Connect with us

Politica

Autoritățile din județul Constanța, pregătiri pentru valul 5 al pandemiei de COVID. Ce sarcini a trasat prefectul Coșa conducerii DSP

Published

on

Silviu Iulian Coșa, prefectul județului Constanța, a anunțat, marți seară, că pandemia de COVID19 este departe de a se fi încheiat, iar valul 5 este “o realitate și va exista și în România”. În acest sens, reprezentantul Guvernului în teritoriu transmite, prin intermediul unei postări pe care a făcut-o pe pagina sa de Facebook, faptul că, împreună cu ministrul Sănătății, Cseke Attila, au fost luate mai multe măsuri, astfel încât valul 5 al pandemiei de covid să nu ia autoritățile prin surprindere.

Despre ce sarcini au fost trasate reprezentanților Direcției de Sănătate Publică din județul Constanța, citiți în mesajul prefectului Coșa pe care îl redăm integral:

“În acest moment, legat de pandemia COVID-19, avem o certitudine în fața noastră: valul 5 este o realitate și va exista și în România. Nu acum, nu peste o săptămână, dar cu siguranță își va face simțită prezența. Avem încă timp să ne ferim și să înțelegem beneficiile vaccinării, chiar și în al doisprezecelea ceas.

Într-o videoconferință condusă de ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, la care am luat parte astăzi, au fost trasate mai multe priorități, pentru a nu fi luați prin surprindere. Bineînțeles că depinde și de vaccinare cum ne va găsi valul 5, dar asta nu înseamnă că sistemul sanitar nu trebuie pregătit. În niciun caz nu trebuie lăsate armele jos, chiar dacă vom observa o scădere constantă a cazurilor de infectare. Prioritatea este ca, acum, sistemul sanitar românesc să fie gata să remobilizeze paturile necesare, dar și resursa umană.
Astfel, în perioada următoare, DSP-urile vor trimite o reactualizare a planurilor de reziliență, legat de paturile de terapie intensivă, pentru că trebuie să existe o mobilizare extrem de rapidă. La nivelul județului Constanța punctez că, în ciuda tuturor problemelor apărute, ne-am mobilizat în timp real, iar numărul de paturi a fost suplimentat, în funcție de numărul de noi infectări, chiar și de două ori pe săptămână.
Referitor la medicație, la nivel național stocurile se află la un nivel bun, după cum ne-au transmis reprezentanții guvernamentali. Totodată, avem și soluția tratamentului cu anticorpi monoclonali. Acesta reprezintă un instrument care nu a fost folosit atât de mult cât s-a dorit, pentru că a fost și o lipsă de informare, în special din partea corpului medicilor de familie, care pot direcționa pacienții aflați în fazele incipiente ale bolii către o astfel de soluție.
Ca o concluzie, statul se pregătește, sistemul sanitar se pregătește, rămâne doar ca și noi, cu toții, să ne pregătim pentru o nouă rundă în ring cu un adversar care poate fi nemilos, dar care poate fi și înfrânt. Prin vaccinare, prin acțiune rapidă, prin responsabilitate.”

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Activitatea mea profesională nu este una complicată. Am descoperit frumusețea textului jurnalistic în 2002 în redacția cotidianului “Replica de Constanța”, unde am fost redactor timp de 5 ani și jumătate, după care am ales ca întrebările incomode pe departamentul Politică / Administrație să le adresez din redacția unui alt important cotidian constănțean. “Observator de Constanța” a fost pentru 8 ani locul unde m-am dezvoltat profesional, am cunoscut oameni din toate categoriile sociale și am primit aprecieri pentru fiecare efort depus. În 2015, am ales întreruperea activității pentru a mă alătura unei echipe de campanie electorală pentru alegerile locale din vara lui 2016. Experiența a fost interesantă, însă dorul de tastele laptopului unde-mi scriam materialele de presă nu m-au lăsat să-mi doresc o carieră în administrație. Așa am ales “Ordinea.ro”!