Connect with us

Actual

Atenţie la cireşele pe care le cumpăraţi! Unele sunt foarte toxice

Maria Ionescu

Publicat

la data de

În pieţele din toată ţara au început să apară cireşele, iar foarte multă lume îşi doreşte să le guste chiar dacă sunt foarte scumpe. Preţul lor din această perioadă este de 110 lei/kg. Cu toate acestea, puţină lumă stă să se întrebe unde anume au fost produse şi cât sunt de sănătoase.

Inspectorii OPC au început déjà controalele şi precizează că unele dintre ele provin din Turcia şi sunt tratate cu două substanţe foarte toxice, interzise de legislaţia Uniunii Europene şi care sunt prezente în coaja cireşelor.

Potrivit directorului general al ANPC, Paul Anghel, fructele şi legumele stropite cu aceste pesticide nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte. În cursul zilei de ieri, la un supermarket din capitală au fost decoperite cireşte care avea trecut pe etichetă faptul că au fost tratate cu Imazilil şi Thiabendazol, substanţe interzise a fi folosite în agricultură.

Deja sunt echipe în teren, atât la Bucureşti cât şi în magazine din ţară pentru a verifica etichetarea acestor cireşe. Directorul ANPC afirmă că ingerarea acestor  substanţe atacă ficatul şi rinichii şi ar putea fi cancerigenă.

Thiabendazolul şi Imazilul sunt două pesticide toxice pentru om şi interzise de legislaţia Uniunii Europene dar nu şi în Turcia. Cele două substanţe sunt fungicide utilizate pe scară largă de turci în producţia de portocale şi alte citrice însă recent aceştia au început să le folosească şi pe căpşuni şi cireşe. Dacă în cazul citricelor principalul sfat împotriva acestor pesticide este să evităm consumul cojilor, la cireşe acest lucru este imposibil, şi chiar spalarea acestora nu îndepărtează pericolul deoarece substanţele pătrund adânc în coaja fructului.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

E toamnă… Iată cum va fi vremea în următoarele două săptămâni

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Estimarea evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 24 septembrie – 7 octombrie. Aceasta a fost realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

În  Dobrogea, intervalul 25-27 septembrie va fi caracterizat de o vreme mai rece decât ar fi normal în această perioadă din an, cu maxime de 15…18 grade și minime de 6…10 grade, mediat regional.

O creștere de temperatură este estimată pentru perioada 28 – 30 septembrie când regimul termic va deveni apropiat și ușor peste cel normal. Pentru cea de-a doua săptămână, deși vor fi posibile variații de la o zi la alta, estimările indică o probabilitate relativ ridicată de a se înregistra temperaturi în jurul celor specifice începutului de octombrie.

Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în perioada 29 septembrie – 4 octombrie.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Femeie căzută de la etajul 3 al unui bloc de pe strada Ștefan cel Mare din Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În urmă cu puțină vreme, prin intermediul numărului unic de urgență 112 s-a anunțat căderea unei femei de la etajul 3 al unui apartament din Constanța.

Potrivit Serviciului de Ambulanță, drama a avut loc pe strada Ștefan cel Mare, nr. 100, la blocul M26.

La fața locului s-a deplasat de urgență un echipaj SMURD pentru a acorda îngrijiri medicale de specialitate.

Știre în curs de actualizare.

Update: Din păcate, în ciuda manevrelor de resuscitare efectuate la fața locului, femeia a fost declarată decedată.

Potrivit IPJ Constanța, din primele informații reiese faptul că femeia spăla geamurile…

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

În Lazu, un șofer băut s-a răsturnat cu mașina! A intrat în coliziune cu un alt autoturism

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, în jurul orei 4.20, în localitatea Lazu a avut loc un eveniment rutier soldat cu rănirea a două persoane.

Potrrivit IPJ Constanța, un bărbat, de 36 de ani, a condus autoturismul marca Dacia pe DN 39 în localitatea Lazu, dinspre Cumpăna către Agigea. La intersecția cu strada Gheorghe Maiorescu, a pierdut controlul autoturismului către dreapta, intrând în coliziune cu un indicator de circulație și răsturnându-se pe partea carosabilă.

În urma impactului, acesta a intrat în coliziune cu autoturismul marca Fiat, condus regulamentar de un bărbat de 54 de ani, pe banda a doua.

A rezultat vătămarea corporală uşoară a primului conducător auto, precum şi a pasagerei dreapta faţă din același auto, în vârstă de 19 ani.

Șoferul vinovat de producerea acestui eveniment rutier era băut.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: