Conecteaza-te cu noi

Actual

Astăzi este Ziua Mondială a Apei. Ce proiecte au fost prezentate la Apele Române Dobrogea-Litoral

Published

on

ziua mondiala a apei

Ziua Mondială a Apei a fost marcată de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral în ședința de lucru a Comitetului de Bazin Dobrogea – Litoral la care au participat membrii Comitetului din județele Constanța și Tulcea. În cadrul întrunirii a fost subliniată importanța vitală a acestei resurse naturale și faptul că la nivel global se manifestă o acută criză a apei cauzată de utilizarea excesivă și poluarea apei, criză care, în viitorul apropiat, va fi amplificată de efectele schimbărilor climatice.

Cu această ocazie ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet adeclarat prin mesajul transmis că “prioritatea majoră a ministerului va fi atragerea fondurilor europene disponibile în perioada următoare, pentru managementul apei unde se ia în considerare impactul asupra mediului, inclusiv în contextul transfrontalier, a efectelor schimbărilor climatice și conservării biodiversității. În aceleași context, directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”, Sorin Lucaci,menționează că tema aleasă în acest an pentru Ziua Mondială a Apei – “Water for peace”, subliniază rolul esențial pe care îl are apa în istoria și evoluția popoarelor, dar și în menținerea stabilității globale.

În cadrul ședinței de lucru s-a ales noua componență a Comitetului și au fost prezentate proiectele din finanțare europeană pe care le desfășoară instituția în prezent.

La eveniment au participat membrii Comitetului, care sunt reprezentanții instituțiilor publice din județele Constanța și Tulcea. În urma votului s-a decis ca funcția de președinte al Comitetului de Bazin să fie asigurată de către președintele Consiliului Județean Constanța și cea de vicepreședinte, de către Consiliul Județean Tulcea, pe următorii patru ani. Propunerea a fost supusă votului, fiind votată de 17 membri ai Comitetului de Bazin din totalul de 20.

Advertisement

În cadrul ședinței a fost prezentat proiectul ,,APĂRAREA ÎMPOTRIVA INUNDAȚIILOR A LOCALITĂȚII BABADAG, JUDEȚUL TULCEA”,cod SMIS 2014+137403, care se află în plină desfășurare. Orașul Babadag, din județul Tulcea este afectat de viituri repetitive prin prisma poziției geografice, a caracteristicilor morfologice și a regimului climatic local, fapt care imprimă o vulnerabilitate crescută la fenomenele de inundații. Pentru diminuarea acestui risc sunt în implementare măsuri combinate de protecție împotriva inundațiilor, printre care și lucrări de combatere a eroziunii solului aplicate pe toată suprafața bazinului hidrografic al pârului Tabana.

De asemenea, a fost prezentat proiectul “REDUCEREA EROZIUNII COSTIERE FAZA II (2014-2020)”, ce se derulează pe 11 zone delimitate astfel: Zona Stăvilare Periboina-Edighiol; Zona Mamaia; Zona Tomis; Zona Agigea; Zona Eforie; Zona Costinești; Zona Olimp; Zona Jupiter-Neptun; Zona Balta Mangalia-Venus-Aurora, Zona Mangalia-Saturn, Zona 2 Mai.

”Pentru fiecare dintre cele 11 zone ale proiectului au fost identificate schemele de amenajare costieră ce cuprind în principal diguri, epiuri și lucrări de înnisipare rezultând: reabilitarea a două stăvilare, protecție costieră pe o lungime de 30,54 km și suprafață de plajă nou creată de aproximativ 250 ha. Scopul proiectului este să asigure adaptarea la schimbările climatice, prevenirea și reducerea eroziunii liniei țărmului.

În paralel cu aceste inițiative, specialiștii din cadrul A.B.A. Dobrogea-Litoral au desfășurat acțiuni de conștientizare în școlile din județul Constanța, abordând tema din acest an a Zilei Mondiale a Apelor: “Water for peace”.”, a precizat Marieta Iorga, purtător de cuvânt al ABADL.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions