Connect with us

Actual

Algele ne-au invadat! Zeci de mii de tone au fost adunate de pe malul mării

Maria Ionescu

Publicat

la

În ultimele zile, turiștii care au fost la plajă pe întregul litoral românesc au avut de-a face cu algele care s-au adunat pe țărmul mării. De la începutul anului și până acum au fost adunate aproape 20.000 de tone de deşeuri de pe întreg litoralul românesc şi au fost aplicate operatorilor de plajă amenzi în valoare de zeci de mii de lei pentru nerespectarea măsurilor  impuse  prin procesele verbale  întocmite în urma controalelor.

 A existat un fenomen de înflorire algală foarte mare

Potrivit unui comunicat de presă primit din partea ABA Dobrogea – Litoral, până la deschiderea sezonul estival au fost adunate de pe sectoarele de plajă 2.799 de tone de deşeuri constând în alge, depozite de scoică şi corpuri străine (lemn, sticlă, plastic etc.), cantitate care a fost transportată în depozitul ecologic de la Costineşti. “În urma lucrărilor de igienizare manuală şi mecanizată, plajele au fost predate la începutul sezonului estival celor 326 de operatori economici cu care sunt încheiate contracte de închiriere pentru perioada sezonului estival.depozit alge 2

De la data de 12 mai 2016 şi până în prezent s-a mai colectat o cantitate de 16.863 de tone de alge, astfel că, de la începutul anului şi până în prezent s-au strâns aproximativ 19.662 de tone de deşeuri. În acest an, fenomenul de înflorire algală a înregistrat valori crescute în ultimele 20 de zile în sudul litoralului de unde a fost strânsă cantitatea de peste 6.000 de tone de alge. În ultimii ani, recordul în ceea ce priveşte colectarea algelor de pe litoralul românesc este înregistrat în anul 2011, cand au fost adunate aproximativ 47.000 de tone de alge. Anul trecut au fost colectate 19.176 t, în 2014 – 18.849 t, în anul 2013 – 9.565 t, în anul 2012 – 24.750 t.”

Circa 45 de muncitori lucrează în fiecare noapte

Colectarea depunerilor de alge de la linia ţărmului se face manual şi mecanizat cu ajutorul utilajelor din dotare. Angajaţii companiei strâng algele depuse pe sectorele de plajă libere de contract (neînchiriate) şi intervin la linia ţărmului în zona sectoarelor închiriate doar atunci când intensitatea fenomenului algal depăşeşete capacitatea operatorilor de a le îndepărta. Pentru reducerea disconfortului produs turiştilor de fenomenul de înflorire algală, A.B.A. Dobrogea – Litoral acţionează în fiecare seară, în funcţie de necesitate, în medie cu 45 de muncitori şi peste 20 de utilaje (5 încărcătoare frontale, 5 tractoare cu remorcă, 7 basculante de diferite capacităţi, 4 buldoexcavatoare). Pentru strâgerea algelor, A.B.A. Dobrogea – Litoral acţionează pe toata linia ţărmului din zona localităţii Năvodari şi până la Vama Veche, numai noaptea pentru a nu crea disconfort turiştilor aflaţi pe plajă în timpul zilei. Facem precizarea că, prezenţa algelor aduse de curenţii marini la ţărmul mării nu este dăunătoare sănătăţii.

Numai de la plaja Năvodari II s-au adunat 600 de tone de deşeuri

depozit algeO situaţie deosebită cu care s-au confruntat inspectoriii A.B.A. Dobrogea – Litoral a fost dezafectarea defectuoasă a obiectivelor de pe sectorul de plaja Năvodari II (care cuprinde 54 de subsectoare), unde contractul de plajă a expirat, iar agentul economic ar fi trebuit să predea plaja administratorului în condiţiile prevăzute în contract. Pentru nerespectarea măsurilor privind dezafectarea construcţiilor de pe plajă, A.B.A. Dobrogea – Litoral a aplicat operatorului de plajă o amendă în valoare de 5.000 de lei. Menţionăm că, în urma dezafectării  construţiilor de pe sectorul Năvodari II, s-au generat aproximativ 600 de tone de deşeuri. În urma igienizarii efectuate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, sectorul de plajă a fost scos la licitaţie şi a fost predat noilor operatori. De la sfârşitul lunii iunie, echipele de inspectori de la A.B.A. Dobrogea – Litoral sunt sprijinite în acţiunile de control de colegii de la cele zece Admnistraţii Bazinale de Apă din ţară şi de cei de la Administraţia Naţională „Apele Române”. În perioada 27.06 – 13.07.2016, inspectorii au efectuat 209 controale și au aplicat 25 de sancţiuni contravenţionale dintre care 2 avertismente şi 23 amenzi în valoare de 71.000 de lei. Purtătorul de cuvânt al ABA Dobrogea – Litoral, Marieta Iorga, a declarat: “Menţionăm că rolul Inspecţiei din cadrul A.B.A. Dobrogea – Litoral este de îndrumare şi control şi nu de aplicare a unor măsuri coercitive, astfel că, în urma inspectării sectoarelor de plajă, se dau măsuri de remediere a deficienţelor constatate (igienizare defectuoasă, dezafectare, diminuarea suprafeţelor pe care sunt amplasate construcţiile care depăşesc dimensiunile prevazute în PUZ etc), iar dacă acestea nu sunt duse la îndeplinire operatorul de plajă este sancţionat.”

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Persoană lovită de tren în Gara Constanţa

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în jurul orei 19.00, militarii ISU Constanţa au fost solicitaţi să intervină în Gara Constanţa, unde o persoană a fost lovită de tren.

Potrivit primelor informaţii, tragicul accident a avut loc la linia 1.

Echipajul care încadrează ambulanţa de terapie intensivă mobila a intervenit pentru acordarea primului ajutor medical. La faţa locului medicii au constatat că bărbatul avea leziuni incompatibile cu viaţa, fiind nevoiți să declare decesul acestuia.

Ştire în curs de actualizare.

Update: Bărbatul a intenţionat să se sinucidă. În momentul în care s-a pus în mişcare trenul care circula pe relaţia Constanța – București, la ora 18.50, l-a lovit. Martorii precizează că acesta s-a așezat intenționat pe calea ferată.
Asupra lui nu a fost găsit nici un bilet de adio.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 84 de ani, din municipiul Constanța.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

10 bărbaţi au fost amendaţi în Piaţa Tomis III. Vezi de ce

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, în jurul orei 11.30, polițiștii Secției 2 și jandarmi din cadrul G.J.M. Tomis, în timp ce desfășurau activități de prevenire și limitare a infectării cu noul coronavirus, au constatat faptul că, la terasele din zona Pieței Tomis 3, mai multe persoane consumă, la mese, băuturi alcoolice.

Având în vedere măsurile instituite prin carantinarea municipiului Constanța, persoanele în cauză au părăsit domiciliul fără a avea un motiv întemeiat, fapt ce contravine normelor legale în vigoare.

Forțele de ordine au identificat 10 bărbați, care au fost sancționați cu amendă în valoare totală de 5.000 de lei.

“Pe această cale, le recomandăm cetățenilor să respecte normele legale și măsurile de protecție.

Reamintim faptul că deplasarea în interiorul zonei carantinate, fără un motiv justificat, este interzisă.”, precizează Andreea Iliescu, purtător de cuvânt al IPJ Constanţa.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

PMP, scrisoare deschisă către prefectul județului Constanța: „Embargo, embargo, dar să știm și noi“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

PMP-iștii constănțeni i-au trimis prefectului județului Constanța, Silviu Coșa, o scrisoare deschisă în care îi adresează mai multe întrebări legate de impunerea mai multor restricții.

„Stimate domnule prefect Coșa Silviu-Iulian, aleg această cale de a comunica cu dumneavoastră deoarece alt mod de comunicare nu există, opacitatea (adică exact opusul trensparenței cu care se laudă guvernul P.N.L.) pune stăpânire pe zi ce trece pe instituția pe care cu onor o conduceți. Pentru a nu vă reține mult și pentru a limita suspansul care v-ar cuprinde prin lecturarea acestei scrisori deschise, voi intra direct în subiect.

  1. Starea de alertă pe care ați instituit-o este o măsură prevăzută de Constituția României sau nu?
  2. Considerați că starea de alertă este o măsură care afectează agenții economici din punct de vedere al măsurilor dispuse de dumneavoastră în calitate de președinte al C.J.S.U.?
  3. Agenții economici care suferă pierderi ca urmare a stării de alertă (clienții agenților economici sunt sancționați dacă sunt găsiți pe terase, în frizerii sau cabinete cosmetice etc. de către forțele de ordine, fiindu-le afectată activitatea în mod negativ) vor beneficia de sprijin financiar din partea guvernului sau din partea altor instituții sau nu? Dacă nu, vă cer să menționați public care este motivul pentru care nu îi sprijiniți pe agenţii economici, aşa cum se întâmplă in toate ţările europene, și îi împingeţi către faliment.
  4. Este corectă măsura sancționării constănțenilor care frecventează terasele restaurantelor sau ale cafenelelor?
  5. Care este criteriul care a stat la baza nominalizării activităților permise de către dumneavoastră a fi desfășurate în timpul carantinării municipiului Constanța și a celorlalte localități afectate de carantină?

Deocamdată atât. Măcar să ne lămuriți pe noi, constănțenii, în legătură cu cele cinci probleme ridicate mai sus. Nu îmi doresc un răspuns trimis pe email-ul P.M.P. sau prin poștă la adresa Mișcării Populare. Noi nu avem nimic de ascuns. Din păcate dumneavoastră, autoritățile, da. Totuși vă cerem un răspuns public problemelor semnalate și soluții pentru despăgubirea agenților economici, care azi au un embargo mascat din partea autorităților prin această declarare “perversă” a stării de alertă, tocmai pentru a nu le permite celor afectați să ceară despăgubiri.“, se arată în scrisoarea semnată de președintele PMP Constanța, Claudiu-Iorga Palaz.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: