Conecteaza-te cu noi

Societate

Aniversare la Delfinariul din Constanţa

Published

on

La data de 1 iunie a.c., este sărbătoare la Delfinariul din Constanţa – se împlinesc 48 de ani de când a fost dat în folosinţă.

Delfinariul şi-a început activitatea la 1 iunie 1972, constituind prima formă de acest gen din ţară şi prima din sud-estul Europei. În acea zi, a avut loc o demonstraţie, susţinută de către Harly, delfinul porcuşor de mare (Phocoena). Angelica Curlişcă, şef secţie Delfinariu, spune că acesta era un mascul, iar primul antrenament a avut loc în bazinul central de la Acvariu. Ulterior, după finalizarea lucrărilor de la Delfinariu, acesta a fost transferat.

În anul 1986 au fost aduşi alţi 5 delfini. Unul dintre aceste exemplare a fost Mark – acesta a trăit 31 de ani, dintre care 23 la Delfinariul din Constanţa. Mark a murit în luna iulie a anului 2009.

În ciuda zvonurilor potrivit cărora delfinul a fost îngropat, Angelica Curlişcă a dat asigurări că a fost incinerat.

Advertisement

După dispariţia delfinului Mark, până în luna mai a anului 2010, vizitatorii au putut urmări la Delfinariu exerciţiile a doi lei de mare.

Apoi, au fost aduşi din China 3 delfini: Ni-Ni, Chan-Chan şi Pei-Pei.

Pei-Pei, singurul mascul, în vârstă de 5 ani, a murit în anul 2013. De atunci, demonstraţiile la  Delfinariu sunt susţinute cu protagoniştii – deja extrem de cunoscuţi şi apreciaţi – Ni-Ni şi Chan-Chan.

Este important de spus faptul că, în anul 1984 a fost adus primul leu de mare sud-african, respectiv o femelă din Namibia, Peggy. Aceasta a fost adusă la Constanţa cu nava Mândra. Tot atunci a fost adus şi primul pinguin.

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions