Connect with us

Actual

Atacurile și intimidările la adresa jurnaliștilor, incluse în Raportul SUA privind drepturile omului în România

Publicat

la

România este taxată din nou de către Departamentul de Stat al SUA, care întocmit un raport cu privire la drepturile omului în România pentru anul 2021. În acest raport, un capitol important îl ocupă libertatea de exprimare și independența presei. În raport este menționat faptul că „unii reporteri din întreaga țară au continuat să fie hărțuiți, dați în judecată sau amenințați de autoritățile pe care le-au investigat sau de împuterniciții acestora”. Raportul punctează foarte clar cazuri în care jurnaliști sunt agresați fizic, procesele deschise unor instituții media, dar și amenințările la adresa ziaristei Emilia Șercan.

Unul din cazurile amintite face referire la scandalul în care a fost implicată senatorul  Diana Șoșoacă. În 11 decembrie, poliția bucureșteană a reținut-o pe jurnalista italiană Lucia Goracci și echipa sa care lucrau pentru televiziunea de stat italiană RAI, la cererea senatorului Diana Sosoaca, care i-a reținut împotriva voinței lor în biroul său în timpul unui interviu convenit anterior cu privire la opiniile sale antivaccinare. Goracci a declarat că soțul senatoarei, Dumitru Silvestru Sosoaca, a mușcat-o de mână și a acuzat poliția că a urmat ordinele senatoarei în loc să o protejeze pe jurnalistă și echipa sa. Echipa RAI a fost eliberată de poliție după intervenția ambasadei Italiei. Până în decembrie, mai multe anchete penale erau în curs de desfășurare în legătură cu acest caz.

Cazul jurnalistei Emiliei Șercan este, de asemenea, scos în evidență. În 24 mai, Curtea de Apel București i-a condamnat pe fostul decan al Academiei de Poliție, Adrian Iacob, și pe adjunctul acestuia, Mihail Marcoci, la trei ani de închisoare cu suspendare, 120 de ore de muncă în folosul comunității și 80.000 de lei (18.900 de dolari) despăgubiri pentru victimă, pentru că au instigat un polițist la șantajarea și amenințarea cu moartea a unui reporter, Emilia Sercan. Sercan și Direcția Națională Anticorupție au făcut apel la sentință. În 2019, Sercan a primit amenințări cu moartea după ce un articol de jurnalism de investigație pe care l-a scris în PressOne.ro a reclamat mai multe cazuri de plagiat al tezelor de doctorat ale Academiei de Poliție, inclusiv al tezei decanului. Investigația lui Sercan a dus la pierderea dreptului Academiei de Poliție de a acorda diplome de doctorat.

În 16 septembrie, un grup de 20 de indivizi înarmați cu topoare și bastoane i-a atacat și bătut pe jurnalistul și cineastul Mihai Dragolea, regizorul Radu Constantin Mocanu și activistul de mediu Tiberiu Bosutar, care documentau tăierile ilegale de păduri într-o pădure din județul Suceava. Mass-media au relatat că două dintre victime și-au pierdut cunoștința, iar echipamentul de filmare a fost distrus de atacatori. Patru dintre cele 20 de persoane au fost arestate, fiind ulterior eliberate și plasate sub control judiciar de către procurori. Cazul a rămas în curs de desfășurare până în octombrie.

Raportul Departamentului de Stat al SUA arată că în România ”practicile de corupție au rămas larg răspândite, în ciuda mai multor urmăriri penale de profil înalt. În cursul anului au existat numeroase rapoarte privind corupția guvernamentală, uneori în condiții de impunitate. Corupția și utilizarea abuzivă a fondurilor publice au fost larg răspândite”.

Raportul face referire și la libertatea de exprimare, inclusiv a membrilor presei și a altor mijloace de informare în masă.

„Constituția prevede libertatea de exprimare, inclusiv pentru membrii presei și ai altor mijloace de informare în masă, iar guvernul a respectat parțial acest drept. Organizațiile media independente au remarcat politizarea excesivă a mass-media, mecanismele de finanțare corupte, precum și politicile editoriale subordonate partidelor politice și intereselor proprietarilor. Reporterii și reprezentanții societății civile au declarat că libertatea lor de exprimare a fost, de asemenea, limitată de accesul restricționat la informațiile de interes public emise de guvern și de instituțiile publice, inclusiv cheltuielile, contractele sau licitațiile care implică fonduri publice, precum și dosarele academice ale funcționarilor și dosarele pandurilor. Reporterii și ONG-urile au fost adesea nevoiți să dea în judecată ministerele, agențiile sau entitățile locale controlate de stat pentru a avea acces la informații publice.“, se mai arată în raport.

Sursa: g4media.ro, Foto: state.gov

Comments

comments

Actual

Un autoturism s-a răsturnat în apropiere de Sinoe. Două persoane, transportate la spital

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei seri, în jurul orei 22.15, în județul Constanța a avut loc un grav accident rutier. Un autoturism s-a răsturnat în apropierea localității Sinoe.

Din primele informații, o persoană este încarcerată. La fața locului intervin mai multe echipaje de salvare, respectiv o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Stației de pompieri Midia, precum și un echipaj SMURD B.

Știre în curs de actualizare.

Update: Din accidentul rutier au rezultat 2 victime, conștiente, cooperate, ieșite din autoturism până la sosirea echipajelor. Acestea au fost preluate de către un echipaj SMURD B și o ambulanță SAJ.

Foto: ISU Constanța

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Un microbuz a intrat într-o remorcă încărcată cu baloți, în Ostrov. Două persoane sunt inconștiente

Publicat

la data de

Scris de

Un grav accident rutier s-a produs în această seară, în jurul orei 21.50, în județul Constanța. Un microbuz de călători a intrat într-i remorcă încărcată cu baloți.

Potrivit Biroului de presă al ISU Constanța, la intrarea în localitatea Ostrov, un microbuz cu 7 persoane a intrat într-o remorcă încarcată cu baloți.

2 persoane sunt inconștiente, restul au coborât din microbuz, conștiente și cooperante.

La fața locului intervine PTS Baneasa, Detașamentul de pompieri de la Cernavodă, cu 1 SMURD B, Detașamentul Medgidia cu 1 ATPVM, precum și Serviciul de Ambulanță, cu 3 ambulanțe tip B.

Știre în curs de actualizare.

Update: În microbuz se aflau 8 persoane, respectiv 7 pasageri și șoferul. Două victime au fost încarcerate. Una dintre ele,  inconștientă declarată decedată, cealalată conștientă, cooperantă, preluată de ambulanță SAJ.
Restul persoanelor nu au nevoie de îngrijiri medicale.

Update2: Oficial din partea Biroului de presă al IPJ Constanța

Astăzi, în jurul orei 22:00, polițiștii rutieri au fost sesizați cu privire la producerea unui accident rutier, pe DN 3 în localitatea Ostrov.

Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că impactul s-a produs între un microbuz și o remorcă tractată de un tractor.

În urma accidentului a rezultat decesul la fața locului a unui pasager și rănirea ușoară a altuia, ambii aflându-se în microbuz.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Trei bărbați s-au înecat azi în mare. Unul dintre ei era salvamar

Publicat

la data de

Scris de

Azi, 8 august, în decurs de câteva ore, trei bărbați și-au pierdut viața în mare. Unul dintre ei, un tânăr în vârstă de 23 de ani, din Suceava, s-a prăpădit în stațiunea Saturn, în jurul orei 9.30. Trei ore mai târziu s-au înecat doi bărbați, în Eforie Nord. Unul dintre ei, în vârstă de 28 de ani era din Ialomița, și s-a aruncat în valuri. Nu a mai reușit să iasă, așa că cel de-al doilea, un salvamar (Sorin Georgian Olariu) în vârstă de 48 de ani, din județul Dâmbovița, i-a sărit în ajutor. Din păcate, amândoi și-au pierdut viața.

Valurile erau foarte mari, curenții extrem de puternici, iar pe plajă era arborat steagul roșu, așa că nimeni nu ar fi trebuit să intre în mare pentru a face baie.

Este foarte important să țineți cont de câteva sfaturi, să nu vă aventurați în mare în special când este arborat steagul roșu și cel portocaliu.

Reprezentanții ISU Constanța au adresat locuitorilor rugămintea de a respecta câteva reguli minime:

  • nu vă aventuraţi la scăldat dacă nu înotaţi bine;
  • scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;
  • respectaţi întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement referitoare la măsurile de prevenire a înecului şi, în cazul în care nu ştiţi să înotaţi, folosiţi întotdeauna echipament de protecţie – fără vesta de salvare, o simplă plimbare cu barca pe lac se poate transforma într-o tragedie!
  • evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase ori pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
  • nu vă aventuraţi în apă când sunteţi sub influenţa alcoolului sau pe timp de noapte;
  • evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente;
  • nu intraţi în apa rece după ce aţi stat mult la soare;
  • nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
  • nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi sau în locuri unde există posibilitatea căderii lor în apă!

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: