Connect with us

Administratie

Alegerile parțiale din Sectorul lui Piedone, deblocate de instanță. Cum rămâne cu Agigea?

Published

on

De luni bune, numeroase administrații locale din țară nu au fie Consiliu Local, fie primar. Cu toate că legea prevede expres organizarea alegerilor anticipate în maxim 90 de zile de la vacantarea posturilor, onor Guvernul PSD – PNL nu a catadicsit nici până la ora actuală să aplice legea. De ce? Pentru că aleșii plecați din funcție sunt exact de la cele două partide. Printre posturile vacante se numără și cel de primar al Sectorului 5 din Capitală, care a rămas liber după fostul primar Cristian Popescu Piedone a ajuns la pușcărie. Un consilier local al USR din Sector a avut curajul să dea Guvernul în judecată. După câteva luni de proces, instanța a dat câștig de cauză consilierului local Alexandru Dimitriu de la USR, care vrea să candideze la primăria sectorului 5. Astfel, instanța a notat că „obligă pârâtul Guvernul României la emiterea hotărârii prin care să stabilească data alegerilor parţiale pentru funcţia de primar al Sectorului 5 București”.

Situația a fost comentată și de senatorul de Constanța al USR, Remus Negoi, care face o paralelă cu situația de la Agigea, comună din Constanța care nu mai are Consiliu Local din noiembrie 2021.

„În ce hal a ajuns Guvernul PSD – PNL – obligat de instanță să respecte legea! Guvernul României a pierdut procesul intentat de consilierul local USR Sector 5, Alexandru Dimitriu şi este obligat de Curtea de Apel București să stabilească data alegerilor pentru Primăria Sectorului 5.

În motivarea instanței se arată că au fost încălcate prevederile Codului administrativ care impun organizarea alegerilor în 90 de zile de la momentul vacantării postului de primar. Funcția este liberă din 12 iulie 2022, după ce primarul Cristian Popescu Piedone a fost trimis la închisoare. Guvernul a blocat însă dreptul cetățenilor din Sectorul 5 să îşi aleagă primarul prin faptul că nu a organizat alegeri, aşa cum prevede legea.

O situație asemănătoare se înregistrează şi la Agigea, unde nu se organizează alegeri pentru Consiliul Local de peste un an.“, spune senatorul constănțean.

Amintim că, Tribunalul Constanța a admis în 22 noiembrie acțiunea inițiată de secretarul general al Comunei Agigea, fostul polițist Traian Bureța, de constatare a dizolvării Consiliului Local al acestei localități. Deși CL Agigea a fost desființat în noiembrie 2021, în realitate, Consiliul Loca al comunei Agigea nu funcționează încă de la începutul mandatului, octombrie 2020, pentru că primarul Maricel a constatat că nu poate controla așa cum vrea forul decizional al comunei. În consecință, el a făcut tot ceea ce i-a stat în puteri pentru a dizolva Consiliul Local.

Citește și:

Consiliul Local Agigea a fost DIZOLVAT. S-a împlinit pohta primarului PSD-ist

Exclusiv. Consiliul Local Agigea a fost dizolvat în baza unui FALS (document)

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta