Conecteaza-te cu noi

Actual

Aur și argint la World Choir Games pentru Corala ”Armonia” din Constanța

Published

on

În perioada 4-14 iulie, Corala ortodoxă bărbătească „Armonia” participă, pentru a patra oară, la World Choir Games (Olimpiada Mondială a Corurilor), fiind înscrisă la trei secțiuni: „Folclor a cappella”, „Cor bărbătesc” și „Muzică sacră a cappella”. Aseară a avut loc festivitatea de premiere pentru două dintre secțiunile la care „Armonia” a concurat, fiind laureată cu medalie de aur la secțiunea „Cor bărbătesc” și medalie de argint la secțiunea „Folclor a cappella”. Săptămâna viitoare, Corala Arhiepiscopiei Tomisului va concura la secțiunea „Muzică sacră a cappella”. Este singura corală care reprezintă România la această competiție.

Desfășurată la Tshwane, în Africa de Sud, Olimpiada Mondială a Corurilor a adus pe aceeași scenă peste 300 de coruri din 62 de țări: Rusia, România, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Danemarca, China, Germania, Marea Britanie, Indonezia, ș.a.

Corala „Armonia”, dirijată de către Arhid. Lect. Univ. Dr. Ion Iulian Dumitru, a interpretat următoarele piese: – Secțiunea „Folclor a cappella”: „Lăutărească” (Grefiens Vinicius); „Divertisment staccato” (Ion Popescu Runcu) și „Paparudă” (Valeriu Roman); – Secțiunea „Cor bărbătesc”: „Sârba pe scaun” (Alexandru Paşcanu), „Trosterim Musik” (Anton Brukner), „Voices of the Ancients” (Don Mcdonald), „Doamne buzele mele” (Ion Popescu Runcu); și urmează: –  Secțiunea „Muzică sacră a cappella”: „Tatăl nostru” (Irina Odăgescu Ţuţuianu), „Psalmul 23, Cine, cine? ” (G. Musicescu), „Te slăvesc pre Tine, Părinte” (Pascal Bentoiu, aranjament după manuscris Gelu Stratulat) și „Gratias Agimus Tibi” (J. Leo Hasler).

Corala ortodoxă bărbătească „Armonia” a fost înființată în anul 2001 în cadrul Seminarului Teologic Ortodox din Tulcea, iar din 2004 a intrat sub tutela Arhiepiscopiei Tomisului.

Advertisement

Corala a susținut numeroase concerte în țară, dar și în afara țării precum: Patriarhia Ecumenică din Constantinopol, în prezența S.S. Bartolomeu I, Roma, Bari, Madrid, Castellon, Ierusalim, Tel-Aviv, Haifa, turneu prepascal în Elveția, Dublin, Londra, Strasbourg, Nurnberg, Lisabona, Barcelona, Paris, Insula Lesbos, Dobrich ș.a.

Dintre rezultatele obținute pe plan internațional amintim: dublu medaliată cu aur, în vara anului 2012, la ”World Choir Games” din S.U.A. În anul 2013, la Campionatul European al Corurilor, desfășurat la Graz, Austria, corala a câștigat Marele Premiu la secțiunea Cor bărbătesc, două medalii de aur (secțiunile: Folclor și Cor bărbătesc) și una de argint (Muzică sacră); în anul 2014, a fost laureată cu aur (secțiunea Artă sacră), cu medalie de aur și Marele Premiu (Cor bărbătesc de cameră) la „World Choir Games” (Riga, Letonia); în 2015, medalie de aur (Coruri de cameră) în cadrul competițiilor „European Choir Games” și ”Grand Prix of Nationes” (Magdebourg, Germania), iar în anul 2016 a fost laureată cu medalie de aur la secțiunile Cor bărbătesc de cameră și Muzică sacră a cappella la ”World Choir Games”, Sochi, Rusia. În anul 2017, a fost invitată de onoare la cel mai prestigios festival al statului Israel (Gospel festival Zimria).

Corala este formată din preoți, diaconi și studenți ai Facultății de Teologie din cadrul Universității „Ovidius”, Constanța, și abordează un repertoriu diversificat, compus atât din piese religioase, folclor românesc, colinde tradiţionale româneşti şi străine, cât şi piese din repertoriul clasic universal.

 

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions