Conecteaza-te cu noi

Actual

Atenție la jucăriile pe care le cumpărați de Crăciun. Multe dintre ele sunt periculoase

Published

on

Paul Anghel, Director General al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, trage un semnal de alarmă în legătură cu faptul că pe piaţă sunt multe jucării neconforme, mare parte fiind de-a dreptul periculoase. Folosirea acestor jucării prezintă risc de sufocare, intoxicare sau rănire. „Luna decembrie este luna în care noi, părinţii, achiziţionăm pentru copiii noştri cadouri, jucării. O parte dintre ele se regăsesc şi pe site-ul RAPEX, sistemul de alertă rapidă pentru jucării neconforme”, explică Paul Anghel. Ce tipuri de jucării ar trebui să evităm? „Jucării care sunt umplute cu soluţii despre care nu ştim ce compoziţie au. Sau slime-uri care sunt foarte la modă pentru copiii noştri, dar despre care s-a constat că pot conţine anumite metale grele”, explică Paul Anghel. Ca regulă generală, jucăriile care au un miros ciudat au în compoziţie materiale chimice periculoase. Tot el adaugă că este recomandat oricui cumpără jucării să se gândească la vârsta copilului pentru care cumpără respectivele cadouri. „Există jucării care au elastice, cordoane, care pot sugruma copilul, îl pot ştrangula”, atenţionează Directorul General al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului. Alte pericole sunt cele de sufocare sau de înec la ingerarea părţilor mici din jucării. De aceea, pe ambalajele jucăriilor trebuie să fie specificată vârsta potrivită pentru a fi folosite în siguranţă. „Există anumite răţuşte plutitoare al căror sistem de piuitoare se poate detaşa destul de uşor, putând fi ingerat de către copil”, exemplifică Paul Anghel. De asemenea, pe piață se găsesc tot felul de jucării, de pildă, animale, reptile, şerpi, care pe lângă conţinutul de chimicale pot sufoca, pot duce la asfixiere mecanică, explică Paul Anghel. În plus, în timpul controalelor efectuate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, au fost depistate şi jucării cu alte tipuri de nereguli, cu potenţial periculos; printre acestea se numără păpuşi al căror păr se desprinde destul de uşor. Nu în ultimul rând, atrage atenţia Paul Anghel, un risc important este prezentat de jucării cum ar fi „pistoalele, puştile sau orice dispozitive care dezvoltă o forţă cinetică suficient de mare ca să poată răni şi un adult, darămite un copil”. Iată că numărul de pericole pe care le pot determina jucăriile este foarte mare. „De aceea, atunci când cumpărăm jucării, trebuie să verificăm şi datele despre producătorul acestora”, conchide Paul Anghel, Director General al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions