Connect with us

Actual

Au trecut 40 de ani de la cutremurul din 1977! Știți cum a fost?

Maria Ionescu

Publicat

la

La data de 4 martie 1977, România a fost afectată de un cutremur devastator, cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter, soldat cu mii de victime şi însemnate pagube materiale. Mulți dintre români nu erau nascuti la acel moment, dar este extrem de important să știe ce anume s-a întâmplat, cum au reacționat autoritățile și ce este de făcut pentru ca pe viitor să putem evita asemenea catastrofe. Eu eram copil și, din fericire, locuiam la casă, în Târgu Mureș. Din acest motiv, nu am avut prea multe de suferit; a fost însă o sperietură zdravănă. Și cum televiziunea era foarte puțin transparentă, am aflat de-abia a doua zi câte ceva din ceea ce s-a întâmplat în țară. Seismul produs la ora 21.22, a avut efecte devastatoare asupra României, în aproximativ 56 de secunde producând 1.570 de victime, dintre care 1.391 numai în Bucureşti. La nivelul întregii ţări au fost atunci aproximativ 11.300 de răniţi şi circa 35.000 de locuinţe prăbuşite. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la Bucureşti, unde peste 33 de clădiri şi blocuri mari s-au prăbuşit. Însă unul dintre orașele distruse în proporție covârșitoare a fost Zimnicea, aflat în județul Teleorman. 89% dintre imobilele oraşului au fost distruse în timpul sesismului, potrivit raportărilor oficiale de la vremea respectivă.

Am pierdut un mare actor

Din păcate, cutremurul nu s-a limitat la a distruge orașe ci a transformat mai multe blocuri în adevărate cimitire. Cum spuneam, au fost peste 1500 de oameni care și-au pierdut viața. Printre acestea este de menționat marele actor Toma Caragiu, pe care îl mai putem vedea și azi în diferite filme. Dar tot atunci a murit și cântăreața Doina Badea, actorul Alexandru Bocăneț și poetul A.E. Baconsky. Din fericire, Toma Caragiu are o fiică, Maria, iar Baconsky are un fiu, Teodor, care a fost ministru de Externe în mandatul lui Emil Boc. Pentru că, știți cum se spune, viața merge mai departe! Pentru cei care nu-și mai aduc aminte, este important să spunem că Toma Caragiu a murit împreună cu Alexandru Bocăneț, deoarece sărbătoreau finalizarea filmului ”Gloria nu cântă”.

Ceaușescu s-a implicat

Indiferent cine ar fi fost șef al statului, avea obligația de a se implica ulterior în reconstrucția țării. Președinte al României era Nicolae Ceaușescu.  În seara fatidică de 4 martie, el se afla în Nigeria dar imediat cum a primit vestea a revenit în țară. În scurt timp a dat un decret prezidențial prin care instituia starea de necesitate pe întreg teritoriul țării. Apoi a trecut prin foarte multe locuri afectate de cutremur pentru a evalua pagubele. Chiar dacă părea puțin probabil să mai fie găsiți supraviețuitori, el a dat ordin ferm să fie continuate căutările chiar și peste termenul considerat limită de supraviețuire. A fost o perioadă neagră în istoria țării noastre și tot ce putem spera este ca un asemenea cutremur violent să nu mai fie înregistrat vreodată. Dar au trecut déjà 40 de ani, iar cutremurul precedent a fost în anul 1940. Deci, la o distanță de 37 de ani. Să sperăm că nu va fi un alt cutremur de o asemenea intensitate în perioada următoare. Pentru că, pe de-o parte, nu suntem obișnuiți cu astfel de mișcări telurice și, pe de altă parte, avem foarte multe clădiri vechi, neconsolidate, care s-ar prăbuși extrem de repede.

 

 

Comments

comments

Continuă să citești
Reclamă

Actual

Poliție RCA false descoperite de polițiștii de frontieră în urma a două percheziții

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Polițiștii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa au efectuat două perchiziţii domiciliare, în urma cărora au descoperit mai multe poliţe RCA false, cu diferite perioade de valabilitate şi poliţe RCA, tipizate, în alb.

În cursul zilei de ieri, 3 martie, poliţiştii de frontieră din cadrul Grupului de Nave Constanţa, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanţa, au efectuat percheziţii domiciliare, în baza unui mandat emis de Judecătorul de Drepturi și Libertăți din cadrul Judecătoriei Constanţa, la sediul unei societăţii comerciale şi punctul de lucru al acesteia, situate pe raza localităţii Coşereni, județul Ialomița.

În urma percheziției efectuate, au fost descoperite și ridicate în vederea continuării cercetărilor, un laptop, în care erau scanate mai multe poliţe RCA, 12 poliţe RCA cu diferite perioade de valabilitate precum şi 4 tipizate de poliţe RCA în alb.

”În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări, cu privire la două persoane, cetăţeni români, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de fals și fals material în înscrisuri oficiale, iar la finalizarea cercetărilor vor fi dispuse măsurile legale care se impun.”, precizează reprezentanții Compartimentului Purtător de Cuvânt.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Mandat european de arestare pe numele unui tânăr din Nicolae Bălcescu

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

În cursul zilei de ieri, polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale al  Inspectoratului de Poliție Județean Constanța au depistat, în municipiul Constanța, un bărbat, de 24 de ani, din comuna Nicolae Bălcescu, pe numele căruia autoritățile judiciare din Ungaria au emis un mandat european de arestare.

Persoana în cauză este condamnată la 1 an și 8 luni, aceasta mai având de executat 10 luni și 6 zile de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți, fapte săvârșite pe teritoriul Ungariei și Austriei.

Bărbatul a fost reținut și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat Curții de Apel Constanța, în vederea punerii în aplicare a mandatului de arestare.

Comments

comments

Continuă să citești

Actual

Constanța. Bărbat depistat de polițiștii de frontieră cu permis de conducere contrafăcut

Maria Ionescu

Publicat

la data de

Scris de

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Băneasa efectuează cercetări cu privire la un cetăţean român, care a prezentat un permis de conducere contrafăcut.

În cursul zilei  de ieri, 3 martie a.c., aflaţi în misiune pe Drumul Judeţean 391 A, în dreptul localităţii Şipote, judeţul Constanţa, polițiștii de frontieră au oprit pentru control un autoturism înmatriculat în România, la volanul căreia se afla cetățeanul A.C. în vârstă de 33 ani.

Cu ocazia efectuării controlului documentelor, persoana în cauză a prezentat un permis de conducere cu însemnele autorităţilor franceze.

Având suspiciuni cu privire la autenticitatea documentului, polițiștii au efectuat verificări suplimentare, în urma cărora au constatat că permisul nu îndeplineşte condiţiile de formă şi fond specifice unui document  autentic, acesta fiind contrafăcut.

”În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de uz de fals şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere, la finalizare fiind dispuse măsurile legale care se impun .”, precizează reprezentanții Biroului de presă al Gărzii de Coastă.

Foto: Ilustrativ

Comments

comments

Continuă să citești

Luna asta s-au urmarit: