Conecteaza-te cu noi

Actual

ANPC a găsit dezastru în mai multe magazine MEGA IMAGE, amenzi de peste 5 milioane de lei!

Published

on

anpc mega

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat, începând cu data de 16.08.2023 până în prezent, o serie de acțiuni de control în 500 de magazine aparținând lanțului de supermarketuri MEGA IMAGE, la nivelul întregii țări.

În toate locațiile verificate, comisarii ANPC au constatat abateri de la respectarea prevederilor legale în vigoare, în domeniu, pentru care au aplicat următoarele sancțiuni:

 • 793 amenzi contravenționale, în valoare totală de circa 5,65 milioane lei
 • 152 avertismente
 • oprire temporară de la comercializare până la remedierea deficiențelor constatate, pentru produse, în valoare totală de peste 000 Lei
 • oprire definitivă de la comercializare a produselor neconforme în valoare circa 1,2 milioane lei
 • oprire temporară de la prestarea serviciilor, până la remedierea deficiențelor, pentru 31 de magazine
 • propuneri de încetare a practicii comerciale incorecte, pentru 12 magazine.

“Supravegherea activității marilor retailerii este o prioritate pentru Autoritatea noastră. Lanțurile foarte mari de magazine au un impact social major. Din acest motiv, suntem obligați să analizăm permanent de la calitatea legumelor și fructelor, până la condițiile de comercializare, inclusiv diferențele de preț ale produselor de la raft, la casa de marcat. Vrem, în felul acesta, să transmitem un mesaj ferm legat de tot ceea ce înseamnă drepturile consumatorilor. Din păcate, pare că nu reușim să ne facem înțeleși și, permanent, sunt invocate abuzurile Autorității noastre când, de fapt, își doresc să mascheze realitatea. La ei acasă se poate să le respecte, la noi pare că nu” – Horia Constantinescu, președinte ANPC.

Dintre cele mai frecvent întâlnite abateri, menționăm:

 • neconcordațe între prețul produsului la raft și prețul acestuia la casă marcat
 • inducerea în eroare a consumatorilor, nefiind precizate pe etichetă de la raft ingredientele exacte conținute în cea de pe produsului (ex: lapte cu ciocolată, în fapt fiind lapte cu gust de ciocolată)
 • nerespectarea regimului promoțiilor (comercilizarea produselor ambulate multipack, fără a exista la vânzare produsul, pentru a se verifica prețul singular, neafișarea datei de început a promoției, lipsa informatiilor cu privire la perioada de desfășurare a promoțiilor)
 • diferențe între cantitatea netă marcată pe ambalaj și cea reală a produsului.
 • comercializarea unor produse cu termenul de valabilitate/data de minimă durabilitate expirat/expirată sau data-limită de consum/data durabilităţii minimale depăşită;
 • nerespectarea condiţiilor de depozitare, păstrare şi expunere la comercializare
 • schimbarea stărie termică iniţiale a produselor
 • comercializarea unor produse alimentare care prezintau semne organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenţei, gustului, mirosului
 • comercializarea unor produse alimentare cu miros şi gust urât sau pete de mucegai.

Precedentele campanii de control ale aceluiași lanț de magazine, Mega Image, derulate, la nivel național, anul trecut și în cursul acestui an au avut, comparativ, rezultatele următoare:

Activitate Verificări precedete Verificări actuale
Nr magazine controlate: 369 500
Valoare amenzi aplicate 6.400.000 lei 5.635.000 lei
Nr. avertismente 12 152
Valoare produse neconforme oprite temporar de la comercializare 220.000 lei 35.000 lei
Valoare produse neconforme oprite definitiv de la comercializare 170.000 lei 1,2 milioane lei
Oprire temporară a prestării de servicii 11 locații 31 locații
Propunere încetare practice comerciale incorecte 4 magazine 12 magazine
Propunere închidere temporară a unității pentru o perioadă de până la 6 luni 12 magazine  
Propunere închidere temporară a unității pentru o perioadă de 6-12 luni 20 magazine  

 

Advertisement

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!

Advertisement

Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com
Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions