Conecteaza-te cu noi

Politica

Alianța de conjunctură PNL + PSD + un trădător de la USR a aprobat vânzarea unei bucăți de plajă către mogulul Ion Dumitrache

Published

on

dumitrache chitac

19 consilieri locali municipali din cei 27 ai Municipiului Constanța au votat pentru aprobarea proiectului de hotărâre inițiat de primarul liberal Vergil Chițac privind vânzarea unui hălci de 854 de metri pătrați din partea de sud a plajei din Mamaia, cu drept de preempțiune pentru Marina & Santis SRL Constanța, firmă deținută de liderul PSD Municipiu, Ion Dumitrache și de către soția acestuia. La bază, în firmă a fost asociat și marele tunar de la retrocedări Cristi Borcea, însă acesta s-a retras din afacere, cu ani în urmă, în urma unei divizări asimetrice.

Deși USR s-a opus vehement, proiectul de patrimoniu, necesar a fi votat de două treimi plus unu din aleșii locali, a primit votul de aur exact de la un trădător din echipa USR. Toate suspiciunile merg spre Iulian Călin, un tip care a fost numit la conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, deși nu avea nici studii de specialitate, nici vreo experiență, măcar minimală, pentru a conduce un astfel de obiectiv. Numirea lui Călin s-a făcut la inițiativa liberalilor din Consiliul Județean, autoritatea care tutelează acest muzeu de științe ale naturii. Probabil fiind dator celor care l-au pus să îngrijească de delfini și de bugetul uriaș al Complexului, acesta a votat cot la cot cu alianța de conjunctură formată din PSD și PNL.

Terenul în discuție se află în parte de sud a stațiunii Mamaia. Pe trei laturi se învecinează cu plaja – domeniu public de stat, iar pe o latură cu promenada Mării, domeniu public al municipiului Constanța. Această limbă întinsă în nisipul statului a fost inventariată în anul 2002 în domeniul privat al municipiului Constanța, la inițiativa fostului primar Radu Mazăre. Dovada că terenul ar fi fost dobândit legal de municipalitate nu a fost expusă niciodată public. Din acest motiv, prezumăm că operațiunea scriptică de inventariere n-a avut nimic la bază, în afară de pohta lui Radu Mazăre de a îndesa în listă diverse bunuri de la stat, pentru a le scăpa mai apoi către camarila sa personală.

În anul 2003, bufetul edificat pe 480 de metri pătrați, adică pe mai bine de jumătate din teren, a fost cumpărat de societatea Marina & Santis SRL, cea cere deținea în zonă, peste aleea de promenadă, și hotelul Bavaria Blue. Până în 2011, firma Marina & Santis a fost controlată în cote egale de familia marelui tunar de la retrocedări Cristi Borcea și de familia lui Ion Dumitrache, partener în afaceri, încă din anii 90 și până de curând, cu Felix Stroe, șeful cel mare de la PSD Constanța. De altfel, printr-o coincidență de zile mari, bufetul a fost botezat Felix. Probabil că acest nume îi era foarte drag mogulului Dumitrache.

Advertisement

Tot pe vremea lui Radu Mazăre, în 2013, a fost adoptat un PUZ, în care terenul în discuție a fost înzestrat cu indicatori urbanistici absolut speciali: un procent de ocupare a terenului de 100%, un CUT de 4 și un regim de înălțime de P+2. Funcțiunile aprobate tot în 2013 erau: turism, apartamente de vacanță, locuințe individuale și colective, comerț, alimentație publică, sport, culte religioase și altele. Cel mai probabil Dumitrache nu-și va face o sectă pe această plajă, ci un bloc de locuințe colective, că astea se vând cel mai bine. Iar la regimul de înălțime se mai poate umbla, cu acordul consilierilor locali.

Firma lui Ion Dumitrache a depus cerere de cumpărare a terenului, pentru prima dată, în 2019, însă atunci consilierii locali de la PNL s-au opus proiectului. În ciuda strădaniei fostului primar PSD-ist Decebal Făgădău, proiectul a picat la vot. Însă lui Dumitrache i s-au aliniat astrele sub noua conducere liberală a Constanței. Oficial, PNL-ul are un protocol de guvernare locală semnat cu USR. Tot oficial, PSD este partid de opoziție la Constanța. Însă anul trecut, fiind invitat la o televiziune online constănțeană, Ion Dumitrache a recunoscut că se întâlnește frecvent cu primarul Vergil Chițac, pentru a discuta teme politice. 😊

Pe acest fond de colaborare politică, iată că acum i s-a aprobat mogulului să cumpere terenul inventariat din plajă.

Marina & Santis va plăti prețul cel mai mare dintre valoarea de inventar și valoarea de expertiză ce va fi dată de un expert ANEVAR. Valoarea de inventar, deja știută, este de 1.780.086,60 de lei, ceea ce înseamnă 435 de euro pe metru pătrat. În proiectul lui Chițac există prevederi care lasă calea deschisă pentru schimbarea reglementărilor urbanistice, în speță a regimului de înălțime, situație în care firma mogulului va trebui să mai plătească o diferență de preț.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Adrian Cârlescu este fondator și redactor-șef al publicației Ordinea.Ro. Activează în presa locală constănţeană din anul 1998. A fost reporter şi editor de ştiri la MTC TV, redactor-şef la Replica de Constanţa, redactor în departamentul de investigații la Ziua de Constanţa, co-fondator la Dezvăluiri.Ro, redactor de investigații la Constanța.ro. Este absolvent al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti (1998), finalizată cu o teză de licenţă coordonată de profesorul Gabriel Liiceanu, şi a unui master de filosofia culturii (2000). Este autor al volumului „Columbia – spectacolul morţii. Regimul de detenţie în Colonia Cernavodă a Canalului Vechi”, Editura Ex Ponto, Constanța, 2014, și coautor coordonator al volumului ”O istorie a orașului Cernavodă”, Editura Star Tipp, Slobozia, 2015.

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions