Conecteaza-te cu noi
stelian ion

Societate

Amenzi în valoare de peste 800.000 de lei, aplicate în luna iulie de inspectorii ITM Constanța

Published

on

În perioada 1-31 iulie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Constanța a continuat  activitatea de verificare și control  a societăţilor  comerciale care își desfășoară activitatea pe pe raza judeţului Constanţa și pe Litoralul Mării Negre.

Echipele de inspectorii de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă au efectuat 519 controale în urma cărora au sancționat  contravențional 72 de angajatori. S-au aplicat  89 de  sancțiuni contravenționale din care 68 de sancțiuni cu amendă în valoare de 651.600 lei și 21 de  sancțiuni cu  avertisment.

Cu ocazia controalelor efectuate  au fost identificați 8 angajatori care foloseau muncă nedeclarată, unde au fost depistate 10 de persoane fără forme legale de angajare, pentru care s-au aplicat sancțiuni  contravenționale  în valoare de 200.000 lei.

Au fost  înaintate către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța 3 sesizări, pentru nerespectarea regimului de muncă al minorilor și pentru refuzul angajatorului de a se prezenta la control cu documentele solicitate.

Advertisement
palaz

Potrivit Biroului de presă al ITM Constanța, cele mai frecvente neconformități constatate au fost următoarele:

  • nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților anterior începerii activității
  • lipsa evidenței orelor lucrate de către salariați și nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale.

Pentru neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus 204 măsuri obligatorii de remediere cu termene concrete de realizare.

Tot în luna iulie, în domeniul  securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 214 controale, în urma cărora s-au constatat 70 neconformități, pentru care s-au dispus măsuri obligatorii, cu termene precise pentru  remediere.

S-au aplicat 70 sancțiuni contravenționale, dintre care 28 sancțiuni contravenționale cu avertisment  și 42 sancțiuni contravenționale cu  amenzi  în  valoare totală de 167. 500 lei.

Cele mai frecvente deficienţe constatate de inspectorii de muncă:

  • instruirea necorespunzătoare/incompletă a lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă
  • neamenajarea corespunzătoare a căilor de acces
  • întreținerea necorespunzătoare a echipamentelor de muncă
  • neacordarea echipamentului individual de protecţie lucrătorilor ținând seama de riscurile la care aceștia sunt expuși.

”În aceeași perioadă, s-au înregistrat un numpr de 142 sesizări  ale cetățenilor,   referitoare la neplata drepturilor salariale, netransmiterea în REVISAL a  contractelor individuale de muncă, refuzul eliberării documentelor solicitate la cererea salariatului, neplata orelor suplimentare, neplata sporurilor, nerespectarea timpului de lucru și de odihnă,  neîndeplinirea măsurilor dispuse cu ocazia altor verificări,  nerespectarea normelor de securitate și sănătate și a condițiilor de lucru.

In conformitate cu prevederile O.U.G. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, toate sesizările vor primi raspuns în maxim 30 de zile.”, a precizat Marian Becheanu, inspector șef al ITM Constanța.

Advertisement
palaz

Foto: Ilustrativ

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions