Connect with us

Administratie

Aleșii USR din Constanța cer autorităților locale să asigure hrană şi gratuitate la transportul în comun pentru refugiații ucraineni

Publicat

la

Grupul consilierilor municipali USR Constanţa a transmis, astăzi, două adrese către instituţiile abilitate, pentru a interveni în cazul crizei refugiaţilor din Ucraina aflaţi în judeţul şi municipiul Constanţa. Prima adresă a fost făcută către Instituţia Prefectului, căreia îi solicităm luarea unor măsuri de urgenţă pentru asigurarea hranei refugiaţilor şi crearea unui centru de contact şi sprijin pentru aceştia. A doua adresă a fost transmisă primarului Vergil Chiţac, căruia îi solicităm acordarea de gratuitate la transportul în comun CT BUS pentru refugiaţii din municipiul nostru.

Redăm mai jos textul adresei trimise către domnul prefect, Silviu-Iulian Coşa, prin consilierul municipal Mirela Garip:

„În contextul crizei refugiaților ucraineni, la nivelul județului Constanța există un număr semnificativ de persoane (îndeosebi mame cu copii, minori orfani, persoane vârstnice) care necesită ajutor de urgenţă constând în oferirea de alimente de bază și/asigurarea a 3 mese calde/zi. Din informaţiile pe care le avem de la constănţenii care au oferit cazare pentru familiile de refugiaţi, resursele de hrană sunt tot mai limitate şi nu mai pot fi susţinute financiar.

Ca urmare a implicării şi sprijinului solicitat consilierilor locali USR Constanţa pentru susținerea acestor nevoi, atât din partea refugiaților, cât și de către localnicii care s-au oferit să îi găzduiască, vă rugăm să adoptați de urgență măsuri care să acopere această nevoie primordială a refugiaților. În acest sens, susținem

– deschiderea unei cantine / zone de mese în cadrul Pavilionului Expozițional Constanța unde refugiații pot beneficia de 3 mese calde pe zi;

– deschiderea altor cantine sociale existente la nivelul Municipiului care pot acoperi această nevoie.

Numărul refugiaţilor creşte de la o zi la alta, resursele sunt tot mai limitate, iar situaţia nu pare că se va ameliora în perioada următoare. De aceea, este extrem de important să fie luate şi măsuri urgente prin care să fie asigurat un centru de contact şi sprijin – pe care refugiaţii să îl poată folosi pentru a primi ajutorul şi informaţiile necesare şi la care autorităţile locale să poată identifica şi centraliza numărul de refugiaţi rămaşi pe raza judeţului – şi asigurarea unor locuri de cazare.

Atât eu, cât şi colegii mei consilieri avem încredere că veţi acţiona urgent. Vă stăm la dispoziţie pentru orice fel de informaţii şi sprijin.“

Redăm mai jos textul adresei trimise către domnul primar, Vergil Chiţac, de grupul consilierilor municipali USR Constanţa:

„Având în vedere numărul în continuă creștere al refugiaților ucraineni ajunși în municipiul Constanța care se află în tranzit sau rămân la nivel local pentru o perioadă mai lungă de timp și luând în considerare faptul că moneda ucraineană nu poate fi schimbată decât la o singură bancă și doar într-o anumită limită,

Grupul consilierilor locali USR propune, pe modelul altor municipii unde deja a fost implementată această măsură, acordarea de gratuitate la transportul în comun din municipiul Constanța tuturor cetățenilor ucraineni, pe baza pașaportului, a cărții de identitate sau a unui alt document care atestă calitatea de refugiat.“

Comments

comments

Administratie

Chițac: „În viziunea mea, parcările rezidențiale trebuie licitate“

Publicat

la data de

Scris de

Primarul Constanței, Vergil Chițac, s-a lăudat, astăzi, într-o conferință de presă, că a reușit să adune la masă tot spectrul politic din Consiliul Local pentru a da o nouă formă regulamentului parcărilor. Deși s-a opus din răsputeri modificării acestuia, Chițac a afirmat cu nonșalanță că nu a spus că actualul regulament al parcărilor are o formă foarte bună. Chițac a spus că nouă formă a regulamentului parcărilor va fi urcată spre consultare publică săptămâna viitoare, iar apoi supusă aprobării Consiliului Local. Primarul a mai spus că, totuși, are o nemulțumire legată de faptul că, în viziunea sa, parcările rezidențiale trebuie licitate.

El a mai spus că, toți banii strânși din parcări vor fi cheltuiți tot pentru parcări.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Răsăuțeanu taxează dur ipocrizia lui Chițac: „În 2020 susținea sistemul centralelor de cartier. Acum vrea un CET nou“

Publicat

la data de

Scris de

Liderul consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu îl taxează dur pe primarul Vergil Chițac și îl acuză de ipocrizie, atât pe el, cât și pe liberali. Răsăuțeanu afirmă că, în campania electorală din 2020, candidatul Vergil Chițac susținea că singura soluție pentru încălzirea apartamentelor în municipiul Constanța este sistemul centralelor de cartier.

„Le găsise și locația: structura actualelor puncte termice. Așa după cum era notat în programul său electoral. Program care a dispărut de Altfel, șters fiind de pe site-ul primarului în exercițiu! Mai mult decât atât, candidatul Vergil Chițac înfiera cu mânie liberală soluția pe care administrația PSD a prezentat-o încă din 2019, respectiv construcția unui CET nou cu instalații de cogenerare! Ca să nu mai amintim și faptul că, la acel moment, PNL a votat împotriva propunerii social – democraților.

În 2022, mai precis în cadrul ședinței extraordinare desfășurată ieri, primarul Vergil Chițac în postură de inițiator (!!!) a supus votului proiectul „Sursă de producţie energie utilă termic şi electrică prin cogenerare de înaltă eficienţă, în municipiul Constanţa“. Adică fix ce hulea cu doar doi ani în urmă! Așa cum au procedat și liberalii. Cei care, ieri, l-au votat!

Drept este că acum au fost supuse votului și cheltuielile  legate de proiect în vederea depunerii acestuia în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. La fel de adevărat este, însă, și că banii din PNRR sunt acolo, dar nu ajung în visteria municipiului dacă administrația publică locală nu știe cum să-i acceseze. Iar până acum, administrația Chițac nu a dat dovadă de prea multă pricepere în accesarea de fonduri!“, spune Răsăuțeanu.

„Astăzi (ieri, n.r.) s-a votat un proiect extrem de important pentru Constanța și constănțeni: am trecut într-o nouă etapă a Strategiei de termoficare în sistem centralizat a municipiului Constanța, inițiată de PSD în 2019. Se pare că, până la urmă, soluția PSD a fost una foarte bună, având în vedere faptul că actualul primar o preia și o pune în practică. Trebuie să nu se greșească atunci când se va depune proiectul pentru a primi finanțare. În același timp, trebuie să ne mișcăm repede pentru a nu pierde oportunitatea finanțării prin PNRR. Banii sunt acolo, dar trebuie să știm cum să îi accesăm. Altfel putem să îi pierdem definitiv.

Prețul enorm pe care îl plătesc astăzi constanțenii pe gigacalorie poate să scadă semnificativ, dacă lucrurile se vor mișca rapid și cum trebuie. Constănțenii nu mai pot aștepta ani de zile pentru ca prețul gigacaloriei să scadă și să ajungă la un nivel acceptabil”, mai afirmat Costin Răsăuțeanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Primăria Constanța va cheltui 1,2 milioane de lei pe muzică de petrecere. Evenimentele vor avea loc în perioada 2 – 4 septembrie

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Constanța caută o firmă care să organizeze evenimentele din perioada 2 – 4 septembrie 2022, care vor avea loc în parcarea de la Plaja Modern. Este vorba despre un spectacol de muzică românească lăutărească și de petrecere, precum și cele ale etniilor. Recitalurile vor fi susținute de artiști, orchestre, tarafuri și ansambluri.

Valoarea totală estimată a acestui spectacol 1.091.230 de lei fără TVA sau 1.298.563 de lei cu TVA.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: