Connect with us

Actual

Algele ne-au invadat! Zeci de mii de tone au fost adunate de pe malul mării

Maria Ionescu

Publicat

la

În ultimele zile, turiștii care au fost la plajă pe întregul litoral românesc au avut de-a face cu algele care s-au adunat pe țărmul mării. De la începutul anului și până acum au fost adunate aproape 20.000 de tone de deşeuri de pe întreg litoralul românesc şi au fost aplicate operatorilor de plajă amenzi în valoare de zeci de mii de lei pentru nerespectarea măsurilor  impuse  prin procesele verbale  întocmite în urma controalelor.

 A existat un fenomen de înflorire algală foarte mare

Potrivit unui comunicat de presă primit din partea ABA Dobrogea – Litoral, până la deschiderea sezonul estival au fost adunate de pe sectoarele de plajă 2.799 de tone de deşeuri constând în alge, depozite de scoică şi corpuri străine (lemn, sticlă, plastic etc.), cantitate care a fost transportată în depozitul ecologic de la Costineşti. “În urma lucrărilor de igienizare manuală şi mecanizată, plajele au fost predate la începutul sezonului estival celor 326 de operatori economici cu care sunt încheiate contracte de închiriere pentru perioada sezonului estival.depozit alge 2

De la data de 12 mai 2016 şi până în prezent s-a mai colectat o cantitate de 16.863 de tone de alge, astfel că, de la începutul anului şi până în prezent s-au strâns aproximativ 19.662 de tone de deşeuri. În acest an, fenomenul de înflorire algală a înregistrat valori crescute în ultimele 20 de zile în sudul litoralului de unde a fost strânsă cantitatea de peste 6.000 de tone de alge. În ultimii ani, recordul în ceea ce priveşte colectarea algelor de pe litoralul românesc este înregistrat în anul 2011, cand au fost adunate aproximativ 47.000 de tone de alge. Anul trecut au fost colectate 19.176 t, în 2014 – 18.849 t, în anul 2013 – 9.565 t, în anul 2012 – 24.750 t.”

Circa 45 de muncitori lucrează în fiecare noapte

Colectarea depunerilor de alge de la linia ţărmului se face manual şi mecanizat cu ajutorul utilajelor din dotare. Angajaţii companiei strâng algele depuse pe sectorele de plajă libere de contract (neînchiriate) şi intervin la linia ţărmului în zona sectoarelor închiriate doar atunci când intensitatea fenomenului algal depăşeşete capacitatea operatorilor de a le îndepărta. Pentru reducerea disconfortului produs turiştilor de fenomenul de înflorire algală, A.B.A. Dobrogea – Litoral acţionează în fiecare seară, în funcţie de necesitate, în medie cu 45 de muncitori şi peste 20 de utilaje (5 încărcătoare frontale, 5 tractoare cu remorcă, 7 basculante de diferite capacităţi, 4 buldoexcavatoare). Pentru strâgerea algelor, A.B.A. Dobrogea – Litoral acţionează pe toata linia ţărmului din zona localităţii Năvodari şi până la Vama Veche, numai noaptea pentru a nu crea disconfort turiştilor aflaţi pe plajă în timpul zilei. Facem precizarea că, prezenţa algelor aduse de curenţii marini la ţărmul mării nu este dăunătoare sănătăţii.

Numai de la plaja Năvodari II s-au adunat 600 de tone de deşeuri

depozit algeO situaţie deosebită cu care s-au confruntat inspectoriii A.B.A. Dobrogea – Litoral a fost dezafectarea defectuoasă a obiectivelor de pe sectorul de plaja Năvodari II (care cuprinde 54 de subsectoare), unde contractul de plajă a expirat, iar agentul economic ar fi trebuit să predea plaja administratorului în condiţiile prevăzute în contract. Pentru nerespectarea măsurilor privind dezafectarea construcţiilor de pe plajă, A.B.A. Dobrogea – Litoral a aplicat operatorului de plajă o amendă în valoare de 5.000 de lei. Menţionăm că, în urma dezafectării  construţiilor de pe sectorul Năvodari II, s-au generat aproximativ 600 de tone de deşeuri. În urma igienizarii efectuate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, sectorul de plajă a fost scos la licitaţie şi a fost predat noilor operatori. De la sfârşitul lunii iunie, echipele de inspectori de la A.B.A. Dobrogea – Litoral sunt sprijinite în acţiunile de control de colegii de la cele zece Admnistraţii Bazinale de Apă din ţară şi de cei de la Administraţia Naţională „Apele Române”. În perioada 27.06 – 13.07.2016, inspectorii au efectuat 209 controale și au aplicat 25 de sancţiuni contravenţionale dintre care 2 avertismente şi 23 amenzi în valoare de 71.000 de lei. Purtătorul de cuvânt al ABA Dobrogea – Litoral, Marieta Iorga, a declarat: “Menţionăm că rolul Inspecţiei din cadrul A.B.A. Dobrogea – Litoral este de îndrumare şi control şi nu de aplicare a unor măsuri coercitive, astfel că, în urma inspectării sectoarelor de plajă, se dau măsuri de remediere a deficienţelor constatate (igienizare defectuoasă, dezafectare, diminuarea suprafeţelor pe care sunt amplasate construcţiile care depăşesc dimensiunile prevazute în PUZ etc), iar dacă acestea nu sunt duse la îndeplinire operatorul de plajă este sancţionat.”

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

În timpul uraganului Sally, un comandant de navă român a salvat 4 marinari

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Duminică, 13 septembrie 2020, nava “COSCO Malaysia” la comanda căreia se afla comandantul de cursă lungă român Bogdan Rusu, a salvat 4 marinari aflați pe un velier în Golful Mexic.
Evenimentul a avut loc la aproximativ 68 de mile vest de Clearwater, în jurul orei 11 dimineața (local GMT),
în timpul furtunii tropicale Sally.
Cei 4 marinari ai velierului „Yes Dear” erau în mare pericol după ce nava lor a luat apă, iar US Coast Guard a abandonat salvarea cu un elicopter HH – 60 Jayhawk din cauza vremii nefavorabile.
Nava „COSCO Malaysia”, înregistrată în Hong Kong, sub conducerea comandantului Bogdan Rusu, a înfruntat uraganul și a lansat o acțiune de salvare a celor 4 marinari, debarcându-i apoi în siguranță în portul Tampa Bay.
US Coast Guard a mulțumit comandantului navei pentru curajul și efortul echipajului, prin președintele Grupului de Căutare și Salvare, Benjamin Strong, afirmând că “salvarea unei vieți pe mare este o provocare, salvarea a patru vieți într-o furtună tropicală este un lucru extraordinar”.
Bogdan Rusu, comandantul care și-a asumat riscul de a înfunta marea, pentru a-și salva semenii, merită propus pentru premiul “Bravery at Sea”, conferit de Secretariatul General al Organizației Maritime Internaționale ( IMO), pentru acte de bravură pe mare. Propunerile pentru acest premiu se fac anual către Secretariatul General al Organizației Maritime Internaționale ( IMO) până în luna aprilie a anului următor.
”Bogdan Rusu este membru al Asociației Comandanților de Navă din România, potrivit declarației
comanadantului Marius Țuțuianu, președinte al acesteia.”, a precizat Ovidiu Sorin Cupșa, Ambasador maritim IMO. 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Portul Midia. Tigări de contrabandă ascunse în saci din plastic

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța au descoperit în Portul Midia, într-un autoturism condus de un cetăţean sirian, 500 pachete țigări de contrabandă.

În data de 18.09.2020, în jurul orei 02.00, polițiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanța, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au depistat în zona Porții de acces nr. 2 a Portului Midia, un autoturism înmatriculat în România, la volanul căruia se afla un cetățean sirian, în vârstă de 61 ani.

În urma controlului efectuat în portbagajul autoturismului, polițiștii de frontieră au descoperit doi saci din plastic de culoare neagră, ce conţineau 500 pachete ţigări de contrabandă, diferite mărci, care aveau aplicate timbrul pentru produse accizabile.

Cantitatea de țigări  fost ridicată în vederea continuării cercetărilor.

”În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 270, alin. 3 din Legea 86/2006 privind Codul Vamal, la finalizare urmând a fi luate masurile legale ce se impun.”, precizează reprezentanții Biroului de presă al Gărzii de Coastă Constanța.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Tânăr din Năvodari urmărit internațional pentru furt calificat comis în Olanda

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţişti de investigaţii criminale din cadrul I.P.J. Constanța au depistat un bărbat care era urmărit internaţional pentru infracțiuni ce ar fi fost comise pe teritoriul Olandei. Schimbul de date şi informaţii a fost asigurat prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională.

La data de 17 septembrie a.c., poliţişti de investigații criminale au depistat un bărbat, de 24 de ani, din Năvodari, pe numele căruia exista un mandat european de arestare, emis de autorităţile olandeze.

Cel în cauză a fost dat în urmărire internaţională, fiind bănuit de săvârșirea infracțiunii de furt calificat, faptă comisă în orașul Leidschendam din Olanda.

Bărbatul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Constanța, urmând a fi predat autorităţilor olandeze în vederea executării pedepsei cu închisoarea.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: