Connect with us

Actual

Atenție la gripa aviară! Noi păsări moarte!

Maria Ionescu

Publicat

la

În cursul lunilor noiembrie, decembrie 2016 şi respectiv ianuarie 2017, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București  a confirmat prezența virusului influenței aviare (subtipul H5N8) în probele prelevate de la un număr de 17 cadavre de lebede recoltate din diferite zone de pe raza judeţului Constanţa, respectiv :

 • Dana 0, port Constanţa – 8 cadavre de lebădă
 • Dana 12, port Constanţa – 1 cadavru de cormoran
 • Zona port turistic Tomis Constanţa – 4 cadavre de lebădă
 • Zona Port Mangalia – 2 cadavre de lebădă
 • Zona Dig Eforie Sud – 2 cadavre de lebădă

De asemenea, în data de 24.01.2017, au fost prelevate un număr total de 38 probe cadavre, din care  30 probe cadavre provenite de la  lebede, 2 probe cadavre provenite de la  pescăruşi, 1 probă cadavru provenit de la cormoran, 5 probe cadavre provenite de la  lişiţe recoltate din zonele Port Turistic Tomis Constanţa, Eforie Sud, Mangalia şi Costineşti şi trimise la LSVSA Constanţa în vederea efectuării determinărilor de laborator. Din toate aceste probe, au fost proprii investigaţiilor de laborator un număr de 16 probe cadavre provenite de la lebede, 1 probă cadavru provenit de la cormoran şi 1 probă cadavru provenit de la pescăruş din zonele Port Turistic Tomis Constanţa, Eforie Sud şi Mangalia.  Ca măsură suplimentară se vor efectua controale oficiale în toate exploataţiile comerciale de păsări de pe raza judeţului Constanţa. Ca urmare, se mențin măsurile dispuse și întreprinse de ANSVSA, odată cu declararea focarului de influență aviară, din data de 28.11.20

Apel către populație:

 • prevenirea oricărui contact direct şi indirect între păsările sălbatice vii, în special cele de apă şi păsările de curte şi alte păsări, în special raţele şi gâştele;
 • interzicerea accesului la luciu de apă a raţelor şi gâştelor domestice pentru prevenirea oricărui contact direct şi indirect cu păsările sălbatice vii;
 • separarea raţelor şi gâştelor domestice de alte păsări de curte;
 • la intrarea şi ieşirea din exploataţii se vor respecta condiţiile de biosecuritate (limitarea accesului în curtea păsărilor la o singură persoană şi asigurarea mijloacelor de protecţie pentru interzicerea accesului şi contactului cu păsările sălbatice);
 • interzicerea adăpării păsărilor de curte cu apa de suprafaţă, provenită din lacuri, bălţi;
 • interzicerea circulaţiei sau a transportului a păsărilor, ouălor, cărnii şi cadavrelor păsărilor;
 • interzicerea expedierii din zona de control a cărnii proaspete, ouălor, a cărnii tocate, a cărnii separate mecanic, a preparatelor şi a produselor din carne provenite de la păsări domestice originare din zonele de control şi de la vânat sălbatic cu pene din zona respectivă;
 • informarea de către proprietari a oricăror semne de boală sau mortalitate;
 • în cazul identificării păsărilor moarte, sălbatice sau domestice, se va contacta în regim de urgenţă medicul veterinar de liberă practica sau DSVSA CONSTANŢA pentru dirijarea acestora la LSVSA din DSVSA CONSTANŢA în vederea efectuării examenului de laborator;
 • se interzice contactul persoanelor fizice cu păsările bolnave sau suspecte de îmbolnăvire;
 • dezinfecţia echipamentelor şi vehiculelor utilizate pentru transportul păsărilor sau altor materii posibile purtătoare de virus;
 • INTERZICEREA (restricţii) de mişcare din sau în afara exploatatiilor fara aprobarea autorităţii competente, respectiv DSVSA CONSTANŢA;
 • proprietarii ţin evidenţa persoanelor care intră şi ies din exploataţie;
 • interdicţia de evacuare sau de raspândire a aşternutului, gunoiului de grajd şi dejecţiilor în afara exploatatiilor;
 • interzicerea târgurilor, pieţelor şi expoziţiilor;
 • toate cazurile de imbolnăvire la om cu manifestări respiratorii se anunţă medicului de familie, având în vedere că boala se poate transmite la om;
 • intensificarea supravegherii oficiale a populaţiilor de păsări sălbatice, în special a păsărilor de apă şi monitorizarea suplimentară a păsărilor moarte sau bolnave, dacă este necesar cu cooperarea vânătorilor şi a ornitologilor şi raportarea cazurilor de păsări moarte autorităţilor competente cu personal instruit în prealabil în legătură cu măsurile de protecţie împotriva infectării cu virus şi de prevenire a răspândirii virusului la animalele susceptibile;

DURATA MĂSURILOR aplicate în zona de protecţie este de 30 zile de la data ultimului caz pozitiv înregistrat la păsări sălbatice.

La DSVSA Constanța este instituit serviciul de permanență, iar în situația în care vor fi semnalate alte evenimente de acest tip, un medic veterinar se va deplasa cu mijloc auto specializat, pentru ridicarea oricăror cadavre de păsări (sălbatice sau domestice), în vederea trimiterii acestora către LSVJ pentru analize.

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Mâine sunt alegeri parlamentare. Vezi ce forțe de ordine sunt în misiune în județul Constanța

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Structurile teritoriale din cadrul M.A.I. angrenate în organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din 6 decembrie au luat toate măsurile, potrivit competenței, pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică.

Aceste măsuri urmăresc buna derulare a procesului electoral, precum şi un mod de acţiune corect şi echidistant al efectivelor implicate.

Polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, alături de reprezentanții celorlalte structuri teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne (Inspectoratul de Jandarmi Județean Constanța, Gruparea de Jandarmi Mobilă ,,Tomis” Constanța, Garda de Coastă Constanța, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea, precum și alte structuri M.A.I.), se vor afla în misiuni pentru asigurarea măsurilor de protecţie, ordine și siguranță publică, la secțiile de votare, precum și în locurile de depozitare a buletinelor de vot.

Măsurile de pază şi protecţie instituite la locaţiile secţiilor de votare presupun prezenţa efectivelor pentru a preveni apariţia unor incidente de natură să perturbe procesul de votare.

Având în vedere amploarea activităților organizate pe parcursul procesului electoral, inclusiv în contextul pandemiei COVID – 19, dispozitivul de ordine și siguranță publică a fost suplimentat cu efective de la alte structuri pentru a asigura îndeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții.

Astfel, în perioada 5-6 decembrie a.c., 501 efective, dintre care 276 de poliţişti, 81 de jandarmi și 138 de reprezentanţi I.S.U. vor asigura paza şi protecţia a 559 de secţii de votare, în 366 de locații, ce s-au constituit pe raza judeţului Constanța, iar pentru restul secţiilor de votare, dispozitivul va fi asigurat de celelalte structuri ale M.A.I.

Duminică, 6 decembrie a.c., 210 poliţişti vor asigura măsuri de ordine şi linişte publică, pentru prevenirea oricăror fapte antisociale.

Pentru intervenţia efectivă la eventuale incidente, poliţiştii angrenați în paza şi protecţia secţiei de votare vor fi sprijiniţi, la solicitare, de patrulele de poliţie aflate în dispozitivul curent de intervenţie, care îşi vor desfăşura activitatea în zonă.

Pentru combaterea oricăror fapte antisociale, vor fi asigurate rezerve de polițiști și echipe operative, pregătite să intervină. Astfel, 230 de polițiști vor fi constituiți în echipe operative, inclusiv luptători pentru acțiuni speciale și echipe operative de specialiști.

În ziua procesului electoral, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanța va avea în responsabilitate 90 de secţii de votare, constituite în 90 de locaţii, unde vor fi prezenţi 176 de poliţişti.

Pentru un plus de siguranță, vor fi constituite și rezerve de intervenție, capabile să intervină în cel mai scurt timp, dacă situația o va impune.

Jandarmii vor asigura desfășurarea în condiții de siguranță a activității în cadrul Biroului Electoral Județean, având și atribuții de protecție a transportului buletinelor de vot după încheierea procesului de votare.

78 de pompieri asigură desfășurarea în bune condiții a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților.

”Pentru mai multe informații privind procesul electoral, puteți consulta pagina unității noastre, accesând bannerul special creat în acest sens, care vă direcționează pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne, unde puteți găsi atât prevederi cu caracter general privind organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din 6 decembrie 2020, cât și actele normative incidente și contravențiile și infracțiunile prevăzute de acestea.

Pentru prevenirea unor evenimente negative, vă recomandăm să respectați legislația electorală și regulile de conviețuire socială.

Sesizați orice încălcare a legislației la numărul unic de urgență 112 sau celui mai apropiat reprezentant al M.A.I.!”, precizează Andreea Munbteanu, purtător de cuvânt al IPJ Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Chef în stațiunea Mamaia. Polițiștii au dat amenzi în valoare de 2.750 de lei

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

O petrecere desfășurată în stațiunea Mamaia, într-unul din blocurile situate vizavi de hotelul Central și la care participau mai mulți adolescenți a fost oprită de polițiști, în cursul nopții trecute. Tinerii, cei mai mulți minori, au fost amendați cu suma de 2.750 de lei.

Potrivit Biroul de presă al IPJ Constanța, în jurul orei 00.50, polițiști din cadrul Poliției stațiunii Mamaia au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că, într-un bloc din centrul stațiunii se desfășoară un eveniment privat.

Patrula mixtă care s-a deplasat la fața locului, formată din polițist din cadrul Poliției stațiunii Mamaia și jandarm al Grupării de Jandarmi Mobilă Tomis, a identificat 12 persoane, majoritatea minori, care tulburau ordinea și liniștea publică.

Persoanele în cauză au fost sancționate contravențional cu amendă în valoare totală de 2.750 de lei.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Se prelungește carantina în mai multe localități din județul Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Reprezentanții Prefecturii Constanța anunță că INSP a avizat analizele de risc DSP pentru mai multe localități din județul Constanța. Este vorba despre: orașele Ovidiu, Năvodari  și Techirghiol și comunele Lumina Mihail Kogălniceanu și Valu lui Traian.

În urmă cu puțin timp s-a încheiat ședința CJSU în care au fost votate propunerile de prelungire a carantinării pentru 14 zile în cinci localități.

Pentru orașul Techirghiol a fost votată propunerea prelungirii carantinei zonale pentru o perioadă de 7 zile.

Pentru orașul Năvodari, măsura prelungirii carantinării intră în vigoare, potrivit Instituției Prefectului Județului Constanța, intră în vigoare din 6 decembrie, ora 20.00. Pentru celelalte localități menționate, măsura intră în vigoare din această seara, de la ora 20.00.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: