Connect with us

Societate

Angajații Polaris și Poliția Locală Constanța continuă programul de ecologizare a stadionului “Badea Cârțan”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

În cursul zilei de 04 aprilie 2019, polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Constanța au desfășurat mai multe acțiuni având ca scop respectarea prevederilor privind ordinea și liniștea publică, precum și pentru menținerea curățeniei și protejării mediului pe raza municipiului Constanța.

Au fost constatate mai multe abateri de la normele legale și au fost aplicate 244 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 43.765 lei.

În cadrul uneia dintre acțiunile tematice derulate pe raza de competență a Serviciului Ordine Publică 5, în intervalul 14.00-22.00, s-au efectuat următoarele operațiuni:
-14 polițiști locali au monitorizat următoarele străzi și bulevarde din municipiul Constanța: Str.Vârful cu dor, Str.Arcului, Str.Liliacului, str.Nicolae Grindeanu, Str.Democrației, Str.Dunării, B.dul 1 Mai, Str.Petru Cercel, Str.Ana Ipătescu, Aleea Albăstrelelor, Str.Lirei, Str.Meșteru Manole, Șos Mangaliei, Aleea Timonei, Bdul Aurel Vlaicu, etc.
– au fost legitimate 30 de persoane;
– au fost verificați 14 operatori economici;
-s-au aplicat 29 de sancțiuni contravenționale în valoare de 5.825lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 61/1991 R pentru sancționarea faptelor de încălcare a normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, H.C.L nr.184/2013 privind îmbunătățirea activităților de gospodărire, protecția mediului, întreținere și înfrumusețare a municipiului Constanța, O.U.G nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, OUG nr.97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de stare civilă ale cetățenilor români, etc.

De asemenea, politiștii locali împreună cu reprezentanți ai societății de salubrizare SC Polaris M Holding, lucrători ai Direcției Gestionare Servicii Publice din cadrul Primariei municipiului Constanța, Directia Generala de Asistenta Socială, Serviciul de probațiune și reprezentanți ai comunității rromă au continuat programul de ecologizare în zona stadionului Badea Cartan.

La actiune au fost prezenți și locuitori ai cartierul Henri Coanda și cei de pe strada Semănătorului, precum și reprezentanți din comunitatea rromă. Astfel de acțiuni se vor desfășura în mod periodic, în scopul prevenirii și combaterii încălcării normelor legale în vigoare. În acest sens, în această dimineață, în intervalul orar 08.00-10.00, polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală Constanța în colaborare cu reprezentanți ai Direcției de Sanătate Veterinară, Direcției Generale de Asistență Socială, RAEDPP Constanța au acționat în cartierul constănțean Anadalchioi, arondat străzilor Intrarea Semănătorului și Intrarea Câmpului, în scopul igienizării și menținerii curățeniei zonei, identificarea persoanelor care locuiesc în zonă fără forme legale, precum și pentru verificarea frecvenței școlare a persoanelor minore. La fața locului au fost prezenți și prezentanți din comunitatea de rromi.
În timpul controlului efectuat locatarii au fost cooperanți și au colaborat cu oamenii legii, luându-și angajamentul de a păstra curățenia în zonă, de a nu crește animale și de a respecta normele de conviețuire și bună vecinătate, în caz contrar vor suporta consecințele legale.

Menționăm faptul că, în zona au fost facute verificări periodic, iar persoanele fizice s-au conformat măsurilor dispuse de către autorități.

Reamintim numerele de telefon la care cetățenii pot apela cu încredere pentru a semnala situații din sfera noastră de compentență instituțională -0241484205-Dispecerat sau 0799/606142(WhatsApp). (comunicat de presă Poliția Locală Constanța)

foto: ilustrativ

Comments

comments

Societate

In memoriam Constantin Buşe

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP) își exprimă regretul profund la vestea decesului profesorului universitar doctor Constantin Buşe (1939-2019). Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” din Constanța din 2007, istoricul Constantin Buşe a fost prezent în cadrul FISP, în activități de evaluare și în comisii de doctorat, dar și prin organizarea unor manifestări științifice de amploare, dacă ar fi să menționăm doar Comisia academică de istorie româno-franceză, ale căror lucrări au fost găzduite de către universitatea noastră în anul 2008.

Istoricul Constantin Buşe a câștigat o reputație națională și internațională prin studiile și volumele dedicate relațiilor internaționale și regimurilor politice din Europa, America Latină și Extremul Orient. Ca recunoaștere a importanței cercetărilor sale, istoricul Constantin Buşe a fost ales membru al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere precum și al Comisiei Europene de Istorie a Relațiilor Internaționale.

Moartea sa reprezintă o pierdere importantă pentru comunitatea istoricilor români.

Dumnezeu să îl odihnească!

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

De la 1 ianuarie 2020, crește salariul minim de la 2.080 la 2.230 de lei/lună

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În ședința din această seară, Guvernul a aprobat majorarea salariului minim de la 2.080 de lei la 2.230 de lei/ lună, începând de la 1 ianuarie 2020, ceea ce reprezintă o creştere de 7,2 % faţă de luna decembrie 2019. Tariful orar pentru un program complet de lucru de 167,333 ore va creşte anul viitor de la 12,43 lei la 13,327 lei.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, pentru stabilirea salariului minim s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare rata inflaţiei şi creşterea reală a productivităţii muncii pe persoană.

”Este datoria noastră să sprijinim angajaţii cu venituri reduse, iar prin majorarea salariului minim facem acest lucru. În acelaşi timp, decizia asupra procentului cu care va creşte salariul minim trebuie să fie cumpătată şi realistă, astfel încât să asigurăm şi menţinerea echilibrului economic. Creşterea salariului minim brut are impact pozitiv asupra grupului ţintă căruia i se adresează, însă este necesar ca orice modificare să ţină cont de economia reală, mai ales după o perioadă de creşteri succesive accelerate. Majorarea aprobată astăzi de Guvern este una responsabilă, iar decizia a fost luată în urma consultării partenerilor sociali şi pe baza unor calcule care au implicat toate cifrele şi analizele pe care le-am putut accesa din sistemul public”, a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, citată de News.ro

Actul normativ prevede şi faptul că, începând de anul viitor, pentru persoanele încadrate pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în care nu sunt incluse şi sporurile şi alte adaosuri, se menţine la 2.350 lei lunar.

Ministerul precizează că nivelul salariului de bază minim brut a fost stabilit în urma dezbaterilor cu partenerii sociali, fiind organizate două şedinţe ale Consiliului Naţional Tripartit, în 26.11.2019 şi în 03.12.2019, şi dezbătut în Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, în 09.12.2019.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

2019: A crescut traficul total de mărfuri în porturile maritime românești

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Traficul total de mărfuri înregistrat în primele unsprezece luni ale anului 2019 în portul Constanța și portul Mangalia a crescut cu 9,25%, ajungând la 61,14 milioane tone, față de 55,9 milioane tone în aceeași perioadă a anului trecut.

Din traficul total înregistrat, cel maritim a fost 47,24 milioane tone (creștere de 6,54%), iar cel fluvial a reprezentat 13,9 milioane tone (creștere de 19,6%).

O creștere importantă de trafic s-a înregistrat în cazul cerealelor, de 18,3%. Dacă anul trecut, în primele unsprezece luni, traficul de cereale a fost de 16,60 milioane tone, de la începutul lui 2019 până la finalul lunii noiembrie, cantitatea de cereale a depășit 19,64 milioane tone.

Alte grupe de mărfuri la care s-au înregistrat creșteri importante de trafic în primele unsprezece luni ale acestui an sunt: petrol brut 7,31 milioane tone (față de 6,71 milioane tone), articole diverse 6,10 milioane tone (față de 6,05 milioane tone), produse petroliere 5,78 milioane tone (față de 5,38 milioane tone), minereuri de fier și deșeuri de fier 4,54 milioane tone (față de 3,84 milioane tone), minereuri de fier și deșeuri neferoase 3,64 milioane tone (față de 3,62 milioane tone),combustibili minerali solizi 3,58 milioane tone (față de 3,38 milioane tone), îngrășăminte 3,57 milioane tone (față de 2,73 milioane tone), produse metalice 2,35 milioane tone (față de 2,12 milioane tone).

Scăderi de trafic au fost semnalate în primele unsprezece luni 2019 pentru următoarele grupe de mărfuri față de primele unsprezece luni 2018: semințe uleioase 1,98 milioane tone (față de 3,12 milioane tone), produse chimice 0,6 milioane tone (față de 0,7 milioane tone), echipamente, mașini 0,3 milioane tone (față de 0,4 milioane tone).

Traficul de containere a rămas constant în perioada analizată, la 6,09 milioane tone marfă în 2019, față de 6,04 milioane tone marfă în primele 11 luni 2018.

Ponderea traficului de mărfuri este reprezentată astfel în înregistrările statistice ale CN APM SA Constanța: cereale 32,1%, petrol brut 12%, articole diverse 10%, produse petroliere 9,5%, minereuri de fier și deșeuri de fier 7,4%, minereuri și deșeuri neferoase 6%, combustibili minerali solizi 5,9%, îngrășăminte 5,8%, produse metalice 3,9%, semințe uleioase 3,3%.

În primele unsprezece luni ale anului 2019, au ajuns în porturile maritime românești 13.398 nave (12.559 nave la unsprezece luni 2018), din care 3.843 nave maritime și 9.555 nave fluviale.

Iată ce investiții din surse proprii sunt în derulare 

1. Proiectare + Execuție construire rețele electrice de iluminat exterior stradal

Se finalizează în 2019.

Valoarea investiției – 1.160.000 lei.

2. Lucrări de construcție rețele electrice de iluminat exterior operațional (execuție cu forțe proprii)
– Zona Dane 100-103;
– Dana 89 – Dana CL.

Se finalizează în 2019.

Valoarea investiției: 875.000 lei.

3. Lucrări de modernizare rețele de iluminat exterior operațional, pe platformele de operare (execuție cu forțe proprii)

Se finalizează în 2020.

Valoarea totală a investiției: 880.000 lei.

4. Modernizarea și extinderea sistemului de monitorizare dane maritime – Zona Nord Port Constanța și extindere monitorizare dane zona Sud Port Constanța

Se finalizează în 2020.

Valoarea totală a investiției: 4.173.000 lei.

5. Cofinanțare obiectiv „Implementarea unei dane specializate într-o zonă cu adâncimi mari (Dana 80)”

Se finalizează în 2020.

Valoarea totală a investiției: 3.261.000 lei.

6. Lucrări de construcții parcare + drum acces Poarta 7 (Etapa I)

Se finalizează în 2019.

Valoarea investiției: 3.583.000 lei.

7. Racord de medie presiune pentru distribuția de gaze naturale în Portul Constanța Sud

Se finalizează în 2020.

Valoarea totală a  investiției: 5.799.000 lei.

8. Modernizare rețele de iluminat existente-înlocuire corpuri de iluminat stradal vechi și uzate cu corpuri de iluminat eficiente energetic cu sursa led 150 W (execuție cu forțe proprii) – Lot II

Se finalizează în 2019.

Valoarea investiției: 178.000 lei.

9. Execuție înlocuire sistem de amortizori dana 79

Se finalizează în 2019.

Valoarea investiției: 2.870.000 lei.

10. Proiectare și execuție lucrări de modernizare Digul de Larg Dana 0 (Etapa II)

Se finalizează în 2021.

Valoarea totala a investiției: 2.095.000 lei.

11. Reparații capitale Dig de Nord Port Constanța

Se finalizează în 2025.

Valoarea totală a  investiției: 97.223.524 lei.

12. Lucrări de reparații diguri Constanța și Midia

Se finalizează în 2023.

Valoarea totală a investiției: 60.800.107,95 lei.

13. Proiectare și construcție a două nave tehnice multifuncționale

Se finalizează în 2020.

Valoarea totală a investiției: 30.976.000 lei.

14. Baraj antipoluare

Se finalizează în 2020.

Valoarea investiției: 1.294.000 lei.

15. Autogunoieră compactoare 7,5 mc

Se finalizează în 2020.

Valoarea investiției: 385.000 lei.

Achiziționarea și punerea în funcțiune a unei nave tehnice

Nava tanc autopropulsat destinată colectării de pe nave și transportului pe țărm a reziduurilor lichide

Valoare: 2,5 milioane euro

Caracteristici navă:

 • Lungimea maximă: 44,57 m
 • Lățime: 8,90 m
 • Înălțime de construcție: 3,90 m
 • Pescaj: 2,90 m
 • Tonaj brut: 600-650 GRT
 • Viteza: 11 knots
 • Capacitate stocare (3 compartimente): 60 mc (marfă), 475 mc (marfă), 247 mc (ballast)

Utilitate navă:

 • Colectează deșeurile și apa de santină pentru comenzi care depășesc 100 m cubi.
 • Colectează apele uzate provenite de la navele de pasageri și navele militare, care de regulă staționează un timp limitat în port.
 • Asigură preluarea apelor uzate de la navele aflate în radă, în cazul în care aceste nave nu intră în port.

Stadiu actual:

 • Sunt în derulare lucrările de execuție aferente construcției corpului navei.

Sezonul de croaziere 2019

În acest an, în terminalul de pasageri al Portului Constanța au fost înregistrate 21 de escale ale navelor de croazieră, cele mai multe fluviale.

Acestea au adus la Constanța peste 3.000 de turiști străini.

În prezent, rezervările pentru anii viitori anunță o relansare a turismului de croazieră în Portul Constanța, nave maritime de pasageri cu capacitate mare anunțându-și deja escale, pentru următorii 3 ani.

Pentru 2020 Portul Constanța are înregistrate la această oră 15 rezervări pentru nave de pasageri, dintre care zece sunt maritime, cu capacități mari, printre care Azamara Journey, Aegean Odyssey, Boudicca, Albatros, Crown Iris.

Pentru 2021 deja s-au înregistrat 9 rezervări de nave maritime de pasageri și există tendința ca numărul acestora să crească.

În acest moment s-a realizat o rezervare pentru anul 2022, pentru Crystal Symphony, navă maritimă cu o capacitate de 848 de pasageri.

Din 2017, Portul Constanța deține directoratul MedCruise pentru zona Mării Negre, și promovează împreună cu porturile Odessa, Burgas și Varna relansarea turismului de croazieră în Marea Neagră, afectat în ultimii ani de situația geopolitică tensionată. Este o oportunitate pentru inițierea și susținerea legăturilor directe cu actori importanți din industria turismului de croazieră, în scopul creării unor noi itinerarii care să includă Portul Constanța și România ca destinație turistică.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: