Connect with us

Actual

Au trecut 150 de la nașterea lui Grigore Antipa! Vezi ce eveniment organizează institutul de cercetare și dezvoltare marină cu acest prilej!

Maria Ionescu

Publicat

la

 

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ Constanța organizează, în colaborare cu Asociația Balcanică de Mediu (B.EN.A.) și sub auspiciile Comisiei pentru Protecția Mării Negre împotriva Poluării (Black Sea Commission/BSC) și Comisiei Generale pentru Pescărie la Marea Mediterană (GFCM), Simpozionul Internațional ”Protecția Ecosistemului Mării Negre și Gestionarea Durabilă a Activităților Maritime” Promare 2017, care se va desfășura în perioada 7-9 septembrie 2017 în Constanța.  Evenimentul științific este unul de tradiție, aflându-se la cea de-a 8-a ediție și fiind dedicat ilustrului om de știință Prof. Dr. Grigore Antipa, de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 150 de ani. Continuând tradiția prof. Antipa, acest simpozion își propune să realizeze un cadru comun pentru a atrage atenția publicului asupra importanței protecției și conservării ecosistemului marin, precum și a necesității desfășurării unor acțiuni concertate pentru a diminua efectele activităților umane asupra biodiversității și calității apelor Mării Negre. Evenimentul include cinci secțiuni științifice în cadrul cărora cercetători din România și din străinătate (Parlamentul European, Bulgaria, Grecia, Italia, Marea Britanie, Polonia, Turcia, Ucraina) vor dezbate lucrări din domeniile oceanografie și inginerie marină și costieră, ecologie marină și protecția mediului, utilizarea durabilă a resurselor marine, planificarea spațială maritimă și educație ecologică și conștientizare. În cadrul acestui simpozion international se vor desfășura mai multe întâlniri tematice: workshop cu factorii interesați din domeniul pescăriilor în cadrul proiectului PNII TraSiPesc – Trasabilitatea produselor pescărești, al proiectului FP7 MareFrame – Managementul durabil al calcanului la Marea Neagră, și al proiectului ECOAST – Abordare ecosistemică a pescăriilor și acvaculturii, o sesiune de training sub egida Centrului de prognoză oceanografică Copernicus, workshop în domeniul bio-nanogenomicii și workshop privind utilizarea teledetecției și imagisticii satelitare în studiul mediului marin și costier (în cadrul centrelor COSMOMAR și RO-CEO). Deschiderea lucrărilor va avea loc joi, 7 septembrie, începând cu ora 10:00, la sediul institutului, din B-dul Mamaia nr. 300, Constanța.

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

(FOTO) Lacul Nuntași revine la viață

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Începând de ieri, 29 octombrie, Lacul Nuntași are din nou apă. ABADL Constanța a derulat lucrările de decolmatare a canalului de legătură cu Lacul Sinoie prin intermediul Lacului Histria. Ieri a fost finalizată și ultima etapă a lucrărilor de reconectare a acestor lacuri, a fost restabilită curgerea naturală iar Lacul Nuntași este din nou alimentat cu apă.

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), a precizat că una din componentele activității – prin intermediul agenților și inspectorilor ecologi din teritoriu – este monitorizarea continuă a nivelului apelor din lacurile și canalele cuprinse în perimetrul Rezervației.

”De-a lungul anilor, în perioadele secetoase, s-a constatat o scădere drastică – uneori de până la 50% – a nivelului apei din Lacul Nuntași. În anul 2020, ca rezultat al secetei accentuate, începând din luna mai, nivelul apei din lac a scăzut mult mai rapid decât de obicei și a ajuns la secarea totală. La inițiativa Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării s-a încheiat un protocol de colaborare cu Administrația Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL) având avizul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în scopul remedierii situației și refacerii ecosistemului periclitat din lacul Nuntași.”, precizează Biroul de presă al ARBDD. 

Directorul ABADL Constanța, Bogdan Bola, a scris pe pagina sa de Facebook că așa (re)începe totul pe lacul Nuntași!

”Apa începe din nou să curgă în lacul secat acum trei luni. Va fi nevoie de foarte multă apă pentru a acoperi cele aproape 860 de hectare ale cuvetei lacului, însă cu multă muncă, răbdare, atenție și ploaie (nu se poate fără), vom reface biodiversitatea în această zonă.

Și da, este în totalitate meritul echipei mele de la #ABADL, cărora le sunt recunoscător pentru tot ce au demonstrat și pentru tot ce m-au învățat!”, a scris directorul Bogdan Bola.

Foto: Facebook Bogdan Bola

 

 

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Ceață densă în județul Constanța. Circulație îngreunată pe autostrăzile A2 și A4

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul acestei dimineți, Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române a informat că traficul este îngreunat pe mai multe artere rutiere din partea de sud și sud-est a țării, precum și pe Autostrada A2 București – Constanța și pe Autostrada A4 Ovidiu – Agigea, din cauza ceții dense care, pe alocuri, reduce vizibilitatea sub 100 de metri.

Conducătorii auto care se deplasează în aceste zone sunt sfătuiți să reducă viteza, să evite manevrele riscante în trafic, să folosească în mod corespunzător luminile din dotarea autovehiculelor și să sporeanscă atenția la volan.

Pe pagina Administrației Naționale de Meteorologie a fost postat un mesaj nou de vreme severă imediată, valabil de la ora 8.00, până la ora 9.30. Potrivit acestuia, este ceață în județul Constanța.

”Se vor semnala local și temporar, ceaţă care va determina scăderea vizibilității sub 200 m şi izolat sub 50 m.”, precizează meteorologii.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Urmează zile friguroase. LAPOVIȚĂ și NINSOARE, la munte

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de azi, meteorologii au emis un mesaj nou de  vreme severă valabil începând din noaptea următoare.

Potrivit ANM, informarea meteorologică  vizează intensificări ale vântului, precipitații mixte în zona de munte. Intervalul de valabilitate este 30 octombrie, ora 02.00 – 31 octombrie, ora 20.00.

În intervalul menționat vântul va prezenta intensificări în cea mai mare parte a zonei montane, cu viteze de 60…80 km/h, iar pe crestele Carpaților Meridionali rafalele vor depăși temporar 90 km/h. La munte, în general la altitudini mai mari de 1500 m, ploile se vor transforma treptat în lapoviță și ninsoare și local se va depune strat de zăpadă.

Vântul va prezenta intensificări și în celelalte regiuni, dar mai ales în sudul și vestul Olteniei, unde se vor atinge viteze de 50…60 km/h.

Notă: Temporar va ploua în cea mai mare parte a țării, iar pe parcursul zilei de sâmbătă (31 octombrie), în Subcarpații Moldovei vor fi posibile precipitații mixte. Pe arii restrânse cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj prin avertizări de vreme severă imediată.

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: