Connect with us

Administratie

Aproape 9 milioane de lei ne costă deszăpezirea județului Constanța. Acuzațiile liberalilor: “Nu am avut acces la informații”

Mihaela Tîrpan

Publicat

la

Consilierii județeni au decis amânarea pentru o ședință de îndată a forului județean în vederea discuțiilor privind aprobarea tarifelor pentru deszăpezirea și combaterea lunecușului pentru iarna 2018 – 2019 ce vor fi aplicate de RAJDP. Liberalii au acuzat conducerea administrației județene că documentele nu au ajuns pentru verificare și studiu, așa încât discuțiile pe marginea acestui subiect vor putea fi purtate într-o ședință de îndată a Consiliului Județean Constanța. De altfel, pe site-ul Consiliului Județean Constanța informațiile privind tarifele la deszăpezire nu au fost disponibile decât după terminarea ședinței.

Astfel, aflăm că valoarea estimată a contractului de deszăpezire pentru iarna 2018 – 2019 este de 8.785.031,00 lei fără TVA, după cum urmează:

  • Cheltuieli cu combustibilul – 44%
  • Cheltuieli cu materialul antiderapant – 14%
  • Cheltuieli cu pregătirea de iarnă (anvelope, acumulatori, lubrifianți, antigel, revizii utilaje și auto) – 15%
  • Cheltuieli cu personalul – 27%

“Considerăm că proiectul sde hotărâre are tarifele corect fundamentate și asigură condițiile pentru intervenția eficace a Regiei pe timp de iarnă, pe drumurile publice din patrimoniul județului Constanța”, se arată în proiectul de hotărâre amânat luni.

Amânare

O primă propunere privind amânarea discuțiilor pe marginea proiectului a venit de la Claudiu Palaz, vicepreședintele CJ Constanța

Palaz a propus amânarea discuțiilor pe proiect până la finalul ședinței. Apoi, timp de o oră să fie discutat și mai apoi să se treacă la vot.

Grupul PNL a transmis că proiectul are nevoie de timp pentru a fi analizat, iar liberalul Marian Crușoveanu a susținut de la microfon că este nevoie ca documentația proiectului să fie analizată în mod responsabil.

Circ și automatism de ridicare a mâinii

Asta susține consilierul județean liberal Marian Crușoveanu după ședința de azi. Fără a avea documentația proiectului, liberalii au cerut informații cu privire la ceea ce prevede acest contract, mai ales că el nu avea avizul niciunei comisii de specialitate din cadrul Consiliului Județean Constanța.

Crușoveanu a cerut amânarea proiectului pentru ca documentul să fie studiat, iar social democrații din Consiliul Județean au avut grijă să aducă diverse ironii.

“Noi am avut ședințe în comisii, însă nu am primit documentația cu privire la acest proiect. Cu o oră înainte de ședința de astăzi, am fost sunat de doamna Mariana Belu, secretarul județului, pentru a ne informa cu privire la faptul că a primit documentația și o putem studia. Cum pentru acest aspect nu era timp suficient, i-am transmis doamnei că vom decide în cadrul ședinței cum vom proceda. Așa am solicitat amânarea discuțiilor privind proiectul privind deszăpezirea și combaterea lunecușului. Aceasta nu este o procedură care să se facă pe genunchi, mai ales că cei de la Curtea de Conturi le-au lăsat celor de la RAJDP o serie de nereguli. Vreau să vedem, și am spus asta și în ședință, ce a trecut Curtea de Conturi în documentul respectiv, ce presupune contractul din acest an în ceea ce privește costurile și apoi votăm. Vreau să precizez că Lucian Lungoci, adminstratorul RAJDP ne-a asigurat că amânarea votului pentru acest proiect nu influențează activitatea Regiei. Pe mine altceva mă deranjează și chiar vreau să punctez acest aspect, respectiv automarismul și circul pe care le aduc în ședință cei de la PSD. Înțeleg că așa au fost învățați, dar e important să cunoaștem datele contractului înainte de a vota”, a declarat Marian Crușoveanu, consilier PNL, pentru “Ordinea.ro”.

De altfel, și șeful Regiei Județene de Drumuri a propus discuții pe tema raportului Curții de Conturi.

“Eu aș propune o discuție cu consilierii județeni despre raportul Curții de Conturi, despre activitatea de deszăpezire efectuată în perioada 2016 – 2017”, a spus Lucian Lungoci în cadrul ședinței.

Pentru studiu, vă punem la dispoziție și proiectul în forma propusă la vot în ședința de luni, 26 noiembrie:

10

NOTĂ! Conform informațiilor Ordinea.ro, pentru iarna 2016 – 2017 a fost decontată suma de aproape 7 milioane de lei pentru intervențiile Regiei Județene de Drumuri.

 

Comments

comments

Administratie

(VIDEO) Seri de neuitat la „Euforia Eforiei“!

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Turiştii care au ales orașul Eforie ca destinație de vacanță în week-end-ul trecut, dar și localnicii, au avut ocazia să asiste la un spectacol de neuitat, dedicat Zilelor oraşului Eforiei și intitulat „Euforia Eforiei”. Evenimentul, aflat la cea de-a 14-a ediție, a fost organizat pe cele două scene amplasate în Eforie Nord (la Teatrul de vară) şi în Eforie Sud (parcul de la Cazino), pe care au urcat artiști locali, cât și nume îndrăgite de români. Pe scena Teatrului de Vară din Nord a cântat în deschidere Bianca Constantinescu, apoi a urmat o seară grecească – Seara lui Zorba, adusă de trupele Greek 4U și Ansamblul Astras. Au mai urcat pe scenă Roxana Cozma, o tânără din Eforie, și Annes. Duminică, pe scenă a urcat Aida Preda, urmată de „seara balkanică“. Cel care a făcut publicul să se mişte în paşi de sirtaki este nimeni altul decât Ionuţ Galani. Seara balkanică a fost completată de Radu Ille și formația Gramoste. În final, ansamblurile „Brâulețul“, „Vanghilizmo“ și „Asteria“ au încins atmosfera.

În Eforie Sud, în deschiderea evenimentului au evoluat mai multe trupe de Latino Dance, iar apoi au urcat pe scenă Alesia Paraschiv, Annes și Iuliana Puschilă. Duminică, tot în Eforie Sud, seara a început cu Latino Dance și a continuat cu Bianca Constantinescu, un ansamblu folcloric și Aida Preda. Euforia Eforiei a fost un eveniment organizat de Primăria Eforie.

 

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Bourceanu îi cere lui Făgădău să prezinte planul pentru reabilitarea rețelei de termoficare

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Prim-vicepreședintele PNL Constanța, Septimiu Bourceanu, a explicat că votul dat de consilierii locali liberali pentru cumpărarea de către municipalitate a reţelei de transport a energiei termice vine cu responsabilități și obligații atât pentru primarul Constanței, cât și pentru PNL.

„Prin amendamentul pe care l-am adus la proiectul de hotărâre, Decebal Făgădău și-a asumat implementarea acestui demers și obligația ca, în 30 zile, să prezinte planul de acțiuni pentru reabilitarea rețelei de termoficare. Îi transmit lui Decebal Făgădău că vom urmări atent traiectoria acestui proiect și modul în care îl pune în aplicare. Este în interesul constănțenilor ca reabilitarea rețelei termice să se concretizeze și să nu fie doar subiect de campanie electorală pentru un primar care își mai dorește un mandat“, a declarat Bourceanu.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

USR Constanța îi cere lui Făgădău să înceteze cu pomenile electorale

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Anunțul Primăriei Constanța că primarul Decebal Făgădău va oferi, GRATUIT, rechizite și ghiozdane tuturor elevilor și copiilor de grădiniță din municipiu a declanșat un val de furie în mediul online. Mulți internauți au scris că, în acest fel, primarul încearcă să-i „cumpere pe constănțeni“ în vederea obținerii unui nou mandat. De asemenea, oamenii politici îi sfătuiesc pe constănțeni să nu pice în plasa primarului pentru că aceste gratuități oferite de Făgădău sunt precum mărul otrăvit. Printre cei care critică gestul primarului se numără și cei de la USR Constanța. Președintele Organizației Județene Constanța a USR, Remus Negoi, spune că gratuitățile costă mult, mai mult decât credem, pe termen mediu și lung. Soluția, spune Negoi, nu sunt gratuitățile, ci eliminarea corupției de la nivelul autorităților locale, subțierea aparatului de stat, debirocratizarea masivă și un mediu de afaceri sănătos.

„Nu gratuitățile ne asigură prosperitatea. Nu gratuitățile ne aduc o viață mai bună. Nu gratuitățile ne permit să fim puternici în fața statului. Nu gratuitățile sunt dovadă de bunătate și eficiență a autorităților. Dimpotrivă: Gratuitățile costă mult, mai mult decât credem, pe termen mediu și lung. Gratuitățile împovărează majoritea populației, cea care le suportă, pentru că nu sunt plătite din buzunarul urmașilor lui Mazăre, ci tot de contribuabil. Gratuitățile ne fac să depindem de stat și să stăm la mâna lui, în fapt, a unor persoane care cândva ne vor cere ceva la schimb. Mai exact, voturi și indulgență. Gratuitățile sunt expresia populismului, sunt o formă mascată de mită și pun într-o postură nedemnă cetățenii. Autoritățile locale dau pomeni ca și cum s-ar fi terminat problemele învățământului constănțean, ca și cum elevii ar avea condiții optime de învățat. Poate domnul primar și consilierii PSD n-au aflat că 12 unități de învățământ din Constanța nu au săli de sport. Sau poate discută cu părinții despre cum sunt nevoiți să cotizeze pentru paza elevilor, deși, conform legii, aceasta trebuie asigurată de primărie. Tot părinții le-ar spune că ajung să plătească zugrăveala, aerul condiționat sau că la școală copiii n-au săpun ori hârtie igienică.

Soluția nu sunt gratuitățile, ci eliminarea corupției de la nivelul autorităților locale, subțierea aparatului de stat, debirocratizarea masivă și un mediu de afaceri sănătos, fără privilegiați din afaceri cu statul, un mediu care să le permită oamenilor să muncească și să câștige pe măsura muncii lor. Când aceste lucruri se vor întâmpla, vom vedea o Constanță înfloritoare, cu cetățeni care n-au nevoie să le cumpere primăria ghiozdane, penare și gume“, a notat Remus Negoi.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: