Conecteaza-te cu noi

Actual

Apele Române ACUZĂ Primăria Năvodari că a intabulat ILEGAL… 9.000 de mp de plajă

Published

on

În cursul zilei de azi, Bogdan Bola, director al ABADL Constanţa a postat, pe pagina sa de Facebook, un text prin care arată cum Primăria Năvodari a solicitat, în cursul anului 2014, un Aviz de gospodărire a apelor din partea ABADL  în vederea realizării promenadei Năvodari.

La finalizarea lucrărilor, în iunie 2017, inspectorii au făcut măsurători topografice din care a rezultat că, față de documentația depusă în 2014, traseul promenadei a fost modificat, din motive necunoscute, și mutat către vest.

Potrivit directorului Bogdan Bola, o fâșie de aproape 9.000 de mp de plajă a fost intabulată de Primăria Năvodari la Oficiul de Cadastru Constanța, în categoriile “curți construcţii” și “teren arabil”.

Directorul ABADL Constanţa a precizat că, dacă în 2017 existau doar 2 beach-baruri pe acea fâșie de teren, astăzi există 60 de construcții, de toate felurile, ridicate fără avizul ABADL.

Advertisement

El a mai spus că, în cursul zilei de ieri, ABADL a depus la judecătoria Constanța, acțiune în revendicare a dreptului de proprietate publică pentru suprafața de 8.763 mp.

Iată postarea directorului Bogdan Bola pe pagina de Facebook:

“Cum să îți bați joc de o plajă de pe litoralul constănțean? Simplu: intabulezi (abuziv) o fâșie de nisip, după care dai drumul la tot felul de construcții, direct pe plajă, nesolicitând vreun acord de la Apele Române. Și uite așa, transformi o oază de liniște și de relaxare într-o bâlci urbanistic, unde fiecare face ce vrea și cum vrea. Astăzi, episodul Năvodari….

În 2014, Primăria Năvodari solicita un Aviz de gospodărire a apelor din partea ABADL în vederea realizării promenadei Năvodari – amenajarea malului Mării Negre în zona litoralului. După trei ani, în iunie 2017, la finalizarea lucrărilor, în urma unei deplasări în teren, s-au făcut măsurători topografice din care a rezultat că, față de documentația depusă în 2014, traseul promenadei a fost modificat, din motive necunoscute și mutat către vest. Rezultatul? Aproape 9.000 de metri de plajă au fost intabulați de Primăria Năvodari la Oficiul de Cadastru Constanța, în categoriile “curți constructii” și “teren arabil”.

Cum a fost posibilă treaba asta? Prin nerespectarea planului și mutarea în teren a promenadei, o suprafață de aproximativ doi metri liniari, de la parapetul de protecție înspre plajă, pe toată lungimea promenadei (în total 8.763 de mp), au “dispărut” ca plajă, trecând din domeniul public al statului în domeniul public al Primăriei Năvodari. Asta s-a întâmplat cu toate că:

Advertisement

➡️ o astfel de trecere a bunurilor din domeniul statului în cel al unității administrativ-teritoriale se face DOAR prin Hotărâre de Guvern. Așa ceva nu există însă în cazul nostru!
➡️ în art. 136 din Constituție se arată clar că dreptul de proprietate asupra bogățiilor de interes public – plajele – face obiectul exclusiv al proprietății publice a statului
➡️ în art. 3 din Legea Apelor nr 107/1996, faleza și plaja mării aparțin domeniului public al statului și sunt în administrarea exclusivă a instituției noastre.
➡️ în Hotărârea de Guvern 1705/2006 plaja litoralului românesc este nominalizată în mod expres ca bun din domeniul public al statului, dat în administrare Administrației Naționale Apele Române – Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral.

Cu toate aceste legi și hotărâri de guvern, Primăria Năvodari a intabulat în favoarea sa dreptul de proprietate/administrare a fâșiei de plajă adiacente promenadei, având o lățime de 1.8-2 mp, totalizând 8.763 mp. De ce este foarte gravă această încălcare a dreptului statului de a își administra bunurile? Pe lângă elementul evident juridic al faptei, aceasta a dat a naștere unei situații aberante pe sectorul II al plajei Năvodari: dacă în 2017, existau doar două beach-baruri construite pe plajă, fără a avea vreun aviz din partea ABADL, acum sunt 60 de construcții aflate pe această fâșie de nisip. Atenție, acum vorbesc doar de acea porțiune intabulată de Primărie, nu de întreaga plajă!

Din aceste motive și având în vedere litera legii, am dispus ca Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral să depună ieri, la judecătoria Constanța, acțiune în revendicare a dreptului de proprietate publică pentru suprafața de 8.763 mp. Prin aceasta, solicităm restituirea imobilului teren – plaja litoralului românesc și rectificarea cărților funciare prin radierea mențiunilor privind dreptul de proprietate/administrare în favoarea orașului Năvodari. Într-un cuvânt – revenirea la normalitate.

Și pentru ca acele construcții, realizate pe fâșia de teren situată între Promenada Năvodari și plaja Mării Negre, să nu mai încalce legea (multe dintre ele sunt extinse abuziv pe plaja intabulată de ABADL) și să nu se înmulțească și mai mult, am trimis ieri și o adresă către Primăria orașului Năvodari. Prin aceasta, am solicitat o listă cu autorizațiile de construire emise pentru zona specificată, titularii acestora, precum și dacă prin certificatul de urbanism s-a solicitat avizul de gospodărire a apelor.

Motivul? Deoarece în conformitate cu prevederile Legii Apelor nr. 107/1996, avizul de gospodărire a apei trebuia solicitat (conform art. 50) de Primărie și obținut de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral, LUCRU CARE NU S-A ÎNTÂMPLAT PÂNĂ ACUM. Tocmai de aceea au fost posibile toate acele construcții – gherete, beach-baruri, fose septice, etc – care nu respectă normele legale și care multe dintre ele s-au extins, mult peste limita terenului intabulat de Primăria Năvodari – nu au niciun aviz din partea ABADL.

Advertisement

Având în vedere toate acestea, am solicitat expres ca de acum înainte, avizul de gospodărire a apelor să fie solicitat prin certificatele de urbanism, de fiecare dată când va fi cazul. Acesta este doar primul pas din demersurile noastre, urmează intrarea în normalitate, deoarece această stare de fapt nu mai poate continua în halul acesta…”, a precizat directorul ABADL Constanţa, Bodgan Bola.

Iată şi comunicatul oficial al ABADL Constanţa:

“Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (A.B.A.D.L), în calitatea de administrator al plajelor litoralului românesc, revendică în instanță dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de plajă de 8.763  mp, pe care Primăria Năvodaria și-a intabulat-o în mod nelegal.

Suprafața de plajă ce se întinde pe o lungime de 4,2 km și pe o lățime medie de 2 metri, este cuprinsă între limita de vest a plajei intabulate de A.B.A.D.L. și parapetul promenadei, aflat în proprietatea Primăriei Năvodari, care și-a intabulat cei aproape 9.000 mp de plajă la Oficiul de Cadasru și Publicitate Imobiliară Constanța, în categoria curți construcții și teren arabil.

Mai exact, Primăria Năvodari a amenjat pe promenada aflată în proprietatea sa, pe toată această lungime de peste 4 km, mai multe beach-baruri, care s-au extins și pe suprafața de plajă, proprietatea statului român aflată în administrarea A.B.A.D.L. La un control făcut în 2017 pe această fâșie de nisip erau amplasate doar două beach-baruri, iar în prezent la verificarea inspectorilor și specialiștilor în cadastru din cadrul instituției s-a constatat că sunt amplasate 60 de de construcții care s-au extins mult peste suprafața intabulată de Primăria Năvodari, ocupând ilegal domeniul plajei.

Advertisement

“Demonstrăm instanței prin înscrisuri și măsurători specifice, că terenul în suprafață de  8.763 mp are toate atributele specifice plajei, fiind o  întindere plată la ţărmul mării, acoperită cu nisip sau cu pietriş, o prelungire a platformei continentale. Mai mult decât atât, în acest sens, am solicitat instanței o expertiză tehnica judiciară cu specialitatea geomorfologia zonei costiere prin care să se facă dovada că suprafața intabulată în favoarea Primăriei Năvodari reprezintă plaja litoralului românesc, administrată de A.B.A.D.L.  Totodată, am solicitat Primăriei o listă cu autorizațiile de construire emise pentru zona specificată, titularii acestora, iar de acum înainte, avizul de gospodărire a apelor să fie solicitat prin certificatele de urbanism”, a declarat Bogdan Bola.

Potrivit art. 136 alin. 3 din Constitutia Romaniei: “Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice.” Aceleași mențiuni privind falezele si plajele marii  se regăsesc și în Legea Apelor nr.107/1996, Legea nr. 213/1998, și de asemenea, în Anexa 2 al Codului administrativ „Lista cuprinzând unele bunuri care aparțin domeniului public al statului”.

Potrivit legii, trecerea unor bunuri din domeniul public al statului în domeniul public al unei primării se face la cererea consiliului local, NUMAI PRIN HOTARARE DE GUVERN.

Juriștii Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral solicită  instanței rectificarea cărților funciare prin radierea mențiunilor cu privire la dreptul de proprietate înscris în favoarea Orașului Năvodari asupra terenului în suprafata de 8.763 mp, precum și constatarea nulitatii absolute a actelor notariale.”, a precizat Biroul de presă al ABADL Constanţa.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions