Connect with us

Actual

Asociația Casa Mării Negre: ”Este nevoie de oameni de valoare care să scoată Dobrogea din anonimatul și provincialismul în care se complace”

Maria Ionescu

Publicat

la

În iulie 2017 a fost înființată, la Constanța, Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House, structură asociativă extrem de utilă societății românești din perspectiva derulării de politici publice eficiente în zona Mării Negre. Înființarea acesteia răspunde unei necesități civice, naționale, regionale și locale, pe fondul penuriei de asociații / centre de reflecție / think-tank-uri de analiză/predicție politică în teritoriu, la Marea Neagră – spațiu de interes strategic pentru Statul Român și politica sa externă. Scopurile prioritare ale Asociaţiei “Casa Mării Negre / Black Sea House” sunt cele de a promova şi susţine cultura și politicile publice, în plan național și local (în Dobrogea), precum și în întreg spațiul pontic, prin proiecte și inițiative tematice, de a crea, încuraja şi dezvolta o comunitate culturală locală responsabilă și pro-activă, de a vitaliza managementul cultural local, de a stimula dialogul interreligios în Dobrogea și pe întreg litoralul pontic, de a proteja patrimoniul și specificul cultural al zonei Mării Negre, precum și de a realiza studii și analize geopolitice în spațiul pontic, utile comunității locale și administrației locale și centrale. Asociația va funcționa ca un think-tank de politică externă și politici publice pentru zona Mării Negre și ca un catalizator al proiectelor de consolidare a dialogului interetnic și interreligios și de conservare și dezvoltare a patrimoniului cultural din spațiul pontic, în general și Dobrogea în special. Principalele activități periodice/programatice pe care și le propune Asociația sunt: organizarea unei conferințe de lansare a Asociației, în toamna anului în curs, cu tema/titlul Marea Neagră, de la probleme la soluții; editarea unei publicații cu titlul Studii geopolitice pontice; organizarea semestrială de conferințe, seminarii și work-shop-uri pe teme geopolitice pontice; derularea unor programe culturale, educaționale și științifice care să confere relevanță spațiului dobrogean, la nivel național și în întreg arealul extins al Mării Negre. Derularea de activități sub egida Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House, în domenii precum politicile publice la Marea Neagră, dialogul inter-religios, valorificarea patrimoniului cultural etc., va fi benefică intereselor societății românești și Statului Român, în zona sa de proximitate și în zona extinsă a Mării Negre, va pune în valoare resursele umane existente la nivelul elitei academice, culturale și științifice din Dobrogea și va contribui la creșterea gradului de implicare a societății civile din România în gestionarea unor teme sensibile care au nevoie (mai ales în această perioadă) de elite culturale și administrative lucide, responsabile, atât la București, cât și în (mai ales în) restul Țării.

Cine conduce asociația?

Conducerea Asociației este asigurată de Dorin Popescu, în calitate de președinte (cadru universitar, analist politic, eseist, doctor în litere, fost diplomat la Ambasada României la Moscova, Consulatul General al României la Cernăuți și Ambasada României la Sarajevo, cu rang diplomatic actual de ministru-consilier) și Florin-Cristian Anastasiu, vice-președinte, profesor de limba și literatura română, directorul Colegiului Dobrogean Spiru Haret din Tulcea. ”Încurajăm în mod insistent și responsabil tinerii intelectuali din Dobrogea să se alăture Asociației noastre, în proiectele acesteia (e-mail-urile Asociației: casamariinegre@yahoo.com, blackseahouse@yahoo.com, tel. mobil de contact 0727247473). Este nevoie de oameni de valoare care să scoată Dobrogea din anonimatul și provincialismul în care se complace, de tineri și în egală măsură de oameni-tezaur care pot genera proiecte și programe ce pot consolida profilul cultural al Dobrogei în plan național și internațional.”, precizează conducerea Asociației Casa Mării Negre. Calitățile și angajamentul acestora pentru o viață culturală de calitate în Dobrogea vor constitui pe termen lung o garanție a succesului noii Asociații. Membrii fondatori ai Asociației reconfirmă public încrederea lor sinceră în virtuțile dialogului, schimbului de idei, deschiderii spre celălalt și spre lume. ”Împreună putem face cu adevărat din Dobrogea un spațiu mai bun pentru copiii care ne cresc aici!”, precizează conducerea Asociației.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Constanța. Accident rutier între un autobuz și un autoturism

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Cu puțină vreme în urmă, pe b-dul Ferdinand din  municipiul Constanța a avut loc un eveniment rutier în urma căruia o persoană a fost rănită.

Potrivit ISU Constanța, în accident  au fost implicate un autoturism și un autobuz. O persoană, care era pasager în autobuz, a fost rănită.

Update: O femeie conștientă a fost transportată la spital de către echipajul SMURD B.

Știre în curs de actualizare.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ministerul Economiei anunță că România are stocuri de gaze și energie electrică pentru iarnă

Tatian Iorga

Publicat

la data de

Scris de

Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri anunță că Romania are pregătite stocurile pentru a asigura consumul de gaze naturale și energie electrică pentru perioada sezonului rece şi-a pregătit stocuri suficiente de gaze naturale și de combustibili pentru producția de energie electrică, astfel că nu se întrevăd probleme în asigurarea consumului la iarnă.

„A avut loc, ieri, prima întâlnire a Comandamentului Energetic de Iarnă gestionat de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri. În cadrul acesteia, s-au trecut în revistă stadiul pregătirilor de iarnă și măsurile întreprinse de operatorii economici din sectorul energetic care au obligații în acest sens. Astfel, s-a constatat că măsurile obligatorii privind nivelul de siguranță și securitate sunt îndeplinite, nivelul stocurilor de gaze naturale și cărbune, precum și nivelul lacurilor de acumulare aflându-se în parametri corespunzători:

În depozitele de stocare a gazelor naturale se găsesc 2,9 miliarde metri cubi;

Stocurile de cărbune sunt la un nivel de 820 mii tone;

În ceea ce privește stocurile de combustibili, fata de anul precedent, atât stocurile de lignit, cât și volumul de gaze înmagazinat au valori superioare;

Gradul de umplere al acumulărilor hidroenergetice este în valoare medie de aprox. 80%, iar debitul Dunării este de cca. 7000 mc/s (în secțiunea Porțile de Fier);

La grupurile generatoare se află în finalizare ultimele lucrări de reparații/remediere;

Operatorii de distribuție energie electrică și gaze naturale sunt pregătiți, de asemenea, cu stocuri de rezervă, în caz de necesitate.

Din acest punct de vedere, nu se întrevăd probleme în asigurarea consumului de gaze naturale și de energie electrică în perioada sezonului rece. Funcționarea sigură și stabilă a Sistemului Energetic Național dar și a întregului sector energetic din România, reprezintă o prioritate majoră din sfera de obiective principale ale Guvernului în contextul perioadei de iarnă 2020-2021.“, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Bărbați reținuți pentru tâlhărie. Au agresat un paznic și au furat dintr-un grajd

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul  zilei de ieri, doi bărbați au fost reținuți de către polițiștii din Medgidia sub acuzația comiterii infracțiunii de tâlhărie calificată.  Este vorba despre doi tineri, în vârstă de 27, respectiv 29 de ani.

Potrivit Biroului de presă al IPJ Constanța, în cursul nopții de 18/19 octombrie, în jurul orei 2.00, cei doi au ajuns în extravilanul comunei Peștera, la un grajd în care erau ținute vite și obiecte de harnașament.

Aceștia l-au agresat pe paznic, un bărbat în vârstă de 56 de ani, i-au luat telefonul mobil și au pătruns în grajd. De acolo au furat mai multe obiecte pentru harnașament, două ciocane, o seceră, precum și de două bovine.

Prejudiciul a fost recuperat integral și înapoiat persoanei vătămate.

În urma probatoriului administrat în cauză, polițiștii i-au reținut pe bărbații în cauză pentru 24 de ore, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia cu propunere de arestare preventivă.

Cei doi au fost introduși în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Constanța.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: