Conecteaza-te cu noi

Actual

Au început Jocurile Olimpice de Iarnă! România participă cu 27 de sportivi

Published

on

Jocurile Olimpice de iarnă 2018 de la PyeongChang s-au deschis oficial vineri într-o ceremonie la care au defilat echipele celor 92 de ţări care vor fi prezente la competiţii. România este prezentă cu 27 de sportivi, debutul în competiţie urmând să-l facă Timea Lorincz (schi fond), duminică. Printre acestea nu se află şi Rusia, care a fost suspendată de CIO din cauza dopajului. 168 de sportivi din Rusia vor participa totuşi la întreceri sub steagul olimpic. Jocurile Olimpice de iarnă se desfăşoară sub sloganul ”Olimpiada Împăcării”, având în vedere tensiunile politice existente la nivel mondial dintre SUA şi Coreea de Nord, dar şi Coreea de Nord şi Coreea de Sud. De altfel, delegaţiile celor două corei au purtat un singur steag unificator. Ceremonia de deschidere s-a desfăşurat vineri, începând cu ora 13:00.Cea de a 23-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă a debutat sâmbătă la PyeongChang (Coreea de Sud) sub semnul păcii şi al frigului. La festivitatea de deschidere au fost zero grade în termometre, dar s-a resimţit ceva mai jos, din cauza vântului pătrunzător. Gazdele au fost însă generoase, echipând aproape toţi invitaţii cu pături termice, căciuli, plus alte câteva obiecte de recuzită, necesare întreţinerii atmosferei. În plus, ceremonia s-a derulat pe repede înainte, pentru a nu expune prea mult sportivii. Chiar şi aşa, unele delegaţii au preferat să trimită la deschidere doar câţiva oficiali, însă nu a fost şi cazul României. ”Am vorbit cu sportivii înaintea deschiderii şi toţi erau încântaţi de ideea de a fi prezenţi pe stadion. Sunt momente unice în viaţa unui sportivi şi nu merită ratate”, a declarat preşedintele COSR, Mihai Covaliu. Accesul pe stadion nu s-a făcut în ordinea tradiţională, astfel că delegaţia olimpică a României, în echipă completă (sportivi şi tehnicieni), a fost printre primele delegaţii care au defilat.

Zece lucruri despre Olimpiada din Coreea de Sud

1. PyeongChang a avut trei tentative pentru a aduce Jocurile Olimpice în Coreea de Sud. Candidatura localităţii a fost respinsă în 2003 şi 2007, iar 4 ani mai târziu a obţinut dreptul de organizare fără a mai avea nevoie şi de un tur doi 2. În cadrul programului sunt programate 102 evenimente la 15 discipline. 3. Întrecerile Jocurilor Olimpice sunt găzduite în 12 baze sportive. Locaţiile sunt destul de apropiate, astfel că sportivii vor ajunge din Satul Olimpic şi până la bazele sportive în maximum 30 de minute. Aproximativ 90% din sportivi vor putea să ajungă de la cazări la locurile de competiţii în aproximativ 10 minute. 4. În programul ediţiei 2018 au fost incluse şase probe noi: Snowboard ”Big Air” (masculin, feminin), Curling (Echipe mixte), Patinaj viteză (start în bloc, – masculin, feminin), Schi alpin (Probă pe echipe) 5. Aproximativ 7.500 de oameni au purtat torţa olimpică din Grecia şi până pe Stadionul Olimpic din PyeongChang 6. O astfel de competiţie se desfăşoară cu foarte mari eforturi. Astfel, 22.400 de voluntari vor fi la Jocurile Olimpice şi Paralimpice. Aproape 91.000 de persoane din întreaga lume au depus cereri pentru a deveni voluntari la PyeongChang. 40% din cereri au venit din afara Coreei de Sud 7. Cu Coreea de Nord, dar… fără Rusia. 92 de ţări vor fi prezente la Jocurile Olimpice din Coreea de Sud. Printre acestea nu se află şi Rusia, care a fost suspendată de CIO din cauza dopajul. 168 de sportivi din Rusia vor participa totuşi la întreceri sub steagul olimpic 8.. Ediţia din Coreea de Sud se desfăşoară sub o mare tenisune politică. 60 de mile este distanţa aproximativă dintre PyeongChang şi zona demilitarizată care separă Coreea de Nord şi Coreea de Sud. Gazda întrecerilor se află la aproximativ 80 de mile de Seul, care a găzduit Jocurile Olimpice de vară în urmă cu 30 de ani.  9. Norvegia ocupă locul 1 pe naţiuni înaintea acestor Jocuri Olimpice la medalii câştigate all-time şi are toate şansele să rămână în aceeaşi poziţie şi la final. 329 de medalii a cucerit Norvegia la precedentele 22 de ediţii. Nordicii au un avans de peste 40 de medalii şi 20 de titluri olimpice în faţa Statelor Unite 10. În 2014, la Soci, Putin a anunţat un buget de 50 de miliarde de dolari, dar în cele din urmă s-a dovedit faptul că ruşii au cheltuit foarte mulţi bani pentru dopajul instituţionalizat. Coreea de Sud a cheltuit la rândul ei o sumă considerabilă pentru a găzdui Jocurile Olimpice de iarnă, dar de câteva ori mai mică decât a anunţat Rusia. 12,4 miliarde de dolari este bugetul estimativ al Jocurilor Olimpice din 2018. Coreea de Sud a reuşit să depăşească la timp câteva obstacole majore, inclusiv întârzierile la diferite construcţii, partea logistică şi lipsa de entuziasm din partea sponsorilor.

CIFRE

Advertisement

45 este poziţia ocupată de România în clasamenoziţia ocupată de România în clasamentul all-time pe medalii, după ce a cucerit o singură medalie de bronz prin echipajul de bob 2 persoane (Ion Panţuru – Nicolae Neagoe) la ediţia Grenoble 1968. 13 medalii a cucerit Ole Einar Bjorndalen (biatlon), dintre care 8 de aur, norvegianul fiind cel mai medaliat sportiv din istoria Jocurilor Olimpice. Recordul lui Bjorndalen poate fi doborât la PyeongChang doar de Marit Bjoergen (schi fond), sportiva care are 10 medalii, dintre care 6 de aur, şi ocupă locul 3 într-un clasament all-time. 586 de grame va cântări medalia de aur. Organizatorii au pregătit nu mai puţin de 259 de seturi de medalii, aur, argint şi bronz. Cei 28 de sportivi ai României vor concura la 8 discipline. Componenţa delegaţiei tricolore:  Bob: Maria Adela Constantin şi Andreea Grecu (bob-2), Mihai Cristian Tentea şi Nicolae Ciprian Daroczi (bob-2), Dorin Alexandru Grigore, Florin Cezar Crăciun, Levente Bartha (bob-4), Beatrice Puiu (rezervă), antrenori Paul Neagu (bob-2 – feminin), Iulian Daniel Păcioianu (bob-2 – masculin), Silviu Dan Scurtu (bob-4); Schi alpin: Alexandru George Barbu, Ania Monica Germaine Caill; Patinaj viteză: Alexandra Ianculescu; Schi fond: Alin Florin Cioancă, Paul Constantin Pepene, Timea Lorincz – antrenori Carlo Zoller şi Constantin Daniel Borca; Sărituri cu schiurile: Daniela Vasilica Haralambie; Biatlon: Eva Tofalvi, Cornel Dumitru Puchianu, Nicolae Remus Faur, George Răzvan Buta, Gheorghe Iulian Pop, Marius Petru Ungureanu – antrenori Gheorghe Gîrniţă, Gheorghe Vasile, Simon Marton; fizioterapeut – Cristian Marian Mosoiu; serviceman – Roland Ciprian Gerbacea; Sanie: Raluca Strămăturaru (simpu feminin), Valentin Creţu, Andrei Turea (simplu masculin), Cosmin Atodiresei, Ştefan Muşei (dublu masculin) – antrenori Eugen Teodor Radu (sanie dublu), Alexandru George Comşa (sanie simplu); Skeleton: Maria Marinela Mazilu, Dorin Dumitru Velicu – antrenor Delia Ivas. Întrecerile supreme la sporturile de iarnă se vor desfăşura în perioada 9-25 februarie. Următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice va avea loc tot în Asia, în 2022, în Beijing. (Sursa: Mediafax)

 

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions