Conecteaza-te cu noi

Actual

Atenție la fraudele online. Recomandări din partea polițiștilor constănțeni

Published

on

fraude online

Polițiștii constănțeni atrag atenția asupra unei metode de înșelăciune săvârșite, prin intermediul rețelelor de socializare, de către persoane care pretind a fi reprezentanți ai unor companii de stat sau private.

Astfel, persoanele vătămate sunt contactate pe rețelele de socializare și atrase să investească, inițial, sume mici de bani, sub promisiunea unor câștiguri fabuloase.

Cel mai adesea, autorii acestor infracțiuni pretind că sunt reprezentanții unor companii de stat, de gaze sau electricitate, și realizează chiar o pagină fictivă a acestor societăți, pe rețelele de socializare.

În fapt, este vorba de o schemă piramidală, în baza căreia persoanele vătămate sunt determinate să investească inițial sume mici de bani, iar, ulterior, atrase de câștiguri, sume din ce în ce mai mari.

În timp, unele dintre persoanele vătămate ajung să fie chiar convinse să contracteze credite de zeci de mii de lei, pentru a investi în această schemă piramidală.

După ce contactează online persoana vătămată, autorii unor astfel de infracțiuni trimit o aplicație pe telefonul său mobil, prin intermediul căreia dobândesc controlul asupra acestuia.

Ca urmare, în momentul în care persoana vătămată deschide aplicația de banking cu ajutorul aplicației instalate în telefon, i se sustrag sume mari de bani sau chiar toate economiile din cont.

Pentru a nu deveni victime ale unor astfel de infracțiuni, polițiștii vă recomandă:

  • Nu investiți online sume de bani, la îndemnul unor persoane care pretind a fi reprezentanții unor companii private sau de stat! Acestea nu fac investiții online, nu-și contactează posibilii clienți prin email sau prin intermediul rețelelor de socializare și nu solicită, pe aceste căi, date cu caracter personal!
  • Nu instalați, pe telefoanele mobile, aplicații necunoscute, trimise de persoane pe care nu le cunoașteți!
  • În cazul în care intenționați să investiți o sumă de bani sau să vă deschideți un cont, mergeți la bancă și consultați-vă cu specialiștii acesteia!
  • Înainte de a face o tranzacție, solicitați băncii să verifice firma respectivă!
  • Nu accesați link-uri primite de la persoane necunoscute!
  • Verificați cu atenție securitatea și reputația site-ului înainte de a face tranzacții!
  • Folosiți, pe cât posibil, instrumente de plată provizorii, unde alocați un buget limitat, exclusiv pentru cumpărăturile online!
  • Faceți transferuri bancare numai către persoane pe care le cunoașteți (apropiate)!
  • Fiți atenți la notificările referitoare la sume extrase din contul dumneavoastră și nu validați tranzacții pe care nu le recunoașteți!
  • Dacă ați fost victima unei infracțiuni, anunțați imediat banca, pentru a bloca instrumentele de plată compromise și a încerca stoparea eventualelor tranzacții ilicite!

Foto: Ilustrativ

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions