Connect with us

Actual

Asociația Elevilor din Constanța este foc și pară pe primarul Făgădău! Vezi de ce

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Asociația Elevilor din Constanța condamnă lipsa de interes din partea primarului municipiului Constanța, Decebal Făgădău, față de elevii aflați în situații de risc și față de sprijinirea performanței.

Pe ordinea de zi pentru ședința Consiliului Local al Municipiului Constanța de azi se regăsește proiectul pentru aprobarea burselor aferente semestrului I. Din păcate, cuantumurile propuse de proiect pentru bursele școlare au rămas aceleași ca a acum un an, și anume: 50 lei – bursa de merit, 200 lei – bursa de studiu, 200 lei – bursa de ajutor social, 300 lei – bursa de performanță.

”Dorim să atragem atenția asupra faptului că, deși bursele au rămas la aceleași cuantumuri din punct de vedere nominal, din cauza ratei inflației care, conform site-ului BNR, este de 5,03% față de luna septembrie a anului trecut, valoarea reală a burselor a scăzut, ele nemaifiind în concordanță cu nevoile reale ale elevilor. Astfel, valorile reale ale burselor scad la: 47,5 lei – bursa de merit, 190 lei – bursele de ajutor social și de studiu și 285 – bursa de performanță. Pe această cale, considerăm că pasivitatea sau reaua-voință a edilului Constanței produce pagube elevilor.

Mai mult decât atât, dorim să menționăm promisiunea primarului cu privire la burse ce a fost făcută în dezbaterea publică a bugetului pe anul 2018, și anume că bursele școlar vor crește semestrial, lucru care, evident, nu s-a înfăptuit, ele rămânând la aceleași cuantumuri de un an întreg.

Solicităm, astfel, creșterea cuantumurilor burselor școlare la următoarele valori, raportate la salariul minim pe economie: 95 lei – bursa de merit (5% din s.m.e), 285 lei – bursa de studiu (15% din s.m.e.), 380 – bursele de performanță și de ajutor social (20% din s.m.e.). Conform unor estimări realizate de noi, raportat la nr. beneficiarilor și creșterea cuantumurilor, ar fi necesară creșterea bugetului pentru burse cu max. 10 milioane de lei.”, precizează conducerea Asociației Elevilor din Constanța.

”Ne întrebăm, sincer, ce înseamnă  524.700 de lei din bugetul primăriei pentru a sprijini elevii care provin din familii unde venitul mediu pe cap de familie este sub salariul minim pe economie, dar care reușește să obțină o medie generală peste nota 7? Ce înseamnă aprox. 3,8 mil. de lei pentru a sprijini elevii care obțin, anual, medii peste 8.50? Ce înseamnă 92.160 lei pentru a suține elevii care obțin premii la olimpiadele naționale, elevi care fac cinste Constanței, așa cum afirmă mereu domnul primar? Dar, cel mai important, ce înseamnă 4,6 mil. de lei pentru elevi care fie sunt orfani de unul sau ambii părinți, fie au venitul mediu lunar, pe cap de familie sub 50% din salariul minim pe economie? Toate acestea ar reprezenta sumele pe care primăria ar trebui să le suplinească pentru a aduce bursele la cuantumurile menționate de noi, însumând aprox. 9 milioane de lei, iar, în contextul în care edilul se lăuda cu un excedent bugetar de 279 milioane de lei, considerăm că sunt sume infime pentru bugetul primăriei.”

.

         

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Constanța: Bărbatul care a condus beat și fără permis a fost arestat

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Judecătoria Constanța a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile în cazul bărbatului implicat în accidentul de seara trecută, acesta fiind introdus în arestul IPJ Constanța. A fost depistat sub influența băuturilor alcoolice, concentrație de 1,90 mg/l în sânge. El fusese reținut de către polițiștii constănțeni după ce comisese trei infracțiuni, potrivit IPJ Constanța.

Reamintim că, la data de 15 decembrie a.c., în jurul orei 21.35, un bărbat, în vârstă de 40 de ani, din municipiul Medgidia, a condus un autoturism pe bulevardul I.C. Brătianu din municipiul Constanța, dinspre strada Dezrobirii.

La intersecția cu sensul giratoriu din dreptul aleii de acces către bulevardul Aurel Vlaicu, nu a acrodat prioritate unui alt autoturism, condus în sensul giratoriu de un alt bărbat. În urma accidentului a rezultat vătămarea corporală ușoară a unui pasager din al doilea autoturism, un bărbat, în vârstă de 40 de ani, din orașul Năvodari.

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Constanța au stabilit că șoferul vionovat de producerea accidentului se afla sub influența băuturilor alcoolice, având o concentrație de 0,79 mg/l alcool în aer pur expirat, fapt pentru care l-au condus la Spitalul Clinic Județean Constanța pentru a-i fi recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei în sânge și care au stabilit că era foarte beat, adică avea 1,90 mg/l alcool în sânge.

Bărbatului i-au fost reținute doar două infracțiuni, respectiv conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice și ultraj. Persoana vătămată în accidentul respectiv nu a depus plângere….

Constanța: Un șofer care a condus beat, a produs un accident și apoi a amenințat un polițist a fost reținut

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un bărbat din Mangalia și-a pus ștreangul de gât! Suferea de o boală incurabilă

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei după amiezi, un bărbat din Mangalia, în vârstă de 59 de ani, a fost găsit spânzurat. Din nefericire, nu a mai putut fi salvat.

Potrivit IPJ Constanța, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Mangalia au fost sesizați asupra decesului său.  Acesta a fost găsit spânzurat de o grindă în magazia de lemne a propriei locuințe.

Omul a lăsat un bilet de adio, fiind suferind de o boala incurabilă. Nu au fost observate semne de violența pe trup sau membre. Cadavrul va fi dus la morga pentru necropsie.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Explozie la Costinești! Un bărbat și-a pierdut viața

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, la Costinești, pe strada Prof. Ghe. Alexianu a avut loc un eveniment grav din cauza exploziei unei butelii de aragaz urmată de incendiu la o magazie.

La fața locului s-au deplasat de urgență două autospeciale de pompieri din cadrul stației Tuzla dar și echipaje ale serviciului de ambulanță.

Cadrele medicale ajunse la fața locului acordă prim ajutor unui bărbat de aproximativ 47 de ani cu amputație de antebraț și glezna zdrobită.

În urmă cu puțină vreme, bărbatul a în intrat în stop cardio respirator. I se face protocol de resuscitare.

La fața locului  sunt 2 echipaje Saj B2 și C2.

Știre în curs de actualizare.

Update: În urmă cu puțină vreme, a fost declarat decesul bărbatului. Ulterior se va stabili și cauza incendiului. Între timp, a fost lichidat.

Update2: Bărbatul care și-a pierdut viața era cumnatul proprietarului, un om extrem de muncitor și un foarte bun familist.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: