Connect with us

Actual

Atenţie la cireşele pe care le cumpăraţi! Unele sunt foarte toxice

Maria Ionescu

Publicat

la data de

În pieţele din toată ţara au început să apară cireşele, iar foarte multă lume îşi doreşte să le guste chiar dacă sunt foarte scumpe. Preţul lor din această perioadă este de 110 lei/kg. Cu toate acestea, puţină lumă stă să se întrebe unde anume au fost produse şi cât sunt de sănătoase.

Inspectorii OPC au început déjà controalele şi precizează că unele dintre ele provin din Turcia şi sunt tratate cu două substanţe foarte toxice, interzise de legislaţia Uniunii Europene şi care sunt prezente în coaja cireşelor.

Potrivit directorului general al ANPC, Paul Anghel, fructele şi legumele stropite cu aceste pesticide nu au un miros diferit şi nici o culoare aparte. În cursul zilei de ieri, la un supermarket din capitală au fost decoperite cireşte care avea trecut pe etichetă faptul că au fost tratate cu Imazilil şi Thiabendazol, substanţe interzise a fi folosite în agricultură.

Deja sunt echipe în teren, atât la Bucureşti cât şi în magazine din ţară pentru a verifica etichetarea acestor cireşe. Directorul ANPC afirmă că ingerarea acestor  substanţe atacă ficatul şi rinichii şi ar putea fi cancerigenă.

Thiabendazolul şi Imazilul sunt două pesticide toxice pentru om şi interzise de legislaţia Uniunii Europene dar nu şi în Turcia. Cele două substanţe sunt fungicide utilizate pe scară largă de turci în producţia de portocale şi alte citrice însă recent aceştia au început să le folosească şi pe căpşuni şi cireşe. Dacă în cazul citricelor principalul sfat împotriva acestor pesticide este să evităm consumul cojilor, la cireşe acest lucru este imposibil, şi chiar spalarea acestora nu îndepărtează pericolul deoarece substanţele pătrund adânc în coaja fructului.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Mii de jucării și seturi cosmetice, găsite într-un container din portul Constanța Sud Agigea

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Joi, 21 martie 2019, inspectorii vamali de la Biroul vamal de frontieră Constanţa Sud, urmare a controlului fizic efectuat asupra mărfurilor aflate într-un container pentru o societate comercială cu sediul social în municipiul Bucureşti, au reţinut mii de produse.

Este vorba despre  2.880 seturi cosmetice – truse farduri, bunuri susceptibile a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru marca URBAN DECAY – NAKED; – 1.008 bucăţi jucării interactive din plastic (pisică vorbitoare), bunuri susceptibile a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru marca combinată TALKING TOM;  – 2.952 bucăţi jucării din plastic, diverse (păpuşi cu accesorii, ceasuri), bunuri susceptibile a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru marca L.O.L. Surprise !; – 500 seturi căşti fără fir cu acumulatori, bunuri susceptibile a aduce atingere drepturilor de proprietate intelectuală pentru design APPLE.

Valoarea totală a acestora, dacă ar fi fost comercializate la preţ de vânzare cu amănuntul este de aproximativ 228.480 euro.

”Conform prevederilor Regulamentului (UE) nr. 608/ 2013 şi a Legii nr. 344/ 2005 privind unele măsuri pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală în cadrul operaţiunilor de vămuire, autoritatea vamală a reţinut bunurile contrafăcute în vederea trimiterii spre expertizare, la finalizarea cazului urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun.”, precizează Biroul de presă al Direcției Generale a Vămilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Competiție militară de volei la Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de


Academia Navală ”Mircea cel Bătrân” a fost gazda competiţiei de volei din cadrul concursurilor aplicativ-militare şi sportive pentru instituţiile militare de învăţământ, organizate de către Statul Major al Apărării, în perioada 14-21 martie.

Au participat opt echipe (masculin şi feminin) din instituţiile militare de învăţământ superior şi din şcolile de maiştri şi subofiţeri din Armata României. După şase zile de meciuri aprig disputate, joi 21 martie, a avut loc festivitatea de premiere a câştigătorilor, în prezenţa contraamiralului de flotilă Daniel Căpăţînă, comandantul garnizoanei Constanţa, a comandorului Dr. Octavian Tărăbuţă, rectorul Academiei Navale şi a colonelului Cristian Pelea, şeful Biroului Educaţie Fizică Militară din Statul Major al Apărării.

Echipele de volei ale Academiei Navale ”Mircea cel Bătrân” s-au clasat pe locul al IV-lea.

Competiţia este înscrisă în calendarul sportiv al anului 2019 pe Ministerul Apărării Naţionale şi va fi urmată, în luna aprilie, de concursul de judo, organizat la Sibiu şi de probele aplicativ-militare între instituţiile militare de învăţământ: patrulă, duel de foc, atletism şi nataţie, care vor fi organizate la Constanţa.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

La noapte se vor trasa marcaje rutiere pe b-dul Aurel Vlaicu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Primăria municipiului Constanța, prin societatea Confort Urban, începe să traseze marcaje longitudinale și pietonale pe b-dul Aurel Vlaicu, tronsonul cuprins între sensul giratoriu de la intersecția cu str. Alba Iulia până la intersecția cu DN 3C.

În această seară, începând cu ora 22.00 se va închide alternativ câte o bandă de mers, de la intersecția b-dului Aurel Vlaicu cu str. Alba Iulia, până la intersecția cu strada Nicolae Filimon.

”Participanții la trafic sunt rugați să circule cu prudență și cu viteză redusă în zona în care se efectuează lucrările”, precizează Biroul de presă al Primăriei municipiului Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: