Connect with us

Actual

Algele ne-au invadat! Zeci de mii de tone au fost adunate de pe malul mării

Maria Ionescu

Publicat

la

În ultimele zile, turiștii care au fost la plajă pe întregul litoral românesc au avut de-a face cu algele care s-au adunat pe țărmul mării. De la începutul anului și până acum au fost adunate aproape 20.000 de tone de deşeuri de pe întreg litoralul românesc şi au fost aplicate operatorilor de plajă amenzi în valoare de zeci de mii de lei pentru nerespectarea măsurilor  impuse  prin procesele verbale  întocmite în urma controalelor.

 A existat un fenomen de înflorire algală foarte mare

Potrivit unui comunicat de presă primit din partea ABA Dobrogea – Litoral, până la deschiderea sezonul estival au fost adunate de pe sectoarele de plajă 2.799 de tone de deşeuri constând în alge, depozite de scoică şi corpuri străine (lemn, sticlă, plastic etc.), cantitate care a fost transportată în depozitul ecologic de la Costineşti. “În urma lucrărilor de igienizare manuală şi mecanizată, plajele au fost predate la începutul sezonului estival celor 326 de operatori economici cu care sunt încheiate contracte de închiriere pentru perioada sezonului estival.depozit alge 2

De la data de 12 mai 2016 şi până în prezent s-a mai colectat o cantitate de 16.863 de tone de alge, astfel că, de la începutul anului şi până în prezent s-au strâns aproximativ 19.662 de tone de deşeuri. În acest an, fenomenul de înflorire algală a înregistrat valori crescute în ultimele 20 de zile în sudul litoralului de unde a fost strânsă cantitatea de peste 6.000 de tone de alge. În ultimii ani, recordul în ceea ce priveşte colectarea algelor de pe litoralul românesc este înregistrat în anul 2011, cand au fost adunate aproximativ 47.000 de tone de alge. Anul trecut au fost colectate 19.176 t, în 2014 – 18.849 t, în anul 2013 – 9.565 t, în anul 2012 – 24.750 t.”

Circa 45 de muncitori lucrează în fiecare noapte

Colectarea depunerilor de alge de la linia ţărmului se face manual şi mecanizat cu ajutorul utilajelor din dotare. Angajaţii companiei strâng algele depuse pe sectorele de plajă libere de contract (neînchiriate) şi intervin la linia ţărmului în zona sectoarelor închiriate doar atunci când intensitatea fenomenului algal depăşeşete capacitatea operatorilor de a le îndepărta. Pentru reducerea disconfortului produs turiştilor de fenomenul de înflorire algală, A.B.A. Dobrogea – Litoral acţionează în fiecare seară, în funcţie de necesitate, în medie cu 45 de muncitori şi peste 20 de utilaje (5 încărcătoare frontale, 5 tractoare cu remorcă, 7 basculante de diferite capacităţi, 4 buldoexcavatoare). Pentru strâgerea algelor, A.B.A. Dobrogea – Litoral acţionează pe toata linia ţărmului din zona localităţii Năvodari şi până la Vama Veche, numai noaptea pentru a nu crea disconfort turiştilor aflaţi pe plajă în timpul zilei. Facem precizarea că, prezenţa algelor aduse de curenţii marini la ţărmul mării nu este dăunătoare sănătăţii.

Numai de la plaja Năvodari II s-au adunat 600 de tone de deşeuri

depozit algeO situaţie deosebită cu care s-au confruntat inspectoriii A.B.A. Dobrogea – Litoral a fost dezafectarea defectuoasă a obiectivelor de pe sectorul de plaja Năvodari II (care cuprinde 54 de subsectoare), unde contractul de plajă a expirat, iar agentul economic ar fi trebuit să predea plaja administratorului în condiţiile prevăzute în contract. Pentru nerespectarea măsurilor privind dezafectarea construcţiilor de pe plajă, A.B.A. Dobrogea – Litoral a aplicat operatorului de plajă o amendă în valoare de 5.000 de lei. Menţionăm că, în urma dezafectării  construţiilor de pe sectorul Năvodari II, s-au generat aproximativ 600 de tone de deşeuri. În urma igienizarii efectuate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, sectorul de plajă a fost scos la licitaţie şi a fost predat noilor operatori. De la sfârşitul lunii iunie, echipele de inspectori de la A.B.A. Dobrogea – Litoral sunt sprijinite în acţiunile de control de colegii de la cele zece Admnistraţii Bazinale de Apă din ţară şi de cei de la Administraţia Naţională „Apele Române”. În perioada 27.06 – 13.07.2016, inspectorii au efectuat 209 controale și au aplicat 25 de sancţiuni contravenţionale dintre care 2 avertismente şi 23 amenzi în valoare de 71.000 de lei. Purtătorul de cuvânt al ABA Dobrogea – Litoral, Marieta Iorga, a declarat: “Menţionăm că rolul Inspecţiei din cadrul A.B.A. Dobrogea – Litoral este de îndrumare şi control şi nu de aplicare a unor măsuri coercitive, astfel că, în urma inspectării sectoarelor de plajă, se dau măsuri de remediere a deficienţelor constatate (igienizare defectuoasă, dezafectare, diminuarea suprafeţelor pe care sunt amplasate construcţiile care depăşesc dimensiunile prevazute în PUZ etc), iar dacă acestea nu sunt duse la îndeplinire operatorul de plajă este sancţionat.”

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

În plin scandal legat de regulamentul de parcare, polițiștii locali au aplicat sancțiuni de peste 27.000 de lei în numai o zi

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

În plin scandal pe marginea proiectului de regulament de parcare în orașul Constanța, polițiștii locali împart amenzi în stânga și în dreapta pentru opriri și staționări neregulamentare. Potrivit unui comunicat al Primăriei Constanța, polițiștii locali au aplicat sancțiuni în valoare de 27.750 de lei pentru nerespectarea prevederilor privind circulația pe drumurile publice. Și asta numai într-o singură zi. În total, în baza O.U.G. nr. 195/2002R, au fost aplicate 95 de sancțiuni contravenționale cu o valoare totală de 27.750 lei și 195 puncte de penalizare. Ca urmare a staționării neregulamentare, în cazul a 10 autovehicule s-a dispus ridicarea acestora de pe partea carosabilă a drumului public.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Acțiune pe DN 22 Constanța-Tulcea. Câte permise de conducere au reținut polițiștii

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, polițiști din cadrul Serviciului Rutier Constanța și ai Serviciului  Rutier Tulcea au desfășurat o acțiune pentru prevenirea și combaterea încălcării normelor rutiere privind viteza de deplasare și efectuarea depășirilor neregulamentare pe DN 22, sectorul de drum cuprins între localitatea Lumina, din județul Constanța, și județul Tulcea.

În urma acțiunii, polițiștii au aplicat 148 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 48.560 de lei, dintre care 104 pentru depășirea limitei de viteză.

Totodată, au fost reținute 27 de permise de conducere, dintre care 23 pentru depășirea cu peste 50 km/h a vitezei maxime admise și 4 pentru depășire neregulamentară.

Exemplu:

La data de 24 februarie a.c., în jurul orei 11.15, polițiști din cadrul Serviciului Rutier Constanța au identificat un bărbat, de 22 de ani, care a condus un autoturism pe DN 22, în afara localității Tariverde, având o viteză de 167 km/h pe un sector de drum cu limita de viteză de 100 km/h.

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.305 lei și suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de 90 de zile.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Doi minori din Băneasa au furat din 11 societăți comerciale. Au fost reținuți de polițiști

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Doi minori din Băneasa au fost reținuți de polițiști pentru că au furat din mai multe societăți comerciale.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, urmare a cercetărilor în mai multe dosare penale care vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat, polițiști din cadrul Secției 8 Rurală Băneasa au identificat 2 minori, de 16, respectiv 17 ani, bănuiți de comiterea faptelor.

Astfel, în perioada noiembrie 2020 – februarie 2021, cei doi ar fi sustras bunuri din 11 societăți comerciale de pe raza comunei Băneasa.

Minorii au fost reținuți pentru 24 de ore, fiind prezentați instanței de judecată, care a dispus măsura arestului preventiv pentru o perioadă de 18 zile față de minorul de 17 ani și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de minorul de 16 ani.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: