Connect with us

Politica

Alianța Național Țărănistă, scrisoare deschisă pentru Guvernul Orban

Tatian Iorga

Publicat

la

Perioada dificilă prin care trece omenirea din cauza pandemiei de coronavirus lasă urme adânci asupra societății. Pentru ca România să facă față cu brio acestei situații, conducerea Alianței Național Țărăniste a adresat o scrisoare deschisă conducerii Guvernului în care cere adoptarea de urgență a unui pachet de măsuri socio-economice, menite să atenueze din efectele negative asupra societății.

„Scrisoare deschisă

adresată Excelenței Sale Domnului Prim Ministru al Guvernului României Ludovic Orban

D-sale Domnului Ministru de Interne Marcel Vela.

Stimate Domnule Prim Ministru,

Stimate Domnule Ministru,

Alianța Național Țărănistă, este conștientă de imensa responsabilitate care apasă pe umerii Dumneavoastră și ai membrilor Guvernului României. Noi ca partid politic, ne exprimăm întreaga încredere că țara este condusă în direcția bună, iar prin măsurile pe care urmează să le adoptați vom traversa, cu toții, cu bine atât criza Covid 19, cât și restul situațiilor care se vor ivi atât pe parcurs cât și după. Ne permitem, cu tot respectul și înțelegerea efortului pe care îl depuneți, să vă solicităm, ca în măsura timpului limitat pe care îl aveți la dispoziție, să vă aplecați asupra câtorva propuneri pe care ne permitem să vi le supunem atenției.

În domeniul sanitar

Este remarcabil efortul financiar pentru susținerea sectorul medical, însă, nu este suficientă doar alocarea bugetară în sine, ci aceste sume trebuie efectiv și fără întârziere să ajungă la dispoziția unităților sanitare pentru a fi folosite pentru pregătirea tratării cazurilor de infecție. Alocarea trebuie direcționată efectiv către unitatea spitalicească, indiferent de confirmarea cazurilor de pacienți infectați sau nu, astfel încât unitățile sanitare să fie pregătite pentru momentul zero, al apariției primului caz de Covid 19, pe unitate medicală.

Implementarea în cel mai scurt timp al unui program național de distribuire a unor produse de maxima necesitate în mod gratuit fiecărui cetățean (o soluție este prin medicii de familie, pentru a se evita haosul în procesul de distribuire). Aceste produse vor fi in mod obligatoriu: măști reutilizabile și dezinfectant.

Implementarea unui program național privind tratamentul cazurilor ușoare la domiciliu prin supraveghere online sau telefonica (“tratează covid la domiciliu”). În acest sens înființarea unei linii telefonice speciale, prin care să se păstreze legătura cu persoanele infectate. Programul trebuie implementat pentru pacienții asimptomatici sau cu simptome ușoare, tratabile la domiciliu. Aceștia vor fi monitorizați, li se va impune obligativitatea rămânerii la domiciliu și obligația de confidențialitate în vederea evitării panicii în comunitatea restrânsă. Se vor degreva în acest mod spitalele care în perioadele de vârf a epidemiei, probabil că nu vor mai putea să facă față.

Achiziționarea cât mai urgentă de teste (inclusiv teste rapide) astfel încât să poată fi testată toata populația, care solicita testarea. Testarea trebuie făcută în paralel cu derularea programului “tratează covid la domiciliu” îndeosebi pentru pacienții asimptomatici așa cum am precizat mai sus. Doar în acest mod vom putea cunoaște care este situația reala evitând la maxim contagierea intre membrii familiei și între aceștia și alte persoane care nu știu că sunt purtători de virus și în consecința nici nu se tratează.

Organizarea unui sistem de asistare a familiilor în cadrul cărora ambii părinți sunt cadre medicale, prin asigurarea de personal remunerat de către stat, ori pe bază de voluntariat care să asigure asistarea copiilor acestor familii, la domiciliu.

În domeniul economic

Subliniem că orice amânare, chiar la nivel de ore, a Adoptării, dar și mai important a publicării în Monitorul Oficial a actelor normative, poate adânci criza economică în care se poate cufunda România. Față de actuala stare de fapt și măsurile luate de către Guvern, ne permitem să vă propunem:

Amânarea la plată a obligațiilor fiscale, măsură discutată de către Guvern, este de natură să ofere societăților comerciale un plus de capital cu care ar putea traversa starea de urgență. Ieșirea din starea de urgență, va duce la revenirea la starea de normalitate, din punct de vedere al obligațiilor fiscale. Această amânare la plată a obligațiilor bugetare, va avea un efect devastator asupra societăților comerciale, deoarece în luna imediat următoare încetării stării de necesitate, obligațiile acumulate, vor deveni scadente. Acest fapt va duce la falimentul în masă a societăților comerciale. Ținând cont de acest fapt, vă solicităm în mod respectuos să aveți în vedere o eșalonare a acestor obligații fiscale (atât TVA cât și alte tipuri de impozite și taxe datorate) pe o perioadă de 6 – 12 luni, după încetarea stării de urgență.

În măsurile de sprijin au fost omise categoria liber profesioniștilor din domeniul juridic. Liber profesioniștii din domeniul juridic, atât avocații, executorii cât și notarii, nu vor avea nici un fel de activitate în perioadă de criză, deci în mod clar venituri spre zero în această perioadă. Este necesar ca toate aceste profesii liberale să beneficieze atât de o amânare la plată cât și de o eșalonare a obligațiilor fiscale. În cazul profesioniștilor din domeniul dreptului, care sunt organizați sub forma de persoane civile ori chiar societăți cu răspundere limitată specifice organizării respectivei profesii, aceștia au angajați, care nu vor beneficia de prevederile referitoare la șomajul tehnic, precum si de alte masuri de protecție a salariaților angajați cu contract individual de munca, nefiind incluși în categoria de profesioniști afectați de criză. Vă propunem să aveți în vedere această importantă categorie profesională, în vedere includerii, în categoria subiecților care vor beneficia atât de amânarea obligațiilor, cât și de prevederile de suport financiar pentru șomajul tehnic.

Amânarea ratelor persoanelor fizice și juridice către instituțiile bancare și non bancare. Amânarea ratelor este de natură să ducă la o scadență a tuturor acestor rate amânate, în prima lună după ridicarea stării de urgență, fapt care va duce în mod direct și nemijlocit la imposibilitatea plății acestora, atât de către persoanele fizice cât și de către persoanele juridice. Soluția în acest caz, este suspendarea pe durata stării de urgență a contractelor de creditare cu instituțiile bancare și non bancare, cu prelungirea automată a contractelor de creditare, cu lunile de stare de necesitate. Acest act trebuie asumat de către Guvern, pe cale de OUG, ca o soluție specială, în condiții speciale.

Înghețarea cursului valutar și a indicelui ROBOR la 3 și 6 luni, astfel încât să fie preîntâmpinată deprecierea accelerată a monedei naționale și protejarea agenților economici.

Semnătura electronică

În aceste momente semnătura electronică, este esențială în desfășurarea unor relații comerciale și pentru interacțiunea cu structurii administrative, pe perioada stării de urgență. Procedura de obținere a semnăturii electronice, la data curentă, este desfășurată de către societăți comerciale, iar procedura implică completare și depunerea atât a unei cererii cât și a unei documentații stufoase iar emiterea durează între 2 și 3 săptămâni. Vă solicităm să aveți în vedere preluarea procedurilor de emitere, pe perioada stării de urgență, de către STS și ICI, urmând ca toate documentele să fie depuse strict on line (la data curentă implică tipărirea și semnarea de formulare), iar semnarea acestora să fie făcută prin identificarea și validarea facială a solicitantului (web cam) prin comparare cu baza de date din evidența populației. În lipsa acestei modalități de operare, se riscă blocarea completă a atât a tranzacțiilor comerciale cât și a procedurilor de depunere a diverselor documente la autoritățile locale și cele publice, inclusiv în vederea obținerii certificatului de atestare a stării de necesitate sau altor documente oficiale a căror emitere poate fi urgent necesara în actuala conjunctura.

În domeniul justiției

În cursul acestui an, bunul mers al activității instanțelor a avut întâi de suferit datorită protestului magistraților, care în unele cazuri s-a întins din ianuarie până în martie, iar mai apoi din nou datorită măsurilor de combatere a infestării cu corona virus, acum activitatea instanțelor fiind suspendată în proporție de 90%. Riscul este ca în acest an, activitatea de judecată să nu se mai desfășoare deloc, ori la o scara foarte redusă, datorită faptului, că va urma vacanța judecătorească, iar primele termene de judecată efectivă, vor fi în lună septembrie, fapt care va duce la un blocaj și al relațiilor comerciale, dar mai ales la o supraaglomerare a instanțelor. Măsura adoptată de către CSM a dus practic la blocarea întregului acces la justiție, drept garantat prin Constituție și amânarea chiar a cauzelor care nu presupuneau contradictorialitatea și prezența părților, în sala de judecată. Este necesar ca Guvernul să intervină și să modifice pe cale de OUG cadrul legislativ privitor la:

– desfășurarea cauzelor de judecată, astfel încât ședințele de judecată săse poată desfășura prin videoconferință/aplicație de comunicare în timp real, iar procedura de judecată astfel desfășurată să fie arhivată ca piesă a dosarului de judecată. Pe calea sistemului de videoconferință ori prin aplicații de comunicare video, se poate astfel asigura caracterul de oralitate al dezbaterii și poate fi deblocat sistemul de justiție din România. Subliniem că sistemele de videoconferință sunt uzitate la data curentă de către instanțe la audierea martorilor în materie penală. Precizăm că fiecare instanță are un departament IT care poate implementa această soluție.

– comunicare actelor de procedură să fie făcută prin email;

– judecarea cauzelor care nu implică caracterul de contradictorialitate și prezența părților.

În domeniul administrativ

Simplificarea procedurilor și accelerarea procedurilor de testare și omologare a produselor necesare combaterii infecției cu corona virus, și reducerea termenelor de procesare a documentației aferente pentru produse care provin din spațiul extra-comunitar. În momentul de față nu a fost adoptată nici o procedură de simplificare a acestor proceduri fapt care constituie o piedică în aprovizionarea cu materiale atât de necesare protejării personalului medical și a cetățenilor în momentul de față.

Ne permitem să vă asigurăm de întreaga noastră înțelegere și de întreg suportul nostru.“, se arată în scrisoarea semnată de președintele Alianței Național Țărăniste, Radu Ghidău.

Comments

comments

Politica

Agigea. Gabriel Ciobanu (USR-PLUS): „O comunitate puternică se dezvoltă prin cultură“

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Viața unei comunități locale nu înseamnă doar lucrări de investiții în infrastructură, ci și o viață culturală activă, care este extrem de importantă pentru comunitate. De asta sunt convinși cei de la Alianța USR-PLUS din Agigea, care au inclus printre priorități dezvoltarea unui mecanism consultativ, pentru a putea dezvolta un parteneriat public-privat în domeniul culturii.

„Considerăm că pentru a forma o comunitate puternică trebuie să facem din domeniul culturii o prioritate a acțiunilor noastre. Comuna Agigea are nevoie de evenimente culturale recreative, alături de educație, pentru a-și dezvolta spiritul cetățenesc și pentru a se bucura de libertatea individuală dar și colectivă. Democrația se dezvoltă cu cetățeni activi, stăpâni pe toate mijloacele unei exprimări libere, nemijlocite, capabili să înțeleagă lumea în care trăim și implicați direct în schimbarea ei în bine. Așadar, ne dorim dezvoltarea unui mecanism consultativ pentru a putea dezvolta un parteneriat public-privat în domeniul culturii, în vederea realizării următoarelor obiective:

Folosirea sălii Casei de Cultura din Agigea pentru evenimente culturale dedicate tuturor vârstelor.

Organizarea de evenimente cu specific pescăresc.

Organizarea de diverse târguri tematice pe parcursul întregului an precum „Târgul recoltei”, „Târgul de Crăciun”, „Festivalul Verii”.

Organizarea unui eveniment de tip “Ziua Comunei”.

Dacă și tu îți dorești o viață socială activă, aproape de casa ta, pe 27 septembrie votează Alianța USR-PLUS pe toate cele 4 buletine de vot!“, notează cei de USR.

Candidatul USR-PLUS la președinția Consiliului Județean Constanța, Remus Negoi, a declarat, la rândul său, că investiția în cultură este la fel de importantă ca cea în infrastructură și de aceea trebuie să fie o prioritate pentru întregul județ.

  • Comandat de Uniunea Salvați România – Filiala Constanța
  • Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro
  • Codul Mandatarului Financiar: 21200251

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

Ciolacu, ieșire nervoasă la adresa PNL: “Am înţeles, sunteţi proşti. Mă, dar ce aveţi cu copiii noştri?”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Ieșire nervoasă a liderului PSD Marcel Ciolacu la adresa liderilor PNL. Social democratul critică Guvernul Orban și cataloghează drept “o abordare total cretină” modul în care executivul s-a raportat la aplicarea legii adoptate de PSD care prevedea majorarea cu 40 la sută a punctului de pensie şi susţine că decizia Executivului de a nu dubla alocaţiile, de a nu aloca măşti pentru elevi este “o vendetă” la adresa copiilor.

“Am înţeles, sunteţi proşti. Mă, dar ce aveţi cu copiii noştri?”, a afirmat Marcel Ciolacu, conform News.ro.

Întrebat vineri, într-o conferinţă de presă susţinută în Valea Jiului, dacă mai există respect pentru lege în România câtă vreme Legea pensiilor nu a fost aplicată aşa cum a fost votată, Marcel Ciolacu a anunţat că la rectificarea bugetară PSD va vota pentru alocarea de fonduri în vederea aplicării acestei legi.

“Din punctul meu de vedere, este o abordare total cretină, aş spune. Mai mult decât atâta, creează un precedent foarte periculos. Orice guvern de acum încolo a fost încurajat de a nu respecta legea. Noi, marţi sau miercuri, o să facem un plen reunit şi o să facem corecţiile necesare în legea de rectificare, astfel încât legea să fie respectată. Nu ştiu ce o să mai inventeze, presupun că o s-o atace din nou la CCR, o să revină în Parlament, o vom vota din nou”, a declarat Marcel Ciolacu conform aceleiași surse.

Liderul PSD a criticat şi atitudinea Guvernului faţă de copii, spunând că “mai nou, vedem această vendetă cu copiii”.

“Mai nou, vedem această vendetă cu copiii, care eu, să mă ierte Dumnezeu, nu am crezut că vreun guvern vreodată va avea această abordare vizavi de copii. Nu le-ai dublat alocaţia cu banii pe care îi aveai deja în cont, îi avea domnul Orban în contul personal al primului ministru, două miliarde, ai cumpărat primari. Nu a dublat alocaţia, nu a dat măşti. Nu a dat tablete, mai nou modifică şi legea cu tichete, ca astăzi toţi preşedinţii de Consilii Judeţene să spună că nu mai există bani pentru transportul copiilor la şcoală. Mă oameni, dacă sunteţi atât.. am înţeles sunteţi proşti, mă, dar ce aveţi cu copiii noştri?”, a mai spus Ciolacu.

Acesta a criticat faptul că Guvernul a împrumutat peste 9 miliarde de lei în şapte luni.

“Spectaculosul Cîţu nu iese să spună ce s-a întâmplat cu aceşti bani, că ei nu se regăsesc în economie. Toate ţările post din lagărul comunist, cum e Polonia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, au făcut inserţii pe perioada de pandemie în economia reală de până la 17-18 la sută din PIB: România a făcut de 3 la sută. Deci nu se găsesc banii nici acolo”, a adăugat Ciolacu.

Comments

comments

Continuă să citești

Politica

(VIDEO) Planul candidatului Felix Stroe pentru dezvoltarea turismului și a infrastructurii

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Candidatul PSD la președinția Consiliului Județean Constanța, Felix Stroe, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Ordinea.ro în care a vorbit despre planurile sale pentru județ, dar și despre modul în care poate fi dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene. Pariul că va aduce 2 miliarde de euro de la UE nu este o promisiune electorală, ci o garanție, notează social-democratul. Și asta, spune el, datorită experienței sale la conducerea SC RAJA SA, unde a adus peste un miliard de euro. Cu pricepere, cu „know-how“ (a ști cum), cu oameni inimoși, cu știință de carte și cu disciplină, Stroe spune că cele două miliarde de euro vor fi aduse la Constanța și vor închide definitiv problema sănătății și a educației în județ. De asemenea, notează Felix Stroe, va da o importanță deosebită turismului și infrastructurii.

„Când am spus că voi aduce cele două miliarde de euro, m-am bazat pe faptul că am mai făcut acest lucru. Am adus bani europeni în județul Constanța. Poate nu știe toată lumea, dar operatorul regional de apă SC RAJA SA Constanța a atras în ultimii 10 ani, în cele două exerciții financiare post-aderare, în aria sa de operare, în 8 județe, peste 1,1 miliarde de euro, din care, a se reține, peste 740 de milioane de euro în județul Constanța. Dacă astăzi avem acces la un serviciu civilizat de apă, canalizare și epurare, care este temelia vieții, în mare parte se datorează acestor 740 de milioane de euro pe care RAJA, cu pricepere, cu „know-how“ (a ști cum), cu oameni inimoși, cu știință de carte, cu hărnicie, cu străduință, cu perseverență și disciplină, i-a atras în județul Constanța.“, a afirmat social-democratul.

Stroe spune că lumea nu știe cât de dificil este să accesezi fonduri europene, în condițiile în care trebuie să prezinți un proiect care să fie declarat eligibil și care înseamnă metri cubi de documente, verificate și reverficate.

„Eu mi-am făcut temele foarte bine și vreau să conduc județul Constanța pentru că îl cunosc. Vreau să fac ceea ce am mai făcut. Prioritățile județului sunt cinci: sănătate, educație, agricultură, turism și infrastructură. Dintr-o dată, suma de 2 miliarde este insuficientă“, a spus Stroe.

Candidatul PSD la șefia CJ Constanța a afirmat că una din resursele județului care nu este exploatată la maximum de potențial este turismul, care nu trebuie redus doar la cel de litoral.

„Județul Constanța are mai multe feluri de turism, cel cultural ori cel religios. Putem să facem un turism vinicol, mai ales că avem podgorii renumite. Putem să facem drumul vinului, dar și drumul cetăților istorice. Uniunea Europeană ne dă câți bani vrem noi pentru turism, numai să ne ducem cu proiecte serioase. Turismul nu înseamnă numai să reabilitezi Cetatea Histria, spre exemplu, ci să faci și accesul către ea, pe un drum modern cu mai multe benzi, și să îl informezi pe cetățean cum să ajungi la cetate. Toate cetățile trebuie puse în valoare printr-un acces modern și foarte bine semnalizat, iar cetățeanul ajuns acolo să aibă toate condițiile de vizitare.“, a afirmat Stroe.

Liderul PSD a spus că în proiectul său cu care a venit în fața cetățenilor se regăsește și rezolvarea definitivă a legăturii dintre nordul și sudul județului.

„Vorbim de legătura dintre Mihai Viteazu și Vama Veche, cu tot ceea ce este pe traseu, și care presupune construirea unui drum cu patru benzi în lungime de 118,5 km, din care doar 65 vor fi noi, restul vor fi integrați. Vom face descărcări în toate localitățile, care vor fi ocolite de acest drum. Acest proiect poate fi făcut cu bani europeni. Județul Constanța este ca un automobil, care să aibă un motor puternic, iar motorul sunt banii. Aceștia sunt la Bruxelles, oamenii ăia sunt serioși, ni i-au pus la dispoziție, dar trebuie să avem proiecte și să îi aducem. Eu am adus bani europeni. Îmi cer scuze pentru lipsa de modestie, dar cred că sunt unul din primii specialiști ai țării în ceea ce privește marile investiții și unul dintre primii specialiști ai țării privind absorbția de fonduri europene. Știu cum să fac și voi mai face acest lucru pentru că l-am făcut. Asta este o garanție. Avem acești bani europeni, hai să îi punem la treabă, iar mașina merge din plin.“, a punctat Stroe.

Candidatul PSD la președinția CJC a abordat și problema gropilor de gunoi, care sunt în ograda Ministerului Mediului, iar autoritatea județeană trebuie să pună presiune ca această instituție să își facă datoria. El a spus că, dacă va fi președinte al CJ Constanța, biroul său va fi județul, trei zile pe săptămână, iar în alte trei zile îi va lua pe parlamentarii constănțeni, cei ai PSD, și vor fi la ministere pentru rezolvarea problemelor oamenilor. Felix Stroe a criticat și lipsa de acțiune a actualilor guvernanți în ceea ce privește pregătirea anului școlar și achiziția de tablete pentru elevi. Întrebat cum vede județul Constanța la finalul celor patru ani de mandat, dacă va ieși președinte, Stroe a spus că îi asigură pe cetățeni că vom avea un județ cu foarte multe probleme de fond rezolvate integral.

„Vom avea rezolvată definitiv problema sănătății în județul Constanța, pentru toate categoriile de cetățeni, vom avea rezolvată definitiv problema tuturor celor 470 de unități de învățământ din județ. La fel de importantă este școala din Dobromir ca și Liceul Mircea cel Bătrân din Constanța. Peste tot învață copiii noștri, care nu trebuie să aibă culoare politică, într-o școală care trebuie încălzită, în care să nu plouă, în care grupurile sanitare să fie în interior“, a spus Stroe.

El a mai spus că a făcut pariu cu el însuși în fața cetățenilor și și-a asumat faptul că va atrage de la Uniunea Europeană 2 miliarde de euro.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: