte materiale refolosibile. (comunicat de presă Primăria Constanța)

foto: ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Trafic deviat pe Autostrada A2 București-Constanța. Vezi de ce

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Traficul rutier este deviat pe Autostrada A2 București – Constanța.

Potrivit DRDP Constanța, pe tronsoanele kilometrice 27 – 17 (Brănești – Cernica, județul Ilfov) și 74 – 82 (Dor Mărunt, județul Călărași), traficul este deviat de pe calea 2 (sensul către București) pe sensul opus, unde se circulă pe câte o bandă pentru fiecare direcție.

Măsura devierii se menține până la data de 30 noiembrie 2020 și se aplică pentru efectuarea unor lucrări de reabilitare a părții carosabile.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

E nevoie de donatori. Centrul de Transfuzii Sanguine Constanța e deschis și sâmbătă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Sâmbătă, 26 septembrie, este program de recoltare de sânge, în intervalul orar 09.00-13.00.

În paralel,  în cadrul campaniei ,, DONEAZĂ O ȘANSĂ LA VIAȚĂ!”,  CRTS Constanța organizează o acțiune de informare și recrutare de donatori de celule stem, cu înscriere în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem (RNDVCSH).

În data de 19 septembrie 2020, România alături de alte 57 de țări, a sărbătorit Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice.

Scopul campaniei din acest an este de a aduce în atenția publicului și de a conștientiza importanța înscrierii în RNDVCSH. Orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 și 45 de ani poate fi un potențial donator și poate salva viața unui pacient diagnosticat cu o boală de sânge gravă, care nu are tratament.

Persoanele care doresc să doneze sânge dar nu o pot face în zilele lucrătoare, sunt rugate să se prezinte sâmbătă pentru a dona.

Solicitările de sânge și componente sanguine ale spitalelor din județ și din București sunt în creștere, dar numărul donatorilor se menține în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile.

Pacienti cu boli grave, copii și adulți, au nevoie de tratament transfuzional; fără ajutorul donatorilor de sânge, nu li se poate asigura acest tratament.

”Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța dispune de toate materialele necesare activității medicale, echipa depune eforturi lucrând în week-end-uri, dar fără contribuția dumneavoastră, a oamenilor sănătoși dornici să ajute donând sange, eforturile noastre nu își ating obiectivul.

Vă rugăm să nu ignorați acest mesaj și să luați în considerare oportunitatea de a oferi unui necunoscut o oră din sâmbăta dumneavoastră liberă, devenind donator de sânge.

În paralel, se  va  desfășura  și  acțiunea  de  informare  și  recrutare  de  donatori  de  celule  stem, cu  înscriere  în Registrul  Național  al  Donatorilor  Voluntari  de  Celule  Stem.”, a precizat dr. Alina Mirella Dobrotă, director al CRTS Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: