Connect with us

Administratie

ATENȚIE! Primăria Constanța reintroduce amenzile pentru neplata taxei de parcare prin SMS

Tatian Iorga

Publicat

la

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, le va propune, joi, consilierilor locali aprobarea unui proiect de hotărâre privind stabilirea și sancționarea contravențiilor cu privire la utilizarea locurilor de parcare de pe raza municipiului Constanța. În fapt, este vorba de reintroducerea amenzilor pentru neplata taxei de parcare prin SMS și ocuparea ilegală a unui loc care este deja închiriat de la Primărie.

„Art. 1 – (1) Constituie contravenție următoarele fapte săvârșite de persoane fizice sau juridice:

 1. a) utilizarea unui loc de parcare fără achitarea taxei sau tarifului corespunzător stabilite de către Consiliul local prin hotărâre;
 2. b) punerea utilizatorului de drept a unui loc de parcare în imposibilitatea de a-l folosi;
 3. c) ocuparea unui loc de parcare destinat parcării/încărcării autovehiculelor electrice/hybrid plug-in, cu un alt tip de autovehicul.

(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1) se sancționează după cum urmează:

 1. a) cu amendă de la 200 la 600 lei în cazul faptelor prevăzute la lit. a) şi b);
 2. b) cu amendă de la 200 la 400 lei, în cazul faptei prevăzute la lit. c).

(3) Sancţiunea se aplică persoanelor fizice sau juridice înscrise în certificatul de înmatriculare/inregistrare, care au în proprietate sau care, după caz, folosesc în baza unui drept legal vehicule inmatriculate/inregistrate în România, respectiv persoanele fizice ori juridice înscrise în certificatul de înmatriculare/inregistrare, care au in proprietate sau care, după caz, folosesc în baza unui drept legal vehicule înmatriculate/inregistrate in alte state.“, se arată în proiectul de hotărâre inițiat de primarul Decebal Făgădău.

Adio taxa de parcare! Bun-venit haosului!

Dacă proiectul primarului Constanței va fi aprobat în ședința de joi a Consiliului Local, practic se revine la vechiul regulament al parcărilor din Constanța, anulat de instanță în urma unei acțiuni în instanță a asociației „Constanța Altfel“, condusă de senatorul PNL Vergil Chițac. Dincolo de motivațiile Asociației lui Chițac de a ataca regulamentul în instanță, anularea actului a dus la un haos în traficul rutier din oraș, astfel încât oricine parchează oriunde, conștient că nu poate fi sancționat. Reprezentanții Primăriei spun că, din cauza vidului legislativ creat prin anularea regulamentului de parcări, s-a ajuns la situații în care unii și-au lăsat mașinile parcate pe spațiul public zile în șir, iar Poliția Locală nu a putut să aplice nici măcar o sancțiune. Haosul s-a accentuat în special pe perioada verii, când numărul mașinilor a crescut foarte mult. Situația creată la Constanța din cauza acțiunilor asociației Constanța Altfel este cu atât mai ciudată cu cât, în niciun oraș de mărimea Constanței nu există parcări fără taxă în zonele centrale și aglomerate. Tot din cauza imposibilității de a aplica sancțiuni, la Constanța s-a ajuns chiar la situații absurde, în care unii cetățeni au recurs la tot felul de practici de „rezervare” a locului de parcare, cu borduri, bidoane cu apă sau scaune de plastic, știind că nu riscă nicio sancțiune.

Ce spune Primăria

Reprezentanții Primăriei Constanța au declarat pentru Ordinea.ro că lucrurile au fost greșit înțelese atunci când instanța a dat verdictul în dosarul privind anularea definitivă a Regulamentului privind parcările din municipiul Constanța. În fapt, spune Primăria, plata prin SMS a taxei pentru parcare nu a fost anulată niciun moment, ea putând fi încastă oricând. Numai că, de vreme ce sancțiunile au fost anulate, nimeni nu mai plătește nicio taxă la ora actuală, conștient fiind că nu poate primi vreo amendă.

„CONFORT URBAN SRL are calitatea de administrator al parcărilor din municipiul Constanta și stațiunea Mamaia. În această calitate, are obligația de a amenaja și întreține locurile de parcare și de a colecta taxa de parcare, potrivit hotărârilor Consiliului Local Municipal. Deși a fost anulat Regulamentul aprobat prin H.C.L. 235/2018, taxarea s-a făcut și se va face în continuare în baza dispozițiilor HCLM 221/2017 privind aprobarea unor tarife pentru plata unor servicii de utilități și conexe acestora prestate de către SC CONFORT URBAN SRL, modificata prin HCLM 51/2019, acte administrative în vigoare. Plata parcării se poate realiza în continuare prin S.M.S la numărul scurt 7475, prin aplicația CT Parking sau online pe https://payment.uppark.io/payment.“, notează Primăria.

Ce prevede regulamentul

Potrivit HCL nr. 235/28.06.2018 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a parcărilor publice de pe raza municipiului, în funcție de tipul parcării, se instituie următorul program:

 1. a) pentru parcările rezidenţiale, rezervarea locurilor de parcare va fi valabilă de luni până vineri în intervalul orar 17:00 – 08:00, inclusiv sâmbăta, duminica şi în zilele stabilite ca fiind sărbători legale, când programul este 00:00 24:00. Prin urmare în Intervalul 08:00 – 17:00 de luni până vineri inclusiv deţinătorul autorizaţiei rezervare loc parcare nu are nici un drept de folosinţă prioritară asupra locului de parcare, oricine putând folosi acel loc.
 2. b) pentru parcările cu tarif orar programul de taxare este de regulă 08:00 – 17.00 dar el poate fi modificat individual pentru fiecare parcare.
 3. c) pentru parcările mixte, programul stabilit de regulă va fi 08.00 – 17.00 parcare cu tarif orar, iar în intervalul 17.00-08.00 locurile de parcare pot fi atribuite riveranilor. Tipul parcării şi intervalul orar vor fi afişate pe panourile de informare.
 4. d) pentru parcările comerciale beneficiarul are drept de folosinţă asupra locului de parcare pe întreaga perioada a autorizaţiei de rezervare loc parcare/contractului.

Comments

comments

Administratie

Cine va forma noul Consiliu Local Municipal Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Miza uriașă pentru noul Consiliu Local Municipal Constanța pare să se fi spulberat, iar partidele care intră în noua formulă de guvernare locală sunt PNL, USR-PLUS, PSD și posibil, în funcție de numărul de voturi care urmează să fie alocate prin redistribuire, un consilier de la PMP.

Acum, în conformitate cu lista depusă de fiecare formațiune politică la alegerile locale, noul Consiliu Local Municipal va fi format astfel: 10 consilieri PNL, 9 consilieri USR-PLUS, 7 consilieri PSD și, așa cum spuneam, prin redistribuire, posibil un consilier local de la PMP. Asta înseamnă că noua formulă de vot de la Constanța, dacă nimeni nu se retrage și în funcție de listele depuse de partidele politice pentru alegerile locale, este următoarea:

10 consilieri locali PNL

 • Ionuţ Rusu
 • Adriana Câmpeanu
 • Adriana Arghirescu
 • Costin Avătavului
 • Mihaela Andrei
 • Cristian Omocea
 • Alexandru Nazaru
 • Stere Hira
 • Teodor Popa
 • Daniel Tatu

9 consilieri USR-PLUS

 • Dumitru Caragheorghe
 • Romeo Stavăr-Vergea
 • Florin Cocargeanu
 • Mirela Garip
 • Mihai Ochiuleț
 • Iulian Călin
 • Cătălin Iacob
 • Cristiana Popescu
 • Cerasela Badea

7 consilieri PSD

 • Costin-Ioan Răsăuțeanu
 • Irinela Nicolae
 • Perodin Dede
 • Gabriel – Valentin Pîrvulescu
 • Liviu Merdinian
 • Ioana – Claudia Dobre
 • Cristian Tincu

NOTĂ! Primul pe lista depusă de PMP pentru Consiliul Local Municipal este Claudiu Palaz, președintele Organizației Județene Constanța a partidului.

INFO! Modificări pot apărea doar dacă sunt candidați din lista inițială se retrag sau prin redistribuirea voturilor.

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

Modificări în traficul rutier din stațiunea Mamaia

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Primăria Municipiului Constanța informează că, de la 01 octombrie, se modifică viteza maxim admisă pe bulevardul Mamaia, în stațiune, la 60 km/h iar traficul rutier din zona Perla (intersecţia bulevardului Mamaia cu bulevardul Aurel Vlaicu) va fi redirijat, astfel:

 • din direcţia Pescărie spre Năvodari: înainte, pe 2 benzi de circulaţie, (banda întâi cu prioritate, iar banda a doua fără prioritate), iar banda a treia cu posibilitatea de a efectua virajul la stânga, fără prioritate, către bulevardul Aurel Vlaicu;
 • din direcţia Năvodari spre Constanţa: pe toate cele trei benzi se va efectua virajul la dreapta spre bulevardul Aurel Vlaicu, iar de pe banda 3 se va putea efectua virajul la stânga, fără prioritate, spre zona Pescărie;
 • din direcţia bulevardul Aurel Vlaicu spre Năvodari: înainte, în staţiune, pe 2 benzi de circulaţie, cu prioritate;
 • din direcţia bulevardul Aurel Vlaicu spre Pescărie (Sat Vacanţă): pe 2 benzi de circulaţie, cu posibilitatea efectuării virajului la dreapta.

Rugăm participanţii la trafic să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră și să nu afecteze fluenţa şi siguranţa circulaţiei. (comunicat de presă Primăria Constanța)

Comments

comments

Continuă să citești

Administratie

EXIT – POLL ora 19.30: Stelian Ion și Vergil Chițac, la egalitate. Decebal Făgădău pierde Primăria Constanța

Mihaela Tîrpan

Publicat

la data de

Scris de

Scor încredibil pentru municipiul Constanța la alegerile locale din acest an. Stelian Ion (USR – PLUS) și Vergil Chițac (PNL) sunt la egalitate, într-un exit – poll efectuat de grupul CURS – AVANGARDE. Cei doi au cțte 29 de procente. Decebal Făgădău pierde, astfel fotoliul de primar al municipiului Constanța, având doar 23,5% dintre voturile valabil exprimate, conform aceleiași surse.

Conform aceluiași document, rezultatele pentru Consiliul Local Constanţa arată astfel:

PNL – 29%

USR-PLUS – 29%

PSD – 21,8%

Știre în curs de actualizare.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: