Connect with us

Politica

Autoritățile locale ar putea să fie obligate să pună în dezbatere publică proiectele din cinci domenii de importanță majoră

Published

on

Coaliția PSD-PNL-UDMR a respins inițiativa legislativă a senatorilor USR Andrei Postică și Remus Negoi prin care autoritățile publice locale şi județene ar fi fost obligate să organizeze cel puțin o întâlnire în care să se dezbată proiectele de hotărâri privind aprobarea strategiilor, a bugetelor și rectificărilor bugetare, a stabilirii impozitelor şi taxelor locale, precum şi proiectele de hotărâri care reglementează organizarea şi funcţionarea serviciilor publice, indiferent dacă a fost solicitată sau nu.

În prezent, autoritățile locale sunt obligate să organizeze dezbateri pe teme de interes pentru comunitățile locale dar doar dacă acest lucru este solicitat în mod expres de asociații legal constituite sau alte autorități publice.

Răspunzând reprezentanților coaliției de guvernământ, senatorul USR Remus Negoi a explicat că înițiativa legislativă este menită să evite situația când membrii comunităților locale sunt puși în fața faptului împlinit în chestiuni majore, care îi privesc pe toți și fiecare în parte.

Remus Negoi: ”Inițiativa ar fi permis comunității locale să se informeze direct, de la aparatul primăriei și de la aleșii locali despre cele mai importante chestiuni care afectează o comunitate locală și pe fiecare dintre membrii acesteia: strategia de dezvoltare a comunității, bugetul și rectificările bugetare modificările taxelor și impozitelor. În același timp, inițiativa ar fi permis aleșilor locali să cunoască direct opiniile cetățenilor cu privire la propunerile lor. Nu este vorba de a organiza dezbateri pentru fiecare proeict de hotărâre de consiliu local, ci doar pentru cele 5 domenii foarte importante!”

Advertisement

Senatorul Remus Negoi a dat ca exemplu negativ în ceea privește lipsa unei dezbateri publice adoptarea regulamentului de acces în Peninsula din Constanța.

„Când Primăria a pus în dezbatere publică, e adevărat, dar nici măcar cetățenii din zonă nu au știut pentru că nu a venit nimeni în întâmpinarea lor să le spună „vedeți că vom pune bariere pentru a accede în zona Peninsulară“. A ieșit o întreagă tevatură din cauza asta și, atunci, ne dorim, pe baza exemplelor acestea, ca instituțiile publice, primăriile, în special, să fie pro active și să vină în întâmpinarea cetățenilor“, a declarat Negoi în plenul Senatului.

Inițiativa legislativă USR care ar fi dus la transparentizarea activității autorităților locale a fost respinsă cu 78 de voturi PENTRU raportul de RESPINGERE, iar 33 de senatori au votat împotrivă. Senatul este prima cameră sesizată, proiectul legislativ urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaților care este for decizional.

Advertisement

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement