Connect with us

Societate

Ați văzut papagali Marele și Micul Alexander? Îi puteți admira la CMSN Constanța

Publicat

la

Începând cu anul 1982, în cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa a intrat în circuitul turistic Expoziţia Păsări exotice şi de décor, amplasată în imediata apropiere a Microrezervaţiei.

Dacă nu ați vizitat această expoziție, nu mai pierdeți timpul. Veți rămâne impresionați de păsările pe care le veți putea admira acolo.

Pe o suprafaţă acoperită de peste 300 mp, în voliere (colivii) mari, cu compartimentare adecvate pentru hrană, cuibărit, zbor şi repaus pot fi admiraţi reprezentanţi ai diferitelor specii de păsări din Europa, Asia, Africa, Australia, Noua Guinee şi America de Sud.

În expoziție se pot vizita 23 de specii de papagali, cu un număr de 85 de exemplare.
Pe pagina oficială a expoziției puteți afla că, dintre vertebratele terestre, păsările reprezintă grupul cel mai bogat în specii, însumând ¾ din totalul acestora.

Expoziţia de Pasări exotice şi de decor, îmbogăţită an de an, oferă vizitatorilor de toate vârstele posibilitatea de a se recrea într-un mod plăcut şi instructiv, putându-şi lărgi orizontul cunoaşterii asupra avifaunei diverselor zone biogeografice.
Este vorba de specii precum Marele şi Micul Alexander, în diverse varietăţi de culoare, Peruşul Rosella, cu o paletă cromatică deosebită, Papagalul nobil, Papagalul Jaco, peruşi nimfă sau fluierari, Pasărea paradisului, Peruşi ondulaţi cu un colorit variat precum şi alte specii de păsări de talie mică care atrag prin cântecul şi vioiciunea lor (Cinteza zebră, Turturica diamant).
Papagalii sunt consideraţi ca fiind cele mai inteligente păsări. Deosebit de interesantă este capacitatea lor de a imita vocea omului; explicaţia acestei disponibilităţi constă în faptul că, neavând un limbaj vocal specializat, ca cel al pasărilor cântătoare, pot reproduce, prin învăţare imitativă, diverse manifestări sonore din mediul înconjurător, cuvinte aparţinând limbajului uman, cântecul altor păsări şi alte sunete sau zgomote.

În afara spaţiului expoziţional există şi un spaţiu de reproducere unde, an de an, cu sprijinul specialiştilor şi a personalului calificat, s-au obţinut diverse varietăţi coloristice la unele specii.
În cadrul secţiei Păsări exotice şi de decor au loc şi diverse parteneriate, manifestări cultural-educative, expoziţii tematice sau permanente, consecrate anumitor evenimente specifice precum şi ghidaje sau lecţii de biologie extra-şcolare aplicate pentru îmbunătăţirea pregătirii elevilor sau studenţilor.

Programul de vizitare este de duminică până luni, între orele 9.00 și 17.00.

Tarifele sunt:  – 8 lei pentru adulți, – 2 lei pentru elevi și studenți.

Copiii până la vârsta de 7 ani intră gratuit.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Societate

”Noble Blueprint 21”, un exercițiu NATO care se va desfășura în România

Publicat

la data de

Scris de

Comandamentul Forțelor Aliate Întrunite al NATO de la Napoli, Italia (Allied Joint Force Command – JFC Naples) organizează, în perioada 26-28 octombrie 2021, Exercițiul „Noble Blueprint 21”, în România, ca parte a programului de exerciții și antrenamente întrunite, destinate consolidării măsurilor de apărare colectivă a membrilor NATO.

Obiectivul principal al Exercițiului „Noble Blueprint 21” este de a oferi autorităților politice și militare ale NATO suportul necesar pentru proiectarea, organizarea și desfășurarea unor operații de răspuns la posibile crize regionale, în conformitate cu Articolul 5 al Tratatului Alianței Nord-Atlantice, sub conducerea Comandamentul Forțelor Aliate Întrunite al NATO.

„Noble Blueprint 21” contribuie la consolidarea bazei informative a comandanților structurilor operaționale și tactice ale NATO, pentru sincronizarea procedurilor operaționale și a capacităților de reacție.

La activitățile planificate în România, în perioada 26-28 octombrie, participă conducătorii unor structuri militare centrale ale NATO, precum și conducători ai unor structuri militare din România și Bulgaria. Exercițiul „Noble Blueprint 21”, condus de comandantul Comandamentului Forțelor Aliate Întrunite al NATO de la Napoli, amiralul Robert P. Burke (SUA), se va încheia la Constanța, pentru a sublinia importanța asigurării securității și stabilității în regiunea Mării Negre, prin consolidarea posturii de apărare colectivă a statelor NATO, pe flancul estic.

”Într-un mediu de securitate dinamic și volatil, cooperarea nord-atlantică este tot mai necesară și mai justificată. NATO este o organizație puternică datorită coeziunii membrilor săi și garantează securitatea fiecărui stat al Alianței. Odată cu intrarea României și Bulgariei în Alianța Nord-Atlantică, NATO şi-a consolidat prezenţa pe flancul estic, iar inițiativele luate în cadrul aliat consolidează capacitatea de reacţie rapidă a NATO, în sprijinul funcţiilor de apărare, de descurajare şi pentru intervenţii militare rapide în situaţii de criză în regiunea Mării Negre.”, precizează reprezentanții Biroului de presă al Statului Major al Forțelor Navale.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Sâmbătă sunteți așteptați să donați sânge la sediul Centrului de Transfuzii Sanguine

Publicat

la data de

Scris de

Sâmbătă, 30 octombrie a.c., în intervalul orar 8.30 – 13.00 puteți dona sânge la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, pe strada Nicolae Iorga, nr. 85.

CRTS precizează că solicitările de sânge și componente sanguine ale spitalelor din județ și din București sunt în creștere, dar numărul donatorilor se menține în această perioadă la un nivel insuficient, comparativ cu cererile.

Pacienți cu boli grave, copii și adulti, au nevoie de tratament transfuzional; fără ajutorul donatorilor de sânge, nu li se poate asigura acest tratament.

”Regional de Transfuzii Sanguine Constnanța dispune de toate materialele necesare activității medicale, echipa depune eforturi lucrând în week-end-uri, dar fără contribuția dumneavoastră, a oamenilor sănătoși dornici să ajute donând sânge, eforturile noastre nu își ating obiectivul. Vă rugăm să nu ignorați acest mesaj și să luați în considerare oportunitatea de a oferi unui necunoscut o oră din sâmbăta dumneavoastră liberă, devenind donator de sânge”, precizează Biroul de presă al CRTS Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești

Societate

Poșta Română NU solicită certificat verde la intrarea în oficiile poștale

Publicat

la data de

Scris de

Toți clienții Poștei Române, care au probleme de rezolvat la oficiile poștale, pot intra în incinta subunităților  fără a prezenta certificatul verde. Pensionarii și părinții pot să ridice pensiile și alocațiile așa cum au făcut-o și până acum.

Reprezentanții Biroului de comunicare au transmis că, în toate oficiile poștale se intră fără certificat verde, însă trebuie respectate mai multe reguli.

Iată comunicatul oficial:

”Așadar, la intrarea în oficii, nu solicităm prezentarea Certificatului verde, prin care să faceți dovada vaccinării, testării sau vindecării de infecția cu virusul SARS-CoV-2, dar, pentru siguranța noastră, a tuturor, vă rugăm:

  • Să purtați în mod corect masca de protecție, care trebuie să acopere gura și nasul;
  • Să vă dezinfectați mâinile, atât la intrare, cât și la ieșire, folosind dezinfectantul pus la dispoziția dumneavoastră în incinta subunității poștale;
  • Să respectați regula de o persoană în incinta oficiului;
  • Să respectați distanțarea socială, de cel puțin 2 m între persoane, atunci când așteptați la intrare.

Prin natura activității sale de furnizor de servicii poștale universale, Poșta Română este exceptată, în conformitate cu art.12, alin. (8) din Anexa la HG 1130/2021 de la prevederile Hotărârii pentru modificarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Toate aceste măsuri sunt luate pentru a proteja sănătatea dumneavoastră și pe a colegilor noștri. Împreună, cu responsabilitate și conformare, vom pune capăt pandemiei.”

 

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: