Connect with us

Politica

Alegeri parlamentare 2020. S-a încheiat și votul în Diaspora. 244.161 de români din afara ţării au votat

Publicat

la

Votarea în străinătate la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor s-a încheiat în toate cele 748 de secţii de votare, odată cu închiderea ultimelor secţii de pe Coasta de Vest a SUA şi a Canadei la ora 7.00, ora României. 244.161 de români din afara ţării au votat.

”Procesul electoral a decurs în condiţii bune pe durata tuturor celor 59 de ore, începând cu vineri, 4 decembrie 2020, ora 20.00, ora României, când s-a deschis votarea în prima zi la secţia de votare din Auckland, Noua Zeelandă, şi până luni, 7 decembrie 2020, ora 7.00, ora României. În cazul niciunei secţii de votare din străinătate nu s-a impus prelungirea votării după ora locală 21.00, în conformitate cu prevederile art.88 din Legea nr 208/2015”, precizează MAE.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu mulţumeşte personalului misiunilor diplomatice şi consulare ale României care s-a implicat în acest proces electoral, inclusiv celor 42 de colegi care s-au deplasat în străinătate din Centrala MAE pentru a asigura personalul necesar pentru funcţionarea birourilor electorale ale secţiilor de votare.

“În condiţii extrem de dificile din cauza pandemiei, am reuşit să sprijinim derularea în bune condiţii a alegerilor parlamentare în afara ţării. Urmare eforturilor deosebite ale tuturor colegilor de la misiuni şi din Centrala MAE implicaţi în organizarea procesului electoral, Ministerul Afacerilor Externe şi-a îndeplinit datoria cu profesionalism, în limitele atribuţiilor legale ale instituţiei noastre,” a spus ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu.

Conform site-ului oficial al AEP, la alegerile parlamentare din acest an au votat la secţiile din străinătate organizate de MAE 244.161 cetăţeni români (faţă de 106.038 cetăţeni români la alegerile parlamentare din 2016).

Rezultate parțiale

În Italia, după numărarea a 28.183 voturi, pe primul loc e AUR cu 35.88 %, urmat de PNL – 24.8%, USR – 22.8%, scrie News.ro.

În Spania, din 24607 voturi numărate, PNL este pe primul loc – 30,82%, urmat de AUR – 26,9%, si USR – 24,9%. PSD este pe locul 4 – 5,49%.

AUR este supriza acestor alegeri. reuşind să se claseze pe poziţia a patra la nivel naţional.

Rezultatele după numărarea a 94% din voturile exprimate la alegerile de duminică relevă următorul clasament: Senat – PSD – 30,6%, PNL – 25,36%, USR-PLUS – 14,53 %, AUR – 8,68% / Cameră – PSD – 30,17 %, PNL – 24,93%, USR-PLUS – 14,06 %, AUR – 8.6%. Pro România şi PMP, sub pragul electoral – rezultate parţiale.

Comments

comments

Politica

Nicolae Ciucă salută scăderea prețului la carburant, dar trimite controale peste benzinari

Publicat

la data de

Scris de

Premierul Nicolae Ciucă salută faptul că au scăzut prețurile la carburant cu 50 de bani, dar a cerut ANPC, ANAF și Consiliul Concurenței să urmărească situația din teren pentru a se menține acest preț.

„Prețurile la carburanți au scăzut, este o realitate care se vede în dimineața aceasta în benzinării. În perioada următoare, este obligatoriu ca ANPC, ANAF și Consiliul Concurenței să urmărească situația din teren și să ia măsuri imediate. Instituțiile au acum un cadru legal, au instrumentele care le permit intervenția: ordonanța de urgență în ceea ce privește compensarea și ordonanța anti-speculă. Pentru transportatori, este deja în vigoare schema de ajutor care compensează adițional parte din prețul litrului de carburant, program cu o valoare de 60 milioane de euro.

Prin acest pachet de măsuri, am evitat penuria și raționalizarea carburantului – așa cum se întâmplă deja în alte state – și am generat o scădere a prețului pe care bugetul de stat să o poată susține fără a afecta masiv alte sectoare. Avem unul dintre cele mai scăzute prețuri la carburant din Europa și trebuie să rămână așa.“, a scris Ciucă pe Facebook.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Țigările și alcoolul se scumpesc drastic

Publicat

la data de

Scris de

Guvernul face modificări în Codul Fiscal, iar începând cu anul viitor va crește acciza la alcool și tutun, ceea ce va însemna o creștere substanțială a prețului țigărilor și alcoolului.

Un nou calendar de accize pentru perioada 2023-2026, construit astfel:

– accizele se indexează cu indicele preturilor de consum, cu excepția accizelor pentru combustibil exclusiv pentru anul 2023, care rămân neschimbate, sub condiția ca din paritatea cursului euro-leu să nu ajunga sub acciza minima stabilita prin Directivă, informează Profit.ro.

– Accizele la alcool se majoreaza cu 20%

– accizele la țigarete se modifica cu o crestere lineara de 31 lei pe an, iar la tutun incalzit are loc o schimbare mai amplă, respectiv o creștere graduală a ponderii accizei la tutun încalzit in acciza la tigarete care ajunge la 50% în anul 2024. Accizele la tutun astfel majorate pot intra în vigoare din 2022, avand acordul industriei în acest sens si tinând cont de faptul că în anul 2022 nu s-a operat nici o majorare a acestor accize.

80% din acest preţ final al țigărilor reprezintă accize, TVA şi alte taxe plătite statului de producători.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Tinerii aflați la prima încadrare în muncă, scutiți de la plata impozitului pe venit timp de un an

Publicat

la data de

Scris de

Camera Deputaților a adoptat în ședința de astăzi, în calitate de cameră decizională, proiectul intitulat „Legea tineretului”. Printre alte reglementări, legea conține și două scutiri importante de impozit pentru tineri. Este vorba despre un amendament depus de deputatul UDMR Kolcsar Karoly prin care tinerii care se află la prima încadrare în muncă sunt scutiți de la plata impozitului pe venit, pentru o perioadă de 1 an.  Un alt amendament prevede că se „acordă facilități fiscale, eliminarea de taxe de înființare și scutirea de impozit pe venit pentru un an de zile pentru cazul în care societățile comerciale sunt înființate de tineri, care au cel puțin studiile obligatorii finalizate”.

Proiectul de lege va merge la promulgare la președintele Iohannis. Sursa: stiripesurse.ro

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: